Juniorul Pașcalău trimite cu capul Dumbrăvița în turul 4 al Cupei României: 0-1 (0-1) la Periam. Stan, 5 schimbări în primul 11: ”Un joc de care aveam nevoie, o victorie de moral”

Anul trecut pe vremea asta un duel direct timișean în Liga 3, CS Avântul Periam – CSC Dumbrăvița s-a constituit astăzi de la ora 16:30 într-o partidă eliminatorie din turul 3 al Cupei României, adjudecată la limită de nou-promovata în Liga 2 printr-o lovitură de cap a juniorului arădean Patrick Pașcalău înaintea pauzei, 0-1 (0-1), reconfortantă calificare pentru ocupanta locului 17 în eșalonul secund, în deplasare sâmbătă la matineu la nou-promovata băimăreană, în runda a 7-a a diviziei a doua. 

Alb-verzii au repetat rezultatul victorios din chiar prima apariție oficială în noul sezon, 0-1 (0-1) luna trecută la Târgu Jiu la debutul în Liga 2, dată de 6 august din care n-au mai învins, însă astăzi n-au ratat prilejul obținerii unui succes de moral într-un joc eliminatoriu pe care-l abordau în calitate de favoriți pe gazonul penultimei clasate în Serie 8 din Liga 3.

Teren ”Comunal” pe care Avântul Periam își asigura luna trecută calificările în Cupa României, 3-2 cu Pobeda Star Bîșnov și 3-1 acum două săptămâni cu Progresul Pecica, teren propriu pe care însă și pierdea unica apariție acasă în noul campionat, 1-2 cu aceeași Pobeda în etapa a II-a, urmată pentru elevii lui Bălu de o corecție vineri la Ghiroda cu 4-0. 

Gazdele divizionare ”C”, cu un efectiv subțire și tineresc, au jucat de la egal la egal cu nou-promovații în Liga 2 într-un început echilibrat de meci, ba chiar au avut și o primă ocazie mai importantă spre mijlocul primei reprize, în minutul 20, când Sîntean a șutat de la marginea careului de 16 metri iar Mikloș a deturnat balonul.

Și totuși, formația de eșalon superior, calificată din oficiu în turul 3 al Cupei României, a fost cea care a marcat până la pauză, gol care avea să rămână și unicul al întâlnirii, decisiv, înscris în minutul 37 după o acțiune pe flancul drept a căpitanului Ghinescu, a cărui centrare a fost fructificată de juniorul de 16 ani Patrick Pașcalău, cu o lovitură de cap, plasând balonul în dreapta portarului: 0-1. Fiind primul gol marcat într-un meci oficial pentru ”verzi” de atacantul arădean Pașcalău, titularizat în premieră și sâmbătă în ultimul meci de campionat, pierdut acasă cu 2-4 cu Unirea Slobozia.

Pașcalău, unul dintre cei 6 titulari menținuți și în echipa aliniată astăzi, în care, ca noutăți față de partida de sâmbătă, au reintrat Bura-Koț, Bain și Tănase, în vreme ce Tismonar, integralist, și Paulevici – în teren puțin peste o oră de joc, cel mai mult în noul sezon, au prins primul meci din minutul 1.

Coincidență sau nu în această după-amiază de ”Cupă”, alb-verzii Dumbrăviței și galben-roșii Ripensiei au fost și singurii care au învins la zero în deplasare în timpul regulamentar de joc, din totalul celor 7 întâlniri eliminatorii programate de la ora 16:30 în ziua inaugurală a turului 3, ce va lua sfârșit joi, ba mai mult, golurile calificării au fost semnate de juniori, arădeanul Pașcalău pentru elevii lui Stan, Vermeșan cu o ”dublă” pentru timișoreni.

Iar apropo de jocul de la Ghiroda, unde ”galbenii” au fost eliminați cu 0-2 de Ripensia, în urmă cu două sezoane CSC Dumbrăvița părăsea Cupa României tocmai în acest tur 3 la Ghiroda, în octombrie 2020, cu 4-2, anul trecut ”verzii” fiind scoși din cursă încă din turul secund, acasă, cu 0-1 în august 2021 în fața Șoimilor Lipova. Gazde peste 3 zile în campionat a celor din Periam, în etapa a patra din C8.

A mai trecut însă un an și iată că, de la nivelul Ligii 2, CSC Dumbrăvița a depășit faza a treia a Cupei României, având la cârmă un antrenor care lega în deceniul trecut calificări în competiția K.O. și la timona celor de la Ripensia, și a celor din Becicherecu Mic.

Astăzi, smulsă la limită, după ce întâlnirile directe ale Avântului cu ”verzii” în campionatul trecut al Ligii 3 s-au încheiat cu victorii la scor pentru băieții lui Stan, 6-0 pe ”Comunalul” Periamului la 28 august 2021, 6-2 pe ”Ștefan Dobay” în 29 octombrie.

În tot cazul, conform noului format competițional al Cupei României, CSC Dumbrăvița s-a calificat în ceea ce este faza play-off a competiției, ultima înaintea începerii fazei grupelor. Astfel, în runda următoare, pe lângă cele 24 de câștigătoare din turul 3, vor intra în competiție și cele mai slab cotate opt echipe din Superligă. Din play-off, 16 echipe vor accede în faza grupelor, alături de primele opt clasate din eșalonul de elită. Artificii peste artificii ale celor de la Departamentul Competiții al F.R.F., la nivelul tuturor întrecerilor interne, bulversate de discontinuitate, alte federații mai performante mergând firesc cu zecile și zecile de ani pe menținerea tradiției unui sistem competițional testat și verificat – iar ceea ce funcționează, nu modifica!, federalii de pe Dâmbovița alterând de fapt însăși esența întrecerii eliminatorii, criteriul eliminatoriu fiind tocmai principala caracteristică în Cupă, conferindu-i acel farmec aparte. Nu era oricum de-ajuns că primele tururi ale Cupei sunt dirijate cu împerecheri pe criterii geografice!? Vai și-amar, totul o apă și-un pământ în ”fotbalul lui 272-0”.  

Revenind la dumbrăvițeni, îi așteaptă o altă deplasare, dar în campionat, pe terenul unei alte nou-promovate, CS Minaur Baia Mare, sâmbătă de la ora 11, în etapa a VII-a din Liga 2. Ultimele rezultate din Liga 2 și Liga 3 precum și programul viitor, pe coloana clasamentelor la zi.

De notat și ”dubla” unui ex-căpitan ripensist, timișoreanul Alexandru Popovici, care, intrat la pauză pentru CSM Slatina, i-a desprins și calificat pe nou-promovați cu 1-3 (1-1) în deplasare la Petrolul Potcoava. S-a mai impus ”afară” și Concordia Chiajna la lovituri de departajare la Popești Leordeni, cu 4-5, după 0-0 la încheierea a 120 de minute de joc. ”Acasă” s-au calificat Jiul Petroșani, 3-0 cu CSM Deva după 0-0 la finele celor 90 de minute, Șoimii Lipova, cu 3-1 contra celor de la Lotus Băile Felix, și CSM Alexandria, 2-1 cu Progresul Spartac, secund divizionară eliminată.

La final, antrenorul Cosmin Stan s-a referit la „un joc de care aveam nevoie. Aveam mare nevoie de acest joc, de această victorie, de această calificare pentru ceea ce urmează în campionat. Poate dacă nu aveam aceste rezultate negative în Liga a II-a, nu aș fi pus atât preț pe meciul de Cupă, deși e clar că am fi venit să ne calificăm. Dar poate că ar fi jucat mult mai mulți tineri. Așa, am avut nevoie de calificare pentru moralul nostru. Chiar dacă am obținut-o la limită, cred că e o victorie foarte importantă pentru noi. Atitudinea a fost așa cum mi-am dorit, iar față de alte meciuri ne-am organizat bine. În plus, am avut foarte multe ocazii și aici e nemulțumirea legată de meciul de astăzi. Am tratat cu foarte mare superficialitate cele cinci-șase ocazii imense pe care le-am avut. E mai greu să ratezi din asemenea poziții. Am întâlnit un adversar care și-a vândut foarte scum pielea. O echipă bine pregătită, mult în creștere față de ceea ce am văzut la ei în sezonul trecut. Au avut și cei de la Periam ocaziile lor, cu șuturi multe de la distanță, foarte periculoși la fazele fixe, dar ne-am descurcat bine. Ceea e cel mai important am obținut, adică această victorie de moral pentru noi. Cum spuneam, Patrick Pașcalău e un copil foarte talentat. El trebuie să rămână cu picioarele pe pământ și să muncească din acest moment și mai mult. Are șanse foarte mari să joace la nivel superior. Având asemenea evoluții, sunt convins că nu va rămâne foarte mult timp la Dumbrăvița!”

*

Avântul Periam: Voinea – Mureșan – cpt., David, Mitrea, Gălățan – Gașpar, Pițuc (minutul 77, Ologu), Mager (83, Popescu), Kuhn (68, Viașu) – Siminiceanu, Sîntean.

Antrenor: Sorin Bălu.

CSC Dumbrăvița: Mikloș – Bura-Koț, Gîsă, Bain – Tismonar, Olaru, Tănase (minutul 85, Martinov), Luca Bodri (85, Popa), Ghinescu – cpt. – Paulevici (62, Simon), Pașcalău (70, Curea).

Antrenor: Cosmin Stan.

A arbitrat Ionela Peșu din Craiova.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Liga 3 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 7 = paisprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: