Oricâte pasiuni nestăvilite ar isca, fotbalul pălește în semnificație în momentele cernite la plecarea în înalturi a celor mai mari iubitori ai săi, suporterii, toți pentru unul și unul pentru toți, Dragoslav Cercel veghindu-i de-acum din ceruri deopotrivă pe camarazii săi fani viola și pe favoriții alb-violeți. Iar ”Draghi” chiar i-a ocrotit astăzi la despărțire pe poliști, învingători la debutul pe ”Știința” în ediția 2022-3 a Ligii 2 grație unui unic gol marcat încă din minutul 8 pe cont propriu de căpitanul Bîrnoi, îngerul protector aliniind barele porții bănățenilor în calea tentativelor Unirii Constanța ”de Clinceni”, triumf cu sufletul la gură și în inferioritate numerică o jumătate de oră: 1-0 (1-0).
Noul antrenor Bogdan Andone a fost cât se poate de explicit înaintea startului de campionat că Politehnica va avea nevoie de câteva etape bune pentru a se regla treptat din mers, factorul timp fiind esențial pentru o formație alb-violet remaniată aproape complet și plină de noi achiziții, garnitură a cărei omogenizare nu-i deloc floare la ureche, așa încât era cât se poate de previzibil că examenul de start – fie și pe teren propriu în compania unei trupe retrogradate de la acest nivel în primăvară, constituia doar o primă oportunitate de ajustare a deficiențelor inerente.
Nesincronizările dar și tracul debutului erau evidente, exemplificate deja în minutul 2 la un atac în careul polist, unde croatul Mudrazija, vrând să respingă mingea, a ridicat piciorul deasupra capului lui Taub, lovindu-l, timișorean căzut secerat pe gazon. Era nevoie de acordarea de îngrijiri medicale, ca apoi să reintre în teren.
Nu era de așteptat așadar nimic special și spectaculos în prestația ”violeților”, cuvântul de ordine fiind un prim pas cu dreptul, oricât de șovăielnic. Efectuat, iar în acest context, prima testare a fost de succes.
”RĂMAS BUN, DRAGHI!” a fost primul mesaj de suflet al noii garnituri poliste înaintea startului sezonului, afișat la centrul terenului în vreme ce fanii arborau flamurile viola în tribună, minut de reculegere și un start întârziat în limitele academice, iar mesajului pios Politehnica i-a adăugat altele, în joc, căpitanul Cosmin Bîrnoi găsind rapid scânteia inspirației și însuflețindu-și colegii să țină de prețiosul avantaj.
Iar dat fiind că poliștii n-au câștigat încă până astăzi în Timișoara în 4 încercări în runda inaugurală de la promovarea lor în 2016 în Liga 2, dar că nici n-au marcat deloc în 4 etape de debut din 2018 încoace ale ultimelor tot atâtea ediții, victoria din această seară poate fi văzută mai degrabă prin prisma jumătății pline a paharului.
”Draghi” i-a călăuzit pașii căpitanului, banderola i-a dat forță, iar Bîrnoi a insistat, s-a descurcat solo pe dreapta, croșetând oaspeții pe pătrunderea în careu, de unde și-a reglat tirul, șut blocat de portar, balonul revenindu-i providențial în cale, pentru un al doilea șut cu sete de la 7 metri, de succes, mângâiat de îngeri: 1-0 ”Poli” din minutul 8. Căci mingea lovea stâlpul din stânga portarului căpitan Udrea, dar și spatele goalkeeper-ului în plonjon, de unde ricoșa în plasă. Divinitatea.
Emoțiile din primele minute, cu vizitatorii încercând să pună piciorul în pragul careului polist, erau astfel momentan domolite. Dar căldura intensă a serii de sâmbătă prevestea un duel încins până la capăt, fie acest duel purtat și la parametri modești în plan valoric, calitativ.
Dar nici nu s-a dus mai nimeni la Politehnica Timișoara – Unirea Constanța precum cu sacul la pomul lăudat, știut fiind statutul celor două formații la finele sezonului trecut, ”violeții” retrogradați în Liga 3 la baraj la Brașov, ”marinarii” strămutați în Ilfov retrogradați direct chiar binișor înaintea încheierii fazei play-out. Prea mari așteptări ar fi fost chiar lipsite de realism, realism la care s-au racordat fără doar și poate cei peste 400 de spectatori de pe ”Știința”, peste 200 dintre aceștia suporteri viola, fani cu sufletul la ”Draghi” al lor, suflet înălțat într-o lume mai bună la 51 de primăveri, dar fani și cu sufletul la gură, doar-doar mai învinge și ”Poli” a lor.
Minutul 16 aducea prima pauză de hidratare, iar minutul 22 primul cartonaș galben, lui Șuteu, pentru un fault tare. Bai chiar și mai mare în minutul 36, când Luchian Gologan a fost călcat pe gleznă de Mitrică, iertat de arbitru, deși se impunea (măcar) un cartonaș galben.
Politehnica avea viață grea, Gologan fiind înlocuit cu Dan Pureca. Și încă o pauză de hidratare acordată de arădeanul Mircea Ardelean. De folos vizitatorilor, ce mai ocazie de egalare în minutul 42, când Horșia a înaintat pe flancul drept, de unde a intrat în careu, asezând în fata portii lui Chirițoiu, care a sutat de la 8 metri peste transversală, dintr-o situație foarte favorabilă.
Rămânea totuși 1-0 iar după 3 minute se fluiera sfârșitul primelor 45 de minute. Binevenită pauză pe asemenea căldură la ”repornirea motoarelor” în campionat, jucătorii făcând fată cu greu temperaturii resimțite spre 40 de grade Celsius… Circumstanțe atenuante în raport cu nivelul scăzut al jocului.
Modificările erau așadar binevenite, Oanea și scandinavul Bryneus în locul lui Taub și Pană, în vreme ce și Dacian Nastai a schimbat la pauză, la Unirea.
O mare ocazie și în contul Politehnicii, prin suedez, două minute mai târziu un ”unirist” căzând ”victimă” împletiturii plasei porții, și cu greu a fost scos din încurcătură – vezi foto. Mingea n-a mângâiat plasa porții lui Murariu dar oaspeții s-au prins în ea, căzând pradă și cârceilor, și te poți întreba de unde atâta lipsă de discernământ în a echipa un efectiv tânăr în asemenea tricouri închise la culoare pe arșița lui August.
Probleme însă și-n tabăra polistă, primul lor galben fiind recepționat de Denis Radu în minutul 52, pentru ca nici 10 minute mai târziu jucătorul prezent cu România U19 la Euro 2022 în Slovacia să-l vadă și pe cel de-al doilea, eliminat fiind.
Drept dovadă în sensul că mai e tare mult până departe cu cultivarea tinerilor fotbaliști români. Greu pentru poliști, lăsați în 10 pe căldura toridă, aproape o jumătate de oră. Dar vegheați de-atunci și de pe transversală și plasă, de porumbelul protector – vezi foto, un alt semn din înalturi.
Andone n-avea de ales și apela deja la a patra schimbare, Jurj în locul căpitanului marcator Bîrnoi din minutul 64, la care Nastai modifica din nou și el.
Iar constănțenii ”de Ilfov” au atacat în consecință mai abitir poarta, șutul lui Chirițoiu întâlnind transversala la mijlocul părții secunde, minge ricoșată în brațele portarului. La 1-1, și fără Bîrnoi în teren, ”Poli” și-ar mai fi găsit cu greu calea spre gol, în inferioritate numerică.
Așa încât Andone a mutat din nou, apelând la ”ancora” Alin Ignea, omologul Nastai forțând cu o dublă modificare pentru ultimele 10 minute.
Iar in minutul 87 poliștii au transpirat și mai mult la șutul lui Tudor, recent intrat în locul lui Zamfir, șut care a lovit încheietura barelor, și de astă dată balonul ricoșând tot în brațele lui Murariu. Care mai salva ulterior și un șut la rădăcina barei. Mai erau și cele 5 minute de prelungiri, cu alte tentative constănțene, care devoalau totuși limitările trupei din Ilfov…
Fluierul final, ca o izbăvire, aducea mare bucurie în tabăra viola. Trei puncte de aur, un start cât mai bun de campionat fiind esențial în economia sezonului.
Care se anunță cât se poate de greu pentru alb-violeți, însă ce-ar mai putea fi oare ușor în condițiile obligativității reabilitării după retrogradarea la baraj!?! ”Condamnați” să se redreseze, în numele unui simbol, al unor culori de suflet, al unor simpatizanți care, iată!, mult, mult mai trist, își mai iau și rămas bun.
Tristețe și cu toate compromisurile încuviințate de FRF. Căci Farul încheia primăvara lui 2021 la un pas de play-off-ul Ligii 2, dar naufragia în plină vară, metamorfozată în Unirea Constanța, cu acceptul forului federal, iar ”continuatoarea” era o glumă nesărată, condamnată încă din tur la retrogradarea în Liga 3. Imposibil de evitat încă din cursul fazei play-out, în primăvară, însă FRF a mai devalorizat o dată Liga 2 prin a o reinstala pe Unirea în locul lăsat vacant de o ex-prim-divizionară retrogradată.
Unirea cu numele din Constanța, dar care va organiza meciurile în calitate de gazdă la Clinceni, în Ilfov. Cum vine asta!? Numai FRF știe!
Iar astfel se scrie din aproape în aproape tristul necrolog al fotbalului intern. În care fila rezervată Unirii are pete rușinoase, precum acel 14-0 încasat anul trecut în 28 august la Buzău în etapa a V-a, la a cincea înfrângere a trupei cu numele din Constanța, ”acasă” ba la Techirghiol, ba în Ilfov. Zero la șase ”acasă” cu ieșenii în runda a șasea din 2021…
Asta-i una dintre participantele la noua ediție a Ligii 2, aceasta-i învinsa de sâmbătă seară a Politehnicii. Și bucuroși să fie ”violeții” că au scăpat în sezonul regular de o deplasare la Unirea, în Ilfov. Doar să scape de ea și în faza pe grupe valorice.
Paradoxul face că, deși într-atât de slabă, Unirea înregistra în faza play-out a ediției trecute exact aceeași linie de clasament precum poliștii lui Croitoru, 6 2 1 3, deloc de mirare că s-au urmat reciproc pe toboganul retrogradării.
Noroc însă că ”sistemul” FRF – LPF a ținut morțiș anul trecut s-o salveze pe Dinamo și a balonat peste vară Liga 1 de la 14 la 16 cluburi, balonare aidoma unui paloș în moalele capului Academicii și Gazului Metan, retrogradate din Liga 1, în picaj liber pe lângă palierul secund.
Dacă n-ar fi fost implozia din Liga 1 – semn al dezastrului din fotbalul intern, nu-i exclus ca Politehnica – Unirea să nu mai fi avut loc astăzi la startul Ligii 2. La urma urmei, au jucat echipe care în primăvară au semnat condica retrogradării din divizia secundă.
Nivel realist de la care trebuie discutată reconstrucția Politehnicii. Și urmează tocmai confruntările cu ardelenele care au ”îngropat-o”, în deplasare la Râmnicu Vâlcea cu cei de la Șelimbăr, apoi aici cu FC Brașov, dar și cu nou-promovata Progresul 1944 Spartac.
”Violeții” lui Andone n-au altă variantă decât să strângă cât mai multe puncte, să bată fierul cât e cald, căci sezonul se anunță a fi anevoios. Primele 3 au fost adjudecate și cu sprijin divin, ”Draghi” veghind din înalturi. Rămas bun pământesc, dar sufletul din ceruri îi rămâne cu suflarea viola. Odihnească-se în pace.
Rezultatele etapei I în Liga 2 și programul etapei a II-a, pe coloana clasamentelor secțiunii Fotbal în Sporttim, incluzând și rezultate, programul viitor și ierarhia la zi a Superligii, respectiv programul rundei I în Divizia D Timiș.
”Singurul lucru care rămâne e victoria şi cele trei puncte foarte importante. Dacă ne uităm în trecut, cred că la Poli e prima victorie după cinci ani la debutul sezonului de Liga 2. După cea de la Brăila. Să nu uităm şi de sezonul trecut, care s-a terminat cum s-a terminat, a fost o presiune în plus pentru jucători. Fiind şi primul meci pe teren propriu. Vreau să le mulţumesc suporterilor, în special oamenilor care au venit în număr mare azi la teren, familii cu copii, cu femei, am văzut foarte multe la meci, un lucru extraordinar, ţin să le mulţumesc în numele meu şi în numele echipei, pentru că au venit şi au susţinut echipa la meciul de astăzi”, a declarat Bogdan Andone, antrenorul principal al Politehnicii.
„Nu s-a făcut prea repede pasul înapoi, nu am pregătit lucrul acesta şi tot timpul am încercat să punem presiune sau aşa am pregătit, dar trebuie să ţinem cont că a fost prima etapă, o căldură extraordinar de mare, a fost şi pentru adversari. Să nu uităm că adversar e grupa de 2002-2003 de la FCSB, o grupă care joacă de ani de zile împreună, cu jucători în cadrul echipelor naţionale de juniori, care au fost la Campionatul European, jucători cu calităţi foarte bune, şi cu o idee de joc, care se cunosc foarte bine între ei şi în momentul în care am rămas şi în inferioritate numerică, era clar că trebuie să găsim resurse şi calea de a ne apăra rezultatul. Am spus, cel mai important lucru care rămâne sunt cele trei puncte”, a mai spus tehnicianul alb-violeţilor.
„Principalul” alb-violeţilor admite că: „Jocul nu a fost cum ne-am dorit, cum mi-am dorit eu sau cum îşi doresc suporterii, ne-am creat destul de puţine situaţii de a marca. Mă bucur că am reuşit să concretizăm poate prima sau singura mare ocazie pe care am avut-o. Avem multe de făcut, mult de muncit, am spus-o şi săptămâna trecută, suntem încă departe de ceea ce ne dorim. Avem nevoie şi de ritm de joc, să ne cunoaştem mai bine. Avem nevoie ca jucătorii să aibă o personalitate mai mare în teren, să ia decizii singuri. Pentru că sunt momente, mai ales pe fază ofensviă, când trebuie să iei decizii, să iei o acţiune personală, să faci diferenţa în careu. Ai nevoie de personalitate, de încredere, lururile acestea vor veni cu timpul, cu siguranţă, le-am spus astăzi băieţilor că îi felicit pentru victorie, pentru munca pe care au depus-o. Pot astăzi să se relaxeze puţin, mâine, la fel, e zi liberă, dar luni începem să muncim din nou, pentru că suntem departe de ceea ce trebuie să fim”.
Problemele medicale au dat în continuare bătăi de cap staff-ului alb-violet: „Din păcate, aceste probleme, cu accidentările, tot persistă, nu ne ocolesc deloc. Gologan practic o accidentare stupidă, a călcat cumva pe piciorul adversarului sau adversarul pe piciorul lui şi a făcut entorsă. Aşa ceva n-am pomenit. Taub pur şi simplu din cauza căldurii i-a fost rău, din primele minute, i-am spus doctorului să-l cheme şi să discute cu el, pentru că era buimac de când a început jocul. A zis că pur şi simplu nu se mai simţea în stare să se mai mişte. La fel şi Denis, la pauză dacă situaţia mi-ar fi permis aş fi făcut cel puţin patru sau cinci schimbări din cauza căldurii… Silviu Pană, la fel, din aceleaşi motive, deci am făcut practic până la pauză trei schimbări forţate iar apoi a venit acea eliminare, când am mai făcut două schimbări forţate. Nu am avut decât să încerc puţin să găsesc calea de a menţine acest rezultat”.
„Opţiunile sunt puţine spre foarte puţine, vom vedea, am vorbit cu medicul echipei, cu cei din staff-ul medical, să ţină legătura cu jucătorii în seara asta, mâine peste zi, să facă tot ce este nevoie să încerce să găsească calea să-i facă bine, să-i am la antrenamente măcar o parte dintre ei. Avem un lot destul de subţire numeric şi valoric şi avem nevoie de toţi jucătorii”, a concluzionat Bogdan Andone.
Dacian Nastai a spus că „Obiectivul nostru în fiecare joc este să jucăm, să punem în practică modelul de joc pe care lucrăm, pe orizontală şi pe transversală. Adică avem nişte lucruri pe care le repetăm săptămână de săptămână la antrenamente. Dacă se recunosc aceste lucruri în fiecare săptămână şi sunt de la săptămână la săptămână tot mai evidente înseamnă că lucrăm bine şi, drept urmare, vor veni şi rezultatele. Nu ne gândim la cele trei puncte şi la victorie. Sigur ne-o dorim. Dar ne-o dorim prin mijloacele noastre. Astăzi, un pic, am început greu şi e normal. După cum aţi văzut suntem o echipă foarte tânără. Adică jucători născuţi de la 2000 la 2004. Astăzi s-a văzut şi datorită atmosferei şi datorită faptului că eşti într-un oraş de tradiţie, cu o echipă de tradiţie şi un pic ne-a afectat. Dar eu zic că încet încet, cu trecerea timpului, am reuşit să ne impunem ceea ce dorim să jucăm noi.”
„Dorim să câştigăm fiecare joc, dorim să transmitem şi la antrenament că dorim să câştigăm fiecare duel, fiecare parte de joc pe care o facem în antrenamente… Sigur e dureros că faci un drum lung şi pierzi cu 1-0, în condiţiile în care ai avut, eu zic, vreo patru bări, care cu puţină şansă puteau să se transforme în gol. Dar a început o nouă săptămână, a început un nou joc, care nu se va asemăna din niciun punct de vedere cu acest joc care s-a terminat.”
*
Politehnica Timișoara: Murariu – Radu, Germinio, Tsvetkov, Taub (minutul 46, Oanea) – Plantak – Mudrazija (72, Ignea), Gologan (36, Pureca), Pană (46, Bryneus), Milea – Bîrnoi – cpt. (64, Jurj).
Rezerve: Isvoranu, Andone, Bătănași, Zaluschi.
Antrenor: Bogdan Andone.
Unirea Constanța: Udrea – cpt. – Zamfir (minutul 81, Tudor), Cană, Tudose, Șuteu – Enache (64, Timiș), Ciuciulete, Mitrică – Horșia, Chirițoiu (81, Malama), Niță (46, Trif).
Rezerve: Popescu, Lăcătuș, Coza, Cireșoiu, Șerbănescu.
Antrenor: Dacian Nastai.
Arbitru: Mircea Ardelean (Arad); asistenți: Păunescu (Râmnicu Vâlcea) și Corb (Satu Mare). Rezervă: Omuţ (Satu Mare). Observator de arbitri: Moisescu (Drobeta Turnu Severin); delegat de joc: Bitea (Oradea).
Fotografii