La aniversare,Popovici la limită în 16-imi dar tradiţia nu-i cu Poli

Un timişorean care astăzi aniversează 23 de ani, atacantul de buzunar Alexandru Popovici, a fructificat un contraatac în antepenultimul minut al turului V al competiţiei K.O., calificându-i in extremis pe alb-violeţi, cu 2-1 (1-1) în deplasare la o divizionară C, fiind al şaptelea marcator al elevilor lui Velcea pentru totalul celor 8 reuşite în noua campanie, dar spune multe faptul că veteranul Iulian Tameş a devenit cu ocazia eliminatoriei de la Sebiş întâiul polist care să înscrie două goluri în primele 5 jocuri oficiale din acest sezon, şi tot din penalty, egalând în minutul 20 pe seama unui 11 metri smuls de Goga, şi nu trebuie să fii statistician sau expert în predicţii pentru a intui pe baza unor antecedente nefaste că trâmbiţatul obiectiv al atingerii finalei Cupei României este o împăciuitoare diversiune de atragere a atenţiei de la gravele probleme ce roiesc în jurul clubului timişorean, într-un moment delicat.

Aniversatul Popovici, reintrat în graţii şi revenit cu brio, se adaugă astfel lui Scutaru, Axente, Ricketts, Pătraş, Tameş şi Goga pe lista marcatorilor lui Poli, pe care a propulsat-o cu un prim gol al alb-violeţilor din acţiune în trei ore şi jumătate de Cupa României cu divizionare C în 16-imile de finală de peste două săptămâni (19-21 septembrie), programate după deplasările de campionat la Bistriţa şi Alba Iulia.

Calificarea tot calificare rămâne, fie şi cu un 2-1 la Naţional Sebiş, care, cu ex-divizionari C sau D timişeni, Bozian, Francescu ori Burlacu, a ochit în minutul 80 bara transversală prin ex-polistul Băd, marcator al golului de 1-0 în minutul 9, dar…

…Faptele în sine şi palmaresul alb-violet în competiţia K.O. lasă senzaţia că speranţele ascensiunii spre trofeu sunt iluzii deşarte, dacă nu chiar praf în ochii poliştilor şi gargară ieftină. E drept, speranţa moare ultima, dar haideţi să punctăm câteva antecedente…

În primul rând, şi în anul precedentei retrogradări din prima ligă, 1997, Poli nu răzbea nicăieri în Cupa României: 1-2 în 16-imi, cu Sportul Studenţesc, într-un 12 noiembrie.

În al doilea rând, Poli nici n-a mai ajuns în faza 16-imilor în acei următori ani în care s-a chinuit în <B>, cu excepţia ediţiei 2001-´02, când însă vizita Rapidului, pe 10 octombrie 2001, i-a venit peste mână: 1-3, Noje reducând din handicap cu golul de onoare, după ce, printre alţii, un Pancu sau Şumudică îi desprinseseră pe vişinii.

În al treilea rând, şi poate decisiv, alb-violeţii au fost eliminaţi de trei ori în precedentele zece ediţii ale Cupei României în faza 16-imilor de finală, în alte două rânduri în optimi, de încă trei ori în sferturi, ceea ce înseamnă că în 80% dintre tentative poliştii n-au atins nici măcar semifinalele, alegându-se ce-i drept cu disputarea a două finale, ambele pierdute, în 2007 şi 2009. O medie a probabilităţii ne-ar sugera că Poli s-ar putea opri undeva între 16-imi şi optimi, dacă e să-şi păstreze linia… Dar fie şi ignorând evidenţa faptelor şi tradiţia în competiţie, care de fapt spun multe, şi admiţând că Poli s-ar strecura prin furcile caudine ale eliminatoriilor, în ultimele două decenii alb-violeţii tot rămân alături de Universitatea Craiova şi Naţional Bucureşti drept cei mai mari pierzători în întrecerea K.O., fără triumf dar cu 3 finale pierdute.

Iar „ciocanul” final ne spune că de la ultimul succes timişorean, în anul 1980, adică în peste 30 de ediţii, doar 7 cluburi au pus mâna pe trofeu, şi anume cele 3 bucureştene, le ştim cu toţii, şi care şi-au pasat Cupa României vreme de 12 ani la rând, începând cu 1996, alte trei grupări care s-au impus la rând, craiovenii în ´93, Gloria Bistriţa în 1994 şi Petrolul în ´95, respectiv autoarea unei „triţe” recente, CFR Cluj. Cu alte cuvinte este aproape imposibil să redirecţionezi o anumită înşiruire a lucrurilor, mai ales cu ponositul epolet de divizionară B pe umăr. În fine…

Popovici şi Axente au revenit marţi după ceva mai multă sau mai puţină vreme, iar Goga, Curtean şi Ilie, neutilizaţi la Reşiţa după ce debutau victorios în noua ediţie de campionat, au fost titularizaţi şi ei la Sebiş, semn că Vali Velcea a ales o armură deloc de mâna a doua, apelând totodată la Mera şi Zaluschi, faţă de victoria de sâmbătă cu FC Olt.

Altfel, şase modificări a efectuat Valentin Velcea în unsprezecele de start pentru jocul de la Sebiş comparativ cu formula care era aliniată în urmă cu două săptămâni în Valea Domanului, unde poliştii obţineau o chinuită calificare la lovituri de departajare, doar Lepmets, Scutaru, Sepsi, Tameş şi Axente fiind menţinuţi pentru acest alt duel cu o divizionară C în competiţia K.O., în vreme ce Dăruială, Rocha şi Zăgrean au fost „retrogradaţi” pe banca de rezerve faţă de deplasarea la Reşiţa.

Revenind acum la statistica prezenţelor poliste în faza următoare a competiţiei, s-o luăm pe rând, de la începutul deceniului trecut. Aşadar, dacă este vorba de şaisprezecimi de finală, Poli era eliminată în 6 noiembrie 2002, 1-0 pentru Unirea 2002 Focşani, apoi se impunea cu 2-0 la Mioveni în 1 octombrie 2003, cedând ulterior în sferturi, într-o dublă manşă cu Gloria Bistriţa, mai apoi zbura în 13 octombrie 2004 de mâna lui Dinamo II (3-2), iar în anul următor se întorcea mai decisă în Bucureşti, impunându-se cu 5-2 la Otopeni, pe 21 septembrie, şi pierzând abia în sferturi, 2-3 cu Petrolul, la Târgu Jiu.

În campania spre prima finală după 15 ani, Poli trecea mai întâi de „verişoara” mai mică, echipa a doua, cu 3-1 în 16-imile din 25 octombrie 2006, pierzând ultimul act: 0-2 cu Rapid.

Mai apoi, vorbind de 16-imi, poliştii se impuneau în 25 septembrie 2007 cu 3-0 la Prefab 2005 Modelu, prinzând doar optimile, cu un 2-2 şi eliminare cu Gloria Buzău, la penaltyuri, 3-5. Alb-violeţii s-au chinuit la unica deplasare în Ardeal din 16-imi, pe 14 octombrie 2008, când Dejan Rusic marca unicul gol, al calificării, în cel de-al treilea minut de prelungire, dar învinsa, CFR II Cluj Napoca, avea să fie răzbunată în finală de surata mai mare, vişiniii impunându-se cu 3-0 în faţa poliştilor în finala de la Târgu Jiu…

Poli a făcut scor în 16-imi pe 23 septembrie 2009, 7-0 cu Sănătatea Cluj, cedând însă la penaltyuri în optimi, Astrei, 5-6 după 2-2, şi s-a impus la pas şi în 22 septembrie 2010, cu 3-1, la Juventus II Bucureşti, sferturile de finală fiind capăt de linie, la Braşov: 1-0.

Îi va prinde primăvara pe polişti pentru prima oară după 3 ani? Cert este că doar Poli, Luceafărul Oradea şi Gaz Metan CFR sunt momentan calificate în 16-imi dintre grupările din B2, urmând ca FC Argeş şi Juventus Bucureşti să evolueze miercuri, în vreme ce UTA, FC Baia Mare, Arieşul Turda, ALRO Slatina şi Chindia Târgovişte, colege de eşalon, au spus adio competiţiei. Prin această prismă, performanţa violeţilor în judeţul Arad pare mai roză…

Naţional Sebiş: Merşca – Seieş, Cornea, Lung, Jude – Bozian, Francescu, Ember (46, Necşulescu), Budur – Băd, Şuteu (76, Leucuţa). Pe bancă: Şoltez – Bărdan, Leucuţa, Ivancea, Burlacu, Gavrilaş. Antrenor: Dan Cuedan.

FC Timişoara: Lepmets – Scutaru, Mera, Ilie, Sepsi – Popovici, Zaluschi, Tameş (90, Rocha), Curtean (66, Pătraş) – Goga, Axente (78, Zăgrean). Pe bancă: Ostafie – Dăruială, Sava, Fuchs.

Axente, în minutul 51, şi Mera (69), au fost sancţionaţi cu cartonaşe galbene.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua + 5 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: