La anul pe vremea asta, Giulești și Cluj Arena se pregătesc de găzduirea sferturilor Euro 2023. Cât de pregătită e România U21?

Federația Română de Fotbal a avut o lună iunie catastrofală prin cele 3 eșecuri la zero ale seniorilor ”tricolori” în struțocămila Nations League și cele 3 înfrângeri în grupă ale selecționatei de juniori mari sub 19 ani la turneul final continental din Slovacia, însă speranța moare întotdeauna ultima, legată fiind acum de o mai bună reprezentare pe scena internațională din partea selecționatei de tineret sub 21 de ani, gazdă anul viitor a fazei finale cu 16 naționale Euro 2023. Competiție care peste 12 luni se va pregăti de sferturile de finală programate în 1 și 2 iulie, două dintre acestea în Giulești și pe Cluj Arena, celelalte la Kutaisi și Tbilisi, în Georgia. Tot în principiu, faza grupelor ar urma să se încheie în 28 iunie 2023, când se va ști așadar dacă România U21 se va fi calificat de pe unul din primele două locuri în cele 4 serii patrulater.  

Prin prisma rezultatelor din întâlnirile de verificare, în condițiile în care România este calificată din oficiu și fără a trece prin preliminarii la turneul final Euro U21 de anul viitor, rezultate de-a dreptul modeste dar deloc surprinzătoare, însă și prin prisma calibrului protagonistelor care și-au asigurat dreptul de participare la întreceri, una și una, crema cremei tineretului continental, și nu precum la Euro U19, știrbită de absențele unor Belgia, Germania, Olanda, Portugalia ori Spania, selecționata ”tricoloră” de tineret pare a avea viață grea în iunie 2023.

Foarte dificil a repeta reușita ”tineretului” din 2019 de a se califica în semifinalele Euro U21, ceea ce nu s-a mai întâmplat nici anul trecut în Ungaria, unde, ca parte a eliminării românilor din faza grupelor, ”tricolorii” au fost spulberați cu 3-0 de maghiari. Iar dacă ”italienii” semifinalei peninsulare din 2019 au ajuns totuși în cele din urmă la turneul fotbalistic al ediției nipone a Jocurilor Olimpice de vară de anul trecut, unde o altă copleșitoare înfrângere la zero a reliefat declinul evident al sportului rege mioritic, în schimb noua generație sub 21 de ani pare a avea șanse cât se poate de reduse de a prinde unul dintre cele 3 locuri de calificare, via-Euro 2023, la ediția pariziană J.O. 2024, cu ”Cocoșul Galic” calificat din oficiu.

Căci vor vizita România și Georgia la anul finaliste precum Anglia, Belgia, Franța, Germania ca deținătoare a trofeului, Italia, Norvegia, Olanda, finalista din 2021 Portugalia, Spania și Elveția drept cea mai prolifică ocupantă a locului 2 în cele 9 serii preliminare, naționale cărora li se vor alătura alte 4 selecționate ce vor fi stabilite în urma dublei manșe tur-retur din septembrie 2022 a fazei play-off: Croația – Danemarca, Slovacia – Ucraina, Republica Irlanda – Israel și Islanda – Cehia. 

O companie cât se poate de selectă, România fiind mai mult decât onorată să primească toți acești oaspeți, cei mai numeroși și bine calibrați descinși pe tărâm carpatin în deceniile post-decembriste cu ocazia unei competiții oficiale sub egida UEFA.

Este însă România pregătită pentru un asemenea eveniment?

În general, nu, dat fiind decredibilizarea și devalorizarea accentuată a acestui fenomen sportiv în România, pe fondul alunecării sale spre subcultură, iar în mod particular, în ceea ce privește competitivitatea selecționatei de tineret a FRF, un minus pe aceleași coordonate, după chipul și asemănarea întregii sfere. 

Speranța moare însă întotdeauna ultima, așa încât maestra ceremoniilor interne, FRF, va trage nădejde la ceasul de seară al datei de 18 octombrie 2022, când București va găzdui tragerea la sorți a fazei grupelor Euro 2023 – patru serii a câte 4 formații dintre care primele două vor avansa în sferturi, la puține săptămâni după play-off-ul din 19 și 27 septembrie. 

Euro U21 este programat anul viitor între 21 iunie și 8 iulie, cu meciurile din grupe în luna iunie iar cele eliminatorii în iulie, țintarul provizoriu prevăzând întâlnirile din Grupa A și Grupa B în 21, 24 și 27 iunie, iar cele din grupele C și D în 22, 25 și 28 iunie, după care sferturile în 1 și 2 iulie 2023, semifinalele în 5 iulie iar finala la 8 iulie 2023.

Cert este că sferturile vor împerechea primele câte două clasate din grupele A și C, respectiv B și D, ”sfertul 1” urmând a opune câștigătoarea din ”A” celei de-a doua clasate din ”C”, iar ”sfertul 2”, în cruciș, învingătoarea din ”C” cu a doua clasată din ”A”, la fel pe cealaltă jumătate a ”tabloului”. Pe aceleași tronsoane ajungându-se la faza semifinalelor. 

România contribuie cu stadioane din doar două orașe la găzduirea jocurilor turneului final, și anume București și Cluj, pe când Georgia cu arene a 3 localități, portul Batumi, Kutaisi și capitala Tbilisi, ceea ce mai sugerează câte ceva despre dezastrul din individualista societate românească.

Astfel, în Giulești se vor disputa 3 meciuri din Grupa B și un sfert de finală, în Ghencea partidele României U21 în Grupa B și o semifinală, iar la Cluj 3 jocuri din Grupa D pe ”Iulius Constantin Rădulescu” din Gruia și celelalte 3 ale aceleiași serii pe Cluj Arena, plus un sfert de finală.

Însă cealaltă semifinală și chiar finala turneului se vor desfășura la Batumi, pe Batumi Arena, în Georgia, care va mai găzdui și 3 meciuri din Grupa C, pe când la Kutaisi, pe ”Ramaz Shengelia”, vor avea loc trei partide din Grupa C și un sfert de finală, iar în capitala Tbilisi disputele Grupei A, trei pe ”Mikheil Meskhi”, gazdă în plus și a unui sfert de finală, respectiv cele 3 ale gazdei gruzine U21 pe ”Boris Paichadze”.

FRF s-a ales așadar cu mai puține meciuri de organizat în cadrul Euro 2023 decât forul de peste Marea Neagră, și în orice caz nu cu finala, opt partide la București și 7 la Cluj, trei dintre cele din capitală implicându-i pe ”tricolori”. Va mai adăuga ulterior una selecționata sub 21 de ani a Federației Române de Fotbal? Răspunsul, la anul pe vremea asta. Pronosticurile se anunță însă chiar și de pe-acum defavorabile tinerilor exponenți ai ”fotbalului lui 272-0”. 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Liga 1 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ noua = 12

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: