La căderea cortinei pe ”Electrica” în Liga 2, Ripensia pierde și al 3-lea meci acasă în play-out, cel mai drastic: 1-4 cu nou-promovata Unirea Dej

Ripensia a jucat astăzi la matineu ultimul meci pe teren propriu din acest campionat, pierdut la scor pe ”Electrica”, la aceeași diferență la care se înclina în fața celeilalte secund-divizionare clujene și în sezonul regular ”tur” pe ”Dan Păltinișanu”, atunci cu 0-3 cu ”U”, acum cu 1-4 (1-2) în fața nou-promovatei CS Unirea Dej. Măsură a declinului roșu-galbenilor Timișoarei în acest sezon, așa cum nu demult bănățenii pierdeau acasă tot în play-out și cu FC Brașov, cu 2-3, ulterior 0-3 la ”masa verde”, după ce în etapa a IV-a din vară măcar remizau pe ”Electrica” 1-1 cu nou-promovații de sub Tâmpa, la fel au dat înapoi și în fața nou-promovaților dejeni, de la 0-0 în runda a doua din august 2021, la 1-4 astăzi pe același gazon al ”Electricii”. 

Ripensia a pus punct cum nu se poate mai rău aparițiilor din Timișoara în sezonul 2021-2022, 1-4 cu Unirea Dej în penultima etapă din Grupa B în faza play-out a Ligii 2, completând cel mai modest parcurs pe teren propriu de la promovarea în eșalonul secund, cu doar două victorii – și acelea în fața codașelor campionatului, 2-1 cu Astra și 1-0 cu Dacia Unirea Brăila, dar și 5 remize ”acasă” respectiv nu mai puțin de 6 înfrângeri, dintre care jumătate în grupa a II-a valorică, meciul și eșecul. 

De parcă n-ar fi fost de-ajuns insuccesele acasă din sezonul regular, 0-1 în septembrie 2021 cu Concordia Chiajna, 0-3 în octombrie cu AS FC Universitatea Cluj și 1-2 în decembrie din nou pe ”Dan Păltinișanu” cu Csikszereda, a urmat și ”tripla” din play-out, 2-3 și ulterior 0-3 la ”masa verde” cu brașovenii, 0-1 cel mai recent cu buzoienii și 1-4 astăzi cu dejenii. Bilanțul general acasă, 13 2 5 6 11-19 11 puncte, de parcă Ripensia ar fi jucat în deplasare. Sau ca un semn că n-are o casă a ei, ex-multipla campioană națională interbelică în pribegie cu cortul prin ditamai decăzuta Timișoara. 

Vara, cât a fost cald și mai bine, Ripensia a inaugurat aparițiile acasă cu 3 reprezentații remizate în primele 4 etape în compania unor oaspeți abordabili, 3-3 cu între timp retrogradata Dunărea Călărași, 0-0 cu nou-promovații din Dej și 1-1 cu nou-promovații din Brașov, însă în play-out a cedat fără replică pe ”Electrica”, 2-3, 0-1 iar astăzi 1-4, măsură a regresului într-un sezon în care a schimbat 2 antrenori, meteahnă a clubului.

Privite lucrurile și dintr-un alt punct de vedere, cel mai bine clasat club timișorean în sistemul divizionar românesc, Ripensia, n-a trecut acasă în două încercări de a treia reprezentantă a județului Cluj în aceeași ”piramidă”, CS Unirea Dej, nou-promovată binișor în umbra campioanei naționale CFR Cluj și a aspirantei la promovarea în elită ”U” Cluj, roșu-galbenii încheind în urma dejenilor sosiți din Liga 3 atât după sezonul regular cât și după play-out.

”Unirea” a noua după ”tur”, cu un bilanț pozitiv și un golaveraj asemenea, 17-16, acumulând 28 de puncte chiar și în condițiile în care doar 4 echipe au marcat mai rar decât dejenii în primele 19 etape, dejeni cu 3 puncte avans și 3 locuri mai sus decât Ripensia la finele sezonului regular, dejeni desprinși cu atât mai mult de dată recentă. 

Deloc de mirare, astăzi înregistrând a patra victorie consecutivă în deplasare, parte a unui bilanț foarte bun în 2022, cu 6 succese și numai două eșecuri, jumătate dintre apariții fiind fără gol primit. De fapt, Unirea Dej nu mai putea pierde poziția secundă în Grupa B din play-off, indiferent de deznodământul deplasării pe Bega, dar pe de altă parte nici nu mai poate prinde, începând de astăzi, poziția fruntașă a seriei, asigurată de FC Buzău printr-un similar 4-1 cu Unirea Constanța, dar acasă, în ciuda bilanțului foarte bun al clujenilor și în play-out, 5 4 0 1 10-4 12 puncte. Și 40 în total, față de cele numai 28 ale Ripensiei.

Diferență manifestată rapid și pe teren, Unirea deschizând scorul deja în primele 5 minute, încă o reușită izbutind și în primele câteva minute ale părții secunde, abordată de la scorul de 1-2, așadar 1-3 în nici 50 de minute, după ce Ripensia se bucura de egalare doar câteva minute, spre pauză, egalare în urma unui corner. 

Atât și nimic mai mult din partea unor timișoreni cel mai adesea învinși în 2022, bilanț 7 2 1 5 8-12 în noul an. Tristă despărțire de foarte puținii susținători care mai vin la meciuri, o infimă fracțiune numerică din simpatizanții ”de fotoliu” de pe ”centurili” de așa-zisă socializare – această gravă boală de zombificare prin condiționarea psihologică a mulțimilor mileniului 3. 

Iar ieșirea de pe scena ediției 2021/2 se va face departe de casă, la Târgu Jiu, în bătătura trupei care în datele tehnice de pe coloana de profil a secțiunii Fotbal în Sporttim – rezultate, clasament, program viitor, este identificată drept sarcina.

Și în vreme ce fruntașele Unirea Dej și FC Buzău vor juca de palmares în runda finală a Grupei B în play-out, fără cale de răsturnare a ierarhiei, cei din Câmpia Română cu 44 de puncte, ardelenii cu 40, urmăritoarele lor se vor întâlni în aceeași notă, gorjenii cu 34 de puncte după succesul cu 0-6 la Astra, timișorenii cu 28.

Un campionat secund-divizionar vai și amar și prin prisma altor rezultate de astăzi, nu doar un 6-0, de exemplu CSC 1599 Șelimbăr – Dacia Unirea Brăila 6-0 sau Csikszereda – ASCM Politehnica Iași 3-0, care va să zică 5 dintre cele 6 întâlniri decise de la 3 goluri diferență în sus, iar în această necompetitivă anticameră a elitei și o Ripensia mai copleșită ca niciodată în Liga 2, și fără rezultate notabile, și fără stadion propriu, și fără prea mulți susținători în tribune, și fără antrenori statornici pe banca tehnică. 

Ar exista oare totuși un moment notabil al roșu-galbenilor în acest sezon? Unul memorabil pentru fani? Poate acel victorios 1-3 pe ”Dan Păltinișanu” în etapa a XI-a la concitadina Politehnica, pe 29 octombrie 2021. Eventual acel 2-2 în prealabil la ex-prim-divizionara Hermannstadt, dar cam atât, în condițiile în care Ripensia a și ”zburat” din Cupa României încă de la primul hop în fața unei prim-divizionare, 0-1 cu prăfuita Dinamo în 16-imile de pe ”Dan Păltinișanu”. 

Amintiri rătăcite însă deja în timp, fie și într-un sezon cu prea puține apariții în campionatul Ligii 2, pentru a doua ediție la rând tot doar 25 de partide jucate de Ripensia. Vie e rana adâncită astăzi a eșecurilor recente acasă, 1-4 pe post de ilustrată a realităților la zi din fotbalul timișorean.

Un fotbal timișorean cu așa-zise ”Academii”, dar din care capitală a Banatului unii părinți își duc copiii să efectueze junioratul pe malurile Mureșului, ceea ce spune foarte multe.  

Restul fiind doar banale amănunte în deșertăciunea zilelor noastre.

Un detaliu mai semnificativ ținând de faptul că, după ce a mai gafat și în favoarea reușitei ultimului gol al dejenilor, Dobre s-a reabilitat întrucâtva prin a se opune în ultimele minute unui eșec și mai sever. Avea să fie 1-4 în minutul 81, când rezerva Cocian a înscris cu poarta goală după ce îl deposeda pe goalkeeper-ul bănățenilor, care preluase prea larg în afara careului pasa înapoi a lui Valerii Machrițchi. 

Bomboană pe coliva pregătită încă din minutul 4, când căpitanul Unirii, Mihai Kereki, a profitat de respingerea defectuoasă a lui Dobre la o lovitură liberă executată de Alexandru Pop dintr-o poziție bună în preajma careului gazdelor: 0-1. 

Început de meci aparținând ardelenilor, următorul gol aparținând însă timișorenilor, spre pauză, în urma unui corner executat de Ene, Călin reluând cu capul de la prima bară spre Chindriș, a cărui respingere a fost în calea lui Radu Rogac: 1-1 în minutul 37.

Dar așa cum Ripensia i-a rezistat Unirii doar 4 minute în debutul întâlnirii, tot așa a rămas la egalitate cu dejenii doar 3 minute înaintea pauzei, tocmai ex-ripensistul Alin Burdeț preluând și el conducerea pentru clujeni, din cădere, de la 11 metri, sub transversală, servit fiind de Daniel Pop, în urma unei lovituri libere executate de Roș de pe stânga: 1-2. O fază la care au conlucrat așadar fundași din efectivul vizitatorilor, oaspeți cu 3 titulari cu numele Pop și încă unul pe banca de rezerve. 

Mada, locțiitor al lui Fabian după despărțirea timișorenilor de sătmărean, l-a înlocuit la pauză pe Matiș cu Golda, dar toate planurile au fost date peste cap de un nou gol rapid al Unirii Dej, 1-3 în minutul 47, când Alexandru Pop l-a servit din prima pe Adrian Pop, marcator cu larghețe.

La care muta și Dragoș Militaru în minutul 57, iar o triplă înlocuire efectua în minutul 64, în ultimul sfert de oră permițându-și să-și înlocuiască și căpitanul. Unirea, un prim sezon meritoriu în Liga 2, Ripensia, un al cincilea sezon la rând în Liga 2, dar cu cele mai mari probleme, chit că a evitat din timp barajul de supraviețuire, în preajma căruia anul trecut tremura până în runda finală din play-out, tot aici, pe ”Electrica”.

Ultima impresie însă contează iar Ripensia n-are altă alternativă decât a se redresa.

*

Ripensia Timișoara: Dobre – Morariu (minutul 81, Lungu), Sturzu, Lalic, Rogac, Fridrich, Călin – cpt. (61, Stoi), V. Macrițchii (81, Nica), Ene, Piftor (73, Gavra), Matiș (46, Golda).

Rezerve: Rus – Vidrăsan, Mihart, Gladun.

CS Unirea Dej: C. Chindriș – Roș, D. Pop, Burdeț, Gîț, Kereki – cpt. (78, Andrei Pop), Ad. Pop (64, Cocian), A. Militaru (64, Chira), Bogdan, Frăsineanu (57, Blaj), Al. Pop (64, Popescu).

Rezerve: Papp – Meszaros, I. Rus, Peter.

Antrenor: Dragoș Militaru.

Arbitri: Kovacs S. (Carei) – Timar (Oradea), Soponar (Baia Mare); rezervă: Jurcă (Arad). Observatori: Șovre (Satu Mare) și Lolea (Reşiţa).

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 + sase =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: