La răscruce de drumuri

Ovidiu Păcurariu semnează primul editorial în cadrul rubricii ÎNTRE RAŢIUNE ŞI PASIUNE, de pe coloana dreaptă a primei pagini, referindu-se în „La răscruce de drumuri” la acest nou început pentru Timişoara în Liga 1, în contextul reînodării duelului cu Dinamo şi al bizareriilor din fotbalul carpatin.

Dar iată editorialul, ce poate fi lecturat în rubrica de sine stătătoare de pe coloana dreaptă.

Vineri începe un nou campionat al diviziei naționale, cu aceleași incertitudini, cu aceleași semne de întrebare. Mai mult, de această dată nici nu se cunoaște exact numărul competitoarelor, deoarece problemele FRF-ului, în loc să fie rezolvate rapid și eficient, rămân la latitudinea TAS-ului … organ care își rotunjește veniturile cu taxele ce se depun pe tot mai multe petiții românești.

Împotriva oricărui regulament și oricărei logici, s-a jucat un baraj între o echipă retrogradată și una fără licență. A fost ”o soluție de compromis” scoasă de Mitică Dragomir din cutia de table pe care o are mereu la îndemână (era să spun cutia Pandorei).

Sorții au decis ca în etapa inaugurală, chiar în uvertură, Poli să-și măsoare forțele cu Dinamo București. De obicei, un meci de acest calibru suscita un interes major, mai ales înainte de evenimentele din 1989. Era un prilej ca spectatorii să-și mai verse năduful și nemulțumirile acumulate. Partidele dintre Poli și Dinamo depășeau de cele mai multe ori cadrul strict fotbalistic, constituind un mijloc de defulare a suporterului de rând. Orice victorie a Timișoarei era echivalată cu o calificare în Liga Campionilor.

Elev fiind, am fost prezent împreună cu tatăl meu în anul 1966 la partida Poli-Dinamo 4-2, printre marcatori au fost Popanică, Surdan şi Mircea Popa. Dinamo avea o echipă bună, cu Popa, fraţii Ion și Lică Nunweiller, Haidu și Frățilă. A fost o mare bucurie la Timișoara deoarece a fost învins dușmanul etern. Peste mai bine de 20 de ani, în anul 1987, Poli a învins Dinamo cu 2-1, trecând peste toate barierele și declanșând fiesta la Timișoara. Înfrângerea a fost greu digerată de antrenorul Mircea Lucescu, care a avut un comportament incalificabil după partidă, chiar în tunelul de sub tribună (Chisi poate să confirme). Acelaşi Mircea Lucescu care acum ne dă lecţii de moralitate…

Ilcu, cel care a marcat unul dintre golurile lui Poli, are ce povesti copiilor și nepoților. A fost ovaționat mai abitir decât atunci când sora lui, Marieta, o foarte bună atletă, stabilea recorduri atletice.

Perioada aceea de entuziasm s-a mai estompat și blazarea și-a făcut simțită prezența. E oarecum firesc, deoarece s-au întâmplat atâtea lucruri inexplicabile la instituția supremă din fotbalul românesc, încât un om rațional nu le poate cuprinde și întelege.

În speranța că în meciul inaugural al primei etape Poli va reuși o victorie în fața a cât mai multor timișoreni, această victorie cu conotații deosebite probabil va constitui un gir de încredere noii conduceri administrative și tehnice. Dar, să nu omitem faptul că Dinamo s-a ”întărit” în această vară cu două piese grele din vremea cînd făceau legea pe orice teren: Anghelache şi Mulţescu.

Suporterului timișorean nu îi rămâne decât să ia drumul stadionului încărcat cu mult optimism, dar şi cu luciditate. Că de obiectivitate e mai greu să vorbim la un meci cu o asemenea încărcătură.

Câteva cuvinte și despre arădenii mei. Toată suflarea fotbalistică este preocupată de o întrebare hamletiană: vine sau nu Adrian Marţian să preia clubul UTA cu tot cu datorii?Deoarece focalizarea generală este axată pe clubul UTA, trecem cu vederea, iar omisiunea este regretabilă: în luna August clubul Gloria Arad împlinește 100 de ani de existență …

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la La răscruce de drumuri

  1. LuxPhotoFuchs spune:

    Batrane Ovidiu, nu te astamperi? Si mie un meci cu Dinamo imi rascoleste amintiri frumoase, dar si unele umilitoare pentru fotbalul resitean. Nu o sa uit acel 4-1 din Valea Domanului cand Dinu, Lucescu si compania au fost ridiculizati de rossoneri. Atunci Dudu Georgescu aflat la CSMR a inscris doua goluri cu capul din centrarile lui Florea si Atodiresei. Dupa putina vreme Dudu a fost luat cu arcanul de Dinamo si obligat sa inscrie, la comanda, pentru a fura gheata de aur Europei… Ma bucur ca si Marcel Tolcea imi va rascoli frumoasele amintiri de pe 1 Mai cu Seracin, un lider al galeriei cum nu s-a mai vazut….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − unu =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: