CS Phoenix Buziaş n-a avut parte zilele trecute de un tratament corect şi just, cum s-ar cuveni în baza legilor scrise şi nescrise ale fotbalului, ci a fost pus să aştepte 3 zile pentru a avea ocazia să joace primul meci în deplasare al returului din sezonul regulat al Ligii 3 pe terenul liderului Seriei 8, FC Bihor, care ar fi trebuit în mod normal a se disputa sâmbăta trecută, în rând cu întâlnirile etapei a XI-a, conform zilei şi orei 14 de noiembrie în care organizează orădenii partidele de campionat pe „Iuliu Bodola”, doar că în sportul în 11 românesc au ajuns să dicteze şi difuzorii deţinători de drepturi, la mare putere fiind grilele de programe TV – iar nici de mirare că fotbalul „tricolor” este în consecinţă acolo unde este, cu forţarea absolută a programării într-o seară de vineri, când începuse deja runda din liga a III-a, a unui meci din absurda fază a grupelor Cupei României, totul pentru a servi intereselor bucureştenei „de la centru” SC Dinamo 1948 SA, legând convenabil o „dublă” vineri – luni pe acelaşi gazon de pe Criş, luni seară şi cu UTA la finele turului SuperLigii.
Aberaţia nespusă a fazei grupelor Cupei României a ajuns aşadar a perturba şi programul altfel tot de către FRF specific stipulat în sensul programării în zile de vineri şi sâmbătă a meciurilor de campionat din Liga 3, FC Bihor – CS Phoenix Buziaş, ce ar fi trebuit să se joace în sâmbăta săptămânii trecute la Oradea, fiind azvârlit din cot într-o amânare cu 3 zile, pe marţi de la ora 18, vorba-ceea, „totul pentru Dinamo, totul pentru victorie!”, actualizată cu „totul pentru grupele Cupei României, totul pentru degenerarea şi în continuare a fotbalului intern”.
Ce conta că Phoenix Buziaş poate ar fi avut şi firesc nevoie de o primă săptămână normală de pregătire, cea în curs, în vederea primirii peste câteva zile a vizitei Avântului Periam, într-un ciclu redresat de antrenamente după cele câteva săptămâni perturbate de absenţa jucătorilor racolaţi la „internaţionala” studenţească, reveniţi din China abia miercuri seară!? Dar i-a făcut program FRF, cu un al doilea meci în Seria 8 în această săptămână, „avantaj primire” pentru gazda FC Bihor, acomodată deja cu reprezentaţiile în lumina lucşilor instalaţiei de nocturnă de pe „Iuliu Bodola”, exersate în toamnă contra bucureştenelor FCSB şi SC Dinamo 1948 SA în Cupa României, 1-1 vineri seară cu „Câinii roşii”.
Acestea-s circumstanţele cărora a trebuit să le facă faţă Phoenix la Oradea, iar dacă lipsa de experienţă a unor tineri componenţi în ceea ce priveşte disputarea jocurilor la lumina instalaţiei de nocturnă a contat de exemplu inclusiv în aprecierea anumitor factori de către junele portar Lăpădat la şuturile de la semidistanţă cu care bihorenii preluau de două ori în prima repriză conducerea prin acelaşi Bogdan Vasile, revenit după accidentare, atunci poate doar completa argumentaţia în sensul că programarea vinerea a acelui FC Bihor – Dinamo în absurditatea fazei grupelor Cupei României a fost total anapoda, de dragul grilelor de programe TV şi a bucureştenilor. Şi nu este deloc exclus ca Lăpădat – care a apărat de altfel foarte bine şi nu i se pot imputa nici acele prime două goluri, să fi avut alte percepţii senzoriale pe lumina zilei la respectivele şuturi ale lui Vasile într-un meci jucat cum ar fi fost normal, conform reperelor trasate de FRF, sâmbăta de la ora 14.
Liga 3 mai putea însă aştepta până marţi seară, jumătatea plină a paharului constând în schimb pentru timişeni în faptul că i-au putut retitulariza pe Grancea şi Mitre, reveniţi doar la mijlocul săptămânii trecute din China, şi care în mod cert n-ar fi fost introduşi deja sâmbăta la Oradea, cel puţin nu din start.
Galben-albaştrii Buziaşului s-au ales aşadar cu experienţa inedită a disputării în nocturnă a unui joc de campionat în deplasare pe terenul liderului, la mijloc de săptămână, dar, lăsând „impresia artistică” la o parte, dat fiind faptul că este vorba despre o competiţie oficială pe puncte, au fost fără doar şi poate vădit defavorizaţi că nu s-au putut alinia la Oradea sâmbăta trecută de la ora 14.
Ba mai mult, n-au putut conta tocmai pe căpitanul Nicolescu, suspendat după remiza albă cu Politehnica Timişoara, capac la toate survenind şi accidentarea încă din prima repriză a lui Nagy – fundaş titular în toate apariţiile timişenilor, lovit la bicepşii femurali, cu speranţa buzieşenilor că-i vorba doar despre o contractură puternică, asta dat fiind faptul că proximul meci bate deja încet, încet la uşă.
Fără a-şi bate însă deloc capul şi FRF ori purtătorii de pix întocmind grile de programe TV, la situaţiile în care sunt puşi tocmai protagoniştii jocului de fotbal, sau mai specific, „buturugile mici” ale acestuia, Phoenix Buziaş în cazul în speţă.
Încă unul, exemplificat mai sus, dovedind cum pot decurge lucrurile în fotbalul românesc. În care-şi intră-n plus în rol şi trimişi federali, centralul nemţean Ţurcanu, care a judecat favorabil pe adresa gazdelor bihorene toate situaţiile de joc ce erau de judecat.
Bănăţenii putându-se doar întreba după inedita experienţă din Ţara Crişurilor dacă într-o sâmbătă de la ora 14 nu s-ar fi ales cumva cu ceva mai mult pe terenul fruntaşei.
Pe care au început cu 5 noi jucători faţă de cei aliniaţi în unsprezecele împotriva Politehnicii, şi anume Mada în locul căpitanului Nicolescu, dar şi Chistruga, Românu şi „repatriaţii” Grancea şi Mitre, pe când Lică, Pădurariu, Paleacu şi Savu au luat loc pe bancă. Trei noutăţi fiind şi în „11”-le roş-albaştrilor lui Florin Farcaş faţă de întâlnirea cu dinamoviştii, şi anume Alex Popa, Cherman şi Chindlea, bihorenii apelând apoi de la pauză, la 2-2, la alţi 3 înlocuitori, Stoian, Sorian şi Chitaş.
Întâlnindu-se două dintre cele mai ermetice şi bine ancorate defensive din Seria 8, cea a invincibililor orădeni cu numai 6 goluri primite în 10 etape, cea buzieşeană cu doar 9 – tot într-o medie subunitară a golurilor încasate într-un meci, a rezultat însă, paradoxal, o partidă cu nu mai puţin de 6 goluri, 4-2 (2-2) pentru liderul pe teren propriu, desprins pe contraatac spre final, în minutele 83-84, cu succesiunea loviturilor de graţie pe seama unor timişeni vânzându-şi foarte scump pielea, merituoşi învinşi.
Iar cu atât mai merituoşi în contextul general al acestei partide.
În urma căreia fruntaşii au contabilizat în premieră primirea a două goluri acasă în Seria 8, iar doar FCSB i-a mai taxat de două ori pe „Iuliu Bodola”, buzieşenii înregistrând în schimb abia întâia lor înfrângere în deplasare în acest campionat. În care-i mai aşteaptă ieşirea la Ineu, pentru revanşa cu arădenii – de specificat fiind faptul că Phoenix a fost depăşit până acum în ediţia Ligii 3 strict numai şi numai de liderul din Oradea şi arădenii Ineului, chiar la Carani, pe când nu era deloc să fie ziua elevilor lui Petruescu, iar ulterior şi deplasările la Pecica şi Lipova, prima în 2023, cealaltă, în martie 2024. Cu apariţii în schimb acasă pentru buzieşeni, după cea cu Avântul, şi cu Gloria Cermei, CSC Peciu Nou şi CS Socodor.
Dar momentan, dacă tot a avut în vară nu mai puţin de 4 săptămâni ocupate la mijlocul acestora cu apariţiile în Cupa României, să fie şi marţi a cincea pentru Phoenix la Oradea, unde liderul i-a dominat clar pe timişeni în prima jumătate a reprizei I, inclusiv cu un pressing avansat, roş-albaştrii atacând cu o bună frecvenţă a acţiunilor ofensive în primele 20-25 de minute, impulsionaţi şi de public, nu la fel de numeros precum vinerea la întâlnirea cu dinamoviştii, dar aproximativ la fel de numeros precum cu 24 de ore înainte, pe acelaşi stadion, la UTA – SC Dinamo 1948 SA.
Cine mai poate fi precum Phoenix, să aibă „onoarea” de a călca gazonul pe care tocmai jucaseră de două ori în câteva zile „iluştrii Câini roşi”!?
Phoenix văzându-se vădit dominată cât se acomoda tiparelor unei reprezentaţii în nocturnă, o noutate absolută pentru destul tineri componenţi în cazul unui meci oficial, şi încă fără veteranul lor căpitan ce ar fi dirijat echipa din defensivă, handicap adulmecat de gazdele net mai omogene, care, „împinse de la spate” şi de public, doar au taxat o oarecare teamă a buzieşenilor de rezultat, exacerbată.
„Taxare” şi cu aportul centralului nemţean Ţurcanu, eventual şi al unuia dintre asistenţii săi, căci, în faza premergătoare deschiderii scorului, buzieşeanul Pamfile a fost clar împins în duelul aerian cu un mijlocaş al fruntaşei, şi s-ar fi impus semnalarea unui fault în atac, neacordat, centrarea din stânga ducând ulterior, din careu, la o aşezare pe 25 de metri, fructificată de Bogdan Vasile: 1-0. Gol care n-ar fi survenit dacă s-ar fi fluierat, cum ar fi fost regulemantar, fault în atac. Avantaj bihorean de la mijlocul primei reprize, în ton cu dominarea exercitată de elevii lui Farcaş, dar după o fază discutabilă.
Stârnind pe de altă parte orgoliul „buturugii mici”, trezită la realitate şi brusc conectată din plin ambianţei şi atmosferei jocului în nocturnă, Phoenix făcându-şi apoi simţită prezenţa în jumătatea adversă de teren, dar fiind din nou afectată de interpretările centralului moldav Ţurcanu, la o altă fază cât se poate de discutabilă, în care Românu scăpa în careu iar după cel de-al doilea şut al său consecutiv la poartă, primul fiind respins de goalkeeper, a fost faultat cu un atac întârziat din defensiva fruntaşei, acordându-se însă… corner. Şi nu lovitura de la 11 metri care s-ar fi impus, nemţeanul putând invoca legea compensaţiei în sport şi viaţă, dat fiind că o fază identică vineri în FC Bihor – SC Dinamo 1948 SA era defavorabil judecată împotriva orădenilor, privaţi de penalty-ul ce s-ar fi impus, asta dacă ne-am lua şi după opiniile unanime din „sudiourile TV” fotbalistice.
Nu i se acorda penalty-ul „buturugii mici” FC Bihor împotriva „Câinilor…”, nu i se acorda nici „buturugii mici” Phoenix pe terenul liderului orădean. Şi uite-aşa moare cu zile fotbalul intern.
Dar buzieşenii tot au egalat după o centrare din stânga, expediată de acelaşi Pamfile, cel faultat la faza din care localnicii deschideau scorul, servindu-l pe Bădăuţă, „vulpoi” cu capul în minutul 36: 1-1.
Dar n-avea să fie seara „buturugii mici”, căci la faza premergătoare unui al doilea gol al Bihorului se accidenta fundaşul Nagy, care a avut nevoie de intervenţia medicului, Phoenix semnalizând înaintea reluării jocului că Nagy nu mai putea continua, fără a li se permite însă celor din Buziaş să-l înlocuiască, motivul invocat de Ţurcanu fiind în sensul că jucătorul de rezervă nu era deja pregătit de intrare la mijlocul terenului. Unsprezece orădeni contra 10 oaspeţi, se relua jocul iar faza curgea spre junele goalkeeper timişean Lăpădat, care a degajat însă lung şi n-a avut prezenţa de spirit să trimită balonul în margine, ceea ce-ar fi permis şi bănăţenilor, măcar atunci, să efectueze modificarea refuzată de central, degajarea ducând în cele din urmă, la cum a curs faza, la un alt şut al localnicilor, al aceluiaşi Vasile, marcator din nou din afara careului, 2-1 pe fondul inferiorităţii numerice a vizitatorilor, fără un fundaş în acel moment în teren. Interpretări injuste ale centralului, dat fiind că nici Nagy nu era în afara suprafeţei de joc în momentul în care oaspeţii solicitau efectuarea schimbării, iar şi medicul era pe teren.
Dar din nou după cum a văzut lucrurile nemţeanul pe terenul liderului Seriei 8, campion în 2023 al Seriei 10, Bogdan Vasile înscriind şi-n minutul 40, cel totodată al înlocuirii lui Nagy, cu Sturzu.
Şi totuşi, acelaşi Alexandru Bădăuţă a semnat la rândul lui „dubla”, în doar zece minute, în prelungiri (45+2), cu un şut foarte frumos din poziţie centrală, de la circa 16 metri: 2-2.
Ori nicio divizionară „C” vizitatoare nu marcase până atunci de două ori pe „Iuliu Bodola”.
Paradoxal, deşi cu 3 modificări efectuate la pauză, FC Bihor s-a descurcat mult mai greu în partea a doua, nici pe departe prin a o începe precum pe prima, dimpotrivă, Phoenix prestând un joc mult mai bun în repriza secundă, de la egal la egal cu liderul invincibil, pus vădit în dificultate.
Prinzând curaj, buzieşenii au schimbat în plan ofensiv, apelând şi la Pădurariu pentru ultimele 20 de minute, aşadar cu încă un atacant în locul unui mijlocaş, în tentativa de-a-i şi ţine departe de poartă pe localnicii căutând să crească presiunea din faze fixe, FC Bihor taxându-i în cele din urmă pe contraatac, 3 contra 3 în minutul 83, cu o demarcare în spatele fundaşilor centrali, Alexandru Sorian – intrat la pauză, scăpând cu portarul şi preluând din nou conducerea pentru orădeni, şi a treia oară.
Iar la 3-2, în căutarea unei riposte imediate, cu o lovitură liberă buzieşană de la 35 de metri uşor lateral stânga, şi cu mai toţi componenţii bănăţenilor urcaţi în careul orădean, liderul a şarjat din nou pe contraatac, golgheterul Sergiu Jurj aplicând lovitura de graţie în minutul 84: 4-2.
Meci jucat, FC Bihor semnând cel de-al optulea succes în 11 etape de campionat, cu şase puncte avans faţă de Politehnica Timişoara, buzieşenii rămânând în schimb pe 6 după o doar a treia rară înfrângere. Iar orădenii vor evolua sâmbătă 11 noiembrie în deplasare pe terenul celor de la Şoimii Lipova – ocupanţi ai locului 5, cu două puncte în plus faţă de Phoenix, într-o partidă programată în runda a XII-a cu începere de la ora 14. Exact atunci jucând şi buzieşenii la Carani cu cei din Periam.
„Un meci frumos, spectaculos, o bună propagandă fotbalului de la acest nivel, cu multe goluri, cu ocazii de ambele părţi. Păcat de naivităţile noastre din final, care ne-au privat de un rezultat de egalitate. Pe terenul unei echipe bune, probabil cea mai bună din serie, care-şi merită poziţia în clasament. Iar în foarte multe, multe momente am jucat de la egal la egal cu FC Bihor, mult mai bine în special după pauză, odată ce sportivii noştri s-au acomodat jocului în nocturnă, şi îmi pare rău de uşurinţa cu care am primit cele 4 goluri. Chiar a fost o experienţă aparte pentru băieţi, în cazul multora dintre ei constituind o premieră a juca un meci oficial în nocturnă, iar astfel au căpătat şi ei experienţă, după ce cu o seară înainte am asistat cu toţii la UTA – Dinamo, disputat la aceeaşi oră, ocazie cu care ne-am luat şi primele repere, luminozitate, suprafaţa de joc, gazonul. Terenul a fost moale dar gazdele au fost chiar foarte preocupate de întreţinerea gazonului, în dimineaţa meciului nostru fiind cu utilaje încă de la ora 8 şi efectuând toate cele necesare, a fost îndreptat. Îi felicit pe sportivii noştri pentru jocul prestat, foarte bun, exceptând primele 20 de minute„, a semnalat la final antrenorul principal Cosmin Petruescu, adăugând faptul că „am avut parte cu ocazia acestei deplasări de sprijinul unui mare iubitor al sportului şi în special al fotbalului, Sergiu Prundeanu, iar astfel am putut s-o efectuăm încă de luni, pentru a asista şi la UTA – FC Bihor, şi nu ne rămâne decât să-i mulţumim din suflet pentru susţinere şi să-l aşteptăm în continuare alături de echipă”.
*Rezultatele complete ale etapei a XI-a în C8 şi programul rundei viitoare, de vineri-sâmbătă, pe coloana clasamentelor actualizate a secţiunii Fotbal.
FC Bihor Oradea – CS Phoenix Buziaş 4-2 (2-2)
FC Bihor: Pânzariu – Călin Jurj, Al. Popa (minutul 46, Stoian), Stan, Ioviţă – Vasile (min. 65, Calugher), Cherman (46, Sorian) – Chindlea (75, Moga), Gunie, Ban – cpt. (46, Chitaş) – Sergiu Jurj.
Antrenor: Florin Farcaş.
CS Phoenix Buziaş: Lăpădat – Nagy (minutul 40, Sturzu), Mada, Horcea – cpt., Pamfile – Românu (85, Savu), Ferţu, Mitre, Grancea, Chistruga (70, Pădurariu), Bădăuţă.
Rezerve: Flonta – Borca, Murgu, Paleacu, Lică, Angheli.
Antrenor: Cosmin Petruescu.
Arbitri: Dragoş Ţurcanu (Piatra Neamţ) – Suciu (Câmpia Turzii) şi Pişta (Fălticeni).