Lăsați fotbalul în pace!

Apare tot mai pregnantă tendinţa ca tehnologia informatică să controleze şi să canalizeze oamenii înspre o direcţie dorită. Această tendinţă se manifestă în toate domeniile vieţii sociale, inclusiv în sport.

Apelând puţin la istorie, să ne amintim că în anul 1863 a luat fiinţă Federaţia Engleză de Fotbal. Desigur, a apărut un regulament care preciza cadrul de desfăşurare a partidelor de fotbal, cu modificări de-a lungul vremii pentru a îmbunătăţi activitatea fotbalistică în ideea dinamizării şi creşterii spectaculozităţii întrecerilor. Treptat fotbalul a pătruns şi în Europa continentală, creându-se astfel o rivalitate între Regatul Unit al Marii Britanii şi restul Europei. Acest sport a primit repede epitetul de „sport rege”, deoarece aduna pe stadioane cei mai mulţi spectatori.

DSC_8526

În timp au apărut erori de arbitraj, pe care, de obicei, le numim greşeli omeneşti. Uneori o decizie de arbitraj stârneşte dispute aprinse şi naşte mari animozităţi. Paradoxal şi acest aspect a făcut să crească interesul pentru fotbal.

În finala Campionatului Mondial din 1966 Anglia, aflată pe teren propriu, a învins Germania printr-un gol văzut doar de tuşierul rus Bahramov, mingea lovind bara transversală şi căzând pe linia porţii. Evenimentul a suscitat mari controverse, dar arbitrul de centru a rămas suveran. Şi exemplele pot continua.

De aceea, apariţia experimentului care se vrea introdus în regulament ridică mari semne de întrebare. Este vorba de apariţia pe lângă cei trei arbitri a altor doi care sunt plasaţi într-o încăpere în faţa unor monitoare, putând interveni şi influenţa deciziile celor din teren. Un astfel de experiment a fost făcut în partida amicală Franţa – Spania, când arbitrul de centru, la semnalizarea asistentului, a anulat al doilea gol al Spaniei, dar la intervenţia celor din studio a acordat gol valabil. Personal rămân la părerea că arbitrul asistent a avut o semnalizare corectă.

Aşa că ar fi bine să lăsăm fotbalul în matca lui, cu plusurile şi minusurile sale, şi să lăsăm deciziile la aprecierea arbitrilor din teren. Nu voi minimaliza niciodată meritul tehnologiei informaţiei în evoluţia omenirii, dar numai dacă aceasta va fi folosită cu mare grijă şi discernământ.

În competiţia internă, Viitorul Ovidiu a învins-o pe Astra chiar la Giurgiu, menţinându-şi distanţa de trei puncte de FCSB. Interesant este că în urmă cu patru zile aceeaşi Astra învingea clar la Ovidiu pe Viitorul în Cupa României… Astfel doar trei echipe îşi mai păstrează şansele pentru titlu, respectiv Viitorul, FCSB şi CFR Cluj.

La partida FCSB – Dinamo s-a remarcat mai degrabă şeful galeriei dinamoviste care se plimba nestingherit pe teren la bustul gol, de parcă ar fi fost la ştrandul Floreasca. ACS Poli nu a mai repetat evoluţia bună din ultimele partide şi a pierdut la Iaşi la un scor minim cu o oarecare resemnare.

UTA Bătrâna Doamnă acuză o perioadă de recul şi nu a reuşit decât un punct în ultimele două partide de pe teren propriu. În schimb, o rivală, Sepsi Sfântu Gheorghe, a obţinut un punct important la Călăraşi într-o partidă care era mai bine să nu fi fost televizată.

În liga a treia a fost o etapă favorabilă echipei Naţional Sebiş în detrimentul celorlalte pretendente. A apărut surprinzătoare înfrângerea Devei la Ighiu, în timp ce Ripensia şi Şcolar Reşiţa au terminat partida la egalitate, rezultat ce nu convine nici uneia dintre ele.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: