Fără a fi condusă la pauză în 2023 nici de liderul CSA, căruia i-a rezistat aproape o oră astăzi pe „Electrica”, Ripensia a pierdut însă şi pentru a treia oară în noul an tot prin a ajunge în deficit în repriza a II-a, 0-2 (0-0) cu fruntaşii „militari”, astfel încât timişorenii vor aborda grupa din play-out de pe un loc de retrogradare, ce-i drept la un singur punct în urma nou-promovatei Progresul Spartac, de pe poziţia de baraj, care a cedat în fief-ul egalei la puncte a bucureştenilor pe podium, Politehnica Iaşi.
„Ripi” şi-a pus speranţele ei în ultima apariţie acasă în sezonul regulat înaintea întâlnirilor din play-out, însă n-a reuşit în cele din urmă s-o încurce pe prima clasată din capitală, deşi i-a rezistat 55 de minute şi a periclitat-o vădit pe final, cu o bară din penalty şi o transversală în prelungiri, cei din Ghencea rezistând totuşi după desprinderea izbutită în minutul 80, deşi în inferioritate numerică în ultima aproape jumătate de oră.
Roş-galbenii n-au mai păţit-o în minutul 89, precum în noul an pe „Electrica” în faţa Unirii Dej, care smulgea toate punctele la potou, 1-2 după 1-1 la pauză, dar şi la Chiajna săptămâna trecută, unde Concordia a răsturnat scorul pauzei, 0-1, în ultimele 35 de minute, Ripensia predându-se ceva mai vremelnic „miliztarilor”, însă tot două goluri a încasat, rămânând alături de codaşa Unirea Constanţa singura echipă care n-a obţinut niciun punct în 2023.
Iar tocmai la braţ cu „lanterna roşie” Unirea pe locurile de retrogradare directă vor aborda ripensiştii grupa din play-out, cu un handicap minim faţă de trupa de pe poziţia de baraj, dar cu 8 puncte deficit faţă de ocupanta ultimei trepte salvatoare, o altă nou-promovată, din Dumbrăviţa.
Elevii lui Iulian Muntean au reuşit al doilea meci la rând în care să nu primească gol în prima repriză, iar dacă fotbalul s-ar juca doar 45 de minute, Ripensia s-ar fi ales cu nu mai puţin de 24 de puncte în acest campionat pe baza scorurilor înregistrate la pauză, doar Unirea Slobozia – în avantaj cu 0-2 după primul mitan aici în vara trecută, CSM Slatina pe Olt, CSC Dumbrăviţa pe „Ştefan Dobay”, Progresul Spartac în zona capitalei şi Oţelul tot pe „Electrica” în noiembrie conducându-i pe roş-galbeni înaintea părţii secunde.
Fruntaşa CSA a devenit aşadar a 14-a trupă care n-a ieşit de la vestiare pentru repriza a II-a fiind „în faţă” cu Ripensia, dar, aidoma Concordiei, i-a taxat pe bănăţeni în sfertul de oră după pauză, prim pas spre victorie.
Susţinut şi de galeria roş-albastră, liderul „ministerial” a început tare meciul, şi avea a începe şi mai înverşunat partea secundă, abordată şi cu forţe proaspete, raidurile ofensive dând în cele din urmă roade, zestre dublată în minutul 80 în urma unei faze fixe, executată de Matei, abia intrat de nici 5 minute, la care balonul a jucat festa bănăţenilor, muşcând gazonul şi scuturând plasa fără a fi fost atins.
Altfel, greu de zis cum s-ar fi derulat finalul, „Armata” fiind pe-atunci deja de peste un sfert de oră în „pluton” incomplet.
Ripensia, pentru care a revenit Stoi, dar şi Ene, intrat pe parcurs la Chiajna, astăzi nemaintrând de la început în echipă Stoica şi Moraru, a nădăjduit că poate cumva repeta isprăvile din toamnă cu vizitatoare din prima jumătate ierarhică, trecând atunci de Politehnica Iaşi şi remizând alb cu Csikszereda, însă speranţele s-au năruit în ultimul sfert de oră, în pofida superiorităţii numerice.
Roş-galbenii s-au predat în stilul caracteristic, foarte greu, dar fără a evita implacabilul, întrezărit din primul sfert de oră al jocului de la ora 13, când Rus şi-a păstrat sângele rece în faţa lui Bodişteanu, în continuarea fazei Kayondo trimiţând în plasa laterală, iar apoi a salvat de la picioarele aceluiaşi Bodişteanu, pătruns pe stânga.
Cu Enceanu activ, liderul a dominat primul sfert de oră, dar încet, încet a prins niţel curaj şi „Ripi”, Ene având o tentativă din dreapta, unde era angajat de Vidrăsan, căpitanul „militar” Iancu intuindu-l, la post.
Nici Rus nu s-a lăsat păcălit după o jumătate de oră de şutul lui Enceanu din afara careului, încheierea mitanului găsindu-i pe ripensişti ceva mai avansaţi şi obţinând în consecinţă cornere succesive, pe fondul unor momente mai bune de joc, fructificate în precedentele două partide în jurul minutului 40, atât aici cu dejenii cât şi în Ilfov.
N-au mai repetat isprava dar i-au dat de gândit antrenorului fruntaşei, Daniel Opriţa, care l-a introdus la pauză pe Gheorghe, în locul lui Kayondo, bucureştenii redevenind la fel de insistenţi în ofensivă, fără a se arăta însă şi exacţi în careu, Chipirliu ratând oportunităţi succesive în minutele 50 şi 52, imprecis fiind.
Ocazii prevestind totuşi golul, deschidere de scor în minutul 55, 0-1, când Chipirliu a fost găsit pe dreapta cu o minge lungă în diagonală, plasându-i balonul pe culoar lui Bodişteanu, plasat şi acesta cu dreptul din careu, pe lângă Rus.
Se repeta istoria în repriza a doua?
Timişorenii au apelat la noile achiziţii Nistor şi Moraru, iar Răzvan Morariu a finalizat un contraatac şutând din fuleu din afara careului, deturnat de căpitanul Iancu în corner, căpitan al unor „militari” rămaşi în 10 din minutul 63, când fundaşul lateral Corbu a văzut încă un cartonaş galben după un fault din spate asupra lui Ene.
Unsprezece contra zece la 0-1 în ultima jumătate de oră, la care Muntean a apelat şi la Cracea, iar CSA a strâns rândurile, căutând să suprindă pe contraatac, însă Chipirliu a fost din nou neinspirat, şutând pe Rus în defavoarea unei trimiteri către Trică, poziţionat mai central în careu.
Opriţa a împrospătat rândurile pentru ultimul sfert de oră, cu Ştefan Pacionel şi David Matei, iar ultimul a şi dat lovitura decisivă în minutul 80, din nimic, o lovitură liberă de lângă linia de margine, de la semidistanţă, mingea ajungând în plasă fără a fi atinsă, cu pământul: 0-2.
Ripensia nu mai pierduse acasă în acest campionat la mai mult de un gol diferenţă, 1-2 cu Unirea Slobozia, 0-1 cu Oţelul şi 1-2 cu Unirea Dej, dar a rămas 0-2 după ce a trosnit barele, căpitanul Stoi în minutul 84, în dreapta portarului, dintr-o lovitură de la 11 metri obţinută de Nistor, faultat de Oroian în careu, iar acelaşi Nistor în prelungiri, puţin din afara careului, în transversală, balonul fiind trimis în plasă de noul intrat Andreaş, semnalizat însă în ofsaid.
Prima clasată scăpa cu faţa curată, „Ripi” încheia sezonul regulat cu cel mai detaşat eşec pe teren propriu.
Bilanţul său acasă în Liga 2 echilibrându-se, 9 4 1 4 12-9 13 puncte, din 27 posibile, şirul rezultatelor înregistrate cronologic pe „Electrica” în campionat fiind 1-2, 2-1, 0-0, 3-1, 4-0, 1-0, 0-1, 1-2 şi 0-2, aşadar cu 3 eşecuri pe tronsonul final, în faţa unor vizitatoare dintre primele 5.
CSA, unica grupare calificată şi în 2023 în play-off dintre cele 6 intrate anul trecut în grupa I valorică a Ligii 2, şi-a îmbunătăţit bilanţul „afară” în campionat, 9 6 2 1 19-9 20 de puncte din 27, tot 20 adjudecate aşadar şi în deplasare, deşi acasă a beneficiat de mai multe partide. Succesiunea bună a ieşirilor Clubului Sportiv al Armatei, 2-1, 3-0, 2-1, 1-1, 3-0, 3-4 la Târgu Jiu, 1-0, 2-2 şi 2-0. Iar în play-off demarează cu 4 puncte avans faţă de a treia clasată, Oţelul, respectiv cu 9 faţă de ultimele două, FC Buzău şi Dinamo, din afara zonei 3-4 de baraj.
Bănăţenii n-au mai abordat play-out-ul de pe un loc atât de modest, acum 2 ani începând cu 7 puncte avans pe treapta de baraj în faţa celor de la CSM Slatina, de pe primul loc de retrogradare, ceea ce a contat decisiv, „Ripi” încheind cele 6 etape prin a evita şi poziţia de baraj. De astă dată ar avea nevoie de recuperarea a 8 puncte faţă de „verzii” Dumbrăviţei pentru un asemenea demers, în condiţiile în care ierarhia la start e următoarea, tragerea la sorţi fiind programată luni la ora 13, cu 3 apariţii acasă şi 3 în deplasare, într-un sistem aiuritor pus în scenă în 2020/1 de FRF: 1. Concordia Chiajna 29 puncte, 2. FC Braşov 28p, pe 3 cei din Târgu Jiu cu 25 de puncte, CSC Dumbrăviţa 24, Progresul Spartac cu 17 pe locul de baraj, iar Ripensia cu 16 şi Unirea Constanţa cu 12.
Rezultatele complete ale etapei a 19-a, cu 6 remize şi două succese afară, precum şi ierarhia finală a sezonului regulat, pe coloana clasamentelor secţiunii Fotbal.
*
Ripensia Timişoara: Rus – Zamfirescu, Butnăraşu, Gladun, Lungu – cpt. – Stoi – Sofran (minutul 82, Stoica), Vidrăsan (61, Nistor), Morariu (69, Cracea), D. Ciurel (61, Moraru) – Ene (82, Andreaş).
Rezerve: Lăpădat – Ţieranu.
Preparator sportiv: Iulian Muntean. Antrenor: Roberto Ivan.
Clubul Sportiv al Armatei: Iancu – cpt. – Corbu, Beţa, Mihăescu, Ad. Ilie – Enceanu (76, David Matei), Balgiu, Bodişteanu (86, E. Pacionel) – Trică (76, Ş. Pacionel), Chipirliu, Kayondo (46, Gheorghe).
Rezerve: Dincă – Ciocoteală, Bărbulescu, Oroian, A. Sabău.
Antrenor: Daniel Opriţa.
Arbitru: Vladimir Andrei Nagy (Măhăceni / Alba). Asistenţi: Dumitrache (Palanca / Prahova) şi Ciuraru (Sfântu Gheorghe). Rezervă: Mazilu (Satu Mare). Observator de arbitri: Szilaghi (Satu Mare). Delegat de joc: Petropulos (Alba Iulia).