Liga a doua pe jumătate unu la zero

În săptămâna în care fotbalul românesc a constatat pe baza rezultatelor înregistrate de către reprezentantele sale de frunte din elită în cupele europene că este sub medie până chiar și abia în cel de-al treilea tur preliminar de calificare din doar a 3-a și cea mai modestă întrecere, Conference League, contabilizând în 4 partide două eșecuri, o remiză și un 1-0, dar și numai două goluri marcate, a pornit la drum și caravana Ligii 2, pe aceeași linie a zgârceniei în ceea ce privește golurile marcate, cinci din cele zece întâlniri încheindu-se cu rezultate de 1-0 sau 0-1, așadar jumătate, iar în 7 partide înscriindu-se un total de 7 goluri, în medie unul pe meci.

Desigur, știm ce-i cu Liga 2, un experiment federal încă de la lansarea sa în 2016 în serie unică, iar valoarea-i modestă nu poate fi nicidecum mascată, din contră, evidențiindu-se cu fiecare ocazie, consecință racordată resortului cauză-efect, urmările fiind tot mai severe, căci nu poate fi altfel când eșalonul secund nu este alimentat cu două grupări retrogradate anul acesta din Liga 1, Academica și Gaz Metan – care nu s-au mai oprit la acest nivel ci au picat în abis, dar continuă în cadru cu două formații care au retrogradat pe teren și conform criteriului sportiv tot în acest an din Liga 2 în Liga 3, care va să zică n-ar mai fi corespuns valorii competiționale și performanței sportive oricum limitate ale acestei divizii.

Trăgând linie și adunând, ca primă concluzie, Liga a II-a a fost pe jumătate… unu la zero în runda inaugurală, iar în majoritatea partidelor, mai exact 6 din totalul celor 10, s-a marcat cel mult un gol pe meci, la Galați de exemplu nici unul. Șapte goluri înscrise în 7 întâlniri, punând la socoteală și remiza 1-1 (1-0) de marți seară din Ghencea, la căderea cortinei, Bodișteanu deschizând scorul pentru CSA Steaua în prelungirile primei părți iar Ovidiu Herea egalând pentru Metaloglobus București în minutul 50.

Doar 3 meciuri au avut parte de o medie supraunitară a golurilor marcate, câte 3 înscrise la Chiajna, Dej și Slobozia, iar astfel totalul reușitelor a fost de 16 în zece partide, cu o medie generală de 1,6 goluri înscrise într-un joc.

Iar 3 dintre cele 16, adică aproape o cincime dintre reușite, spre 20%, au fost izbutite în urma unor faze fixe, din două lovituri de la 11 metri și o deschidere de scor la Chiajna dintr-o lovitură liberă executată de veteranul Doman și finalizată cu capul. Totodată, goluri și pe contraatac, două la număr – cu un șut dinafara careului respectiv unul din careu, precum și unul în urma unui balon respins.

Majoritatea golurilor, totuși din acțiuni de atac, două cu șuturi dinafara careului, 6 din careu și două cu lovituri de cap.

În orice caz, nu mai puțin de 9 echipe n-au marcat deloc, jumătate minus una dintre competitoare.

Altfel, relativ echilibrat raportul golurilor înscrise până la pauză respectiv în partea secundă, gazdele înscriind de fiecare dată unul în plus atât în prima repriză cât și în cea de-a doua, aceste ”scoruri” fiind 4-3 pentru primele 45 de minute respectiv 5-4 pentru celelalte 45.

Mai departe de glasul cifrelor și ineficacitatea cronică dintr-un fotbal lipsit de incisivitate și fricos ”cu fundul în poartă”, mereu demascat astfel în aparițiile ”tricolorilor” și examenele din eurocupe, rămâne această inabilitate de a finaliza acțiunile, chiar puține fiind trimiterile pe spațiul porții, nici măcar pe degetele unei mâini în cazul reprezentațiilor acasă ale unor aspirante la poziții înalte.

Încotro?

După noi, potopul!

Liga 2 nu poate fi altfel decât după chipul și asemănarea dregătorilor forului care o administrează, de unde și anomaliile în formă continuată, an de an compromisuri peste compromisuri, acum de exemplu sub forma găzduirii jocurilor acasă ale retrogradatei în eșalonul terț Unirea Constanța la Clinceni, în Ilfov, sau ale celor din Șelimbăr peste lanțul carpatic, nu în Sibiul de baștină ci pe Olt în jos, la Râmnicu Vâlcea, într-un județ din care ACS Șirineasa se propulsa în 2016 în Liga 3 și devenea în 2018 secund-divizionară din bătătura Petroșaniului, metamorfozându-se atunci peste vară în ACS Energeticianul și continuând din vara lui 2019 drept Viitorul Pandurii, iar din toamna lui 2019 la Târgu Jiu.

Mai înțelege cineva ceva?       

Da, în nefericitul caz în care este cumva cuplat logicii strâmbe și exercițiilor de Public Relations ale celor cu ”După noi, potopul!”

Liga 2 în actuala-i componență propune actualmente o majoritate a cluburilor care nu erau în alcătuirea acestui eșalon în primăvara anului trecut, așadar în 2021, mai precis 11 din 20 de grupări, iar dacă punem la socoteală și ceea ce s-a întâmplat anul trecut în vară la malul mării, hocus-pocus Farul în Unirea, mare este fluxul pe ușa rotativă a anticamerei elitei. În beneficiul sănătății organice a fotbalului?    

Printre cele mai statornice trei, cu vechime și continuitate la acest nivel din 2016 și 2017, timișorenele Politehnica și Ripensia, iar dacă privești prin prisma întâlnirilor ce le așteaptă în runda a II-a pe bănățenele din Liga 2 – trio reprezentând o pondere de 15% din totalul participantelor în campionat, ei bine!, eșalonul secund ar fi chiar de nerecunoscut ca schimbare la față. Unirea Dej și Unirea Slobozia vin în vest, fiind vorba despre trupe care în campania anterioară se clasau în prima jumătate a ierarhiei, iar ”violeții” poliști trec munții în Vâlcea pentru a se întâlni cu ardeleni ai Sibiului din Șelimbăr. ”Acasă” pe Olt pentru a doua etapă la rând, precum Ripensia vara trecută, în vreme ce nou-promovata Maramureșului începe cu două deplasări.  

Așadar Dej, Slobozia și Șelimbăr.

Dar rămâne cum am stabilit, ”După noi, potopul!”, fotbalul intern neavând cum să fie sănătos din moment ce ”păstorul” său de frunte, în loc să-i apere cauza și interesele, implicit așadar și integritatea fizică, își extinde inconștient atribuțiile și cu emfază comunică în toamna lui 2021 niște procente ridicate în ceea ce privește planul depopulării prin împunsătură și ac pe pielea competitorilor, arbitrilor, delegaților și oficialilor din fenomen, ba chiar îndeamnă la și mai mari ”recolte cincinale”, mai numeroase înțepături. Întrebările ”Încotro?” și ”Mai înțelege cineva ceva?” au fost exprimate, așa încât ar fi și alta de lansat, și-anume ce-ar putea avea în comun un recent vârf de lancie pe teren al arbitrajului românesc, un așa-zis vârf de lancie al presei sportive mioritice și un mare dregător de la vârful însăși campioanei Ligii 1? Hațegan, Ioanițoaia și Varga nu-s oricine, unul decidea la centru pe gazon, altul dă tonul prin studiouri iar un altul întreține de fațadă ca paravan focul multiplei laureate, și iată c-au pățit-o ca urmare a modei cu înțeparea, un mapamond acționând aidoma drogatului. Fotbalul românesc e deja mutant, nu doar un pacient cronic în plan competițional și al performanței sportive.    

Iar acestea fiind zise…

Rezultatele primei etape, cu 5 victorii acasă, două remize și 3 succese în deplasare

PROGRESUL SPARTAC BUCUREŞTI – DINAMO BUCUREŞTI 0-1 (0-1): Borduşanu 27.

Eliminaţi: M. Andrei (Progresul) – min. 90+6 şi Amzar (Dinamo) min. 76.

UNIREA SLOBOZIA – MINAUR BAIA MARE 3-0 (2-0): C. Rus 16, Afalna 42, Coadă 71.

În minutul 45+2, C. Stanciu (Baia Mare) a ratat un penalty.

CSC ŞELIMBĂR – FC BRAŞOV 1-0 (0-0): Buzan 49

CONCORDIA CHIAJNA – CSM SLATINA 0-3 (0-1): Sălceanu 28, A. Popovici 46, C. Dinu 87

GLORIA BUZĂU – RIPENSIA TIMIŞOARA 1-0 (0-0): Cârstocea 62

Urmașa lui ACS Șirineasa și Energeticianul – CSC DUMBRĂVIŢA 0-1 (0-1): Ghinescu 26 penalty.

UNIREA DEJ – FK CSIKSZEREDA 2-1 (0-0): A. Pop 73, V. Bogdan 83 – L. Kovacs 62 penalty.

OŢELUL GALAŢI – POLITEHNICA IAŞI 0-0

POLI TIMIŞOARA – UNIREA CONSTANŢA 1-0 (1-0): Bârnoi 8.

Eliminat: D. Radu (Poli) min 61.

CSA STEAUA – METALOGLOBUS 1-1 (1-0): Bodișteanu 45+2 – Ovidiu Herea 50.

Chipirliu (CSAS) a ratat un penalty (90).

Unirea Slobozia, care va juca sâmbătă la 11 cu Ripensia pe Electrica, este co-lider după ce elevii lui Costel Enache au învins cel mai clar acasă în etapa I în alcătuirea Contra – Ibrian, I. Dinu, Perju, Constantin Toma – cpt. – Ekollo (minutul 77, Golda), Coadă – Boțogan (77, Dorobanțu), Afalna (86, M. Ciobanu), Rob. Silaghi (58, Bolohan) – Ciprian Rus (58, Prejmerean), printre rezerve fiind și ex-ripensistul Mihăiță Lemnaru.

Unirea Dej, care va juca sâmbătă la 11 la Dumbrăvița, a răsturnat scorul acasă cu ciucanii prin a înscrie golul decisiv grație rezervei Vlad Bogdan în minutul 83, someșenii lui Dragoș Militaru începând cu Railean – Roș, Burdeț, D. Pop, Gîț, Ad. Pop, Al. Militaru, Cocian, Al. Pop, Blaj – cpt., Fulga.

Iar CSC 1599 Șelimbăr, care va juca tot acasă și în runda secundă, cu Politehnica, a înscris unicul gol al victoriei puțin după pauză în dauna brașovenilor triumfători la baraj, Eugen Beza axându-se pe Mitrov – Monea, Dandea – cpt., Natea, Arhirii – Robert Boboc, Al. Luca – Mircea Manole, Ciocâlteu, Buzan și Gele, ex-polistul Octavian Ursu intrând din minutul 60 iar un alt ex-alb-violet, Curtean, din minutul 74 în locul marcatorului Buzan.

Etapa viitoare (a 2-a)

Vineri 12 august, ora 18:30, FK Csikszereda – Concordia Chiajna.

Sâmbătă, 13 august, ora 11

CSC Şelimbăr – Politehnica Timişoara

Unirea Constanţa– Progresul Spartac

Politehnica Iaşi – urmașa lui ACS Șirineasa și Energeticianul

CSC Dumbrăviţa – Unirea Dej

Ripensia – Unirea Slobozia

Ora 11:30, Metaloglobus – Gloria Buzău

Duminică 14 august, ora 13.30: FC Braşov – Minaur Baia Mare.

Luni 15 august la ora 12.30: CSM Slatina – CSA Steaua.

Marți 16 august, ora 18, Dinamo – Suporter Oţelul Galați.

Și iată un tur de orizont al etapei inaugurale, ”marca” Fotbal Vest.

În runda de debut a Ligii a II-a, echipele nou promovate au obţinut două victorii, ambele în deplasare (CSM Slatina şi CSC Dumbrăviţa), o remiză (Oţelul Galaţi), pierzând şi două meciuri (Progresul Spartac şi Minaur Baia Mare).

* Primul joc a fost, joia trecută, cel dintre bucureştenele Progresul Spartac şi Dinamo, singura grupare retrogradată din primul eşalon (Gaz Metan şi Academica Clinceni au dispărut).

Au învins elevii lui Ovidiu Burcă, fără să impresioneze, după un gol semnat de tânărul Antonio Borduşanu, din pasa ex-reşiţeanului Vali Lazăr, cu concursul fundaşului Lixandru şi al portarului Ciontoş, care au gafat flagrant.

Dinamo a jucat 20 de minute în inferioritate numerică, Amzar fiind eliminat în minutul 76 pentru cumul de „galbene”. În minutul 90+6 a văzut „roşu” şi M. Andrei, de la Progresul, pentru gestul huliganic de-a scuipa un adversar.

* Directorul tehnic al maramureşenilor, Vasile Miriuţă, a fost foarte optimist înaintea deplasării de vineri la Slobozia. S-a terminat însă 3-0 pentru echipa lui Costel Enache! A fost 2-0 pentru Unirea după 24 de minute, băimărenii ratând şansa de-a reduce din handicap în prelungirile primei reprize, când Ciprian Stanciu a ratat un penalti, parat de goalkeeper-ul Mario Contra!

* Singrul meci în care nu s-a modificat tabela a fost cel de la Galaţi. A fost derbiul moldav cu Politehnica Iaşi, care a avut în primul 11 un singur jucător din sezonul trecut, ucraineanul Plokhotnyuk, golgeterul din partidele amicale. N-au fost multe ocazii lângă Dunăre, iar antrenorul Oţelului, Dorinel Munteanu, n-a fost mulţumit de prestaţia elevilor săi…

* Surpriză la Buftea, unde Concordia Chiajna a cedat la un scor de forfait în faţa nou promovatei din Slatina.

Ilfovenii lui Ianis Zicu au păstrat doar patru jucători din lotul care în sezonul trecut a pierdut barajul de promovare / menţinere cu Chindia Târgovişte: Palmeş, D. Codrea, Llullaku şi I. Voicu! Au sosit nu mai puţin de 12 oameni noi, astfel că mai e nevoie de ceva timp pentru omogenizare.

De acest aspect a profitat trupa lui Dan Oprescu, o mai veche cunoştinţă a microbiştilor din vest, el evoluând ca jucător la FC Arad Telecom şi antrenându-le pe Avântul Târnova, Pâncota, Naţional Sebiş şi UTA II, în Liga a III-a.

* Fără vreun succes în amicalele din perioada de pregătire, CSC Şelimbăr a învins-o pe FC Braşov. Golul trupei lui Eugen Beza s-a marcat la începutul reprizei a doua, la primul şut expediat pe spaţiul porţii adverse!

Au fost şi două transversale. Prima a nimerit-o francezul Gele, de la gazde, în finalul primului mitan, iar a doua s-a consemnat în minutul 75, ochită de oaspeţi, prin Chică Roşă, golgetereul sezonului trecut, sosit de la Gloria Buzău.

Aşadar, un start cu stângul pentru antrenorul Dan Alexa la cârma celor de sub Tâmpa…

* Încrezători au fost elevii lui Francisc Dican înaintea deplasării la Dej, tehnicianul celor de la Csikszereda precizând că echipa sa vizează promovarea în primul eşalon.

Ciucanii au deschis şi scorul după ceva mai bine de o oră de joc, Lorant Kovacs transformând penaltiul provocat de Burdeţ, care l-a faultat pe El Sawy.

Doar 11 minute au condus oaspeţii, Alexandru Pop restabilind egalitatea în minutul 73. Elevii lui Dragoş Militaru nu s-au mulţumit cu un punct şi V. Bogdan a mai modificat o dată tabela, cu 7 minute înainte de final!

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 3 = unsprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: