LIVE TEXT: Liga 1. Avantaj la pauză era și cu Juventus, 1-0 Munteanu (9). ACS Poli – CFR Cluj 4-3 (2-0): Munteanu 2 – prim gol primit de Vîtcă după 601 minute, și 59; Cînu 33 cap corner, Drăghici 55 / Balde 73, 77, Nistor 81. Șeroni și Soljic, noi în primul 11 față de Mediaș

ACS Poli spulberă invincibilitatea liderului CFR Cluj, cu 4-3 (2-0), după ce a avut 4-0 până în minutul 72.

90+1. Corner CFR, ACS salvând in extremis în fața lui Hoban, lansat pe stânga. După corner, ACS respinge din careul mic, din fața porții goale.

Patru minute de prelungire.

89. Artean, cartonaș galben. Îl ”curentează” pe Culio. În acel moment un jucător al gazdelor rămăsese căzut în jumătatea adversă. Bîrnoi, care și iese, șchiopătând.

85. Cartonaș galben lui Vera, pentru proteste. După un duel aerian.

84. Ratare clujeană la voleul lui Vera și corner de pe dreapta, acordat de Vera. Curileac reține în 2 timpi, după ce scapă mai întâi balonul în… transversală.

CFR a redus în opt minute din handicap prin 3 goluri, de la 4-0 la 4-3. ACS Poli și-a pierdut mai ales structura dispunerii în teren dar și concentrarea, plătind tribut unei retrageri haotice și premature. Păcat de desprinderea clară de până atunci.

Minutul 81, 4-3. Șut din afara careului, de pe dreapta, al lui Nistor, deviat cu capul peste Curileac, sub bară, la colțul lung.

80. Curileac reține prin plonjon reluarea lui Balde din careu.

Minutul 77, 4-2, tot prin rezerva Balde, și aproximativ din aceeași poziție, din stânga, din careu, tot pe jos, tot cu latul, tot la colțul lung, după pasa filtrantă a lui Rua, de la 20 metri lateral stânga. Soljic era căzut la pământ pe acest atac clujean, CFR nu trimite balonul în aut…

Rezerva Balde evită umilirea totală a clujenilor.

74. Balde reia periculos pe poartă centrarea lui Manea dar Curileac e la post.

Minutul 73, 4-1, Balde. Cu dreptul, lat din careu, de pe stânga, la colțul lung, printre picioarele lui Curileac, găsit fiind pe contraatac cu o pasă frontală pe jos.

71. Vera șutează de la 12 metri în brațele lui Curileac dar cu prețul unei accidentări. Petrescu are toate schimbările efectuate.

67. Șeroni se descotorosește de Manea, îl întoarce de îl zăpăcește, precum proceda Bîrnoi în repriza I, dar atacul n-are finalitate…

63. Mailat în locul lui Munteanu.

”Dublă” Vașvari etapa trecută, ”dublă” Munteanu astăzi.

4-0 ACS Poli și nu e încă minutul 60. Contraatac fulgerător al lui Crețu pe dreapta, de unde-i pasează lui Munteanu la marginea careului. Șuturi blocate în cascadă în careu dar Munteanu mai încearcă o dată, stâng din întoarcere de la 12 metri, pe stânga, pe jos la colțul lung.

Schimbă și Petrescu. Intră Balde și iese Omrani, respectiv Rua în locul lui Vlad.

58. Bianconi în locul lui Drăghici. 

Minutul 55, 3-0 ACS Poli. Ciucur scapă pe centru, îi pasează în dreapta lui Munteanu, în poziție bună, balonul fiind deviat de Mureșan spre careu, unde Drăghici apare oportun și dintr-o bucată îl pasează la colțul lung pe Vîtcă, în stânga acestuia. Reluare dintr-una cu latul piciorului drept, de la 8 metri lateral stânga.

49. Ciucur șutează de la 22 de metri lateral stânga, pe colțul scurt, unde Vîtcă prinde în 2 timpi. Ciucur joacă pe stânga

47. Nistor, lovitură liberă de pe dreapta, de la 25 de metri, din marginea terenului, bătută inexact, nu pentru centrare, ci spre vinclul de la colțul lung. Prinde Curileac.

+

ACS Poli, remarcabilă prestație în repriza I în dauna unui lider modest, rătăcit în spațiu pe ”Dan Păltinișanu”: 1-0. Acasă, ACS a mai condus la pauză în această vară cu nou-promovata Juventus, prin golul aceluiași Munteanu, atunci în minutul 9.

În prelungiri, ocazie a timișorenilor. Bîrnoi îi năucește prin driblinguri pe clujeni, pe dreapta, după care centrează pe jos din preajma liniei de fund, Vîtcă respingând cu piciorul de la colțul scurt. Putea fi 3-0.

45. Soljic, din poziție bună, șutează din semicercul careului, dar moale, pe centru. În urma unei lovituri libere după faultul asupra lui Munteanu, respinsă de zid.

Trei minute de prelungiri.

44. Nistor, cartonaș galben. Fault asupra lui Munteanu, la 35 de metri.

CFR este în general surprinsă de replica timișoreană, anticipativă în defensivă și eficientă în posesie.

43. După un corner, CFR e surprinsă în ofsaid.

40. Drăghici șutează de la marginea careului mare dar șuutul e blocat. Balonul ajunge la Soljic, care șutează tare de la 30 de metri.

36. Schimbă și Petrescu pentru CFR. Nouvier în locul lui Deac. Care îi cedează banderola lui Hoban.

CFR mai încearcă o dată poarta dar tentativa lui Hoban este imprecisă. Mult, mult peste poartă.

Se pregătește să intre și Nouvier.

Minutul 35. Ciucur în locul lui Țigănașu. Schimbare!

ACS Poli se apără bine și speculează la sânge erorile oaspeților. CFR pare modestă prin prisma prestației de până acum.

Minutul 33. 2-0 ACS Poli, prin căpitanul Cânu. Cap din careul mic, la cornerul de pe dreapta.

32. Liderul n-arată deloc a… lider prin prisma execuției rudimentare a fundașului Mureșan, care luftează la o centrare de pe dreapta, în corner. Aproape de autogol. Balonul trece de puțin peste transversală.

CFR Cluj, cantonată de peste un minut în jumătatea adversă. Însă, până la urmă, fault în atac, la 28 de metri.

29. O raritate, corner clujean, de pe dreapta, respins de gazde în margine, pe stânga.

După care timișorenii se arată a fi primii la minge, în jumătatea adversă de teren.

Și pauză de hidratare.

25. Nistor, șut de la 30 de metri, pe lângă poartă.

Alexandru Tudor pare a fi început să acorde destul de ușor lovituri libere pentru clujeni.

Premieră. La masa presei, în sectorul media, nici un intrus. Doar reprezentanți ai mass-media. Explicația poate fi cât se poate de simplă. Este într-atât de cald iar soarele scaldă tribuna a II-a, temperatura în acest sector al tribunei ”învelit” în tablă fiind greu suportabilă, încât nimeni nu se mai încumetă.

21. Crețu încearcă să-l imite pe Munteanu cu un șut peste Vîtcă. Tot aproape de la 25 de metri. Din lateral dreapta, dar peste transversală. Munteanu înscria superb în minutul 2…

Mingea circulă mult între cele două careuri, dar fără periculozitate la cele două porți.

Peluza Sud, goală. 8 spectatori în Peluza Nord.

Debut destul de echilibrat de joc, fără ca oaspeții să exceleze. Un start apăsat de căldură. În orice caz, până acum ACS Poli a blocat realmente cu ușurință tentativele de atac ale clujenilor.

11. Octavian Drăghici, angajat cu un un-doi pe flancul drept, unde cade, iar Tudor apreciază că ar fi simulat. Cartonaș galben.

9. Culio, tentativă de șut spre buturi, dar precum la… rugby.

Zece minute fără fază de poartă.

 

Este doar al doilea gol primit de CFR Cluj în acest campionat, după cel încasat în runda inaugurală, la Botoșani. Actualmente, etapa a opta. Vîtcă, învins după 601 minute de fotbal.

Minutul 2, 1-0 ACS Poli. Munteanu, torpilă de la peste 25 de metri, peste Vîtcă, puțin ieșit, și sub transversală.

Începe ACS, în alb-violet în dungi, cu șorturi și jambiere mov, atacând în repriza I spre Peluza Sud. Oaspeții, în vișiniu-alb.

Frumoasă inițiativă de a pune în scenă prin prezentare trofeul Supercupei adjudecat de CS Informatica Timișoara la Lugoj în futsalul românesc, contra campioanei Autobergamo Deva, dar putea fi etalată cu ceva mai puțini decibeli. Isterie curată, nu altceva. Auzim cu toții, nu suntem deloc surzi! Cu atât mai mult cu cât stadionul este aproape ca și gol, nu era necesară nici tonalitatea mult prea ridicată, zgomotoasă, căci n-aveau ce alte voci a fi acoperite, nici debitul verbal. Nu suntem brazilieni, orice s-ar dori prin aceste prezentări exaltate. Există totuși simțul măsurii și al… ridicolului!? Temperați-l pe speaker cu o cană de apă rece.

CFR Cluj, același 11 precum în victoria cu FC Voluntari.

Ceva mai mulți spectatori decât de obicei, dar în orice caz foarte puțini pentru vizita liderului. Peste două mii de spectatori.

Șeroni și Soljic, noutăți în 11-le de start față de titularii de la Mediaș, Vașvari fiind suspendat un meci respectiv în locul lui Ciucur, rezervă. Între rezerve nu mai este astăzi Haruț, accidentat, revenind în schimb Bocșan, care intra pe parcurs contra Viitorului.

Vreme caniculară și în ultima seară de sâmbătă din august.

Echipele…

ACS Poli: 33. Curileac – 3. Crețu, 17. Melinte, 23. Cânu – cpt., 30. Șeroni – 18. Artean, 16. Soljic – 22. Munteanu, 5. Bîrnoi, 20. Țigănașu – 85. Drăghici.

Rezerve: 25. Straton – 15. Bocșan, 32. Străuț, 8. Croitoru, 12. Mailat, 7. Ciucur, 9. Bianconi.

CFR Cluj: 12. Vîtcă – 6. Manea, 30. Mureșan, 55. Vinicius, 23. Vlad – 28. Hoban, 10. Deac – cpt., 19. Culio – 9. Omrani, 11. Urko Vera, 15. Nistor.

Rezerve: 25. Duka – 99. Coman, 57. Nouvier, 14. Moutinho Rua, 24. Luchin, 45. Mario Jorge, 34. Balde.

*

S-a intrat deja în jumătatea secundă a parcursului turului în sezonul regular al Ligii 1, runda a opta fiind însă și ultima înaintea pauzei competiționale pricinuite de ”dubla” reprezentativei de seniori a României în preliminariile C.M. 2018, așa încât și așa atractivul duel ACS Poli – CFR Cluj, programat sâmbătă de la ora 18,30 și comentat aici LIVE TEXT, sporește cu atât mai mult în însemnătate.

Este de așteptat, dat fiind ora ideală de start în ultima sâmbătă din august, ca timișorenii să magnetizeze un număr de spectatori reamintind pe undeva de semnificativa asistență de la prima apariție acasă din actualul sezon, luna trecută, 0-1 cu FCSB pe 21 iulie.

De această dată în rol de vizitatori nu sunt însă vicecampionii naționali din capitală, ci liderii la zi ai Ligii 1, de la CFR Cluj, care caută să-și mărească dacă se poate avansul în fruntea ierarhiei, în condițiile în care duminică de la ora 21 se înfruntă două dintre urmăritoare, FCSB și FC Botoșani, la București, după ce aseară CS U Craiova s-a apropiat la un singur punct de alb-vișinii, dispunând de CS Gaz Metan cu 2-0 (0-0) la Drobeta Turnu Severin prin golurile lui Vagenin și Burlacu, în minutele 56 și 86.

Un rezultat previzibil, care-i menține însă în priză pe clujeni, momentan cu un singur punct în față la ora abordării deplasării pe ”Dan Păltinișanu”, când, câtă vreme-i încă vară, și căldura își va mai pune o dată amprenta.

Diferența de puncte dintre clujeni și bănățeni este în schimb considerabilă, echivalând cu 3 victorii, iar ACS Poli va căuta să întrerupă seria victorioasă a liderului, de 6 triumfuri fără a primi gol, Vîtcă având poarta zăvorâtă de 599 de minute, zece ore de fotbal. Dacă va reuși, puteți afla și aici, acesta fiind antepenultimul meci acasă în turul sezonului regular pentru cei de pe ”Dan Păltinișanu”, înaintea primirii nou-promovatei Sepsi și a lui CS U Craiova. De fapt, ACS Poli va închide următoarea etapă de campionat, a IX-a, luni 11 septembrie de la ora 20,30, la București, cu Dinamo, după care va mai juca sâmbătă 16 septembrie de la ora 18 acasă cu Sepsi, marți 19 septembrie de la ora 18 la FC Voluntari și sâmbătă 23 septembrie de la 20,30 la Iași, așadar în două deplasări consecutive.

Dacă pe teren lucrurile stau mai bine decât în vara trecută, în 2016 pe vremea aceasta timișorenii având bilanțul 7 1 1 5 8-20 4 puncte, cedând și în runda a opta, 0-1 acasă cu FCSB, în schimb în afara sa bătăile de cap nu sunt cu nimic mai puțin intense, de exemplu în derulare și cu termen pe 30 august din partea Camerei Naționale de Soluționare a Litigiilor din cadrul FRF fiind dosarul pe baza memoriului depus de tânărul Sebastian Mailat, legat de pretenții financiare și încetarea raporturilor contractuale. Și în asemenea situații limită s-au văzut împinși peste ani de minusurile de pe ”Dan Păltinișanu” puști de-ai locului, crescuți de copii și ca juniori în fotbalul timișorean, încât să fie nevoiți să-și caute dreptatea pe la comisii, iar talentatul Mailat nu este în orice caz primul și cel mai probabil nici ultimul pătimit.

Și își poate oare permite gruparea de pe ”Dan Păltinișanu” luxul de a mai pierde de o asemenea manieră încă un înzestrat tânăr de perspectivă cu potențial de ascensiune, la situația economico-financiară ingrată a clubului!? Nicidecum. Mailat doar mărește dosarul risipei de potențial uman a fotbalului local, efect al atitudinii retrograde a grupării de pe ”Dan Păltinișanu” în ceea ce privește grija față de sectorul juvenil și absolvenții săi, remunerați cel mai adesea cu pipeta iar uneori chiar neplătiți, aspect cu atât mai agravant în cazul special al marcatorului golului egalizator salvator din iunie de la Mediaș, dat fiind curentele necesități firești ale familiei cu posibilități financiare mai modeste din care provine sportivul, părinți și 3 copii ducându-și traiul într-un spațiu locativ cu o cameră. Un asemenea tânăr să fie dus cu preșul și păsuit de la plăți!? Un bun exemplu al modului în care Timișoara își tratează locuitorii și semenii, un trist exemplu al abisului moral și al pierzaniei unei capitale a Banatului implicit eșuată, căci bunăstarea unei comunități se cuantifică tocmai prin capacitatea resorturilor de a-i susține pe cei mai în nevoi, cu atât mai mult într-un caz de indiscutabil potențial uman. ACS Poli nu-l merită de fapt pe Mailat, așa cum nu-l merita de exemplu nici pe Dragomir ori alți tineri de-ai locului.

Deșertăciunea atâtor cazuri similare din trecut sugerează și că la butoanele grupărilor perindate pe ”Dan Păltinișanu” nu se învață niciodată mai nimic, când de fapt cluburile cu pricina ar fi putut prospera printr-un competent management și valorificarea financiară în timp a talentelor crescute în bătătura locului, însă ne-am pierde vremea cu subiectul unui război ca și pierdut după cedarea lui Ion Timofte în fotbalul lusitan, rătăcită deja în colbul timpului, așa încât să revenim la oile noastre.

Și anume că de exemplu bilanțul pe teren propriu al timișorenilor în noul campionat este 3 1 1 1 2-2 4 puncte, iar cel al liderului clujean în deplasările din primele 7 etape, 4 3 1 0 8-1 10 puncte.

Tot în această seară se mai joacă fotbal de Liga 1 la Pitești, FC Voluntari – Dinamo, de la ora 21, duminică fiind programate Concordia – FC Viitorul de la ora 18,30 și FCSB – FC Botoșani pe Arena Națională iar luni de la ora 21 CSM Poli Iași – Sepsi.

Arbitri: Alexandru Tudor – Mircea Orbuleț (ambii din București) și Stelian Slabu (Brașov). Rezervă: Dan Grigore Botescu (București). Observator FRF: Eduard Dumitrescu (Pitești). Observator LPF: Constantin Stătescu.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 × sase =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: