0-0, rezultat final. Primă remiză pentru ACS în acest sezon. Viitorul sună sumbru pentru campioni după o asemenea prestație. Revenim cu fotografii.
4 minute de prelungire.
88. Galben și pentru Șeroni. Și tot pentru proteste. La fel, solicitând un cartonaș galben în contul Viitorului.
Reînvie ACS. Altă mare oportunitate. Ce mai ratări! Drăghici profită de o ezitare a defensivei dobrogene, scapă și el singur cu portarul dar, talonat fiind de Mladen, grăbește execuția și șutează fără forță, mingea fiind blocată de Rîmniceanu.
Colosală ocazie a lui ACS, cea mai mare a meciului, în minutul 83. Ciucur îi trece balonul printre picioare lui Țîru, broderie, și rămâne singur cu portarul, șutând din colțul careului mic, dar în… aut de margine, pe partea opusă.
81. Ultimă schimbare. Intră Herea în locul lui Dumitrescu.
79. Melinte trimite în corner după centrarea lui Chițu de pe flanc. Țîru, cap peste poartă.
77. Frumos un-doi în banda dreaptă între Crețu și Ciucur, ultimul centrând iar Drăghici reluând cu capul de la 10 metri puțin pe lângă poartă.
73. Ultimă schimbare la ACS, iese Munteanu și intră Ciucur.
Pauză de hidratare.
A doua schimbare și la oaspeți: intră Coman în locul lui Țucudean, în minutul 71.
Iar Bianconi este și înlocuit, cu Drăghici. Care era deja la marginea terenului.
Minutul 66. Bianconi, cartonaș galben. Pentru proteste. A solicitat un cartonaș galben pe adresa unui oponent, la o lovitură liberă în favoarea gazdelor. ”Liberă” de la 35 de metri central.
64. Munteanu reușește să respingă o minge dar centralul acordă lovitură liberă, de la 19 metri puțin lateral stânga. Execută Ganea, respinge Curileac. Prim șut pe poartă al campioanei în deplasarea la Timișoara.
FC Viitorul e mai activă pe când ACS Poli pare obosită. Deh, a intrat… Vînă.
59. Dumitrescu încearcă o boltă de la mare distanță iar Curileac e depășit dar balonul trece peste transversală.
Minutul 58, prim șut spre poartă al campioanei. Ganea centrează de pe stânga iar Țucudean, de pe centru, de la 6 metri, reia cu capul pe lângă stâlpul stâng.
57. Vînă îl faultează pe Crețu și primește cartonașul galben. Care putea fi acordat și ulterior, în favoarea acordării legii avantajului. Putea deveni o fază periculoasă.
55. Prima înlocuire și la Viitorul, Vînă în locul lui Eric.
Minutul 52. Primă schimbare. Iese Țigănașu, intră Bocșan. Iar Șeroni preia astfel banda stângă.
FC Viitorul domină și presează, dar fără ocazii.
Start al reprizei a II-a, fără modificări.
*
Pauză, 0-0. Fără vreun șut al campioanei României spre sau pe poartă. Timișorenii mai încheiau alb prima parte și în deplasarea la Chiajna respectivi aici cu FCSB.
Șut în… plopi al lui Munteanu, tot din afara careului.
44. Și-acum, o lovitură liberă a gazdelor. Tot Țigănașu. Ca la rugby. Ar fi fost 3 frumoase puncte în partida de mâine de la ora 19, Timișoara Saracens – CSM Știința Baia Mare.
42. Primul galben al jocului. Chițu pătrunde pe stânga în careu și după un contact cu Crețu se aruncă în suprafața de pedeapsă. Simulare. Cartonaș galben. Hagi e foarte nervos, căci și-ar fi dorit altceva.
Minutul 39. Un alt șut din afara careului, al lui Soljic, dar mingea se scurge pe lângă stâlpul din stânga lui Rîmniceanu.
Parcă-i un meci de pregătire. Își merită în consecință restrânsa atmosferă.
Bianconi nu crează pericol. Vașvari șutează din afara careului, de la distanță, dar și mult pe lângă poartă.
34. Lansat, Țucudean. Curileac ezită să iasă și e în pericol să fie depășit printr-o boltă. Se înalță totuși și boxează. E a doua ezitare a portarului, după ce întârzia degajarea și îl punea în dificultate pe Țigănașu.
Mai încearcă un șut și brazilianul Bianconi.
Minutul 31: prim șut pe spațiul porții al meciului. Țigănașu, din lovitură liberă de la 25 de metri lateral dreapta, pe jos, prins de Rîmniceanu.
FC Viitorul scapă pe superioritate numerică, Țucudean, Chițu și Dumitrescu, dar se încurcă reciproc și același Crețu rezolvă situația.
Pauză de hidratare, după o altă acțiune constănțeană, cu lansarea lui Chițu, dar Crețu îi ia fața printr-o lovitură de cap.
21. Și pentru ACS Poli pasele curg tot spre limita careului mare, unde se rupe firul. Croitoru îl lansează pe Mailat însă acțiunea eșuează.
Meci somnifer.
20. Țucudean, în careul mic, nu ajunge la o centrare de pe flanc.
FC Viitorul nu mai are aproape deloc față de campioană. Cară baloanele spre careului advers dar îi lipsește pasa decisivă.
19. Același Boli scapă un balon în afara terenului.
18. Soljic șutează cu exteriorul dreptului și era să-l păcălească boltit pe Rîmniceanu însă balonul a căzut pe plasa porții.
Minutul 17. Frumoasă acțiune pe dreapta a lui Munteanu, care centrează, Boli reluând periculos de la 4 metri spre propriile buturi, dar în… corner.
Prim sfert de oră consumat.
De fapt, mai nimic semnificativ de semnalat până acum. Alternanță a posesiei, dar în general în zona centrală a terenului. Ocaziile au lipsit, cele consemnate mai jos neavând cu adevărat un grad notabil de periculozitate. Se prelungește perioada de tatonare din debutul partidei.
Eric și Țucudean se încurcă reciproc, după o centrare de pe stânga. Brazilianul îi recentrează dar arădeanul luftează.
Țucudean marchează dar golul e anulat pe motiv de ofsaid. Tot Țucudean mai pătrunde pe stânga și vrea să ajungă în fața porții, dar Melinte îl blochează și balonul se scurge spre Curileac.
ACS Poli, un șut pe lângă poartă, din afara careului. Șutul, deviat, însă nu s-a acordat corner.
Ceva tras de păr până acum… O zbatere în van.
Peluzele sunt goale, micuța galerie a lui ACS este amplasată la tribuna a II-a iar oaspeții, campioni ai României, n-au cu ei nici un suporter.
Peste 500 de spectatori și mai vin. Gheorghe Hagi, aplaudat la ieșirea sa pe pista arenei.
ACS Poli începe, atacând în repriza I spre Peluza Sud. Gazdele în alb-violet, în dungi, iar vizitatorii, în alb. Artean, Smaranda, Neagu și antrenorul Bălu au luat loc la masa presei. Două reprezentante ale Poliției Locale nu le-au permis să ia loc în incintă dar, până la urmă, cu chiu cu vai, respectivii și-au păstrat pozițiile.
Circa 200 de spectatori în tribune, cu un sfert de oră înaintea startului jocului.
În tabăra oaspeților, Hagi a operat 5 modificări în 11-le de start față de meciul de marți, remizat acasă, intrând Boli, Mladen, Dumitrescu, Țucudean și Eric, în locul lui Benzar, Nedelcu – ambii plecați în capitală, Cicâldău, Coman și Herea.
Absentează Cânu și Artean, care nu se numără printre cei 18 jucători ai gazdelor. În aceste condiții, doar Crețu, Melinte, Țigănașu și Vașvari au mai rămas componenții prim-divizionarei care să fie titularizați etapă de etapă în noul campionat. Iar dintre aceștia primii trei sunt și în continuare integraliști.
Șeroni, care mai apărea doar de la pauza deplasării la Chiajna, în locul lui Cânu, a fost titularizat în centrul defensivei, tot în locul lui Cânu, preluând și banderola de căpitan. Bianconi prinde la rândul său primul start ca titular, ca înlocuitor al lui Bud. Soljic, titular în primele 3 etape și rezervă utilizată în următoarele două, revine în linia mediană.
Echipele…
ACS Poli: 33. Curileac – 3. Crețu, 17. Melinte, 30. Șeroni – cpt., 20. Țigănașu – 16. Soljic, 13. Vașvari – 22. Munteanu, 8. Croitoru, 12. Mailat – 9. Bianconi.
Rezerve: 25. Straton – 15. Bocșan, 7. Ciucur, 5. Bîrnoi, 32. Străuț, 2. Haruț, 85. Drăghici.
FC Viitorul: 12. Rîmniceanu – 21. Boli, 4. Constantin, 15. Țîru – cpt., 22. Ganea – 5. Mladen, 18. Lopez, 28. Dumitrescu, 25. Chițu, 20. Țucudean, 27. Eric.
Rîmniceanu – Benzar, Țîru, Constantin, Ganea – Cicâldău (79, Mladen), Nedelcu, Lopez Albes – Chițu, Coman (79, Cioablă), Herea (62, Eric).
Rezerve: 31. Buzbuchi – 10. Herea, 7. Coman, 3. Rădoi, 99. Băluță, 28. Vînă, 19. Hodorogea.
*
N-a trecut încă nici o lună de la debutul noii ediții 2017/8 a Ligii 1 și iată că astăzi este inaugurată deja cea de-a șasea etapă, urmând uneia intermediare, încheiată aseară. Iar ridicarea de cortină a rundei este programată de la ora 21 pe ”Dan Păltinișanu”, într-un duel al suferindelor ACS Poli și FC Viitorul, timișorenii primindu-i pe constănțeni în cel mai delicat moment al trupei lui Hagi din ultimii peste 2 ani.

Mailat, autor al ultimului gol al timișorenilor, vinerea trecută, în minutul 69 al jocului acasă cu Juventus, 2-0 în succesul cu 2-1 (1-0)
Într-adevăr, debutul noii campanii n-a surâs deloc campioanei la zi a României, care a alunecat destul de periculos de la extazul cuceririi în primăvară a titlului la seria neplăcerilor din această vară, prefigurată de pierderea Supercupei României, după care succesul cu 3-0 cu Gaz Metan în runda inaugurală a fost urmat de 3 înfrângeri consecutive în Liga 1 și eliminarea în Cipru cu 4-0 din turul III preliminar al Champions League. Astfel, abia săptămâna aceasta, marți, au reușit în sfârșit negru-albaștrii să evite un nou eșec, remizând 0-0 la Ovidiu cu FC Voluntari, după deplasări pe scut, 2-0 pentru CFR la Cluj, sincopa internațională din prelungiri în Insula Afroditei și chiar 1-0 săptămâna trecută pentru nou-promovata Sepsi Sfântu Gheorghe, sub Tâmpa.
S-au adunat așadar 4 apariții succesive fără ca elevii lui Gheorghe Hagi să scuture plasa adversă iar capac la toate campionii și-au pierdut și căpitanul, Romario Benzar jucând marți pentru ultima dată în tricoul dobrogenilor înaintea trecerii la mijlocul acestei săptămâni la vicecampioana FCSB, care l-a racolat la pachet de la Ovidiu și pe mijlocașul Dragoș Nedelcu.
Iar pentru ca lucrurile să fie și mai complicate în cazul constănțenilor, ritmul aparițiilor imediate nu va slăbi strânsoarea, FC Viitorul urmând a primi joia viitoare pe RB Salzburg în manșa I din play-off-ul UEFA Europa League iar peste alte 3 zile și pe CS U Craiova, în runda a șaptea. Până atunci însă, campioana are de abordat în cel mai anevoios moment al ei hopul de la Timișoara, difuzat aici în format LIVE TEXT, iar garnitura ex-decarului naționalei, recent eliminată din traseul spre grupele Champions League și despărțită în consecință de piese cheie, pare a fi dintr-odată suficient de vulnerabilă.
În clasamentul Ligii 1 nu stă deloc pe roze, reamintind mai degrabă de primii ani ai deceniului în curs, când naviga de la mijlocul ierarhiei în jos, iar eficacitatea se arată a fi în deficiență, FC Viitorul înscriind numai 3 goluri în primele 5 etape și toate de fapt în cea inaugurală, precum gazdele de astăzi, ACS Poli, dar și ca Gaz Metan Mediaș, și mai puține, câte două reușite, având cei din Iași, Concordia și nou-promovata Juventus.
De fapt, la o privire generală, doar 9 goluri s-au marcat în cele 7 meciuri ale intermediarei de marți până joi, dintre care numai 3 de către formațiile vizitatoare, zero în dreptul timișorenilor la Botoșani. Runda s-a încheiat aseară cu o mostră explicativă a problemelor din fotbalul românesc, CFR – Dinamo 1-0 la Cluj, așadar un alt duel la fel de sărăcăcios în goluri, deși între o trupă de podium și o aspirantă la aceleași poziții, dar, mult mai semnificativ, dominat de prezența ca titulari în cele două garnituri a 6-7 străini, mai mulți sportivi de peste hotare luând loc și pe băncile de rezerve. În rest, doar absolut rătăciți câțiva tineri jucători autohtoni, grosul alb-vișiniilor fiind alcătuit din rutinați tinzând spre o anumită vârstă…
În consecință, etapa s-a încheiat în Gruia în aceeași notă a sa, cu suficiente ”explozii” comportamentale pe margine și prea puțin fotbal, media golurilor marcate după primele 5 runde coborând la aproximativ două pe meci.
Vor etala oare ACS Poli și FC Viitorul o altă ofertă în debutul etapei a șasea? Ar fi de dorit dar începutul de campionat s-a dovedit a fi închis, ”urât” și privat de evoluții calitative, incapacitatea prim-divizionarelor de a marca decât cu pipeta fiind valabilă și în cupele europene, în care, cu excepția calificării vicecampioanei FCSB prin a marca cehilor 6 goluri tur-retur, toate celelalte 4 reprezentante eliminate în bloc au adunat laolaltă un subțire total de numai două goluri în 8 apariții…
Reușitele pot fi așadar numărate pe degete, ultimul gol al Viitorului și totodată unicul în preliminarii datând din 26 iulie, de peste două săptămâni, autor Ganea din lovitură liberă în acel 1-0 tur cu APOEL Nicosia, dar pe o secetă profundă în campionat, resimțită oarecum și de timișoreni, învinși la zero în 3 din ultimele patru etape.
Chiar și așa, mai mult dat fiind contraperformanțele Viitorului, timișorenii îi așteaptă pe dobrogeni de pe o poziție superioară în ierarhia Ligii 1, o raritate, deși, prin prisma rezultatelor directe din sezonul trecut, elevii lui Ionuț Popa sunt și în acest caz ușor în față, cu 2 la 1 la victorii, ambele repurtate pe ”Dan Păltinișanu”, în turul sezonului regular cu 1-0 în etapa a 12-a prin golul lui Cârstocea din penalty, în minutul 81, dar mai întâi în Cupa Ligii printr-o calificare pe drumul spre finală, 2-1 (1-1) pe 10 august 2016, la primul hop, cel pentru intrarea în sferturi. Ieri se împlinea un an… Ce-i drept, revanșa băieților lui Hagi a venit cu vârf și îndesat pe 25 februarie 2017, 5-0 în penultima rundă din returul sezonului regular, dobrogenii marșând ulterior în play-off spre titlu iar bănățenii salvându-și pielea la potou, la baraj.
Altele sunt acum datele problemei, FC Viitorul tocmai despărțindu-se așadar de unii titulari, după ce îl pierdea pe început de sezon datorită unei grave accidentări pe timișoreanul Carlo Casap, fără însă ca și ACS Poli să fie scutită în această săptămână de și mai mari convulsii interne, amplificate de acutizarea minusurilor financiare ale timișorenilor. Singurul plus pentru Hagi într-un noian de complicații ar fi revenirea lui Țucudean de miercuri în lot, după ce atacantul părea a arunca prosopul în urma eșecului de săptămâna trecută la Brașov sub pretextul că n-ar face față aparițiilor din 3 în 3 zile, ceea ce i-a atras excluderea din efectiv pentru 48 de ore, despărțire asupra căreia antrenorul campioanei tocmai a revenit, și constrâns de situație.
La timișoreni, renunțarea a venit după înfrângerea de marți la Botoșani din partea atacantului Bud, titular rundă de rundă dar integralist doar în ieșirea la Giurgiu, în rest fiind înlocuit de Doman contra lui FCSB în minutul 56 respectiv de Bianconi în minutele 83, 66 și 64 ale disputelor de la Chiajna, cu Juventus și din urmă cu 3 zile. Atât a jucat vârful la timișoreni, 359 de minute, un transfer doar cât să fie și cu o clauză de reziliere în cazul recepționării unei alte oferte prin renunțarea la salariul pe iulie, despărțirea dându-i brusc bătăi de cap lui Popa în avanposturi.
Nu doar Cristian Bud a renunțat vremelnic, ci și tânărul adus de la FCSB în ideea acoperirii necesităților legate de criteriul de vârstă U21, Vlad Mihalcea, descumpănit că n-a prins primul 11 și despărțit de ACS Poli cu numai 18 minute în cont, jucate pe final la Chiajna, în locul marcatorului de-atunci, Bîrnoi. În rest, doar 3 prezențe pe bancă, marți în Moldova și la Dunăre respectiv acasă cu FCSB, insuficient în estimările tânărului și implicit un alt transfer doar cât să fie, deja istorie.
Artean și Bîrnoi se anunță a fi în vizorul altora dar și marcatorul de vinerea trecută, Sebastian Mailat, și-a depus memoriu pentru a deveni liber de contract cu bănățenii, semn că datornica ACS Poli ar putea suferi și mai mult pe fondul adâncirii problemelor financiare, reliefate și prin sistarea activității echipei a doua, retrasă din întrecerea ce va demara luna aceasta în Liga 3. Ionuț Popa și-ar putea completa efectivul cu câțiva aspiranți de la fosta formație ”satelit” însă viitorul imediat se anunță a fi suficient de complicat pentru garnitura ce s-a bazat pe un total de 16 titulari în primele 5 etape, dintre care unul plecat, plus alte 3 rezerve utilizate.
De partea cealaltă, FC Viitorul, care în deplasarea la Sepsi a suferit eliminarea lui Boli în minutul 72, a remizat alb marți acasă cu FC Voluntari în alcătuirea Rîmniceanu – Benzar, Țîru, Constantin, Ganea – Cicâldău (79, Mladen), Nedelcu, Lopez Albes – Chițu, Coman (79, Cioablă), Herea (62, Eric), în vreme ce Buzbuchi, Dumitraș, Perju și Dumitrescu au fost pe bancă. În precedenta apariție, de sâmbătă 5 august, pierdută în prelungiri prin reușita lui Hadnagy, dobrogenii îi aveau ca alți titulari pe Rădoi, Hodorogea, Mladen, Boli, Ciobanu, Dumitrescu și Eric.
Constănțenii lui Hagi, care în rest n-au mai pierdut în trecut pe Bega, 0-0 în turul ediției 2013-2014 și 2-1 în returul sezonului regular din 2015/6, victorie după care antrenorul dobrogenilor pomenea de titlu, s-au plâns înaintea deplasării de astăzi de programul croit de LPF în Liga 1, cu referire la inutilitatea etapei intermediare dar și la refuzul decidenților de a plasa disputa de pe ”Dan Păltinișanu” sâmbăta sau duminica, dar în orice caz nu în uvertura de vineri, explicația Viitorului în acest sens fiind legată de aspectul că de pe Aeroportul Nicolae Kogălniceanu nu sunt curse aeriene spre Timișoara decât sâmbăta și duminica. Iar dat fiind că negru-albaștrii vor avea joi un meci tur în play-off-ul cupelor europene și LPF a tot dat asigurări că are în vizor binele cluburilor prim-divizionare ale Ligii 1, cu grijă sporită și pentru cele implicate pe plan internațional, programarea partidei de pe Bega în seara de vineri constituie implicit o contradicție și un paradox. Cu care fotbalul intern este însă obișnuit…
Precedentul meci direct de campionat la Timișoara, 1-0 (0-0), era câștigat de gazde în formula Straton – Străuț, Cânu, Bocșan, Novak – Llorente, Artean – Bărbuț, Croitoru (85, Șeroni), Doman (74, Mailat) – Drăghici (64, Cârstocea), pe bancă rămânând Curileac – Roșu, Bîrnoi și Fridrich, pe când FC Viitorul se înclina în acea luni de 17 octombrie 2016 în componența Rîmniceanu – Benzar – cpt., Țîru, Brandan, Boli – Marin, Carp, Daniel Lopez (Hodorogea, 67) – Chițu, Nimely (Coman, 46), Stoica (Casap, 76).
Arbitrează la centru Horațiu Mircea Feșnic (Cluj), asistat de Adrian Radu Ghinguleac (București) și Ciprian Florin Danșa (Satu Mare), observatori FRF fiind Coza (Cernica) și Prodan (Alexandria).
În ceea ce privește biletele, începând de ieri sunt disponibile la stadion, prețurile fiind la tribuna a II-a de 15 lei, la tribuna I de 20 de lei, la tribuna 0 – 30 de lei iar la loje – 200 de lei.
Programul etapelor a 6-a și a 7-a, pe coloana dreaptă, a clasamentelor.