LIVE TEXT. ACS, a doua oară 2-0 acasă în repriza I, și în manșa I din barajul de Liga 1, ca și cu ASA. Doman, în primul 11 în locul lui Fucek, Pedro din minutul 14 pentru Popovici. Roșu readuce 5 piese cheie. ACS Poli – UTA BD 2-1 (2-0): Pedro Henrique 22, Cânu 25 / Strătilă 52. Neagu, roșu (66)! Bocșan cap în bară (90+1)

Final, 2-1. Favorita ACS Poli învinge doar la limită într-o primă manșă cu două fețe, după ce a dominat repriza I dar și-a pierdut busola puțin după pauză, când Strătilă a redus din handicap în minutul 52 iar Neagu a fost eliminat în minutul 66. Revanșa, joi de la ora 17,30 la Șiria, unde se va decide cea de-a 14-a prim-divizionară în ediția 2017/8.

90+1. Execută Croitoru și Bocșan reia cu capul în transversală. În continuarea fazei, Șeroni recentrează și Cânu reia cu capul în brațele lui Miron.

90. Găman continuă să-și exercite larghețea acordării cartonașelor galbene: Manea, pentru un fault asupra lui Pedro Henrique.

89. Corner arădean. Și încă unul: respinge Pedro Henrique.

88. Și Croitoru primește cartonaș galben, pentru proteste.

Primă manșă cu două fețe. Repriza I, copios dominată de gazde, fără ca UTA BD să fi contat. Repriza a II-a, adjudecată de arădeni, raportul de forțe schimbându-se parcă brusc odată cu contraatacul lui Strătilă, stopat atunci de Cânu, care vedea cartonașul galben în minutul 51.

84. Arădenii pătrund ca prin brânză pe dreapta, de două ori. Mai întâi obțin un corner, acordat de Șeroni, iar apoi Adili Mevlan șutează din unghi și Curileac respinge dinspre colțul lung. Periculos.

81. Mailat obține o lovitură liberă la marginea careului, pe linia de fund, pe dreapta. Execută Croitoru, fără rezultat.

80. Petre, drept de la 21 de metri, dar pe lângă bara din dreapta lui Curileac.

Minutul 77. Iese Copil, intră Vîlceanu.

Cu un jucător în plus, arădenii păstrează mai mult posesia balonului, căutându-l pe decarul Copil, care însă nu mai prea poate.

74. UTA BD prinde curaj și o centrare de pe dreapta crează panică în preajma careului mic timișorean. Gazdele scapă cu fața curată.

71. Adrian Petre, cartonaș galben pentru un fault în jumătatea adversă de teren, asupra lui Străuț.

68. Șeroni în locul lui Doman.

ACS Poli în zece, UTA BD în 11. Timișoara, în inferioritate numerică pentru a doua jumătate a reprizei a II-a. Gazdele și-au făcut singure meciul foarte greu, după ce ar fi putut avea liniștit 4-0 la pauză. 

66: șeptarul Curtuiuș se lansează frontal spre careu, la o minge lungă, și obține o lovitură liberă la 26 de metri dar și un cartonaș galben pe seama lui Neagu. Al doilea. Roșu! Eliminare. 

65. Chindriș, fault și cartonaș galben. Asupra lui Croitoru. Care execută lovitura liberă.

63. Lovitură liberă ACS Poli din apropierea careului, de pe dreapta, reluată cu capul de Bocșan.

63. Tănase în locul lui Strătilă.

62. Croitoru pătrunde în careu de pe dreapta și centrează lui Mailat, care așează balonul lui Cânu. Șut blocat.

61. Mailat în locul lui Bărbuț. 

60. Doman, stâng de la 9 metri lateral stânga, infiltrat singur în careu. Miron respinge.

59. Neagu, cartonaș galben.

58. Strătilă mai obține o lovitură liberă, pe o tentativă de contraatac, dar în propria jumătate de teren.

După ce ar fi putut avea 4 sau 5 la zero la pauză, ratând mult, pe când UTA Bătrâna Doamnă practic n-a contat, ACS Poli a ajuns să scoată balonul din propria poartă. La chiar prima șarjă periculoasă a arădenilor, dar din mai nimic.

Minutul 52: 2-1 Strătilă, de la 6 metri lateral dreapta, pe colțul scurt, pe jos, după pătrunderea lui Curtuiuș pe dreapta, depășindu-l la intrarea în careu pe Bocșan.

Iar din lovitura liberă de la mijlocul terenului, de pe dreapta…

51. Cânu, cartonaș galben. Blochează contraatacul lui Strătilă.

48. Miron deturnează de sub bară în corner șutul lui Soljic la așezarea cu capul a lui Pedro Henrique. Execută Croitoru, cap Cînu iar apoi și Artean. Miron totuși reține.

47. Soljic, piruetă și șut, dar slab.

46. Pedro Henrique obține un corner pe stânga.

Începe repriza a II-a. Iar Roșu mută: Stahl în locul lui Muntean.

*

Era de așteptat ca jocul în sine să ofere mult mai puțin în plan competitiv prin dezechilibrul de exprimare în teren al protagonistelor decât tot ambalajul mediatic al acestui baraj, mult supralicitat. Plin de declarații și de diverse discuții, dar pentru prea puțin.

Pauză, 2-0. Diferență clară, precum între o formație din Liga 1 și niște vizitatori din Liga 2. ACS Poli a impus ritmul de joc, prea iute și intens pentru o formație secund-divizionară, obișnuită cu o anumită cadență. Superioritate la toate capitolele, ca experiență competițională, gabarit și talie, viteză de reacție și de execuție, fluență a distribuției balonului, și nu numai… UTA BD, depășită de miza jocului. În schimb, prezența arădenilor pe ”Dan Păltinișanu” a magnetizat o notabilă asistență în tribune, spre 14.000 de spectatori, sosiți în plus și pe parcursul reprizei I. Duelurile Timișoara – Arad continuă a suscita interesul, ca plus detașat al unei dispute până acum dezechilibrată.

Altă fază fixă pentru gazde, tot de pe stânga.

3 minute de prelungiri ale reprizei I. Cu tensiunea în creștere. Ionuț Popa, proteste de pe margine, fiind cu greu înfrânat de secundul Bălu în a nu se exprima și mai vehement.

45. Centrare a lui Croitoru iar Artean încearcă reluarea.

Și încă o oportunitate… UTA BD, în corzi.

44. Mare ocazie, Bărbuț. Singur cu portarul. Care respinge, iar la a doua tentativă, din careul mic, Adili Mevlan respinge în corner.

O singură dată a mai marcat ACS Poli de două ori până la pauză într-un meci acasă din Liga 1 în 2016/7, tocmai în precedenta apariție pe ”Dan Păltinișanu”, prin Popovici, și chiar mai rapid, 2-0 în minutele 3 și 18 ale jocului din mai cu ASA.

42. Prim cartonaș galben, Artean. Fault asupra lui Muntean.

41. Croitoru, lovitură liberă de pe stânga, dar respinsă. Pentru faultul comis, Strătilă încasează cartonașul galben. Mai faultase el, și scăpa…

39. Fază creată de Bărbuț: dribling pe linia de fund și centrare. Doman, la un pas de 3-0, dar deviere salvatoare.

Minutul 38. Croitoru, lovitură liberă, de la 21 de metri lateral dreapta. Puțin pe lângă bară.

ACS Poli a început foarte bine dubla de baraj, desprinzându-se la 2-0 în minutele 22 și 25, dar nu trebuie supralicitată etalarea timișorenilor și nici uitat totuși faptul că elevii lui Popa joacă la urma urmei pe teren propriu în compania ocupantei locului 3 în Liga 2. Diferențele sunt evidente, și erau cât se poate de ușor de anticipat.

33. Două centrări la rând ale lui Neagu, prima fiind respinsă de căpitanul Gligor. Neagu mai bine ar fi șutat…

Arădenii nu leagă jocul și pierd rapid balonul după recuperare.

Dacă nu se evidențiază pe teren, oaspeții o fac prin susținătorii lor în alb-roșu, din Peluza Nord. Fumigene…

30. Bărbuț driblează mai mulți jucători arădeni și îl deschide pe stânga pe Doman, a cărui centrare îl caută pe Pedro Henrique. Încercare de voleu de la 6 metri, dar imprecis.

Plusul de viteză al prim-divizionarilor a făcut diferența la primul gol, plusul de experiență competițională, de exploatare a momentului favorabil, a dublat diferența. UTA BD plătește tribut apartenenței sale de Liga 2, eșalon cu evidentele sale limite valorice, manifestate vădit aici prin discrepanța între cadența și ritmul de joc, cu handicapul de partea vizitatorilor.

2-0 în minutul 25: lovitură liberă din apropierea colțului careului mare, din stânga. Centrare Croitoru, deviere pe spate a lui Bocșan cu capul și, din preajma liniei porții, căpitanul Cânu împinge balonul tot cu capul în plasă.

Simplu ca bună ziua, 1-0 ACS Poli în minutul 22, ca efect al unei diferențe evidente în această primă jumătate a reprizei I. Soljic îl servește pe brazilian de pe stânga, unde era găsit cu un balon deviat, iar Pedro Henrique pătrunde nestingherit în careu și de la 10 metri înțeapă mingea cu exteriorul dreptului, spre colțul lung. Miron, pironit.

21. Cursă a lui Strătilă pe dreapta, Neagu evitând cornerul prin alunecare.

Sugestiv în privința diferenței de ritm, a vitezei de reacție.

Minutul 18: primă ocazie. Burlă încearcă să trimită cu capul spre Miron, de pe stânga, însă o face prea ”moale”, iar Bărbuț ajunge mai repede, împungând balonul peste portar dar și peste transversală.

ACS Poli a dominat primul sfert de oră, pe când UTA BD a preferat să se cantoneze în propria jumătate de teren, fără a fi periculoasă pe contraatac, ba chiar și fără a păstra prea mult posesia balonului, pierdut rapid.

Jocul, din nou întrerupt. Și Străuț acuză o lovitură, în propria jumătate de teren, din partea lui Strătilă.

Minutul 17. Prim balon trimis de roșu-albi spre careul lui Curileac, prin Copil, din lovitură liberă de pe stânga, dar respinsă.

Pedro Henrique e adus la marginea terenului, pentru înlocuirea lui Popovici. Acesta dă totuși semne că ar putea reintra, după câteva mișcări, dar până la urmă cedează… Iar brazilianul, care s-a retras între timp spre bancă, intră până la urmă: minutul 15, primă schimbare.

13. Artean, șut de la 25 de metri, pe lângă poartă…

Joc întrerupt în minutul 12… Îngrijiri medicale, lui Popovici. Scos de pe teren cu mașinuța de intervenție.

10. Chindriș, talpă la Croitoru, la mijlocul terenului.

8. Bărbuț mai obține un corner, acum pe stânga. Execută tot Doman. Iar în continuarea fazei Copil obține o lovitură liberă pe flancul opus, într-un duel cu Bocșan.

Timișorenii au beneficiat deja de mai multe faze fixe.

Minutul 7. Doman, lovitură liberă de pe stânga, de lângă marginea terenului, Bocșan reluând cu capul puțin pe lângă bara de la colțul lung.

4. Soljic, blocat la limita careului mare, dar în continuarea fazei Bărbuț obține primul corner al meciului, de pe dreapta.

Minutul 3. Primă incursiune timișoreană, prin Popovici, care centrează din lateral stânga, dar nimeni nu vine la întâlnire.

UTA BD, echipa cu cea mai mare galerie pe ”Dan Păltinișanu”, și asta de departe. A doua oară în nici o lună. Majoritatea formațiilor vizitatoare în Liga 1 la Timișoara nu au fost însoțite de suporteri.

Minutul 2. Strătilă, în ofsaid.

Peluza Sud, goală, dar sunt totuși circa 10.000 de spectatori, dintre care peste 1.000 de arădeni, la Peluza Nord. O galerie timișoreană la tribuna a II-a.

Oaspeții, în roșu complet. Timișorenii încep prin a ataca în repriza I spre poarta de la Peluza Sud.

Mai e aproape o oră până la fluierul de start dar o galerie timișoreană s-a postat deja la tribuna a II-a, și cu o tobă. În Peluza Nord, cea rezervată arădenilor, momentan puțini fani ai vizitatorilor, dar mult mai mulți sunt pe drum, spre Timișoara, în 12 autocare. Iar apropo de tribuna a II-a, în sectoarele spre Peluza Nord a crescut iarba binișor de tot.

Noutățile… O singură modificare în 11-le de start al timișorenilor față de remiza 2-2 de la Mediaș, și anume Doman în locul lui Fucek. În tabăra oaspeților, Laurențiu Roșu a retitularizat 5 componenți, și anume pe portarul Miron, Gligor, Curtuiuș, Manea și Chindriș, față de ultima apariție, 2-2 acasă cu Chindia, în care apela la Barna, Polgar, Copaci, Tănase și Piccioni.

ACS Poli Timișoara: 33. Curileac – 32. Străuț, 23. Cânu – cpt., 15. Bocșan, 3. Neagu – 18. Artean, 16. Soljic – 7. Bărbuț, 8. Croitoru, 10. Doman – 9. Popovici.

Rezerve: 25. Straton – 30. Șeroni, 13. Scutaru, 11. Fucek, 12. Mailat, 85. Drăghici, 91. Pedro Henrique.

UTA BD: 1. Miron – 6. Adili Mevlan, 2. Gligor – cpt., 26. Manea, 14. Burlă – 18. Strătilă, 3. Chindriș, 10. Copil, 19. Muntean, 11. Petre, 7. Curtuiuș.

Rezerve: 12. Barna – 15. Vîlceanu, 27. Stahl, 20. Polgar, 13. Tănase, 30. Piccioni și 17. Jorza.

*

Extrem de puțin probabil la începutul campionatului, demarat din mers de ACS Poli în 30 iulie 2016, odată cu etapa a doua, iar de alb-roșii în 6 august, și destul de puțin probabil pe parcursul primăverii, duelul Timișoara – Arad la baraj s-a conturat însă tot mai clar luna trecută, odată ce a devenit evident mai întâi că secund-divizionarii vor ceda în cursa pentru locul 2 cu Sepsi Sfântu Gheorghe și vor sfârși pe poziția a treia, iar apoi că gruparea de Liga 1 implicată într-o luptă în 3 cu Concordia și Pandurii pentru prinderea salvatoarei trepte 11 nu va avea totuși suflul să izbutească direct evitarea retrogradării, deși a rulat mai bine de jumătate din parcursul fazei 7-14 deasupra locului de baraj, vreme de 8 etape.

”Dan Păltinișanu”, gazdă luni 12 iunie de la ora 20,30 a manșei I în barajul de Liga 1 pe 2016/7, ACS Poli – UTA BD Arad

În cele din urmă, mai exact după ce timișorenii încheiaseră ultimul meci din play-out, dar în cel de-al patrulea minut de prelungiri al jocului din runda finală în play-out de la Botoșani, unde Pandurii a capotat la liman cu 2-1, ACS Poli a evitat retrogradarea directă și a revenit pe poziția de baraj de pe care aborda respectiva etapă cădere de cortină în 7-14, cu trimitere la această dublă manșă. O posibilitate în creștere odată cu scurgerea meciurilor lunii mai, o ceritudine în iunie…

Deși demarau în play-out de pe locul 13, de retrogradare directă, timișorenii au lăsat tot mai mult senzația în turul zonei 7-14 că ar fi capabili să evite chiar și barajul, urcând două locuri după primele două runde victorioase la rând în grupa secundă valorică, 2-1 la Botoșani și 1-0 acasă cu FC Voluntari. Au continuat alte două etape pe poziția de baraj, a 12-a, dar apoi alte 7 runde la rând dintre care primele 4 în returul din 7-14 cu colacul de salvare la purtător, pe 11.

Eșecul acasă cu Pandurii din 23 mai i-a readus însă pe elevii lui Popa, Benga și Bălu pe locul de baraj, menținut din acea antepenultimă etapă, cu toate variațiile înfricoșătoare din cursul rundei finale din urmă cu 8 zile, când ACS Poli a căzut pe poziția de retrogradare încă din primele zece minute dat fiind scorul șaradei ilfovene de la Pitești, FC Voluntari – Concordia, urcând înapoi pe cel de baraj în minutul 89, când gazdele botoșănene au deschis scorul contra Pandurilor, și fluctuând apoi brusc în prelungiri între cel de retrogradare și baraj, în funcție de schimbările de pe tabela de marcaj în duelul din Moldova: 1-1, 2-1…

Descinderea bănățenilor la baraj s-a decis așadar în prelungirile etapei cădere de cortină în play-out, seara târziu în duminica de 11 iunie, dar apoi le-a luat onor FRF și LPF aproape 3 zile să decidă datele și ordinea partidelor dublei manșe de baraj, o premieră în această formulă prin prisma prezenței ocupantei poziției a treia în Liga 2. Și așa s-a nimerit, ca tocmai echipe din Timișoara și Arad să se confrunte pentru ultima poziție în viitoarea ediție a Ligii 1.

Va retrograda până la urmă ACS Poli sau va promova totuși UTA Bătrâna Doamnă, urmând a continua apoi din vară drept FC UTA Arad, conform proaspetei decizii din instanță, iată întrebarea săptămânii în fotbalul din vestul țării…

ACS Poli a evitat anul trecut retrogradarea numai după încheierea campionatului, prin insolvența nou-promovatei Rapid și preluarea locului giuleștenilor în Liga 1, din care bănățenii tocmai căzuseră, pe când UTA Bătrâna Doamnă n-a izbutit promovarea tot în urma celor două manșe de baraj, atunci în calitate de câștigătoare a unui alt baraj, în prealabil, între ocupantele pozițiilor secunde în seriile diviziei a doua.

Eșalon calibrat din vara trecută în serie unică, de unde și acest nou sistem competițional propunând la final de campanie o ”dublă” între antepenultima clasată în elită și a treia în Liga 2.

Premiera le aparține așadar celor de la ACS Poli și UTA Bătrâna Doamnă, totul fiind însă subjugat sub spectrul vădit nepotrivitei programări a meciurilor în zile de luni și joi, după ce barajul arădenilor cu FC Voluntari s-a derulat în iunie 2016 miercurea în Ilfov și duminica de la ora 13 pe Motorul. Unde se revanșau printr-un succes de consolare însă insuficient 1-0, prim-divizionarii din zona capitalei păstrându-și astfel locul în elită, grație unui 3-0 în întâlnirea tur.

Și astăzi, de la ora 20,30, tot clubul din Liga 1 găzduiește manșa I, rămânând de văzut dacă timișorenii de la ACS Poli vor lua încă după cele 90 de minute jucate pe ”Dan Păltinișanu” o serioasă opțiune pentru conservarea statutului de prim-divizionari, fapt pe care îl puteți afla și aici, în transmisiune în direct LIVE TEXT.

Atât elevii lui Popa, în rândul cărora revine și problematicul Pedro Henrique, cât și cei ai lui Laurențiu Roșu, în alb-roșu, au marcat de câte 3 ori în ultima apariție acasă respectiv în deplasare, ACS Poli într-un 3-1 conturat de ”dubla” lui Popovici în minutele 3 și 18 ale disputei de pe ”Dan Păltinișanu” cu ASA, în penultima rundă din play-out, iar UTA BD într-un 3-0 pe aceeași arenă, în urmă cu peste 3 săptămâni, contra alb-violeților de la ASU Politehnica.

De-atunci, arădenii au mai jucat doar de două ori, și numai la Șiria, unde vor găzdui joi de la ora 17,30 manșa secundă a barajului cu ACS Poli, încheind parcursul în Liga 2 prin a nu se impune în fief-ul de circumstanță de pe ”Otto Greffner”, 1-2 cu CS Balotești și 2-2 sâmbătă 3 iunie cu Chindia. O zi mai apoi și bănățenii semnau tot un 2-2 la despărțirea de play-out, dar în deplasare, la Mediaș, unde același Popovici și Mailat, pe încheierea fiecărei reprize, anihilau avantajul de 2-0 luat rapid de Gaz Metan grație stângului lui Eric.

A fost al 50-lea meci jucat de timișoreni în sezonul 2016/7, foarte mult pentru un club românesc nu de cupe europene și cu mult mai mult față de totalul arădean de 35 de apariții. Pentru cel de-al 51-lea revine la centru ”amicul” brazilianului Henrique din recenta dispută pierdută pe ”Dan Păltinișanu” cu Pandurii, craioveanul George Cătălin Găman, asistat de orădeanul Șovre și bucureșteanul Orbuleț, arbitru de rezervă fiind Bîrsan, tot din capitală, iar observator Stan Prodan, din Alexandria.

Un protagonist cheie se anunță a rămâne și cu ocazia barajului antrenorul timișorenilor, Ionuț Popa, fost peste ani în repetate rânduri la cârma alb-roșiilor din orașul în care locuiește și în sfârșit ceva mai ușurat în actuala campanie în privința disponibilității efectivului, o raritate benefică, în contrast cu regretul tehnicianului că fotbalul de pe Bega și Mureș ajunge să se lupte pentru o poziție în Liga 1, când de fapt, și prin prisma viziunii dumnealui, ar trebui să aibă formații în elită. Dar tocmai acest duel pe muchie și la limită pentru un ultim loc între cele 14 prim-divizionare sintetizează cu atât mai bine situația reală din ultima vreme a Timișoarei și Aradului în raport cu Liga 1.

Alb-roșii abordează dubla manșă după reușita de miercuri a celor de la Suporter Club UTA de a câştiga în instanţă dreptul ca UTA Bătrâna Doamnă să poată folosi denumirea de Fotbal Club UTA Arad, ce urmează a fi schimbată oficial în această vară, de dorit în cazul lor în calitate de proaspăt promovați în Liga 1, la 3 ani după ce izbuteau și urcarea din eșalonul patru județean.

Fanii arădeni vor reveni așadar diseară în Peluza Nord de pe ”Dan Păltinișanu”, unde împărtășeau bucuria ultimei victorii a favoriților, cu 3-0 pe 21 mai, pe când susținătorii lui ACS Poli se anunță a descinde într-un număr totuși ceva mai mare decât la ora întâlnirilor de campionat din sezonul regulat și play-out. Tichete mai pot achiziționa la casele de bilete din zona tribunei oficiale a stadionului, astăzi luni 12 iunie cu începere de la ora 12, prețul lor fiind de 15 lei atât la tribuna 1 cât și la tribuna 2 respectiv în peluza oaspeților, iar la tribuna 0 de 25 de lei și la lojă de 50 de lei, în vreme ce abonamentele pentru sezonul 2016-17 vor fi valabile la acest meci tur.

Oricare ar fi deznodământul dublei manșe, rămâne totuși gustul foarte amar al programării acestei dispute Timișoara – Arad în zile de luni și joi, un nou deserviciu adus fotbalului ca spectacol sportiv cu rang de eveniment și o altă jertfă pe altarul insidiosului domeniu vizual.

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 × = optsprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: