LIVE TEXT din etapa a 25-a a Ligii 1: FC Viitorul – ACS Poli Timișoara 1-2, Băluţă 43 / Szekely 18, Nanu 65

Mult peste. 1-2, al patrulea triumf extern pentru ACS Poli şi primul ca antrenor pentru Dan Alexa. N-a condamnat-o pe FC Braşov dar o trimite la matineu pe FC Viitorul. Hagi vorbeşte singur.

Benzar smulge o „liberă” la 18 metri, la imprudenţa lui Şeroni. Ultima fază…

Nuno Claro reţine stângul lui Larie, destul de pretenţios în execuţia sa, binişor acoperită.

Minutul 90: englezul Wilson Kneeshaw, în locul lui Szekely, în cele 4 minute de prelungire.

Şi din nou corner! Viitorul îşi vinde totuşi scump pielea, la poate ultima şansă de a scoate apă de la pupă. Dar dacă nici acum n-ar fi jucat cât de cât, atunci n-ar merita chiar deloc să fie pe zona Ligii 1.

Nanu, cea mai inspirată opţiune a zilei pentru Dan Alexa, dintre noii introduşi faţă de eşecul de luni. Plus Poparadu, a cărui implantare la mijloc, după pauză, în locul lui Gorobsov, a creat un liant eficient între nevoile de acoperire şi şarjele răzleţe. Inteligentă alegere, Dan Alexa, să ţi-l iei aproape pe Sorin Vlaicu, mereu trecut cu vederea şi subapreciat.

Fundaşul Larie, împins în ofensivă, în postura lui Axente. Încercările disperatului. Viitorul pare a o lua de braţ pe Corona, dar dacă ar fi să se aplice litera licenţierii precum a fost administrată Timişoarei în 2011, probabil n-ar mai rămâne mai nimeni în Liga 1. Poate ACS Poli cu Steaua şi încă vreo două-trei trupe. 

Dacă se încheie 1-2, ACS şi Alexa să fie foarte-foarte mulţumiţi. Mai mult decât atât n-ar fi putut cere şi pretinde. Dar să nu anticipăm, poate urmează şi un 1-3, 1-4.

Minutul 81: căpitanul Benzar, reluare cu capul, deviată de Murariju în corner. Şi încă un corner, acordat de Nuno Claro, plonjon la şutul din întoarcere, din apropiere, al aceluiaşi Tănase, intrat la pauză.

Minutul 80. Axente out, Ţîru în teren.

Şi comentatorul DIGISport1 pomeneşte de calitatea gazonului, câmpenesc. Iată moştenirile epocii sandiste, Chiajna fiind una dintre epopeile sale, dar nu din fonduri cu greu economisite. Cu alte cuvinte, nici un merit pentru grosolanul aciuit la UEFA. Cine poate, oase roade.

Minutul 77. Murariju, cu capul, din faţa liniei porţii, la şutul bun al lui Tănase, plasat la semiînălţime, lângă bară. Deşi cam îndrăgostit de minge, Tănase are totuşi ceva stofă, întorcându-i pe timişoreni ca pe clătite. Putea fi 2-2.

La Viitorul, Vână în locul lui Daminuţă, dar cei din Voluntari par a avea ceva mai puţină vână, viitorul lor părând tot mai mult a fi undeva la Buftea. Are Buftea trupă în B1? Dar poate se mai iveşte un miracol ceresc, gen 2-5. Hmm…

Copiii vizionează oare fotbal, sâmbăta la ora 20? Dezavantajele difuzărilor în direct… Nişte voci cristaline, adolescentine, se aud cu claritate la fiecare degajare a portarului Nuno Claro: „Sugi p***!” Vivat Academia.

Szekely, şi cu rol defensiv. Respingere cu capul, la o lovitură liberă.

Golul, contrar cursului jocului, din bocancul unicului jucător rămas în alb-negru care ar fi putut exploata cu acurateţe şi în regim de viteză, pe sprint, o minge pe contră.

Minutul 65, 1-2: Nanu. Stâng tare de la 13 metri, din fuleu, pe jos, Balauru doar atingând balonul pe linia careului de 6 metri, după o angajare cu capul, reuşită de Poparadu de pe linia de centru, la care marcatorul a sprintat în stilu-i caracteristic, uşor pe stânga.

Băluţă se ridică de la pământ invocând din rărunchi şi morţii, şi mama, nervos că nu i s-a acordat un penalty, la o pătrundere de pe dreapta, urmărit fiind de Murariju, care „muşcase” în prealabil, la mingea în cross, „avion” peste păru-i periuţă. Prea uşor a pătruns Băluţă, dar prea uşor i s-ar fi acordat acest cadou. Axente protestează, galben, la fel şi Gică Hagi, supărat nevoie mare. Pfff…

ACS Poli scapă la reluarea peste bară a lui Gavra, din 6 metri şi din preajma lui Belu-Iordache, alunecând pe spate. Tudor acordă oricum fault în atac. Gazonul i-a jucat timişoreanului festa.

Micuţul Băluţă, căutat şi cu mingi înalte, acum de omul de la pupitru, Daminuţă, cu un balon în cross.

Minutul 60: Şeroni vede cartonaşul galben pentru un fault la mijlocul terenului, încercând să stopeze un contraatac purtat în vreme ce Poparadu era căzut la pământ, în cealaltă parte a zonei centrale de teren.

Minutul 59: Bărbuţ, neimplicat în joc, înlocuit cu Boldea. 

Tudor interpretează acum corect simularea la care a apelat Tănase, acordându-i cartonaş galben pentru un plonjon în … bazin. Mare diferenţă între căderea speculativă a nou intratului în joc şi încercarea lui Gorobsov de a juca mingea.

ACS pare a ajunge a doua la balon, gazdele fiind momentan mai energice.

Bărbuţ, în sfârşit, pus în valoare cu o pasă pe spaţiu mai larg, centrarea fiind cu adresă dar Nanu fiind „timbrat” de un oponent defensiv. Bun marcaj.

Tot FC Viitorul în ofensivă, cu ACS Poli mulţumită să rămână în expectativă.

Minutul 51: „galben” şi pentru Nanu, după ce-l „curentează” din nou pe micuţul Băluţă, în tuşa dreaptă. ACS Poli simte pe bună dreptate de unde vine pericolul şi încearcă să stopeze încă din faşă încercările marcatorului.

Minutul 50: Gorobsov, cu un cartonaş galben la purtător, este înlocuit cu Poparadu. 

Minutul 49: Szekely, şut pe jos, pe poartă, dintr-o bucată.

Un trident timişorean îl înconjoară pe marcatorul Băluţă. Când ajunge la minge, şeptarul este strâns, pentru stingerea pericolului.

Minutul 46: Intră Tănase pentru Cârstocea.

Pauză, 1-1. FC Viitorul egalează pe finele unei prime părţi în care a fost mai activă, ACS Poli păţind-o ca şi la Săgeata (35) şi Braşov (39) respectiv cu Pandurii şi din nou cu Săgeata, acasă, ambele cu goluri primite în minutul 45. Aşadar suficiente goluri încasate la încheierea primei părţi.

Minutul 45: Nuno Claro scapă cu faţa curată şi fără penalty la o fază similară, cu angajare frontală pentru Axente, pe stânga, între Mera şi Belu-Iordache, lusitanul căutând contactul cu balonul dar încheind prin a-i aplica un body-check ex-timişoreanului. Dacă ACS Poli s-a scuzat pe nedrept pentru penalty-ul smuls de Nanu la Cluj, pe final, cu „U”, când portarul gazdelor chiar s-a înfrânat în a evita impactul cu timişoreanul, atunci aici ar trebui să tacă mâlc. Comparând întreaga derulare a fazelor, ACS Poli s-ar putea declara norocoasă în privinţa deciziilor de arbitraj prin prisma acestor două exemple.

Minutul 43: 1-1, Băluţă. Drept dintr-o bucată, din fuleu, de la 13 metri lateral dreapta, la perfecţie, peste Nuno Claro, din nou prins pe picior greşit în careul mic. Băluţă era angajat frontal cu un balon aproape la firul ierbii de la centrul terenului, pe flancul drept. Nu e prima oară când FC Viitorul încearcă angajări între blocul defensiv central al Timişoarei şi fundaşii laterali.

Minutul 42: Tudor greşeşte în a interpreta o simulare în cazul acţiunii lui Gorobsov la centrul terenului, căzut pe-o parte în încercarea de dribling, cu piciorul adversarului ridicat în calea sa. Cartonaş galben gratuit. Pur şi simplu l-a trădat… acceleraţia gravitaţională şi trecerea centrului de greutate de pe un picior pe altul.

Minutul 39: Viitorul, mai prezentă în ofensivă, Mera respingând din preajma careului mic un şut dintr-o bucată de la 20 de metri, după mingea boxată de Nuno Claro, în urma unei centrări înalte tot de pe stânga.

Minutul 38: căpitanul Viitorului, Benzar, cartonaş galben pentru un fault din spate asupra lui Nanu.

Minutul 36: Băluţă, altfel destul de confortabil la minge, reluare rugbystică în tentativa de a şuta din prima, la o centrare de pe stânga.

Minutul 35: Petre, luat la ţintă de stângul lui Toşca din lovitură liberă, aşezată cu călcâiul, cu schemă, de timişoreanul Daminuţă.

Este pentru a patra oară când Szekely deschide scorul în condiţii de deplasare: la CFR Cluj se încheia 2-2, la Săgeata victorie cu 2-1 iar la „U” Cluj victorie tot cu 2-1. Atunci reuşea în minutele 8, 4 respectiv 44. Acum a fost 18…

Minutul 29: Szekely, nu departe de 0-2, în urma unei angajări lungi din partea lui Gorobsov, în centrul careului gazdelor, unde n-a reuşit să stăpânească balonul.

Minutul 18: 0-1. Centrare Nanu de pe stânga, cap Szekely, nemarcat la 10 metri, în zonă centrală, plasat, la semiînălţime, în dreapta lui Balauru. La chiar prima reluare pe poartă.

Minutul 17: Nuno Claro deturnează de pe umărul său drept în corner, şutul pe jos al lui Axente, pe colţ dar nu puternic, lansat fiind de la mijlocul terenului, pe stânga. Corner…

Este primul joc ca titular pentru Belu-Iordache de la înfrângerea cu 4-0 la Dinamo, în 13 decembrie, pe când Nanu n-a mai început de la acel 1-1 cu Săgeata, când era înlocuit la pauză.

Petrovic, Hasani şi Boldea nu se mai regăsesc aşadar în 11-le de start faţă de înfrângerea cu Vaslui, intrând Belu-Iordache, care a preluat postul lui Mera, trecut fundaş central, Gorobsov, revenit după suspendare, şi Nanu.

Minutul 11: Lazăr obţine o lovitură liberă în preajma careului de 16 metri, uşor lateral dreapta, oprit fiind de Şeroni. Benzar execută peste bară.

Gazonul, de proastă calitate, cu brazde şi goluri de iarbă. Tribunele, aproape goale.

Minutul 3: stâng Axente, de la 10 metri, alături.

ACS Poli începe cu Nuno Claro – Belu-Iordache, Mera, Şeroni, Murariju – Petre – cpt. – Bărbuţ, Gorobsov, Trandu, Nanu – Szekely.

Pe bancă: Pap – Roman, Poparadu, Nohai, Kneeshaw, Petrovic.

FC Viitorul: Balauru – Benzar – cpt., Puţanu, Larie, Toşca – Lazăr, Daminuţă – Băluţă, Gavra, Cârstocea – Axente.

*

Și aici, în direct de la ora 19, în comentariu live-text, pe marginea unei bune oportunități de redresare a alb-negrilor lui ACS Poli Timișoara, aflați în fața celei de-a 13-a deplasări în campionatul Ligii 1, tocmai la cea mai ineficientă grupare a elitei, FC Viitorul, penultima clasată.

Într-adevăr, se întâlnesc două dintre cele mai neproductive 3 garnituri în 2013-2014, gazdele – cu doar 17 goluri înscrise în 24 de etape, mai puține chiar și decât ultima clasată, Corona, iar timișorenii cu numai 19. Ceea ce s-a văzut și în partida tur, încheiată 0-0, pe malurile Begăi. Revanșa, la Chiajna, unde alb-negrii au mai jucat și-n decembrie, cedând Concordiei cu 2-1, deplasare în care bănățenii egalau în minutul 56, din lovitură liberă, prin Gorobsov, care revine acum după o suspendare de două etape.

Dan Alexa a amintit de 4 schimbări față de 11-le aliniat în ceea ce avea să devină al doilea cartuș irosit la rând pe teren propriu, 0-2 cu Vasluiul, iar Gorobsov pare a reintra în planurile noului tânăr antrenor. La gazde, FC Viitorul, inițial Constanța, mai nou cochetând cu denumirea Voluntari, Bogdan Argeș Vintilă va merge și pe mâna golgeterului Mircea Axente, autor a 5 goluri, fost coleg cu Alexa la FC Timișoara, în frumosul sezon 2010-2011, încheiat însă într-atât de brutal.

Anii au trecut, Timișoara a revenit în elită prin ACS Poli, în primul eșalon elevându-se și rodul sârguinței lui Gheorghe Hagi, iar cele două caută acum să-și salveze pielea. FC Viitorul are la cunoștință că o victorie ar aduce-o la egalitate de puncte cu timișorenii, însă cei din sud-est sunt posesorii unui neprielnic bilanț, fără gol marcat în mai bine din jumătate dintre jocurile de pe teren propriu: 11 3 6 2 9-10 15 puncte. De fapt, gazdele n-au marcat pe propriul teren în primele 4 apariții la rând din actuala stagiune, 0-4, 0-0, 0-0 și iarăși 0-0, rezultat consemnat și la ultimul lor meci acasă, cu Săgeata. Numeroasele draw-uri albe i-au atras eticheta de ”echipă urâtă”, în ciuda tinereții lotului, dar nici timișorenii nu entuziasmează deloc prin prestațiile lor, foamea și fuga după puncte obturând complet latura creativă a evoluțiilor lor.

Dacă FC Viitorul a dispus acasă de vasluieni, cu 2-0, de Corona, cu 1-0, respectiv de Oțelul, cu 4-3, în schimb ACS Poli s-a impus pe alte terenuri la Săgeata, cu 2-1, la ”U” Cluj, cu același scor, respectiv în prima apariție oficială din 2014, 1-0 la Mediaș. Acolo, Nanu a devenit al cincilea marcator al alb-negrilor în deplasare, după Szekely, autor a 4 goluri, Gorobsov (2), Boldea și Șeroni, cu câte unul. Iar cum lui Nanu îi plac spațiile mai largi, în special spre final și pe contre, și în condițiile în care FC Viitorul e obligată astăzi să se desfacă, s-ar mai putea adăuga așadar săracei zestre. Important e ca vizitatorii să nu încaseze acel prim gol, pentru că tradiția actualei stagiuni spune că niciodată n-au reușit să răstoarne rezultatul, ci cel mult să egaleze, 1-1 acasă cu Săgeata, fără a pierde. ACS Poli a mai egalat la unu și la FC Brașov respectiv la Chiajna, dar a sfârșit prin a încheia cu nici un punct în cont.

Szekely, golgeter al alb-negrilor și în deplasare, cu 4 reușite, n-a mai marcat însă pe alte terenuri de la debutul lui Șunda, 2-1 la U Cluj, atunci din penalty, în minutul 44

 

Cele două nu sunt prea breze nici în 2014, palmaresul lor fiind similar, Viitorul cu 5 1 2 2 4-9 iar ACS Poli cu 5 1 1 3 2-5, doar Nanu și Șeroni scuturând plasa, însă nimeni altcineva de peste 300 de minute, echivalentul a 5 ore de fotbal.

Bilanțul timișorean în deplasare e 12 3 2 7 9-18 11 puncte, aceasta fiind prima ieșire cu Dan Alexa pe bancă, familiarizat cu respectiva zonă geografică, pe unde și-a dus în trecut pașii carierei. Care acum îi aduc în față, sâmbăta viitoare, liderul-campion Steaua, pe ”Dan Păltinișanu”, de la 21,30.

Dar până atunci, primul joc e și cel mai important, iar pentru un duel al trupei din Voluntari pe arena din Chiajna, un central de la… centru: Alexandru Tudor (București) – Miklos Nagy (Cluj), Florin Păunescu (Râmnicu Vâlcea). Adițional 1: Marcel Bîrsan (București); adițional 2: Sorin Antonie (București); rezervă: Bogdan Velicu (București); observator: George Ionescu (București). Aproape o întreagă echipă…

+

Programul lui ACS Poli în următoarele 3 runde:

– etapa a 26-a, sâmbătă 5 aprilie, ora 21,30: acasă cu Steaua;

– etapa a 27-a, vineri 11 aprilie, ora 18: la Braşov, cu Corona;

– etapa a 28-a, luni 21 aprilie, ora 18,30: acasă cu „U” Cluj.

Programul complet al ocupantelor locurilor 12-17:

*) adversar pe teren propriu; **) cu caractere cursive sunt scrise numele adversarelor în meciurile din deplasare

***) cifrele de sub numele cluburilor din hora retrogradării indică numărul jocurilor directe pe care le mai au de disputat cu contracandidate

ACS Poli (26) Oţelul (28) „U” Cluj (24) Săgeata (25) FC Braşov (23) Viitorul (23)

3***                   3                  4                     2                     2                         4

Viitorul** 2-0vConcordia Gaz Metan 0-0vCorona     Vaslui             ACS Poli

Steaua*          Dinamo        Săgeata        „U” Cluj         Astra                Vaslui

Corona          CFR              Botoşani      Pandurii        Viitorul              Braşov

„U” Cluj          Gaz Metan  ACS Poli        Petrolul         Concordia        Steaua

Pandurii         Săgeata        Vaslui           Oţelul            Steaua            Corona 

Petrolul          Botoşani       Viitorul          Ceahlăul        Dinamo           „U” Cluj

Oţelul             ACS Poli        Steaua         Astra             Corona            Pandurii

Ceahlăul        Vaslui            Corona         Concordia      CFR                Petrolul

Astra              Viitorul          Braşov          Dinamo          „U” Cluj            Oţelul

Concordia      Steaua          Pandurii        CFR               Gaz Metan       Ceahlăul

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× cinci = 40

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: