ACS Poli – Steaua 0-0, egalii campioanei. Prim joc în Liga 1 2013-2014 fără gol marcat de Steaua.
Patru de prelungire şi Omul foarfecă îşi încearcă norocul, cu o semifoarfecă. Nereuşită. Centrarea lui Bărbuţ, puţin prea în spate…
Mansour, faultat la 28 metri, central. Libera lui Gorobsov, pe acelaşi colţ ca şi Murariju, deturnată de Tătăruşanu de la semiînălţime. Şi două cornere la rând ACS…
Alexa l-ar fi introdus pe Popovici dar s-a accidentat Ovidiu Petre, aşa încât a intrat Aleksandar Petrovic.
Minutul 85. Contraatac prin Mansour, care a ţinut bine posesia în preajma a 2 stelişti, finalizarea aparţinându-i lui Trandu, venit din urmă: stângă pe lângă colţul scurt.
Reluarea cu capul la „libera” lui Mansour, de puţin peste bară, deturnată de Nuno Claro. Iar cornerul, executat tot de Keşeru, periculos la faze fixe, e scos cu greu de la colţul scurt…
Şi încă o lovitură liberă pentru Steaua, din lateral dreapta, zonă preferenţială de acţiune.
Mansour, în grija lui Szukala. Ineficient până acum, primind însă doar mingi înalte, la „gât”, cu spatele la poartă fiind. Nici o şansă.
Popa, din nou faultat, la 22 metri lateral dreapta. Execută Keşeru. Balonul a căpătat un efect derutant pentru Nuno Claro, ieşit, dar chiar şi aşa i s-a luat faţa, mingea fiind reluată peste transversală.
Minutul 77. Murariju acordă corner la o pătrundere a lui Chipciu, după o combinaţie mai cursivă. Puţine au fost în arsenalul Stelei…
Poparadu (foto) îl opreşte prin tragere de tricou pe Popa: cartonaş galben, în minutul 74. Altfel, bun joc al mijlocaşului lui Alexa. „Libera”, peste bară, de la 30 de metri.
În pericol să se aleagă cu un roşu de pe urma ţîşnirilor lui Bărbuţ, Pîrvulescu e retras de Reghecampf: intră Latovlevici, în minutul 72.
Chipiciu îl deschide din centru, din alunecare, pe Pârvulescu, a cărui centrare e lungă, imprecisă.
Mansour pentru Szekely.
Minutul 68. Mansour Gueye, la marginea terenului, gata să intre în acţiune. Posesia, a Stelei.
Popa, piruetă şi centrare periculoasă de pe linia de fund, dar careul lui Nuno Claro, în seară de cvasişomaj, e depopulat.
Minutul 63. Keşeru în locul lui Stanciu.
Bărbuţ mai obţine un cartonaş galben, de pe urma lui Pîrvulescu, pe un început de contraatac. Minutul 62.
Minutul 59. Cartonaş galben, Sânmărtean, pentru un fault asupra lui Bărbuţ, la marginea careului mare, în laeral dreapta.
Zona presei este plină ochi de spectatori, care n-au mai avut loc pe locurile de la Tribuna a II-a. Iar pentru a evita neplăceri în privinţa accesului pe scările de acces, organizatorii au preferat să nu rişte, lăsându-i aici. Pe noi ne-a trădat conexiunea Internet, dificultăţi tehnice…
Posesie stelistă dar, la fel, fără penetrabilitate.
Minutul 53. Corner timişorean, Steaua înlăturând destul de anevoios pericolul.
Minutul 50. Tătăruşanu respinge din vinclu lovitura liberă executată de Murariju, de la 30 metri. ACS atacă spre Peluza Sud.
Minutul 49. Cartonaş galben, Prepeliţă.
Se mai încălzesc Mansour şi Popovici.
Cristian Bărbuţ introdus de la pauză în locul lui Boldea. Iar Iancu în locul lui Piovaccari.
Pauză. 0-0.
Minutul 44. Primă ocazie clară a Stelei. Sânmărtean pătrunde de pe centru-stânga şi şutează în stânga lui Nuno Claro, care parează.
Minutul 32. Gorobsov obţine o lovitură liberă aproape în tuşa stânga, la 10 metri.
Minute bune de dominare teritorială stelistă, dar fără incisivitate. Galeriile îşi încurajează sportiv favoriţii.
Minutul 23. Lovitură liberă Steaua, de la 24 metri lateral stânga
Steaua, mai mult la balon după ocazia gazdelor, încercând să-şi facă jocul. Fără succes momentan, „albii” fiind bine aşezaţi.
Timişorenii, joc confortabil de pase şi buni şi la intrecepţie.
Minutul 18. Stanciu respinge în ultima clipă cu capul, în corner, de la colţul lung, cu Szekely în spate, la o periculoasă centrare lansată de ACS Poli de pe stânga, de către Trandu. Aproape de 1-0…
Tribunele I şi a II-a sunt ca şi pline, Peluza Sud pe jumătate plină, dar cu o galerie foarte mică, iar Peluza Nord, cu fanii stelişti, care între timp s-au înmulţit. Estimăm la 26.000 de spectatori…
Minutul 13. Gorobsov, şut peste de la 25 metri, central-stânga.
Alexa, primă răbufnire, dar realitatea e că Szekely l-a tras iniţial de tricou pe Gardoş, şi nu invers.
Minutul 6. Prim corner stelist, rămas fără rezultat.
Minutul 5. Lovitură liberă ACS Poli, din stânga, de la 24 de metri. Execută Gorobsov, în zid.
Minutul 4. Prim ofsaid la Steaua.
Belu fundaş dreapta, Mera şi Şeroni centrali, Murariju pe stânga. Poparadu şi Petre în faţa lor, de la dreapta la stânga. Apoi Boldea, Gorobsov şi Trandu, cu Szekely în avanposturi…
ACS Poli în alb complet, campioana, în roş-albastru.
Steaua are lovitura de începere.
Fanilor lui Steaua, 200, plasaţi la Peluza Nord, li se pare normal să-şi înceapă scandările cu „M**e Timişoara!” Dincolo, mult mai mică galeria Timişoarei, nici pe jumătate.
ACS Poli: 1. Nuno Claro – 7. Belu, 15. Mera, 30. Şeroni, 4. Morariju – 5. Poparadu, 8. Petre – cpt. – 16. Boldea, 10. Gorobsov, 21. Trandu – 14. Szekely.
Pe bancă: Pap – Nohai, Petrovic, Popovici, Roman, Bărbuţ, Mansour.
Într-o formulă pe posturi, Tătăruşanu – Varela, Szukala, Gardoş, Pîrvulescu – Prepeliţă – Popa, Sânmărtean, Chipiciu, Stanciu – Piovaccari, cu Varela şi Pîrvulescu poziţionaţi avansat.
Steaua: 12. Tătăruşanu – 4. Szukala, 6. Gardoş, 7. Chipiciu, 11. Prepeliţă, 18. Sînmărtean – cpt., 22. Pîrvulescu, 23. Stanciu, 25. Piovaccari, 33. Varela, 77. Popa.
Pe bancă: 1. Niţă, 2. Râpă, 14. Latovlevici, 28. Keşeru, 27. Grădinaru, 30. Răduţ, 80. Iancu.
*
Şi aici, în direct, cel de-al 13-lea meci acasă al nou-promovatei ACS Poli Timişoara, contra campioanei Steaua Bucureşti, lider neînvins. Jocul a stârnit cel mai mare interes din acest sezon în rândurile amatorilor de fotbal locali, numărul biletelor vândute de gruparea alb-negru depăşindu-l deja pe cel din runda inaugurală, cu Dinamo. Liga 1 a ajuns la etapa a 26-a, marcată aseară de FC Vaslui – FC Viitorul 0-1, cu golul marcat pe final de jocul, şi acest al patrulea meci al programului de weekend va fi relatat şi de Sporttim, în comentariu live text, din jurul orei 21, plus-minus. Ora de start, 21,30.
De 3 ani şi 3 zile n-a mai jucat Steaua în campionat pe „Dan Păltinişanu”, dar dacă în aprilie 2011 roş-albaştrii descindeau pe malurile Begăi pe un loc ce le dădea frisoane în privinţa calificării în cupele europene, astăzi se prezintă în postura de lideri, cu un avans de 8 puncte faţă de Astra.
Mai mult, steliştii au marcat 9 goluri în ultimele lor 4 deplasări, toate victorioase, ultima ieşire fără acontarea tuturor celor 3 puncte consemnându-se pe 8 decembrie, 1-1 la Galaţi. De-atunci, 2-0 la Ceahlăul, 4-1 la Concordia, 1-0 la CFR Cluj şi 2-1 la Săgeata.
Iar bucureştenii vor mai avea parte de dueluri cu formaţii situate în jumătatea inferioară a clasamentului, după cum sugerează şi tabelul de mai jos, ceea ce-i transformă în arbitri ai… supravieţuirii: jocuri la Viitorul, cu FC Braşov şi Corona, la „U” Cluj respectiv cu Oţelul, acasă, în ultima rundă. Când n-ar fi exclus să fie deja campioni…
Lui Reghecampf îi lipseşte astăzi Tănase şi Pintilii, ambii suspendaţi, dar după cum a remarcat şi omologul său Dan Alexa, „reintră alţii, căci au un lot şi o bancă de rezerve valoroasă”, numele pomenite fiind, printre altele, Chipciu sau Piovaccari. Cât de curând vom intra în posesia formulelor de start, vă vom înştiinţa ca atare. Un Florin Nanu absent la alb-negrii Timişoarei, tot suspendat fiind, cântăreşte mai greu într-o garnitură mai modestă din punct de vedere valoric, mai ales luând în calcul centrarea sa de gol şi reuşita victoriei, pe contraatac, sâmbăta trecută, la Viitorul (2-1).
Şi apropo de sâmbete, este doar a doua din întregul campionat în care „Dan Păltinişanu” găzduieşte un meci de Liga 1, după cea cu Săgeata Năvodari, de tristă amintire, 1-1. Meci în care ACS Poli a înscris ultimul său gol pe teren propriu, prin fundaşul central Şeroni, egalând în urma unei lovituri libere. S-au scurs de-atunci peste 3 ore şi jumătate de fotbal pe malurile Begăi fără gol marcat de nou-promovaţi, coincizând cu înfrângerile în faţa Braşovului şi Vasluiului, aşa încât marea întrebare e dacă golgeterul Szekely va ieşi la rampă la ora duelului cu liderul-campion, pentru a adăuga normei sale de 10 reuşite, jumi-juma între partidele de acasă şi din deplasare. Multe vor depinde şi de serviciul oferit de coechipieri dar şi de poziţionarea sa, deseori cu spatele la poarta adversă în momentul recepţionării pasei.
Făcând un bilanţ, ACS Poli n-a marcat în 11 dintre cele 25 de etape parcurse, iar în 5 asemenea cazuri acasă, în general cu suferinde sosite mai degrabă să se apere şi să-şi surprindă gazdele pe contraatac. În comparaţie, cu 7 victorii în ultimele 8 meciuri, Steaua a înscris în fiecare joc disputat în actuala stagiune a Ligii 1, aşa încât se poate presupune că oaspeţii nu vor mai trăi pe „Dan Păltinişanu” clipele din 2011, când au încheiat două partide fără a scutura plasa.
Restul remarcilor, înainte şi la ora jocului, dar până atunci, şi alte aspecte…
*************
Programul lui ACS Poli în următoarele două runde:
– etapa a 27-a, vineri 11 aprilie, ora 18: la Braşov, cu Corona;
– etapa a 28-a, luni 21 aprilie, ora 18,30: acasă cu „U” Cluj.
*************
Programul complet al ocupantelor locurilor 12-17:
*) adversar pe teren propriu;
*) cu caractere cursive sunt scrise numele adversarelor în meciurile din deplasare
***) cifrele de sub numele cluburilor din hora retrogradării indică numărul jocurilor directe pe care le mai au de disputat cu contracandidate
ACS Poli (29) Oţelul (28) „U” Cluj (27) Săgeata (25) FC Braşov (23) Viitorul (26)
3** 3 4 2 2 4
Steaua* Dinamo Săgeata „U” Cluj Astra 1-0 la Vaslui
Corona CFR Botoşani Pandurii Viitorul Braşov
„U” Cluj Gaz Metan ACS Poli Petrolul Concordia Steaua
Pandurii Săgeata Vaslui Oţelul Steaua Corona
Petrolul Botoşani Viitorul Ceahlăul Dinamo „U” Cluj
Oţelul ACS Poli Steaua Astra Corona Pandurii
Ceahlăul Vaslui Corona Concordia CFR Petrolul
Astra Viitorul Braşov Dinamo „U” Cluj Oţelul
Concordia Steaua Pandurii CFR Gaz Metan Ceahlăul
**************
La Chiajna, cu Voluntariul, arbitru din Bucureşti. În Timişoara, cu Steaua, arbitru din Bucureşti. Splendid…
Brigada… Marius Avram (București); asistent 1: Octavian Șovre (Oradea); asistent 2: Ciprian Danșa (Oradea); adițional 1: Robert Dumitru (Brașov); adițional 2: Cătălin Busi (Râmnicu Vâlcea); rezervă: Romică Bîrdeș (Pitești); observator: Patrițiu Abrudan (Cluj).
***************
Cu Săgeata, nu le-a mers la inimă, un fiasco al mărinimiei. Se schimbă placa?
Spectatorii prezenţi la meci nu s-au înghesuit cu precedenta ocazie să ofere donaţii, dar diseară se iveşte un nou prilej. ACS Poli Timişoara a oficializat, pe 1 martie, la meciul cu Săgeata Năvodari, susținerea proiectului privind implementarea și derularea Programului de depistare precoce a cancerului la sân pentru femeile din Regiunea de Vest (program de screening). Clubul timişorean sprijină în continuare campania în cauză: la meciul de sâmbătă, 5 aprilie, cu Steaua București, în incinta stadionului vor fi voluntari ai Campaniei Help25, cea care susține programul amintit. Cu această ocazie, se pot primi informații despre campanie și contribui financiar, după posibilități. Mai multe amănunte, pe www.help25.org
****************
Despre bilete şi căi de acces
Prețurile biletelor sunt: 10 lei la peluze, 15 lei la tribunele I și II, 25 de lei la tribuna 0. Se pot cumpăra tichetele online, pe site-ul www.ktickets.ro. Celelalte locuri de vânzare sunt: la chioşcul de la ”Iulius Mall” (zona scărilor rulante), lângă Centrul comercial ”Bega” şi la stadionul ”Dan Păltinişanu” (zona vestiarelor).
În ziua meciului, vor fi disponibile două case de bilete: în zona tribunei oficiale, respectiv lângă peluza nord. Copiii cu vârsta sub 14 ani vor avea acces gratuit DOAR pe la poarta J (peluza sud). Deoarece este vorba de un meci cu grad ridicat de risc, în ziua partidei nu se vor mai vinde bilete după ora 19,30!
Cele 14 porţi deschise sunt, la Tribuna 0 + Tribuna I: C, D, E, F, G; la Tribuna II: K, L, M, N, I; la Peluza Sud: H, I, J; iar la Peluza Nord: P.
În ziua jocului, vor fi deschise porţile arenei la ora 19,30. După ora 18,00, circulația în jurul stadionului va fi închisă.