LIVE TEXT din Liga 1, Oţelul Galaţi – ACS Poli Timişoara 1-0 FINAL (Lovin 62), penultimă deplasare a nou-promovatei. Alexa, în cele din urmă învins ca antrenor pe alte terenuri…

Final trist în tabăra învinsei, 1-0 Galaţiul, după un joc în care ACS a ales să se apere şi a încasat inevitabilul gol, meritat pentru Oţelul. Dacă nu joci şi ieşi abia după 1-0, nici nu prea meriţi multe. Iar în final, nu era cazul ca Şeroni să încerce asemenea căi de profit. În atare circumstanţe, chiar dacă ACS merita un corner şi poate spune pe bună dreptate că jocul mai trebuia prelungit, nu era cazul ca tabăra timişoreană să reacţioneze şi să protesteze în asemenea hal.

ACS Poli încheie prin a se face absolut de râs cu o ieşire lamentabilă. Iar căpitanul Cristian Scutaru e pe targă, cu probleme la glezna dreaptă, accidentat în acea ultimă fază din careul Galaţiului. Out pentru duminică, în faţa Ceahlăului?

Nervoşi, imediat după fluierul final, timişorenii îl bagă pur şi simplu spre plasa porţii gălăţene pe arbitrul arădean, care rămâne ferm. Alexa parcă a înnebunit, cu ochii ieşiţi din orbite, reproşându-i arădeanului verzi şi uscate. Sunt toţi acolo, şi rezerve, şi oficiali…

Libera e nefructificată dar, după o fază încîlcită în careul gazdei, Popovici şutează tare la poartă, şut deviat de un oponent şi… corner, însă Haţeganu fluieră finalul, mult prea repede, dat fiind cele 4 minute de prelungire anunţate plus secundele risipite la accidentarea lui Giurgiu dar mai ales la meleu rezultat din oportunismul lui Şeroni.

… Rezultă un meleu de toată frumuseţea, încheiat cu un cartonaş galben, credem pentru Cooper, argint viu pentru dunăreni.

Totul a luat-o razna de la accidentarea lui Giurgiu, la 25 metri lateral stînga, în propriul teren, fază la care Oţelul a trimis balonul în aut, pentru a i se acorda jucătorului îngrijiri medicale. Continuarea face că Şeroni n-a auzit de noţiunea de fair-play şi n-a restituit mingea gălăţenilor, rezultând faultul de galben al lui Milea şi „libera” timişorenilor, periculoasă, de la 25 metri lateral dreapta. Gălăţenii au văzut parcă negru în faţa ochilor, sărind la fundaşul negrilor, protejat brusc de colegi…

Scene penibile în aceste ultime clipe.

Oţelul cîştigă acum secunde bunicele în prelungiri.

Lovitură liberă a lui Trandu, de la 40 de metri central, dar nesincronizarea e totală. Minutul 90. 1-0.

În sfîrşit, leagă şi ACS ceva, dar la capătul centrării lungi a lui Belu se încheie faza, Nanu împiedicându-se de crampoanele adversarului şi căzând în careu. Nanu e însă injust sancţionat cu cartonaş galben, căci n-a simulat. Se mai poate cădea în viaţă şi natural, din întâmplare. Legea acceleraţiei gravitaţionale. Şi Gorobsov păţea aşa la Chiajna, cu Vo-lun-ta-riul. Viitorul cică.

Minutul 85. Bălace, cartonaş galben. Tocmai când spuneam c-ar fi doar doi. Sunt trei acum…

Doar la Braşov şi Chiajna a egalat ACS după ce era condusă cu 1-0, insuficient însă, pierzând în cele din urmă cu 2-1.

Minutul 82. Astafei, cartonaş galben. De la ACS au văzut Şeroni şi Mera.

Rezultat mai mult decât echitabil dar, după cum spunea şi Alexa, e de-ajuns să joci bine şi mai puţin şi să obţii ceva, pomenind alaltăieri de Crystal Palace – Liverpool 3-3 de la 0-3 în minutul 78 pe Selhurst Park.

Dar iată că ACS insistă, Nanu scoţând un corner cu un şut de pe stânga.

Dacă şi U Cluj scoate ceva contra Stelei, ar fi un mijloc negru de săptămână pentru ACS, mai puţin eşecul Săgeţii.

Corner timişorean, în minutul 77. De nevoie, se iese la joc. Goicoechea rămâne la pământ după cornerul oaspeţilor de pe dreapta. Timpul trece în favoarea amfitrionilor.

Oţelul, încă un cartonaş galben, fundaşul Popescu.

E de fapt o dublă schimbare a oţelarilor, Tudorie intrând în locul atacantului Henrique, accidentat.

Minutul 74. Sipovic iese, la două minute după primirea unui cartonaş galben, iar Sîrghi intră la gazde.

A trebuit să intre Nanu pentru a încerca poarta.

Minutul 72. Primă lovitură liberă specialitatea ACS, de pe flanc, Bălace de la 36 de metri, şi prim şut timişorean pe poartă, Nanu, curat, de la distanţă. În braţele lui Goicoechea.

Alexa a reacţionat aşadar relativ rapid, un mijlocaş cu profil ofensiv pentru un fundaş central, dar şi Lienen reacţionează: Minea în locul lui Lovin.

Minutul 69. Alexa n-are de ales, Nanu în locul lui Mera. Scutaru coboară ca fundaş central, în locul lui Mera, iar Nanu se bazează pe sprintul său.

Moldavii mai solicită un penalty, mai ales din tribună, la o intervenţie a lui Şeroni. Prima era la o alunecare a lui Belu, pentru un presupus henţ. Nici vorbă.

Nanu şi Himcinschi sunt opţiunile ofensive ale lui Alexa. ACS Poli iese în sfârşit spre careul gazdelor dar timid, cu erori: minge pierdută de Trandu.

În acest moment, Oţelul, ACS şi Vo-lun-ta-riul au câte 34 de puncte, cu Braşovul 36 şi Săgeata, boantă, pe 17, cu 32.

Mijlocaşul Lovin a executat „libera” cu pasă scurtă la Giurgiu şi stopul acestuia. Bine plasată, cu concursul aşezării stângace a scutului negru. E primul său gol după multă vreme.

Minutul 62: 1-0, Lovin, din lovitură liberă, cu dreptul, de la 18 metri central, pe lîngă zid, în stânga lui Nuno Claro. 

Voluntariul face 1-1 la Târgu Jiu. Şi face 34 de puncte, ca şi ACS. Măi să fie, ce descurcăreaţă echipă e această Viitorul. Cu ex-milanezi în trupă, nici de mirare…

Mai mereu titular, Trandu nu începea în deplasările de dată recentă doar în decembrie, la Chiajna şi Dinamo. Gorobsov în schimb a jucat precedentele două meciuri ca integralist.

Acesta e primul meci în care Trandu n-a început, după destul timp, mai exact de la jocul cu Săgeata, 1-1 acasă. Şi atunci intra la pauză în locul lui Nanu.

Minutul 56: Alexa, a doua schimbare. Iese Gorobsov, intră Trandu. Gorobsov pare obosit. Chiar accidentat?

Minutul 53. Nuno Claro la post pe centrul porţii, la capul lui Astafei, excelent talonat la centrarea lui Cooper de pe partea lui Belu, de fapt de pe linia de fund.

Boldea a fost înlocuit la pauză şi în preceentele apariţii ca titular, acasă cu Steaua şi Petrolul, cu Bărbuţ respectiv Mansour.

De-acum nu doar Şeroni, dar şi Mera are cartonaş galben, din minutul 50, faultând în flancul său drept.

Până şi Szekely se apără, în stilu-i caracteristic, adică bine. Da, Szekely e atent la jocul defensiv, respectând sarcinile de joc.

Acelaşi scenariu, Oţelul atacă susţinut, ACS se apără jos. Lovituri libere, cornere…

Minutul 48. Poparadu smulge subtil un cartonaş galben de la Marquinhos.

Nuno Claro apără acum poarta din faţa peluzei goale, unde apăra şi Pantilimon în partea a doua a acelui Oţelul – FCT 2-1 din mai 2011, în care lua golul decisiv.

Bălace începea după o lungă absenţă din prima echipă şi în deplasarea la Târgu Jiu, unde era înlocuit de Morariju în minutul 60. Veteranul începea atunci ca fundaş stânga.

Reîncepe meciul. Bălace în locul lui Boldea, pe stânga, sub lucşii instalaţiei de nocturnă gălăţene.

dos Santos a marcat în minutul 63 la Pandurii – Viitorul, 1-0 contra celor din Voluntari. Aţi notat, da? Vo-lun-tari. Ilfov.

Pauză, 0-0, portarul Galaţiului atingând balonul o singură dată în 45 de minute. Nuno Claro, mult, mult mai ocupat. 0-0 era la pauză în deplasările lui ACS Poli la Petrolul, unde se încheia 0-0, Ceahlăul (1-0), Mediaş (0-1), Botoşani (1-0), Corona (0-0).

Neobişnuită azi a avea posesia, ACS se fîstîceşte la minge fiind, după o scurtă ţesătură de 3-4 pase la centru.

Minutul 43. Nuno Claro respinge din poziţie centrală un şut înşelător al lui Cooper, pătruns de pe flancul stîng cu şut cu dreptul, de la 19 metri.

Negru-albii nu contează practic în atac dar reduta „Chirurgului” care juca închizător la FC Timişoara e încă nestrăpunsă de trupa unui antrenor reprezentant al fotbalului german, multiplu campion mondial.

ACS a reuşit să absoarbă cu bine valurile ofensive ale dunărenei Oţelul, deşi uneori cu emoţii.

Minutul 41. Oţelul desface cu uşurinţă apărarea imediată timişoreană şi o infiltrare a lui Cooper pe stânga e urmată de o pasă prea tare şi înainte, cu exteriorul dreptului, spre centrul careului, unde Astafei ajunge prea târziu.

Gorobsov acoperă pe centru-stânga iar Poparadu pe zonă centrală, uşor central-dreapta în posesie şi la construcţie, pe când Boldea e pe stânga, în alte dăţi poziţia lui Trandu dar şi a lui Nanu. Dacă ar fi început, Trandu ar fi fost al 4-lea titular de regularitate în deplasările cu Alexa pe bancă.

Alexa a revenit aşadar la cuplul de fundaşi centrali Mera – Şeroni, existent la jocurile cu Steaua, Corona şi U Cluj, împingându-l uşor în faţa lor pe căpitanul Scutaru, care făcea cuplu cu Mera la Pandurii şi contra Petrolului. Belu e fundaş dreapta, dar cu urcări şi încercări de învăluire pe eventuale ţîşniri ale lui Popovici, rare momentan.

Jumătate de oră în jumătatea de teren timişoreană. Încă din minutul 2, de la primul corner, Oţelul a tot presat. În van.

Mera intervine prompt, înlăturând potenţialul pericol al loviturii libere.

Minutul 25. Haţieganu îi arată cartonaşul galben lui Şeroni, care îl ia cu fulgi cu tot, din alunecare, la marginea careului mare, 6 metri lateral dreapta, pe Giurgiu. „Liberă”.

ACS Poli mai atenuează presiunea gălăţeană.

Pe lângă Şeroni, astăzi a mai reintrat şi Popovici, suspendat contra Petrolului.

La Târgu Jiu, la pauză, Pandurii – Viitorul Voluntari e 0-0. Pandurii – ACS era 0-1 la pauză.

Doar Nuno Claro, Mera şi Szekely au mai rămas jucătorii care să înceapă în toate deplasările cu Alexa la timonă, pe bancă.

Şeroni lipsise în toamnă doar cu Pandurii şi CFR Cluj iar recent, accidentat fiind, la Târgu Jiu şi cu Petrolul. Fundaşul-marcator a revenit…

ACS Poli se apără jos, surprinsă de aplombul Oţelului, masiv susţinut din tribune. Aproape pline, intrarea fiind liberă într-o seară însorită la Dunăre.

Minutul 11. Nuno Claro scoate din nou de lângă bara sa stângă, la şutul tare al lui Giurgiu, de la 16 metri lateral dreapta. Cornerul cu numărul 4…

Minutul 10. Periculoasă şarjă gălăţeană în careu, pe fondul unui debut dominat de Oţelul.

Minutul 8. Nuno Claro acordă corner de la colţul scurt, deturnând şutul lui Tritz de la 24 metri lateral dreapta. Al treilea corner al alb-roş-albaştrilor.

Minutul 3. Prim corner al gazdelor, de pe stânga, acordat de Şeroni, prin blocaj.

ACS Poli, din nou în negru…

Echipele…

Oţelul Galaţi: Goicoechea – Tritz, Sipovic, Prestia, Dan Popescu – Giurgiu, Cooper, Lovin – Marquinhos, Astafei, Henrique.

Pe bancă: Simaitis, Sîrghi, Băjenaru, Djumo, Tudorie, A. Zaharia, Milea.

ACS Poli Timişoara: Nuno Claro – Belu, Mera, Şeroni, Morariju – Scutaru – cpt. – Popovici, Poparadu, Gorobsov, Boldea – Szekely.

Pe bancă: Kirev – Bălace, Himcinschi, Petrovic, Florin Nanu, Dragu, Trandu.

În primul joc al serii de joi, FC Braşov – Corona Braşov 1-0. Învingătorii urcând la 36 de puncte, ACS Poli a căzut momentan pe locul 14…

*

La 3 ani fără o săptămână o prim-divizionară a Timişoarei joacă din nou la Galaţi şi tot pe final de sezon într-un duel care pe care cu Oţelul. Ce va fi, şi aici, în direct, în transmisiune sub formă de comentariu-text, de la ora 19,30.

În 15 mai 2011, FC Timişoara, cu Dan Alexa căpitan, pierdea cu 2-1 cu gălăţenii o confruntare directă în lupta pentru titlu, Oţelul lui Dorinel Munteanu devenind cu acele 3 puncte campioană. Nici 3 ani n-au trecut de la acea duminică punând faţă în faţă ocupantele locurilor 1 şi 2 dar aducând alb-violeţilor doar al doilea eşec în întreg sezonul şi iată că duelul Galaţi – Timişoara e mutat acum în jumătatea inferioară a clasamentului iar cuvântul de ordine este evitarea retrogradării.

Doar Dan Alexa, care scăpa atunci, în etapa a 33-a, numai cu un cartonaş galben pentru o talpă aplicată în minutul 42 pe coapsa argentinianului Vigilanti în jumătatea acestuia de teren, se mai regăseşte dintre convocaţii lui Uhrin Jr. la Dunăre şi în actuala componenţă a noii grupări alb-negre a Timişoarei, dar în calitate de antrenor principal, la abia al optulea său joc în această ipostază, din etapa a 31-a, ajuns fiind la -4 în mandatul său, cu bilanţul 7 2 2 3 4-8.

Alte formule, alte circumstanţe, iar gălăţenii, cu neamţul Ewald Lienen debutant la Oţelul tocmai la ora jocului tur de pe malurile Begăi, ştiu că orice altceva decât o victorie cu care abia ar egala-o la puncte pe ACS Poli echivalează cu un mare pas spre Liga 2. Moldovenii sunt penultimii în ierarhie, cu mai multe înfrângeri acasă decât triumfuri, 6 2 7 15-18, media de un gol marcat pe meci sugerând că traseele roş-alb-albaştrilor spre porţile vizitatorilor lor sunt destul de încâlcite. De fapt, Oţelul n-a înscris în 3 dintre ultimele patru apariţii în Liga 1 în faţa propriilor suporteri, patru fiind jocurile în care n-au scuturat poarta la Galaţi şi tot 4 fiind dăţile când, cel mai mult, au reuşit câte două „boabe” în 90 de minute, situaţii în care şi câştigau.

Mai rar s-a întâmplat ca Oţelul să nu încaseze măcar un gol pe teren propriu, doar de 3 ori în 15 meciuri, iar cum ACS Poli a marcat, în tot atâtea deplasări, de opt ori, cele 90 de minute se anunţă a fi deschise oricărui rezultat.

Însă nu e vorba doar despre aceste 90 de minute, timişorenii nemaiavând apoi mult timp la dispoziţie să se pregătească de vizita Ceahlăului, programată duminică de la ora 19, nemţenii sosind după un 0-0 înregistrat aseară acasă cu FC Botoşani, iar apoi deplasarea la Giurgiu şi apariţia finală în faţa propriilor suporteri, cu Concordia, pe când Oţelul va privi cu şi mai mare circumspecţie rundele finale, la Vaslui, acasă cu Viitorul şi la Steaua.

Se poate aşadar spune că gălăţenii joacă având Sabia lui Damocles deasupra capului…

Ca un plus pentru alb-negri, faţă de deplasarea victorioasă la Târgu Jiu revin Alin Şeroni şi Cristian Bărbuţ, unii dintre marcatorii şi în general componenţii de referinţă ai nou-promovatei în această campanie, indiciile conducând spre potenţialul unui deznodământ fericit. Iar dacă Alexa va rămâne neînvins ca antrenor în deplasare, după 2-1 la Chiajna, cu cei din Voluntari, 0-0 la Braşov şi 1-0 la Târgu Jiu, atunci şi grijile retrogradării vor mai fi estompate.

Jocul din această seară este difuzat în direct de dolce sport iar noi vom actualiza această consemnare de îndată ce am aflat componenţa loturilor. Tot astăzi evoluează şi 3 contracandidate ale timişorenilor în cursa pentru evitarea locurilor 16 şi 17, şi anume FC Braşov, de la ora 17, acasă cu Corona, Viitorul, de la ora 19, la Târgu Jiu, şi U Cluj, acasă cu Steaua, de la ora 21,30. O seară ce s-ar putea dovedi decisivă, aşa cum se întâmpla şi în 2011. Atunci, cu caracter nefavorabil bănăţenilor.

* Bilanţul lui ACS Poli în deplasările din Liga 1 2013-2014: 15 5 3 7 12-19 18 puncte. Marcatori, Szekely, cu 5 goluri pe alte terenuri, Gorobsov şi Nanu, cu câte două, Boldea, Şeroni şi Belu, câte o reuşită. Trei dintre goluri au fost înscrise din penalty, alte trei, din lovitură liberă, două cu capul, din centrări, şi un altul tot cu capul, cel al lui Şeroni la FC Braşov, în urma uneia dintre loviturile libere contabilizate mai sus.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt + 9 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: