LIVE TEXT din etapa 8 în Liga 2. Stan, 7 schimbări la start de la un joc la altul. ”Ripi”, 3. CSC Dumbrăvița – Ripensia 1-0 (Stoi autogol 9) pe ”Ștefan Dobay”, prim triumf acasă după 148 de zile, din 6 mai, atunci tot 1-0, cu Crișul. Apa mustește pe gazon, ”lupte în noroi”. Ciprian Urican, indicații galben-albaștrilor, de după gard. 64: dublă înlocuire la oaspeți, și portarul Dobre. Stoi eliminat

Final, 1-0 (1-0), autogol Stoi în minutul 9 după ”libera” lui Tismonar. Primele puncte ale Dumbrăviței acasă în Liga 2, la a patra încercare, tocmai împotriva Ripensiei.

Al doilea joc consecutiv în care ”verzii” nu primesc gol, într-un interval de 90 de ore. Dar și întâiul meci acasă în care nu scot mingea din plasă în eșalonul 2, legând totodată primele victorii în Liga 2. Prima victorie pe ”Ștefan Dobay” a gazdei Dumbrăvița din 6 mai, de la un identic 1-0 cu Crișul Chișineu Criș, în Liga 3. Au trecut aproape 5 luni: după 148 de zile. În contrast, a treia partidă succesivă în Liga 2 fără gol înscris de Ripensia. Revenim cu poze, declarații. 2-0 (0-0) acasă pentru învinșii ”verzilor” în Cupa României, ieșenii, cu Minaur. Iar tot de la 11 și Progresul Spartac – Unirea Dej 2-2 (1-1) după 1-0 și 1-2, oaspeții jucând din minutul 37, de la 1-1, în 10. Programul etapei în curs și al celei viitoare, pe coloana clasamentelor actualizate.

Ripensia, al cincilea joc în 8 etape fără gol marcat. Unul singur a înscris în deplasare, la autogolul căpitanului nou-promovatei băimărene după șutul lui Tudor Călin de la 23 de metri.

Dumbrăvițenii au pierdut aici în Liga 2 cu echipe clasate în prima jumătate a ierarhiei sezonului regulat trecut, CSA și Unirea Slobozia în play-off, Unirea Dej pe 9, dar au învins la primirea unei vizitatoare mai slab clasate, Ripensia. Ceea ce sugerează poziția ”verzilor” după promovare, în umbra aspirantelor la play-off dar superiori unora din pluton. Și au trecut astfel peste băimăreni într-un clasament al punctelor acumulate de nou-promovate.

Ultima fază a prelungirilor. Curea, blocat în momentul șutului, din poziție centrală, după o centrare a lui Ghinescu de pe dreapta, unde dumbrăvițenii combinau prin câteva pase succesive.

După o perioadă în care Ripensia părea a forța egalarea, finalul a aparținut ”verzilor”, creându-și mari ocazii de a se desprinde pe tabela de marcaj.

”Dumbrăvița! Dumbrăvița!” sunt încurajări din tribună.

90+1. Martinov mai scoate un galben, și de pe seama lui Stoi. Al doilea ”galben”, eliminare. Ripensia, fără căpitan. 

90. Fridrich, cartonaș galben. Fault asupra lui Martinov. Cel mai activ! Avansase și a fost lovit cu cotul. ”Libera” lui Simon, respinsă de portar. În continuarea fazei, Curea reia spre poartă iar de la 2 metri Luca Bodri ratează o ocazie colosală. Nu poate împinge mingea în ațe.

88. Martinov, care a alergat foarte mult, se îndreaptă spre margine, pentru a primi indicații. Iese Paulevici, intră Simon.

88. Călin, cartonaș galben. Fault asupra lui Martinov, la 18 metri de poartă. Central. Periculos. Execută Martinov, minge respinsă de portar, recentrare Tismonar, cap Curea peste poartă.

87. Martinov îl lansează excelent pe stânga pe Paulevici, care avansează, driblează dar prea se complică și pierde posesia într-o bună poziție. În încercarea de a recupera mingea, îl trage de tricou pe ripensist și primește ”galbenul”.

84. Tismonar, lovitură liberă de la distanță. Toroc, atent.

80. Fridrich în locul lui Zamfirescu, Morariu în locul lui Zimța. Altă dublă modificare la oaspeți.

79. Zamfirescu nu ajunge mingea căzută în careu, singur cu poarta în față, după o centrare de pe dreapta. Intervin fundașii ”verzilor”.

78. Gavra, cartonaș galben. Al 3-lea acordat oaspeților. Intrare dură asupra lui Tănase în preajma careului gazdelor. ”Croșetase” Tănase prea mulți și ardeleanul molcom n-a mai rămas la fel de molcom.

77. Gavra șutează din întoarcere de la marginea careului dar prea moale pentru a-l păcăli pe Trifon.

73. ”Galben” lui Stoi pentru proeste. Solicita o lovitură de colț. 

71. Pașcalău nu mai poate continua, înlocuit fiind de Curea.

66. Pașcalău îi așează lui Luca Bodri. Șut însă și prea moale, nici pe spațiul porții.

”Verzii” joacă împotriva vântului, stârnit în cursul pauzei.

64. Dublă înlocuire la oaspeți. Iese portarul Dobre, accidentat, după ce se arcuia să respingă un balon ce nu prindea spațiul porții, și călca greșit. Schimbat cu Toroc. Și Vidrăsan în locul lui Mihart.

Minutul 60, primul cartonaș galben. Lalic, pentru o intrare dură la Pașcalău. ”Poliță”. Replică la o intrare tare a juniorului arădean în prima parte, când scăpa nesancționat.

56. Lovitură liberă executată de Toma de pe dreapta, respinsă de fundași.

55. Lovitură liberă de pe dreapta. Balon ajuns la Zurbagiu. După tentative de  șut, îi centrează în cele din urmă lui Tismonar, care, din interiorul careului, trimite pe spațiul porții, minge prinsă de Dobre.

Minutul 54. Primă modificare. Ghinescu în locul lui Toma Bodri. Cu schimbare de sistem de joc.

53. Piftor, ”cap” din 8 metri central, după o centrare, dar mingea nu prinde cadrul porții.

Minutul 50. Luca Bodri șutează ca la… rugby din poziție centrală, din afara careului.

Bate vântul.

Din preajma delegației ripensiste plasate în tribună în spatele băncii tehnice, Ciprian Urican, de undeva de lângă gard, mai lansează din când în când indicații ”albaștrilor”.

Păcat că un stadion cu un nume legendar, al marcatorului interbelic al Ripensiei, Ștefan Dobay, are un asemenea gazon în suferință la primul meci direct inter-timișean în Liga 2. Ilustrativ pentru starea reală a sportului în ”ciocul vestic”. În care, la modul general vorbind, obsesia cu propria ogradă, să fie ”cât mai grasă și mai frumoasă”, a degenerat în uitarea binelui comun. Unde pot duce ignoranța și egoismul grijii pentru propriul ”dorsal”. La rău. O societate civilă sau o adunătură de indivizi mânați nu de binele comun? 

Ripensia revine pe teren cu un rând curat de echipament. Bună inițiativă. Tricourile verzi ale gazdelor, murdare.

Miezul zilei. 1 octombrie 2022. Acum zece ani pe vremea asta ”Ripi” juca în ”Municipiu”, CSC Dumbrăvița în ”D” iar în seria vestică a Ligii 2 apărea o anumită ACS Poli. 

Pauză, 1-0. Terenul, foarte greu. Bieții sportivi, probabil deja la fel de osteniți precum dacă ar fi jucat 90 de minute. Orice tentativă de construcție, zădărnicită de apă, noroi, bălți. Nu se poate practica un fotbal de calitate în asemenea condiții, oricât și-ar dori jucătorii. Au de recurs la o ”luptă surdă”, în special între careuri. Asta-i ”starea nației” după peste 30 de ani de corupție endemică într-o societate rătăcită spiritual, de politicianism în lipsa politicii autentice, de ferefism și ”cancer” în special în ”buricul țării”, cu ale sale tentacule în teritorii, însă responsabilitatea este totuși colectivă, căci, în cazul în speță al fotbalului, și cei din fenomen au avut la ultimul scrutin o idee chiar mai năstrușnică decât cele ale lingăilor ceaușismului, votând realegerea în unanimitate a burleanului, 272-0. L-au făcut invidios pe cândva ”cel mai iubit fiu al poporului”, Nicolae Ceaușescu, ceea ce n-ar fi puțin lucru. Nici măcar respectivul președinte de loc din Scornicești nu întrunea unanimitatea la alegeri. Unde s-a putut ajunge!?! La mai rău.

O problemă și pentru arbitri, puși în dificultate. Liniile de demarcație ale careurilor, în special cel apărat în repriza I de dumbrăvițeni, nu mai sunt clar definite.  

Balonul începe să se poticnească din cauza apei, așa încât până și pasele scurte sunt ”periculoase”. Motiv pentru care se apelează la tot mai multe ”lansări”. Zmeul copilăriei, o plăcere. ”Bubuiala”, nu.

Minute mai bune ale oaspeților.

36. Gavra șutează din lovitură liberă de la circa 30 de metri, din nou, nu departe de vinclu.

34. Trifon, nevoit să iasă în afara careului pentru a respinge de la picioarele lui Mihart, demarcat singur spre poartă.

32. Zamfirescu centrează de pe dreapta iar Piftor reia pe jos dar portarul e atent și reține.

31. Toma Bodri încearcă șutul de la semi-distanță, din banda dreaptă, unde a ajuns în cele din urmă. Preia balonul și șutează din colțul careului, Dobre  prinde.

Minutul 27. Călin Toma, lovitură liberă din banda dreaptă. Martinov sare peste minge. Centrare. Prinde portarul. 

Nemulțumire pe banca Ripensiei. În teren nu este aplicată tactica de joc stabilită înaintea meciului.

Gazdele, ceva mai obișnuite cu terenul, pe care au jucat în condiții similare și marți, dețin ușor de tot dominația teritorială. La oaspeți, Gavra își manifestă frustrarea față de coechiperi, simțindu-se izolat în avanposturi și solicitându-le să ”urce” în ofensivă, la pasa de întâlnire. 

Ambele echipe speculează cu șuturi de la distanță, constrânse de starea terenului. 

Un joc în general mai mult la centrul terenului, ”de luptă” cum s-ar zice.

22. Gavra reia de la marginea careului, șut nu departe de vinclu.

20. Zurbagiu șutează de la 25 de metri central, pe lângă poartă, după mai multe tentative de pătrundere ale ”verzilor”. 

19. Zamfirescu șutează de la mare distanță, balon deviat. Trifon prinde în 2 timpi.

Minutul 9, 1-0. Lovitură liberă. De la 22 de metri, ușor lateral stânga. Tismonar pe jos. Balonul deviat din Stoi îl păcălește pe Dobre. 

Minute de început sub spectrul… luptelor în noroi. Gazonul va ceda treptat.

Minutul 2. Martinov șutează de pe dreapta în diagonală pe spațiul porții iar Dobre nu reușește să rețină balonul. Dar nici Luca Bodri să-l trimită în plasă, minge respinsă în față de Dobre. Căzut la pământ, vede cum unul dintre gemenii arădeni de pe flancul stâng trimite pe lângă bară. Prim șut pe poartă, bună ocazie. 

”Lupte în… noroi”. Unui jucător căzut pe teren nu i se mai vede numărul de pe tricou. Murdărit.

Spre 300 de spectatori, chiar mai puțini decât la meciul cu Unirea Slobozia. E deja octombrie, vremea nu mai e la fel de călduroasă iar și entuziasmul a mai scăzut: joacă ocupantele locurilor 15 și 17.

Sare apa din gazon, ceva de pomină.

Ripensia începe în galben-albastru-galben și atacă la poarta dinspre balon. Gazdele, în verde complet.

În semne de solidaritate cu Iosif Canea față de cele pătimite săptămâna trecută pe terenurile din Săcălaz și Ghiroda la meciuri din ligi inferioare din partea delegatului de joc trimis de AJF Timiș respectiv a unui arbitru asistent delegat de FRF, mai multe persoane din colectivul celor două divizionare ”B” îi ies în întâmpinare cu mesaje pozitive de susținere. Se aude oare și își dau seama cei de la AJF Timiș, sediu din pragul căruia, în pragul alegerilor din februarie, persoane din organigrama Asociației îl împingeau pe Iosif Canea în stradă, încât a fost necesară intervenția Poliției!? ”Vino Doamne, vino Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni”. R.I.P., Sterian. Sau poate că înfricoșaților de așa-zisul ”virus” al diversiunii Stupid-19, o-la-la ce mai tragicomedie!, motiv pentru care s-au și înțepat, ”imunizat” în închipuirea lor, le era frică și să aibă în incintă un pur sânge neînțepat, iar instinctul de supraviețuire al subconștientului i-a făcut să închege grămada de rugby. ”Vino Doamne, vino Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni”. R.I.P., Sterian.  

Ex-ripensiști în colectivul Dumbrăviței. De la conducător și de pe banca tehnică, și până în lot. Dar și viceversa e valabilă. În orice caz, în fiecare staff tehnic antrenori care au activat în trecut în cadrul clubului oponent. Călin Mada este component al trioului roșu-galbenilor, împreună cu Roberto Ivan, înscris drept antrenor principal, licențiat fiind, iar Iulian Muntean preparator sportiv.

Însă și puțini spectatori. E 10:40. Sperăm să mai vină.

Soarele, puternic. E de tricou. Puterea astrului poate mai zvântă nițel gazonul. 

În schimb numai 3 modificări în ”11”-le Ripensiei față de jocul eliminatoriu pierdut marți de la ora 16 acasă, Fridrich, Vidrăsan și Ene lăsându-le locul lui Țieranu, Stoi și Mihart. 

Doar portarul Trifon, Bura-Koț, Tănase și Paulevici au fost menținuți în echipa de start a ”verzilor” din ”11”-le care începea meciul eliminatoriu de marți de la 14:30.

Durerea fotbalului, gazonul mustește pe alocuri de apă, e îmbibat. 

Unii vor spune că nu te poți pune cu natura, cei în cunoștință de cauză vor zice că așa pățește omenirea oarbă și cu mâinile comod și relaxat la spate când îi lasă pe unii, nu mulți, să experimenteze pe pielea ei, inclusiv prin intermediul geoinginerei, ”armă” din spatele cortinei pentru ”fenomenele” meteo în privința cărora mai și sunt emise doct ”alerte”. Totu-i o ”stare de alertă” în această lume ”cool”. 

Este ora 10:10, iar sub pașii jucătorilor ieșiți să constate cum este gazonul, apa pleoscăie. Terenul mustește iar într-o margine a sa o baltă nu a fost asanată. 

Timp plăcut, bun pentru fotbal, însă suprafața de joc, pe alocuri brăzdată și cu denivelări, afectată de ploile torențiale din ultimele zile, nu s-a regenerat, doar parțial, după jocul cu reprize de prelungiri de marți și va influența în mod cert negativ calitatea partidei. 

Arbitri: Constantin Alin Olaru (Râmnicu Vâlcea) – George Suciu (Câmpia Turzii) și Alina Mihoc (Arad). Arbitru de rezervă: Mihail Sebastian Lăstun (Râmnicu Vâlcea). Observator de  arbitri: Dan Monea (Aiud). Delegat joc: Radu Bitea (Oradea).

CSC Dumbrăvița începe cu Trifon – Bura-Koț, Zurbagiu – cpt., Călin Toma – Tismonar, Tănase, Martinov, Toma Bodri, Paulevici, Pașcalău, Luca Bodri.

Rezerve: Miklos – Gîsă, Grancea,, Curea, Ungureanu, Simon, Ghinescu, Popa, Olaru.

Ripensia Timișoara începe cu Dobre – Zamfirescu, Lalic, Țieranu, Gladun – Stoi – cpt. – Zimța, Călin, Piftor, Mihart, Gavra.

Rezerve: Toroc – Vidrăsan, Mogoș, Morariu, Fridrich, A. Macrițchii, Sofran, David M. Ciurel, Stoica.  

*

Primă întâlnire directă în noul campionat între secund-divizionare timișene, cele mai bine două clasate după 7 etape în Liga 2, gazda nou-promovată CSC Dumbrăvița pe locul 15, însă fără niciun punct adjudecat acasă în precedentele 3 apariții, Ripensia Timișoara pe 17, cu un singur punct smuls în 4 deplasări prin autogolul unui nou-promovat băimărean, așadar un meci sub apăsarea mizei punctelor puse în joc. Încotro o vor lua puteți urmări și aici sâmbătă la matineu la inaugurarea rundei a VIII-a, într-un comentariu text în direct de pe stadionul ”Ștefan Dobay” de lângă Pădurea Verde. Revenim așadar cu formațiile. Programul complet al etapelor 8-9 și ierarhia la zi, pe coloana consacrată a secțiunii Fotbal. 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 + noua =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: