LIVE TEXT la finalul sezonului regulat în Liga 2: Dumbrăviţa – Oţelul Galaţi 1-1 (Piftor 9 cap / Octavian Ursu 13), prim punct al timişenilor pe „Ştefan Dobay” în faţa primelor 5 clasate. Stan, 5 jucători noi de la un meci la altul: Moţiu, Ghinescu, Paulevici, Olaru, Capătă. „Verzii”, 4 schimbări în minutul 65. Munteanu, patru noutăţi la start: Farcaş, Cruceru, Ursu, Mitoi

Anul trecut pe vremea asta, în 12 martie, Oţelul Galaţi câştiga cu 1-0 la CS Făurei şi avea două puncte avans faţă de CSM Focşani 2007 în fruntea Seriei 2 din Liga 3 înaintea ultimelor două etape din retur, iar CSC Dumbrăviţa învingea chiar cu 3-0 pe „Motorul” din Arad, apropiindu-se astfel la numai un punct de învinsa sa de pe locul 3 în Seria 8, Şoimii Lipova. Între timp, dunărenii au promovat în Liga 2 sub bagheta „Furnicii” Dorinel Munteanu iar alb-verzii Timişului sub cea a lui Cosmin Stan, grupări întâlnindu-se astăzi de la ora 13 pe o arenă cu nume legendar, „Ştefan Dobay”, la încheierea sezonului regulat în eşalonul secund, dunărenii cu calificarea în play-off asigurată şi trăgând la intrarea în SuperLiga, la numai două puncte pe podium în urma fruntaşelor CSA şi Politehnica Iaşi, bănăţenii de la Pădurea Verde pe locul 12 şi la doar 3 puncte de o formaţie din prima jumătate a ierarhiei, Csikszereda, care avea mari, mari aspiraţii la pătrunderea în zona 1-6. Timişenii au salvat aşadar onoarea încercatului fotbal judeţean, având însă astăzi la fel de mare nevoie de puncte precum oaspeţii lor, în vederea unui play-out cât mai puţin problematic. Ce va fi, urmăriţi aici după prânz în transmisiune text în direct de la faţa locului.

CSC Dumbrăviţa a întrecut aşteptările într-un campionat de Liga 2 cu 16 dintre cele 20 de cluburi participante din capitale de judeţ, nou-promovata comunală reuşind a fi a noua cea mai prolifică marcatoare de goluri în sezonul regulat, 23 în 18 apariţii, cu 3 în plus faţă de vizitatorii ocupanţi ai podiumului de la ACS Suporter Club Oţelul Galaţi, făcând cinste la sosirea pe scena secundă numelui de legendă al arenei pe care îşi găzduieşte meciurile, „Ştefan Dobay”, un înaintaş asociat eficacităţii spiritului ofensiv. 

Pe care alb-verzii l-au impregnat într-atât de mult cât au putut în calitate de nou-promovaţi, fiind cei mai eficace dintre echipele sosite din Liga 3, Oţelul cu 20 de goluri marcate, iar celelalte cu o medie subunitară, CSM Slatina şi Minaur cu câte 17 fiecare, Progresul 1944 Spartac chiar cu 16. 

O notă meritorie pentru viziunea şi stilul de joc ale antrenorului Cosmin Stan, autorul cheie al ascensiunii „verzilor”, un adept al spiritului ofensiv, cultivat încă din anii de mijlocaş la creaţie, inclusiv în prima ligă cu UMT în mileniul în curs, roadele văzându-se în actualul sezon prin prisma unui total al golurilor marcate care le face cinste timişenilor, mergând în general la victorie, ceea ce se reflectă şi în numărul mic al remizelor înregistrate, doar două, şi mai puţine deţinând doar cei din Târgu Jiu şi codaşa Unirea Constanţa, dar pe undeva, ca o consecinţă negativă, şi prin prisma golurilor încasate, 33, a doua cea mai permeabilă defensivă din întrecere, tinerii de la Pădurea Verde lăsându-se uneori prea uşor descoperiţi, în avântarea lor.

Multă experienţă competiţională au dobândit însă în acest sezon de debut în Liga 2, completat şi cu 5 apariţii în Cupa României, dintre care două în fieful lui Rapid şi CFR Cluj, iar tinerii „verzi” s-au maturizat vădit, devenind mai competitivi, ceea ce se reflectă şi în seria invincibilă la zi, de 5 reprezentaţii, dintre care 3 în deplasare, nota bene, fără a primi deloc gol la Alexandria, Râmnicu Vâlcea şi Bucureşti.

Dar un semn al creşterii alb-verzilor constă în faptul că au devenit mai siguri pe sine şi pe propriul teren, după ce prima parte a campaniei dezvăluia că sunt în largul lor mai ales în deplasare, cu două victorii şi o remiză în primele 4 ieşiri în Liga 2, dregând recent busuoicul şi pe „Ştefan Dobay” cu succese consecutive la două goluri diferenţă, ce-i drept împotriva ultimelor două clasate, ceea ce i-a adus în premieră în situaţia de a deţine, mai firesc, mai multe triumfuri acasă în campionat decât pe alte terenuri, în pofida unui număr mai mic de goluri marcate, 11 în 8 meciuri pe „Ştefan Dobay”, 12 în 10 partide „afară”.

Astăzi având-o în faţă pe a treia clasată care a primit doar 11 goluri în primele 18 etape, dar care, pe de altă parte, precum puteţi revedea statistica avancronicii din weekend ce prefaţează această etapă a 19-a, accesibilă la această legătură, dunărenii „Furnicii” Dorinel Munteanu au marcat în doar 3 deplasări din totalul celor 8 din tur.

Cu alte cuvinte Oţelul e o nou-promovată care primeşte foarte greu gol şi e rareori învinsă – având un număr minim de eşecuri aidoma celorlalte fruntaşe din „careul de aşi”, dar care abia înscrie în medie unul pe meci, semn al unei grupări foarte bine organizate – cu rigurozitatea şi disciplina ex-mijlocaşului bănăţean care a făcut carieră în Bundesliga şi a strâns cele mai multe selecţii la naţionala României în istoria „tricolorilor” – dar fără a sclipi pe scena secundă. O echipă de angajament, cum remarca şi antrenorul gazdelor, Cosmin Stan, în pregătirea întâlnirii.

Una pe care, în calitate de nou-promovată, dumbrăviţenii o abordează la ora rundei finale din sezonul regulat cu exact acelaşi deficit de puncte faţă de ocupanta ultimului loc de play-off cu care aborda etapa finală din ediţia trecută cea mai bine clasată timişoreană din Liga 2, pe-atunci Ripensia, tot la 7 puncte în urma celor de pe locul 6.

În termeni comparativi, o dovadă a campaniei mai mult decât meritorii a alb-verzilor, care însă în niciun caz nu se pot lăsa pe-o ureche, avansul faţă de ocupanta primului loc de baraj, Metaloglobus, fiind de doar 5 puncte. 

Niciunul n-a smuls CSC Dumbrăviţa acasă în compania celorlalte 4 cele mai bine clasate în Liga 2, cedând de două ori cu 0-3 actualelor fruntaşe de pe poziţiile 1-2, cu speranţa „verzilor” de a schimba situaţia la ultima încercare, după care vor urma strict dueluri în play-out. 

O campanie cu atât mai reuşită a gălăţenilor, care încearcă a emula reuşitele unor nou-promovate din Liga 3 care au pătruns după numai un sezon petrecut în Liga 2 în elita Ligii 1, şi anume Juventus Bucureşti şi Sepsi la finele campaniei inaugurale a diviziei secunde în serie unică, 2016-2017, Hermannstadt cu Pelici la cârmă o stagiune mai apoi iar FC U Craiova 1948 în anul 2021, singurul an în care şi Banatul a avut o exponentă în play-off, la lansarea fazei acestuia, şi anume Politehnica. 

Învinsă în 2023 pe „Ştefan Dobay” cu 3-1 (3-0) de elevii lui Stan, în componenţa Trifon – Gîsă, Zurbagiu (cpt.), Toma – Paulevici (min. 79, Ghinescu), Curea, Tănase, Salhi (min. 58, Niakate), Amariei – Zaluschi (min. 79, Simon), Piftor (min. 90+3, Martinov). Ulterior, CSC Dumbrăviţa a remizat sâmbăta trecută alb în Ilfov pe sintetic cu nou-promovata Progresul 1944 Spartac Bucureşti cu o singură modificare în primul 11, Martinov în locul lui Paulevici: Trifon – Gîsă, Zurbagiu (cpt.), Toma – Amariei (71, Moţiu), Curea, Martinov (85, Ghinescu), Tănase, Salhi (76, Niakate) – Zaluschi (85, Capătă), Piftor (71, Simon).

Altfel, şi Hermannstadt a promovat anul trecut la prima strigare în Liga 1, însă după ce retrograda cu încă un an înainte de pe prima scenă. În ceea ce priveşte celelalte promovate în elită în campaniile Ligii 2 în serie unică dintre cluburile sosite din Liga 3, Rapidului i-au fost necesare două sezoane pentru a urca în 2021 pe prima scenă de la promovarea din Liga 3, câte 3 le-au luat Dunării Călăraşi în 2018 şi lui FC Argeş în 2020, 4 sezoane Chindiei în 2019 dar şi Universităţii Cluj şi Petrolului Ploieşti anul trecut, 5 sezoane lui UTA în 2020 şi 6 Academicii Clinceni în 2019, iar chiar 9 ediţii Daciei Mioveni, în 2021.

Vor dejuca aşadar astăzi „verzii” reduta dunăreană?

Prin prisma rezultatelor acasă cu primele clasate, palmaresul le este net defavorabil, 4 0 0 4 3-12 0, dar prin prisma rezultatelor înresgistrate în compania nou-promovatelor, le este cât se poate de surâzător, 3 2 1 0 6-4 7 puncte din 9 posibile.

Răspunsul îl puteţi afla şi aici de la ora 13, în comentariul LIVE TEXT al jocului arbitrat de Marius Chioran din Floreşti, asistat de craiovenii Ilinca şi Daniela Constantinescu, rezervă fiind clujeanul Bodocan iar trimişi FRF, George Constantinescu şi Moisescu. 

Vremea este însorită la ceasuri matinale în zona Timişoarei, „Electrica” fiind gazdă în paralel a jocului Ripensia – CSA. Programul complet la încheierea sezonului regulat şi clasamentul după 18 etape, pe coloana tradiţională a secţiunii Fotbal.

Echipele de start, cu 5 noutăţi la gazde faţă de 11-le aliniat în Ilfov, şi anume Moţiu, Ghinescu, Paulevici, Olaru şi Capătă.

CSC Dumbrăviţa: 99. Trifon – 13. Moţiu, 6. Zurbagiu – cpt., 19. Toma, 10. Ghinescu, 23. Paulevici, 9. Slahi, 15. Olaru, 9. Capătă, 8. Zaluschi, 14. Piftor. 

Rezerve: 1. Miklos – 24. Niakate, 2. Bura-Koţ, 16. Tănase, 21. Amariei, 7. Luca Bodri, 20. Martinov, 17. Simon, 3. Curea.

Tudor Moţiu, titular în premieră în 2023, convocat fiind de selecţionerul României U19 Alexandru Pelici în lotul pentru Turul de Elită al preliminariilor Euro de la finele acestei luni.

Oţelul: 99. Pop – 18. Farcaş, 15. Yabre, 16. Ghiocel – cpt., 3. Nedelea – 20. Cruceru, 8. Neagu, 23. Jardan – 17. Mitoi, 20. Fatai, 77. Ursu.

Rezerve: 1. Paharnicu – 14. Rus, 31. Zivulic, 22. Panait, 26. Adăscăliţei, 27. Ciobanu, 7. Cîrjan, 21. Maxim, 11. Nica. 

Unşpearul Oţelului fiind Alin Nica, un nume devenit cunoscut prin Timiş.

Iar Dorinel Munteanu a apelat la 4 noutăţi la start în comparaţie cu 11-le aliniat acasă cu Csikszereda, depăşită cu 1-0 prin golul lui Kehinde Fatai din minutul 13, şi anume Farcaş, Cruceru, Ursu şi Mitoi, înlocuindu-i pe Rus, Cisotti, Maxim şi Gorovei: Pop – And. Rus, Yabre, Ghiocel – cpt., Nedelea – Cisotti, Neagu (minutul 83, M. Adăscăliţei), Jardan (68, Zivulic) – L. Maxim (46, Mitoi), Fatai (68, Cîrjan), Gorovei (57, Nica).

Şi dunărenii au şi galerie, doar a doua formaţie oaspete a Dumbrăviţei din afara Banatului cu suporteri în tribună după CSA, vizitatorii moldavi arborând un steag tricolor cu înscrisul GALAŢI.

Cât de extins cu adevărat este fondul numeric al jucătorilor români, dacă Oţelul, o nou-promovată, se bazează astăzi pe 3 titulari străini, un alt component de peste hotare luând loc pe banca de rezerve!? Cel mai probabil, dacă ar avea de unde, Munteanu s-ar axa strict pe sportivi autohtoni. I-ai pe toţi de unde nu-s.

Gazonul, bun, dar pe alocuri cu iarba neregenerată după anotimpul hibernal.

Gazdele, în verde complet, au lovitura de începere şi atacă în prima repriză la poarta dinspre piaţă. Oaspeţii, în alb complet, cu inserţii roş-albastre.

Circa 500 de spectatori, inclusiv fani gălăţeni. 

Minutul 5. Ghinescu centrează de pe stânga, portarul Pop reţine în faţa lui Capătă.

Minutul 9, 1-0. Capătă avansează şi centrează de pe dreapta, Piftor reia cu capul de la colţul scurt, din plonjon, de la 2 metri. Al 13-lea marcator al Dumbrăviţei în acest sezon.

Pentru a patra oară în acest campionat ca alb-verzii să deschidă scorul acasă. Când au făcut-o, au şi învins, cu 1-0, 2-0 şi 3-1. 

Oţelul nu mai primise un gol din acţiune de la 1 noiembrie. 

Minutul 13, 1-1. Deschis în careu de Jardan, Octavian Ursu preia şi trimite pe sub Trifon, care a semnalat un fault la portar, nesemnalizat.

16. Piftor execută o lovitură liberă iar Slahi reia cu capul în plasă, însă ofsaid.

20. Centrare de pe dreapta, Jabre reia cu capul de la 6 metri. Trifon deturnează de sub bară în corner.

21. După corner, şut al lui Mitoi de la 30 de metri, deturnat de Trifon tot în corner.

22. Zaluschi execută o lovitură liberă, pentru Piftor, a cărui centrare tot de pe stânga e adresată lui Capătă, care nu reuşeşte să devieze în poartă. O fază la care apărarea Oţelului n-a izbutit respingerea mingii.

Meci echilibrat, fără ocazii de poartă. Joc curajos al gazdelor, Oţelul fiind prima vizitatoare dintre fruntaşe cu care „verzii” să fi jucat cu adevărat de la egal la egal.

36.  Fatai, primul cartonaş galben. Fault în jumătatea dumbrăviţeană.

37. Capătă preia în interiorul careului dar nu reuşeşte să şuteze. Apărarea Oţelului trimite în corner.

42. Capătă, lansat pe dreapta, încercând şutul de la marginea careului mare. Pop reţine la firul ierbii.

44. Trifon, cartonaş galben pentru lovirea mingii după fluierul arbitrului.

Final de repriză în aceeaşi notă de echilibru. Scor echitabil la pauză, 1-1, după ce ambele reuşite au survenit la prima trimitere a mingii pe poartă. Echipele par mulţumite de scorul celor 45 de minute.

Nu s-au marcat mai mult de două goluri în prima parte în celelalte 9 jocuri de la ora 11, 1-1 fiind şi la Unirea Slobozia – FC Braşov.

Repriza a II-a începe fără schimbări în cele două echipe.

Minutul 49. Capătă şutează de la marginea careului, din întoarcere, pe lângă stâlpul din stânga al porţii lui Pop. Aproape de rădăcina barei.

La prima titularizare, Capătă este foarte activ în avanposturi.

Minutul 62. Dublă modoficare la oaspeţi. Ies Cruceru şi Mitoi, intră Zivulic şi Maxim.

64. Moţiu, cartonaş galben. Fault la Jardan.

65. Din lovitura liberă, Zivulic e găsit liber de acelaşi Jardan, reluând de la 7 metri. Trifon deturnează în corner. Cea mai mare ocazie a jocului.

Minutul 65. Patru schimbări la gazde. Ies Olaru, Moţiu, Capătă şi Zaluschi. Intră Curea, Amariei, Simon şi Tănase. Olaru se arată a fi obosit după efoertul depus.

Acelaşi aspect al jocului, între careuri. 

Minutul 70. Simon obţine un corner după o incursiune pe dreapta. Slahi reia din cădere pe lângă poartă.

71. Alte două modificări, la oaspeţi. Iese marcatorul Ursu, intră Nica. Iar Cîrjan în locul lui Fatai. 

Minutul 73. Paulevici, „galben”. Intrare dură, aproape de linia de margine.

77. Adăscăliţei în locul lui Jardan.

Minutul 80. Piftor, înlocuit cu Luca Bodri.

85. Trifon reţine totuşi fără probleme şutul lui Farcaş de la 30 de metri, din poziţie centrală.

88. Neagu şutează, mingea e deviată, dar reţinută fără probleme de Trifon.

În prelungiri, o lovitură liberă a lui Neagu din preajma centrului terenului, dar mingea depăşeşte tot grupul de jucători din zona careului.

Foarte puţine faze de poartă în partea secundă.

 Rezultat final, 1-1. A treia clasată Oţelul, la al doilea draw succesiv afară.

CSC Dumbrăviţa, neînvinsă în 2023, cu 5 puncte din 9 posibile, obţine chiar la încheierea sezonului regulat primul punct acasă cu o formaţie de play-off, la a cincea încercare. Şi e prima remiză pe teren propriu în Liga 2, după 4 succese dar şi 4 eşecuri. În ansamblu, elevii lui Stan au izbutit ca în mai mare măsură, în 10 apariţii, să încheie neînvinşi, comparativ cu cele 9 eşecuri.

„Verzii” nou-promovaţi termină sezonul regulat pe locul 14 – ultimul deasupra barajului, în coborâre cu două poziţii, depăşiţi de gorjeni – triumfători în prelungiri la Miercurea Ciuc, şi egalaţi la puncte de CSC Şelimbăr, care a făcut scorul etapei la Clinceni cu codaşa Unirea Constanţa, 0-3. Bănăţenii mai au însă numai 3 puncte avans faţă de ocupanta primei trepte de baraj, Metaloglobus, care a dispus acasă de Concordia pe final, 2-1 (1-0) prin Zakanovic, în minutul 89.

A fost o rundă finală a remizelor, 5, cu 3 succese în deplasare, şi un total de 28 de goluri marcate, mai multe de către oaspeţi, 16. Rezultatele complete ale zilei, pe coloana clasamentului final în sezonul regulat 2022/3 al Ligii 2.

Şi urmează faza play-out, în care .se pleacă de la situaţia: 1. Concordia Chiajna 29 puncte, 2. FC Braşov 28p, pe 3 cei din Târgu Jiu cu 25 de puncte, CSC Dumbrăviţa 24p (24-34), Progresul Spartac cu 17 pe locul de baraj, iar Ripensia cu 16 şi Unirea Constanţa cu 12 pe cele de retrogradare. Tragerea la sorţi, luni de la ora 13 la FRF, cu câte 3 meciuri acasă respectiv în deplasare pentru fiecare club.

În cealaltă serie din play-out, Politehnica porneşte de pe ultimul loc, la 8 puncte în urma lui Metaloglobus, aflată pe treapta de baraj, respectiv 11 după CSC Şelimbăr, pe ultima poziţie salvatoare.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase + = 14

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: