LIVE TEXT, 1 cu 2 în etapa 4 din Liga 2. Liderul, tot cu același 11: prim gol primit în repriza I, dar revine din nou! Ripensia – ASA 3-2 (1-1): Popa 45, Dumiter 55, Matiș 59 / Candrea 37, Sîrbu 49. Bară Stoica 24. ”Ripi”, prim joc pe mijloc de săptămână din 1 iunie 2016, 12 succese la rând! ASA, eșec după primul șir de 3 succese din 2 mai 2015

Altă victorie: nou-promovată cu punctaj maxim după 360 de minute (6 ore). Ripensia trece și de cel de-al patrulea hop în Liga 2, 3-2 după 16-0, 2-1 și 2-0, păstrând și după etapa a IV-a șefia preluată încă din runda I. O poate cineva opri? Sâmbătă iese la Brăila. Iar cu tot cu victoriile succesive din finalul sezonului trecut, opt la număr, 4-1, 4-1, 4-0, 4-2, 6-0, 3-0, 8-4 și 4-0, Ripensia ar fi la 12 triumfuri consecutive! Golaveraj general în cele 12 succese, 60-11. Media golurilor marcate de lider în acest răstimp, din 8 aprilie încoace, 5 pe meci! Ultima dată când ”Ripi” n-a câștigat, de ziua păcălelii, pe 1 aprilie, 1-1 acasă cu CSM Școlar Reșița, în etapa a 18-a din Liga 3. Iar de pierdut, Ripensia n-a mai cedat din 3 martie, adică de aproape o jumătate de an, atunci cu 4-3 la Sebiș…

90+4. Ungureanu îi lasă locul lui Nanu.

90+3. Licu, cartonaș galben.

90+3. Mediop, tramsversală spre vinclu, de la 17 metri!

90+2. Băjan, cartonaș galben. Fault asupra lui Matiș, pe semicercul careului mare.

90. Ungureanu așează în fața porții și Matiș reia cu latul peste bară.

89. Ungureanu, cartonaș galben.

88. Stoi în locul lui Zaluschi.

87. Candrea, cartonaș galben: fault asupra lui Bobină.

Minutul 84. Zaluschi, accidentat. Îngrijiri medicale.

83. Băjan, tare de la 25 de metri. Gakos reține și e aplaudat la scenă deschisă.

81. Stoica execută un corner, prins de Gakos.

79. Petriș în locul lui Boiciuc.

După golul de 3-2, Ripensia a devenit vioara întâi.

76. Iacob, cartonaș galben pentru un fault asupra lui Zaluschi, la 35 de metri.

74. Matiș, cap de la 8 metri pe lângă colțul lung, după centrarea lui Dumiter. Matiș, cârcei. Centralul îi solicită să părăsească terenul pentru îngrijiri medicale.

72. Cap al lui de la 7 metri al lui Candrea, peste poartă.

Minutul 71. Ene, lovitură liberă de la 25 de metri: șut în zid, balon deviat în corner. Executat de Stoica.

68. Mediop șutează pe jos la colțul lung iar portarul prinde.

Mijlocul părții secunde…

66. Mediop scapă spre poartă și e faultat de Ene, la 17 metri: cartonaș galben.

65. Toma, lovitură liberă de la 20 de metri. Spre vinclu. Portarul deturnează în stânga. Mingea ajunge la Dumiter dar faza se răcește.

62. Iese Muntean și intră Licu.

Ripensia a fost condusă și la Oradea, 1-0, dar avea să câștige, cu 1-2. Astăzi a fost condusă de două ori, 0-1 și 1-2, dar a venit din urmă: 3-2.

Banner al gazdelor, afișat din tribună… ”Ripi face istorie / Din liga a șasea a plecat Ripensia – legenda din Banat!”

Ripensia răstoarnă scorul și preia în premieră conducerea pe tabela de marcaj. O desfășurare a meciului demnă de pozițiile fruntașe pe podium ale protagonistelor și o confirmare din partea timișorenilor în privința spiritului lor ofensiv, completat cu eficiență printr-un sănătos apetit de gol.

3-2 în minutul 59. Toma are o incursiune pe stânga, centrează în fața porții iar Matiș reia de la 6 metri sub transversală. Ripensia

Ripensia egalează așadar și pentru a doua oară. Încă n-a fost meci în noul sezon în care să nu înscrie măcar de două ori în aceeași partidă.

Minutul 55, 2-2 Dumiter, din pasa lui Mediop. Singur cu portarul, pe jos, în stânga acestuia, de la 11 metri, primind la marginea careului. După o lovitură liberă executată de Popa, de la centrul terenului.

Și încă un atac al gazdelor, o altă lovitură liberă…

54. Bobină, faultat, iar spectatorii solicită acordarea cartonașului galben. Lovitură liberă. Balonul ajunge la Mediop, care trimite de la 14 metri.

53. Căpitanul Candrea îl bruschează pe Mediop, care ripostează, căutând să-l lovească fără balon, atrăgându-și un cartonaș galben. Centralul acordă posesia oaspeților, în propriul teren, de fapt în semicercul careului.

Îngrijiri medicale, jucător al Ripensiei. Vlădia.

Frumos șut cu dreptul, bine plasat. Premieră: Ripensia primește două goluri într-un joc din Liga 2.

Minutul 49, 1-2 ASA: Sîrbu, șut superb spre vinclu de la 16 metri, în stânga lui Gakos. 

Repriza a II-a începe cu atacuri ale Ripensiei dar la prima șarjă a oaspeților…

+

Pauză, 1-1. Ripensia marca și sâmbătă de puțin înaintea pauzei, atunci pentru 2-0 cu Sportul Snagov.

Portarul Iacob se ia de spectatori de pe dâmb, din spatele buturilor sale. Probabil i s-o fi zis ceva, căci goalkeeper-ul a apelat la termenul ”M**e” și a ridicat din mână.

În prelungiri, Popa este la un pas de… 2-1, tot de la 7 metri, după o pătrundere a lui Mediop, care a așezat în fața porții. Reluarea, sub transversală, dar portarul respinge.

Frumoasă fază și… egalitate. Ripensia revine, precum la Oradea.

Minutul 45, 1-1, Adrian Popa. Șut de la 7 metri, jos, lângă bară. Intră în careu de pe dreapta, unde e găsit de Mediop, după o pasă de la Zaluschi.

43. ASA scapă pe dreapta prin Sîrbu iar Vlădia îl împinge: cartonaș galben. Aproape de banca de rezerve a lui ASA. ”Sare ca arsă”.

Spectatorii sancționează din tribună o simulare a târg-mureșenilor în zona centrală a terenului. Panait…

41. Matiș obține o lovitură de la colț. Toma execută un alt corner iar tot Vlădia ajunge la balon. Recentrare, gazdele solicitând vocal henț.

39. Boiciuc, cartonaș galben.

Este pentru a doua oară în acest campionat ca Ripensia să fie condusă dar este abia primul gol încasat de lider în repriza I a meciurilor din Liga 2.

Minutul 37, 0-1, Candrea reia din 6 metri, în plasă, pe respingerea elenului.

36. Prim corner, pe partea stângă. Stoica execută, Gakos respinge. Alt corner, de pe dreapta. Tot Stoica execută. Gakos respinge în față iar…

35. Toma execută un corner de pe dreapta iar Vlădia reia de la 12 metri pe lângă stâlpul din dreapta.

ASA, mai agresivă, prima la minge, își impune încet, încet autoritatea. Cu o mai bună posesie a balonului, gruparea vizitatoare e mai prezentă în ofensivă.

Minute de joc fragmentat. Întreruperi…

25. Acțiunile alternează la cele două porți, acum Mediop centrând spre Ungureanu, care reia peste transversală după ce balonul a fost deviat de un oponent.

24. Căpitanul mureșenilor respinge cu capul iar decarul Sîrbu e lansat pe contraatac. Șut respins de Gakos. Recentrare a lui Panait iar Stoica reia cu capul în stâlpul din dreapta.

23. Mediop se demarcă pe flancul stâng, de unde centrează, balonul fiind respins în corner.

22. Nouarul Boiciuc șutează pe jos dar pe lângă bara din stânga.

21. Dumiter, fault asupra lui Panait, în zona de teren din fața tribunei. Cartonaș galben, primul al jocului.

ASA atacă mai des poarta spre mijlocul primei reprize.

19. Doi jucători ai Ripensiei se ciocnesc în propriul careu. Îngrijiri medicale. Vlădia și Matiș. Își revin.

13. Iacob se accidentează la 40 de metri. Centralul solicită pătrunderea purtătorilor tărgii dar Iacob iese de unul singur. Îngrijiri medicale, după care revine… Panait execută lovitura liberă, mult peste transversală.

11. ASA, două cornere consecutive. Panait la pupitru, Gakos respinge.

8. Prim șut pe spațiul porții. Bobină, de la 16 metri, pe mijloc.

5. Mediop scapă singur spre poartă, portarul îl blochează, la picioarele senegalezului.

Minutul 3. Mediop șutează de la 10 metri peste transversală. Pasă primită în careu.

Peste 300 de spectatori în tribună la jocul televizat respectiv mai mult de 500 pe dâmbul de la peluză.

ASA, prim minut în jumătatea adversă de teren.

ASA, în alb cu dungi albastru deschis, alb și alb, începe prin nouarul Boiciuc și golgheterul Paul Iacob.

Ripensia se aliniază cu același 11 de start precum sâmbătă. Totodată, aceleași rezerve.

Ripensia: 12. Georgios Gakos – 7. Adrian Popa – cpt., 30. Flavius Vlădia, 25. Mihai Hecsko, 19. Călin Toma – 8. Andrei Dumiter, 10. Adrian Zaluschi, 15. Sebastian Bobină, 27. Adrian Ungureanu, 13. Claudiu Matiș, 9. Mediop Ndiaye.

Rezerve: 1. Iulius Rădulescu – 11. Florin Nanu, 22. Gabriel Stoi, 6. Claudiu Apro, 5. Andrei Horcea, 21. Laurențiu Tudor, 20. Marius Semeniuc.

ASA (antrenor Balint Laszlo; secund, Cezar Zamfir): 30. Florin Iacob – 22. Robert Băjan, 5. Cornel Ene, 13. Dumitru Candrea – cpt., 23. Dan Panait – 6. Paul Iacob, 8. Luka Mijokovic, 17. Dumitru Muntean, 10. Cosmin Sîrbu – 9. Alexandru Boiciuc, 11. Alexandru Stoica.

Rezerve: 95. Bogdan Moga – 27. Marvin Schieb, 2. Carlos Chertes, 97. Rafael Licu, 20. Tiberiu Petriș, 19. Gaston Mendy, 70. Vasile Petra.

***

AFC Ripensia și AFC ASA 2013 se află deopotrivă într-o situație mai atipică la ora inaugurării marți a rundei a IV-a în Liga 2, duelul primelor două clasate în eșalonul secund echivalând pentru timișoreni cu întâia apariție la mijloc de săptămână după mai bine de un an, din primăvara lui 2016, tot din primăvară, dar din cea a lui 2015 datând și ultima reușită a târg-mureșenilor de a lega trei victorii succesive.

Ripensia a bifat sâmbătă a 3-a victorie din tot atâtea jocuri ca nou-promovată în Liga 2

Aceste șiraguri la zi a câte trei succese le-au postat pe Ripensia și ASA pe primele două trepte ale podiumului anticamerei elitei în urma primelor 270 de minute din noua ediție de campionat, bănățenii nou-promovați având de partea lor și reușita de a se fi instalat încă din runda inaugurală în fruntea ierarhiei, grație unui neverosimil la acest nivel 16-0, fotoliu de lider pe care nu l-au mai cedat și pe care îl pot păstra și cel puțin până în weekend dacă nu pierd cu albastru-roșii iar nou-promovata AFC Hermannstadt nu se va impune miercuri la Satu Mare. Un podium alcătuit așadar din grupări care până în primăvară n-au jucat în Liga 2.

Într-adevăr, miercuri de la ora 18 se derulează grosul intermediarei contând pentru runda a patra, inclusiv cu încă un meci în Timișoara, aducând pe ”Știința” o nou-promovată din capitală, ASU Politehnica – Metaloglobus București, dar unica întâlnire a zilei inaugurale în această etapă este programată marți de la ora 18 în Ciarda Roșie, televizată fiind.

De-o parte, Ripensia, care a pornit ca din pușcă la un nivel divizionar superior deși aliniată cu aceeași garnitură cu care promova, rămânând de văzut dacă timișorenii vor putea face față în timp unui sezon cu o treime mai alungit decât cel precedent, 38 de runde față de cele 26 din Seria a IV-a în Liga 3, conținând, iată!, și intermediare, de care n-au avut deloc parte în eșalonul terț, dar în plus și cel puțin un hop în Cupa României, la fel, absent din calendarul bănățenilor în trecuta campanie, când eliminarea survenea în semifinalele fazei timișene, în primăvară.

Iar tocmai acel meci eliminatoriu constituie și ultimul jucat de Ripensia Timișoara la mijloc de săptămână, de-atunci trecând aproape 15 luni. Într-adevăr, Ripensia pierdea cu 5-1 la Ghiroda intrarea în finala județeană a Cupei României pe 2016, în 1 iunie, completând astfel două săptămâni consecutive în care juca ”intermediare”, secvență demarată printr-un 7-1 sâmbăta la Dudeștii Vechi și continuând cu un foarte important 2-0 în derby-ul acasă la promovare cu Voința Mașloc, în etapa a 31-a a sezonului, anul trecut pe 24 mai, într-o marți, după care galben-roșiii se impuneau și vineri 27 mai pe terenul celor din Ghiroda, cu 3-0, triumfuri într-o săptămână prin care își conturau practic adjudecarea Diviziei D Timiș.

Ripensia avea să reușească între timp o nouă promovare, și iat-o așadar în Liga 2, stârnind deja suficient interes ca lider al anticamerei elitei încât să joace în fața camerelor de filmat deja la a treia apariție acasă în noua stagiune.

De cealaltă parte, ASA, care parcă se decuplase de la ideea de a strânge trei victorii consecutive după un chinuitor sezon cu ”lanterna roșie” a elitei la posesor, sezon în care aduna cel mult trei… remize albe în succesiune, în primăvară, în perioada 15-29 aprilie, în play-out-ul Ligii 1. De fapt, târg-mureșenii au mers spre retrogradare prin a lega cel mult două triumfuri la rând în întregul campionat precedent, și anume cu 2-1 la Chiajna și 2-0 acasă cu FC Botoșani în 29 noiembrie și 4 decembrie 2016, așadar în sezonul regular.

Dar trebuie să dăm și mai mult timpul înapoi pentru a semnala 3 triumfuri la rând ale celor de la ASA, datând cam de pe când trăgeau cu nădejde la câștigarea titlului de campioni a României, pierdut la potou în favoarea bucureștenilor în primăvara lui 2015. După care a urmat alunecarea pe o vertiginoasă pantă descendentă. Pe-atunci însă, târg-mureșenii treceau chiar primii spre finalul returului ligii de elită, într-o victorioasă secvență cu bornele 2-1 acasă cu Pandurii pe 25 aprilie 2015, 1-0 la București cu FCSB în 29 aprilie și 6-1 pe teren propriu cu viitoarea campioană FC Viitorul, pe 2 mai, fără însă a o reuși și pe cea de-a patra, 1-0 pentru Gaz Metan pe 10 mai 2015.

Victoria în deplasare a fost și cea prin care ardelenii au preluat șefia Ligii 1, FCSB – ASA 0-1 grație golului lui Zicu după cornerul executat de Voiculeț în minutul 37, gazdele lui Constantin Gâlcă fiind unghiurite de elevii lui Liviu Ciobotariu, triumfători atunci în alcătuirea Stăncioiu – Feussi, Constantin, Bejan, Sepsi – Mureșan, NDoye – Zicu (77, Manolov), Voiculeț, Bumba (85, Goga) – Axente (68, Hora), în vreme ce Viciu, Ivan Gonzalez, Balaur și Hanca rămâneau pe bancă.

Actualmente, efectivul în plan valoric al târg-mureșenilor constituie doar o palidă umbră a celui în care ASA devenea vicecampioană a țării în urmă cu 2 ani, în ton cu problemele financiare pe care roșu-albaștrii le-au întâmpinat de-atunci din greu, însă ardelenii pot emite chiar și așa pretenții de a reveni în Liga 1, și pe fondul unui vid calitativ în eșalonul secund. Campionatul e lung și multe s-ar putea întâmpla, mai ales că nu prea există favorite detașate și certe, însă este de așteptat ca UTA, prezentă la ultimele două baraje de promovare, să fie din nou implicată în duelul pentru accederea în elită, cursă în care s-ar mai putea găsi de exemplu și ex-prim-divizionara Pandurii precum și aspirante dintre primele 5 clasate în campania precedentă, CS Mioveni și Chindia, respectiv nou-promovata sibiană.

Pentru a lansa un ferm semnal că are aceleași aspirații de mărire, ASA ar trebui să depășească însă primul hop cu adevărat dificil în deplasare, în Ciarda Roșie, după ce prima ieșire echivala în urmă cu 10 zile cu un antrenament la Suceava, 6-0 contra juniorilor Forestei. Dar pe de altă parte târg-mureșenii n-au convins încă pe deplin pe teren propriu, învingând sau desprinzându-se pe final de joc, 2-1 în meciul inaugural al întregului campionat, cu nou-promovata Știința Miroslava, și 3-2 vineri cu Luceafărul Oradea, în deschiderea etapei a III-a, cel mai prolific component al trupei lui Laszlo Balint fiind Paul Iacob, cu 3 goluri.

ASA a beneficiat așadar de o seară în plus de refacere față de Ripensia, învingătoare cu 2-0 pe canicula de sâmbătă într-un alt meci acasă, cu Sportul Snagov, această săptămână nefiind floare la ureche în condițiile în care fruntașele vor juca din nou și sâmbătă, în runda a V-a, timișorenii tocmai la Brăila iar târg-mureșenii acasă cu cei din Snagov.

Până atunci însă, un duel între foste echipe de Liga 3 respectiv Liga 1 în campionatul trecut, un inedit duel sugerând reașezările de care are parte fotbalul divizionar românesc în acest deceniu, de sperat pe o albie mai bună. Este adevărat, lider la zi al Ligii 2 este Ripensia, la doar 5 ani de la relansarea în întreceri a roșu-galbenilor, elevii lui Remus Steop, în frunte cu golgheterul Mediop, ținând în calitate de amfitrioni capul de afiș al rundei intermediare din care se mai disting miercuri UTA – CS Mioveni sau Olimpia – AFC Hermannstadt.

Jocul va fi televizat de Digi Sport 1. Comentariul text, aici, conform obiceiului, cu prezentarea efectivelor în timp util înaintea startului de la ora 18.

La nivelul întregii serii unice a Ligii 2, primele 3 etape au consemnat bilanțurile 5-2-3 32-8, 2-5-3 13-19 respectiv 7-1-2 26-10, așadar cu un total de 71 de goluri marcate de gazde și 37 de către oaspeți, 108 în trei runde, cu o medie de peste 3,5 pe meci, însă nu mai puțin de 31, aproape o treime, au sfârșit în poarta juniorilor suceveni, ceea ce ar scădea sub 3 pe partidă media reușitelor în întâlniri fără implicarea irelevantă a Forestei. Dintre noile divizionare secunde, Pandurii și FC Argeș au intrat din weekend în grupul primelor 13 cu măcar o victorie, plasate fiind în prima jumătate a ierarhiei, pe când noile promovate Metaloglobus și Știința Miroslava, care a ținut primul meci pe ”Emil Alexandrescu” din Iași, sunt în grupul celor 7 trupe aflate încă în căutarea întâiului triumf. Programul rundei și clasamentul la zi, pe coloana dreaptă.

Arbitrează Cătălin Buși – Marius Badea (ambii Râmnicu Vâlcea) și Adrian Mărginean, rezervă fiind Nagy Vladimir Andrei, ambii din Aiud. Observatori, George Constantinescu și Vasile Marc.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 4 = patru

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: