LIVE TEXT. Liga 2, în Ciarda Roșie. Ripensia – Luceafărul Oradea 2-0 (1-0): Bădăuță 25, Hecsko 77. Păduraru revine după 6 etape, Călin Toma și Monea după una. Bihorenii, fără succes afară în 10 jocuri

Ripensia câștigă tot la zero cel de-al treilea meci consecutiv. După 1-0 și 2-0 săptămâna trecută cu nou-promovata ASSCS Farul și codașa Dacia Unirea Brăila, 2-0 (1-0) și astăzi cu CS Luceafărul, pe care timișorenii o depășesc în clasamentul la finele lui 2018. Ripensia se mai impunea prin 3 victorii succesive și în debutul de campionat după promovarea în Liga 2, în vara lui 2017. Ripensia a sărit de fapt în ierarhie și peste ASC Daco-Getica și ASU Politehnica Timișoara, care începe jocul de la ora 14.

Trei minute de prelungiri. 90+3. Dumiter scapă singur cu portarul, pe contraatac, dar șutează pe lângă bară. Putea fi 3-0…

89. Și Burdeț primește cartonașul galben.

85. Monea, lovitură liberă de la 22 de metri lateral stânga. Respinsă de portar de la colțul lung.

83. Monea, cartonaș galben. Fault.

82. Popovici în locul lui Bădăuță.

81. Vizitatorii, din nou în ofsaid.

Plouă mai tare!

79. Mansour reia cu capul pe lângă poartă, dar din ofsaid. O lovitură liberă de la 30 de metri, executată de Toma.

77. Alt corner al Ripensiei, respins tot cu capul. Balonul ajunge la Apro, care centrează, și balonul este respins tot în calea sa… Recentrare, respinsă din nou. Și… 2-0, Hecsko, șut pe jos la colțul lung, de la 14 metri lateral stânga, unde recepționează balonul spre lateral stânga, din zonă centrală, de la 25 de metri. Asistentul, departe de fază, nu semnalizează. Heckso șutează din poziție de ofsaid.

75. Pelici îl introduce pe Apro în locul lui Zaluschi.

75. Popa șutează de la marginea careului, balon respins în corner de Prejmerean. Dumiter, servit de Mansour, centrează de pe linia de fund.

74. Luceafărul obține încă un corner. Străuț respinge cu capul.

Albaștrii bihoreni, surprinși de cel puțin 4 ori în ofsaid, au luat prim-planul în repriza a doua.

70. Zaluschi, alt cartonaș galben. Fault la centrul terenului.

68. Monea șutează de la 20 de metri iar portarul respinge. Dumiter reia cu capul dar e semnalizat în ofsaid.

Minutul 67. Luceafărul schimbă din nou. Roșu în locul lui Preoteasa.

64. Centralul indică executarea cornerului de pe dreapta. Oaspeții intenționau să execute de pe stânga.

63. Bădăuță șutează de la 23 de metri iar portarul deturnează de sub bară în corner.

61. Călin Toma, faultat de Prejmerean. Acesta scapă de cartonașul galben. L-ar fi meritat. Nu se acordă.

59. Pelici reacționează prin a nu risca rămânerea în inferioritate numerică și îl introduce pe Gueye în locul lui Anghelina.

58. Corner pentru vizitatori. Anghelina îl faultează pe Preoteasa și vizitatorii pledează pe lângă central pentru a-i acorda încă un cartonaș galben, pe lângă cel din minutul 4.

56. Anghelina, care joacă purtând o mască după accidentarea de sâmbăta trecută, șutează peste bară de la distanță, văzându-l pe portar ieșit dintre buturi. Anghelina, o evoluție bună la mijloc.

54. Altă înlocuire la vizitatori. Țîră în locul lui Paraschiv.

Minutul 50. Dumiter, cartonaș galben. Pentru proteste. A faultat.

Minutul 46. Prima schimbare: Sergiu Pop în locul lui Dulca.

Pauză, 1-0.

43. Șutul lui Dumiter, la o palmă de stâlpul din stânga. După centrarea lui Popa, în urma unui schimb de pase cu Monea.

Ripensia, mai activă după deschiderea scorului. Stăpânește jocul.

32. Un-doi Zaluschi – Monea iar Monea șutează de la 17 metri pe jos. Portarul prinde.

26. Aruncare de la margine evidentă pentru Ripensia. Asistentul indică greșit, în favoarea oaspeților.

Minutul 25, 1-0 Ripensia. Bădăuță. La primul corner al gazdelor. Toma execută, Străuț reia cu capul de la 8 metri în stâlpul stânga, de unde mingea revine în teren. Bădăuță înscrie din apropiere.

22. CS Luceafărul, corner. Executat scurt iar Prejmerean centrează. Cap Ludușan iar balonul iese din teren pe partea opusă.

Luceafărul apelează la multe simulări. Băican, lăsat nițel de central să aștepte pe margine…

19. Portarul prinde șutul lui Bădăuță.

17. Paraschiv scapă pe contraatac și șutează la prima bară dar peste transversală. Ocazie a bihorenilor.

15. Preoteasa șutează din lovitură liberă de la 22 de metri dar Păduraru prinde aproape de vinclu.

12. Toma centrează, Anghelina prelungește iar Dumiter înscrie de la 12 metri însă se semnalizează ofsaid.

9. Preoteasa, cartonaș galben pentru un fault la 30 de metri asupra lui Dumiter, care scăpa spre poartă.

4. Anghelina, cartonaș galben. Fault asupra lui Dulca. Dar mai întâi era faultat Străuț, expediat de Dulca în tușă, fără ca jocul să fie oprit.

Reîncepe ploaia. Mult nisip împrăștiat pe una dintre jumătățile de teren.

2. Mitrică șutează pe lângă poartă, se semnalizează ofsaid.

Minutul 1. Bădăuță șutează de la 16 metri lateral stânga, puțin pe lângă poartă.

Ripensia începe jocul. Luceafărul, în albastru.

Alexandru Pelici a efectuat 3 modificări în 11-le de start față de garnitura cu care aborda sâmbăta trecută jocul acasă cu brăilenii, portarul Păduraru revenind după 6 etape, de fapt în premieră în mandatul noului antrenor principal, iar căpitanul Călin Toma și Monea după o absență. Le-au lăsat locul Dobre, Marius Toma și Popovici.

Circa 50 de spectatori, plus 2 pe dâmbul din spatele porții.

A plouat mai toată dimineața. Acum s-a oprit… Stropește foarte puțin.

Teren moale. Nisip, împrăștiat în mai multe zone ale suprafeței de joc, în special în fața porților.

Echipele

Ripensia: 99. George Păduraru – 7. Adrian Popa, 32. Bogdan Străuț, 25. Mihai Hecsko, 19. Călin Ioan Toma – cpt. – 9. Alin Burdeț, 26. Marian Anghelina, 20. George Monea, 9. Andrei Ioan Dumiter, 10. Adrian Zaluschi, 11. Cătălin Alex Bădăuță.

Rezerve: 1. Iulius Rădulescu – 17. Mansour Gueye, 30. Darius Țieranu, 6. Claudiu Apro, 14. Alexandru Popovici, 8. Takenori Kawagoe, 16. Dan Răzvan Cluci.

CS Luceafărul Oradea: 12. Bogdan Moga – 4. Daniel Oros – cpt., 6. Gabriel Preoteasa, 8. Alexandru Dulca, 10. Paul Chiorean, 13. Ioan Ludușan, 15. George Paraschiv, 17. Paul Mitrică, 20. Vlad Prejmerean, 21. Kevin Moihedja, 22. Alex Băican.

Rezerve: 1. Sebastian Moroz – 3. Vlad Opriș, 9. Cătălin Țîră, 11. Constantin Roșu, 14. Sergiu Pop, 16. Patrick Peter, 18. Kim.

Antrenor principal: Cristian Lupuț.

***

Astfel a stabilit Federația Română de Fotbal programul finalului de an în Liga 2 de când cu trecerea în 2016 la campionatul în serie unică, prin a include și primele două etape din retur în sezonul de toamnă, așa încât tradiționala ultimă bună impresie este împărțită pe felii și la despărțirea de 2018, prima trebuind lăsată după încheierea turului, ceea ce timișorenii de la Ripensia au înfăptuit cu brio pe lapoviță la mijlocul săptămânii trecute, 1-0 la potou pe ”Dan Păltinișanu” cu nou-promovata Farul, iar cea de-a doua cu ocazia căderii de cortină din acest weekend, propunând reeditarea duelului din același moment în decembrie 2017: roșu-galbenii, în ”Ciarda Roșie” cu CS Luceafărul Oradea.

Se încheia atunci 4-4 (2-2) pe 9 decembrie, în condițiile unui teren greu, timișorenii conservându-și astfel poziția a 11-a în ierarhie și hibernând cu un avans de 4 puncte față de egalii lor din Țara Crișurilor, primii deasupra liniei de demarcație supraviețuire – retrogradare.

Anul a trecut iar nou-promovata de-atunci, cu Mediop marcator în ”Ciarda Roșie” a 3 goluri contra bihorenilor, prin care bănățenii totalizau un număr al ”boabelor” marcate de puțin inferior doar Daciei Unirea Brăila, Dunărea Călărași și Chindia, abordează sâmbătă de la ora 11 apariția finală pe 2018 cu un punct mai puțin dar și un gol mai puțin marcat decât vecina sa ierarhică din Oradea, Ripensia și CS Luceafărul fiind lipite pe pozițiile 12-13.

Nimic nu le-a despărțit în decembrie trecut în ”Ciarda Roșie” dar nici în turul actualei campanii, în vară, în Bihor, 2-2, așa încât unica diferență în palmaresul direct a fost dată de triumful timișorenilor la Oradea în chiar prima lor deplasare după promovarea în Liga 2, 1-2 în vara lui 2017.

Un nou succes în etapa a XXI-a i-ar sălta pe timișoreni peste vizitatorii lor, iar în funcție de rezultate chiar și mai mult spre vârful jumătății secunde a clasamentului Ligii 2, însă Ripensia va avea de înfruntat nu doar defensiva Luceafărului, ci și starea propriului gazon din ”Ciarda Roșie”, pe care bănățenii revin în urma victoriilor acasă pe ”Dan Păltinișanu” de săptămâna trecută, fără gol primit cu oaspeți din est, 1-0 cu dobrogenii și 2-0 cu brăilenii.

Timișorenii au mai jucat o dată în actualul campionat pe fostul Tehnomet, luna trecută, când cu debutul acasă al lui Alexandru Pelici pe banca roșu-galbenilor, 1-1 cu CS Mioveni, însă n-ar fi făcut-o din nou la ceas de decembrie și sâmbătă cu bihorenii, doar că stadionul ”Dan Păltinișanu” este gazdă de la ora 14:30 a unui meci internațional oficial de rugby, programat de ceva luni a se disputa pe respectiva arenă.

Așa cum explica și antrenorul Pelici deja după depășirea sâmbăta trecută a brăilenilor, Ripensia ar fi devansat acest joc cu Luceafărul pentru joi, în ideea rămânerii pe ”Dan Păltinișanu” la ora de rămas bun de la 2018, însă bihorenii, care au găzduit duminică partida precedentă, 2-1 acasă la startul returului cu Energeticianul, un afiș de meci oarecum în familie, au declinat propunerea, calculându-și timpul de refacere și pregătire.

Căci orice punct contează pentru o cât mai frumoasă ultimă impresie dar și o cât mai liniștită hibernare, ceea ce oricum nu poate fi tocmai cazul, dat fiind cele doar 4 puncte avans pentru bihoreni în fața primei clasate dintre formațiile pe poziții de retrogradare, 3 în cazul Ripensiei.

Care, pe de altă parte, comparativ cu situarea pe poziția a 17-a în urmă cu doar două etape, a izbutit să câștige în acest final de an suficient de mult timp, și încă prețios, devansarea preluării băncii tehnice de către Pelici, anunțată inițial pentru 1 ianuarie 2019, aducând cu sine scoaterea de apă de la bord. Grăbirea lucrurilor a fost de mare folos, nefiind exclus ca noul principal să fi avut mult, mult de furcă dacă ar fi trecut la treabă abia din momentul convenit inițial, până la care, pe aceste ultime secvențe din 2018, apa s-ar mai fi putut strânge în și mai mari cantități.

Dar așa, corabia pare a fi fost redresată, și nu-i exclus, și în funcție de rezultatul matinal, ca Ripensia să fie chiar melancolică după acest final de 2018, pe care și l-ar fi dorit poate mai îndelungat, odată ce rezultatele au început să apară. Nu neapărat și printr-o ploaie de goluri, doar 23 în 20 de etape, dar roșu-galbenii au găsit totuși variantele de a smulge prețioase puncte, și în general pe finalul partidelor, ba dintr-o fază fixă, ba prin multă perseverență.

Punctul critic pare a fi fost depășit iar doar ultima bună impresie ar mai fi de lăsat… Tentativă în absența câtorva componenți, tentativă împotriva unor bihoreni cărora nu le-a priit pe terenuri adverse, depășiți fiind la rând în jumătatea secundă a turului, cu excepția ieșirii sale finale din 28 noiembrie, 1-1 la Brăila, unde Dacia Unirea egala în prelungiri. Și 6-2 pentru Petrolul la Ploiești, și 2-1 pentru CS Mioveni în Argeș, și 3-1 pentru ASC Daco-Getica la București, și 5-0 pentru Farul pe litoral…

Un firav 0-0 mai scotea Luceafărul pe 19 august tocmai la Timișoara, pe ”Dan Păltinșanu” cu ASU Politehnica, dar apoi ceda în serie în deplasare, cu 2-0 la Cluj, 3-1 la Bacău și 3-0 la Pitești, pentru a nu mai pomeni vizita în subsol din runda inaugurală de campionat, 4-0 în Valea Jiului. Cu alte cuvinte, vizitatoare în Ciarda Roșie la căderea cortinei peste 2018 este o grupare roșu-albastră cu reflexe de bonom turist pe drumurile de pomină ale țării, bilanț 10 0 2 8 29-6 două puncte.

Dacă Ripensia își va fructifica avantajul terenului propriu sau gazonul îi va juca festa, puteți afla și aici în transmisiune în direct ca și comentariu text de la ora 11 pe marginea unui joc arbitrat de reșițeanul Dorin Petru Voina, asistat de făgărășenii Dragoș și Cantemir, rezervă fiind arădeanul Mircea Ardelean.

Etapa a XXI-a a început deja cu FC Argeș – Pandurii 3-1 și AS FC Universitatea Cluj – Chindia 3-1, ardelenii urcând momentan primii în ierarhia Ligii 2, actualizată pe coloana datelor tehnice, incluzând programul etapei ce se va încheia duminică de la 12 cu Petrolul – CS Balotești dar și al primei runde din 2019, în care Ripensia va juca tot în Timișoara, la ACS Poli.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − = 4

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: