LPS Banatul la Mundialito:”În 16imi putem da de Real sau Milan”

LPS Banatul 2000 recidivează. Dar doar 10 juniori D din lotul lărgit de 15 componenţi convocaţi iniţial pentru Mundialito 2012 vor urca vineri în avionul cu destinaţia Spania, pentru a onora cea de-a doua prezenţă la rînd a liceului timişorean la întrecerea globală a cluburilor de copii, pentru că, după cum a explicat la conferinţa de presă de marţi profesorul Sorin Badea, antrenor al formaţiei, „am renunţat la 5 deoarece în acelaşi timp, în 7-8 aprilie, are loc zonala competiţiei Hagi Danone, pe baza Ştiinţa, care are şi ea prioritate mondială, şi în care ne putem califica jucînd cu ceilalţi băieţi din grupă”.

„Grupa noastră are un lot de 30 de jucători pe care mă bazez în totalitate, şi pe care am conceput-o cu două grupe valorice, iar pe cei din cea de-a doua îi stimulez pentru a fi în prima. Există o emulaţie permanentă şi o să vedeţi că poate anul viitor nu vor mai fi toţi aici, căci e permanent uşa deschisă”, a continuat antrenorul Badea în cadrul întrunirii cu presa organizată marţi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, în prezenţa diriguitorului instituţiei, profesorul Marin Popescu.

Sorin Badea, antrenor LPS 2000, a ales 10 băieţi pentru Mundialito 2012, ceilalţi rămînînd acasă, în paralel la Hagi Danone

Aşadar 10 aleşi pentru un Campionat Mondial la care nenumărate cluburi rîvnesc a participa, după cum a mai relevat Badea: „Sunt la nivelul miilor de cereri în fiecare an iar noi întrunim criteriile solicitate de organizatori pentru participarea la Mundialito, pe baza CV-ului echipelor şi a referinţelor primite inclusiv de la forul maghiar. Grupa noastră joacă mai mult de 150 de meciuri anual, dintre care am pierdut estimez sub 5%, fiind participanţi printre altele la competiţia Interliga, pentru echipe de copii de clasele I-IV din Ungaria şi România, iniţiată şi cu fonduri europene, şi în care n-am cîştigat trofeul doar pentru că am respectat întocmai regulamentul competiţiei şi în foarte multe meciuri n-am lăsat numai titularii pe teren, cu care ne-am fi impus fără probleme, ci am rulat întregul lot”.

Cei zece mici fotbalişti din generaţia 2000 sunt şi exemple pe băncile şcolii, după cum a subliniat profesorul şi totodată dirigintele lor, antrenorul Sorin Badea: „Copiii au o foarte bună instruire sportivă dar şi şcolară, şi am ţinut neapărat să fie astfel, iar din 23 de elevi în clasă 15 au medii peste 9. Aspectul educaţional, şcolar, se reflectă şi pe plan sportiv, iar un element esenţial este disciplina, aşa încît n-am făcut nici un rabat în acest sens. Avem un caiet inclus în catalog, pentru acte de indisciplină, în care au fost notate cîteva, şi sper să nu continue cu ele la nivel de seniori, pentru că în acele situaţii au existat cazuri de penalizări cu cîteva milioane de euro la salarii. Îi învăţăm în spiritul performanţei, ceea ce înseamnă disciplină: iar cei mai năstruşnici, neadaptaţi competiţiei, i-am dat afară, între ghilimele spus, adică au trecut la grupa a doua valorică, de unde revin dacă înţeleg ce au greşit”.

Badea a mai reliefat că „suntem alături de Academia Gheorghe Hagi şi încă unul, două cluburi, între cele mai puternice din ţară. Doi jucători de-ai noştri au plecat vara trecută la Academia Hagi fără acceptul nostru iar faptul că mergem din nou la Mundialito înseamnă ridicarea ştachetei lor ca nivel competiţional, pentru că sunt doar cîteva echipe care ne pun probleme în ţară iar pe multe altele le batem fără probleme, motiv pentru care avem nevoie de competiţii foarte, foarte puternice”.

Băieţii au răspuns marţi în cor că da, cred în calificarea din grupă: „Dacă mergem mai departe, vom juca în compania celor mai bune 32 din lume. Capii de serie sunt elita mondială iar în 16-imi am putea evolua cu Real sau Milan. Cîţi vor avea la vîrsta asta şansa să joace cu Real sau Milan? Este o şansă să-i rupă de cotidianul românesc, în care – uitaţi ce decădere există în fotbalul nostru, ce greu ne calificăm la Olimpiadă – disciplina noastră suferă foarte mult la nivel general, nu doar sportiv, şi cam asta am făcut cu copiii mei, i-am disciplinat pentru competiţie şi performanţă, şi pot să le spun copiii mei…”

Interesant, în ceea ce priveşte disciplina pe teren, Badea a mai relevat că “a doua oară cînd ne arbitrează cineva, se bucură să ne arbitreze pe noi, arbitrii îi şi ştiu personal pe băieţi. Tocmai pentru că sunt disciplinaţi şi învăţaţi să nu protesteze, pentru că o regulă pe care o urmăm este să nu protesteze iar arbitrul, dacă ştie că a greşit şi juniorul nu protestează, acest fapt este în favoarea jucătorului…”

Inspectorul Marin Popescu a spus presei că „sperăm ca majoritatea dintre ei să ajungă într-o primă etapă, desigur, la Poli, şi apoi la cluburi mari din Europa”, adresîndu-se apoi protagoniştilor, mai exact profesorului Badea, căruia i-a mulţumit pentru efortul depus şi iniţiativa de a da juniorilor săi şansa de a se duela cu cei mai buni la vîrsta lor din lume, iar apoi juniorilor: „Le mulţumesc că sunt preocupaţi de sport şi sunt disciplinaţi!”, comparîndu-l pe Andrei Ionaş, un blond cu frizură modernă, cu Guti. Inspectorul Popescu i-a dat pe Peter&Co drept bun exemplu într-o societate în care numeroşi tineri nu doar că nu urmează un sport de performanţă dar sunt complet dezintersaţi de mişcarea în sine: „Sunt copii de 17-18 ani care nu aleargă măcar un minut pe zi… Cu atît mai mult comunitatea locală trebuie să ştie că avem asemenea copii talentaţi în Timişoara, iar forurile locale şi judeţene să ştie că există resurse pentru a susţine performanţa”.

Doar LPS Banatul, Spartak Moscova şi Zenit din Europa Centrală şi de Est

Primăvara aduce o a doua participare la rînd a grupei anului 2000 a LPS Banatul Timişoara la campionatul mondial de copii pe cluburi, Mundialito, juniorii D pregătiţi de profesorul Sorin Badea alcătuind una dintre cele doar 4 echipe din Europa centrală şi de est, dublu faţă de 2011, prezente într-un total de 190 de formaţii împărţite pe 4 categorii de vîrstă…

Ar mai fi Academia „Gheorghe Hagi”, dar la 2002-´03, şi din nou Spartak Moscova, iar ca noutate Zenit Sankt Petersburg, ambele din Rusia şi ambele drept capi de serie în categoria timişorenilor, la 2000-2001, laolaltă cu lusitanele Sporting, Benfica sau Porto, AC Milan ori Juventus, Vasco da Gama, Valerenga şi CD Nacional Funchal, şi spaniolele Real Madrid, Recreativo Huelva, Villarreal, Sevilla ori Real Betis Balompie. Ce mai companie… De fapt, cluburi din doar 8 ţări europene îşi au emisarele la nivelul 2000-2001, şi anume Germania, Norvegia, Franţa, Italia, Rusia, România şi bineînţeles gazdele iberice, mai fiind prezente reprezentante din Argentina, Brazilia, Venezuela, Mexic, SUA şi Canada, dar şi din Maroc şi chiar Qatar sau Hong Kong…

Alb-albaştrii Timişoarei, invitaţi în baza onorării competiţiei la ediţia sa de anul trecut, se regăsesc de această dată în cea mai mare grupă la Mundialito, 2000-2001, între 87 de echipe împărţite în 16 grupe a cîte 5 sau 6 formaţii, grosul reprezentîndu-l ibericii, spanioli sau lusitani. De fapt, în Grupa 27, în care vor debuta pe 2 aprilie la ora 9, pe terenul artificial din Ayamonte, contra localnicei CD San Vicente Paul, băieţii de 11-12 ani din Timişoara vor mai întîlni în aceeaşi zi, de la ora 16, şi alţi spanioli, de la ACDF Santa Maria B Huelva, pe 3 aprilie (ora 16) urmînd să dea piept cu Ac. F. Nowak Valencia, din Venezuela, iar în 4 după-amiaza cu mexicanii de la CF America, echipă cap de serie a grupei, de această dată pe un alt teren, Complexo VRSA.

Două adversare din Spania, două din America de Sud respectiv Centrală… Iar ocuparea unuia dintre primele locuri în grupă ar conduce-o pe LPS Banatul spre faza eliminatorie, mai întîi cu dispute în cruciş între ocupantele locurilor 1 şi 2 în cele 16 grupe, urmate de optimi, sferturile de finală, semifinale şi finala din 6 aprilie… Altfel, acelaşi program, dar în turneul de consolare.

În paralel se derulează şi întrecerile celorlalte categorii de vîrstă, mai restrînse, un singur alt club românesc fiind prezent la Mundialito, şi anume Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, la 2002-2003, într-un total de 57 de echipe împărţite în 11 grupe, printre ale căror capi de serie se regăsesc Barcelona sau Vasco da Gama, toate cele 3 mari portugheze dar şi Ajax Amsterdam ori Everton Liverpool. Şi mai puţine echipe la 2004-2005, 36 – în special din Spania şi Portugalia, în vreme ce „mezina” 2006, lansată cu ocazia actualei ediţii, aduce la start 10 cluburi doar din Argentina, Venezuela, Spania şi Portugalia…

Mundialito 2012 se desfăşoară în locaţia sa tradiţională, la Vila Real de Santo Antonio, pe sol lusitan, şi peste rîul Guadiana, în localitatea spaniolă Ayamonte.

E şapte contra şapte, cu 5 rezerve, dintr-un maxim de 15 jucători în lot, pentru fiecare în parte taxa de înregistrare fiind de 40 de euro. O bună investiţie… Iar acum, să aşteptăm inaugurarea oficială a competiţiei din 2012, sîmbătă 31 martie, la amiază… Turneu care va începe în 31 martie, fiind o competiţie anuală globală pe 4 categorii de vârstă rezervată echipelor de club. ( galerie foto: Florin Rotaru)

Ce este Mundialito?

The Mundialito Tournament, autorizat de FIFA şi Federaţia Portugheză de Fotbal, F.P.F., şi organizat în colaborare cu Asociaţia de Fotbal din Algarve, A.F.A., este un turneu open disputat anual pe terenuri cu iarbă artificială şi naturală în Vila Real de Santo Antonio, rezervat oricărui club sau şcoli de fotbal afiliată unei federaţii naţionale asociată FIFA şi care reuneşte echipe împărţite pe grupe în cadrul categoriilor de vârstă 2000-2001, 2002-2003, 2004-2005 respectiv 2006, prospăt introdusă.

LPS Banatul Timişoara va fi prezentă la Mundialito în prima parte a lunii aprilie, drept unica echipă românească prezentă la competiţia 2000-2001 reunind crema echipelor de copii din lume, în baza invitaţiei ca urmare a participării sale cu succes la turneul de anul trecut.

Mundialito este de fapt un campionat mondial al cluburilor şi şcolilor de fotbal pentru copii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani, la această competiţie participând în mod tradiţional peste 3.000 de copii din aproape 30 de ţări de pe cinci continente. În 2011, Mundialito a strâns la start un total de 152 echipe.

Fiecare echipă poate înregistra între 12 şi 15 jucători, dintre care 12 componenţi pot fi înscrişi pe foaia de arbitraj a jocurilor, respectiv între trei şi cinci membri ai staffului tehnic.

Seriile se desfăşoară în sistem campionat iar primele două clasate se califică în fazele eliminatorii, celelalte fiind dirijate spre competiţia de consolare, astfel încât fiecare participantă va disputa cel puţin patru meciuri.

Competiţia din acest an se desfăşoară în prima jumătate a lunii aprilie, sîmbătă, pe 31 martie, având loc înregistrarea şi acreditarea cluburilor participante, iar duminică după-amiază începând jocurile fazei grupelor. Vor urma fazele eliminatorii, semifinalele şi finalele, apoi fiind decernate premii pentru cluburile câştigătoare, pentru cel mai bun jucător respectiv antrenor la fiecare categorie de vârstă, un trofeu fair-play, o cupă pentru cea mai prezentabilă delegaţie la ceremonia inaugurală, trofee de consolare pentru cei mai buni dintre pierzători respectiv câte o şapcă şi un trofeu fiecărui participant la Mundialito.

Turneul este onorat de prezenţa an de an a unor fotbalişti deveniţi celebri, ca de exemplu Pepe, unul dintre oaspeţii de renume la ediţia din anul 2010. Escuela Internacional de Futbol Ricardo Godoy, o prestigioasă şcoală de fotbal cu sediul în Portugalia şi care derulează programe fotbalistice incluzând campusuri tematice şi plănuind viitoare proiecte sportive, este implicată la rândul său în organizarea turneului Mundialito.

Pentru însăşi reuşita repetării participării la Mundialito, lăsând la o parte rezultatele ulterioare, LPS Banatul merită un călduros „Jos Pălăria!”

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la LPS Banatul la Mundialito:”În 16imi putem da de Real sau Milan”

 1. ionescu spune:

  Probabil ca pntru participarea la Mondialito,este un JOS PALARIA,dar parintilor!!Stiti oare cati bani suntem obligati sa scoatem din buzunare sa ajungem la acest turneu?800 euro de persoana,iar noi parintii trebuie sa ne imprumutam sa facem rost de ei,ca altfel copilul este dat deoparte si nu-l mai baga profesorul in seama.
  Vad peste tot ca LPS Banatul in sus…LPS Banatul in jos,reclama tam-tam,totui roz si frumos,dar nici idee nu aveti cati bani pompam noi parintii in aceasta scoala,care este o institutie publica la urma urmei…..
  Nu inteleg de exemplu,de ce in turnee profesorii trebuie sa mearga cu familile,adica pe spatele nostru dl profesor sasi duca odraslele si consoartele…doar nu se pleaca in concediu?Asta stiti,sau asta vi se pare normal?Stiti oare ca pe luna decartam milioane ptr tot felul de taxe de balon,de antrenament,de consiliu,ptr materiale….pai pana la urma noi suntem fraierii sincer….ca dam bani ptr ce?
  Nu vreau sa spun mai multe,ca cred ca miar trebui 2 saptamani sa spun tot ce se intampla in incinta acestui „cuib”.
  Asta de ce nu se spune,adevarul ca se merge pe spatele parintilor,sau nu este voie????/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − = 6

 


Alte articole legate de acest subiect: