LPS Banatul Timișoara pare a rămîne ultima unitate de învățămînt de profil din țară fără propria sală de sport omologată iar performanții săi atleți ai secției se pregătesc pe unde pot, în absența celor mai de bază facilități în perimetrul instituției, dar ”Banatul” optează în schimb pentru a-și trimite echipele de fotbal juniori în deplasarea de 105 kilometri la Reșița, pentru jocuri începînd de la ora 12, nici mai mult nici mai puțin decît prin… Caransebeș, și la dus și la întoarcere, chiar cu înnoptare acolo. S-a întîmplat recent, ca una dintre curiozitățile punctate mai jos…
Orice club își poate croi așa cum poftește programul săptămînal din cursul ciclului competițional, și se poate spune că LPS Banatul a ținut să-și aibă juniorii grupați și sub supraveghere într-un fel de minicantonament premergător unor dispute în deplasare, dar dat fiind climatul economic nefavorabil, în care fiecare ban devine prețios, și ținînd cont de statutul instituției de învățămînt, finanțată de la bugetul de stat, de către MECTS, precum și din bugetul local, pare cel puțin peste mînă să te deplasezi prin Caransebeș, cu înnoptare, pentru a te alinia duminica la orele 12 respectiv 14 pe arena ”Mircea Chivu”, din Reșița.
Dus-întors, Timișoara – Reșița însumează 210 kilometri, iar o plecare dimineața de pe malurile Begăi te-ar regăsi în nici două ore de parcurs, comod și fără temeri că n-ai ajunge la timp, în Valea Domanului. Varianta aleasă prin Caransebeș a echivalat cu peste 150 de kilometri la dus și tot atâția la revenirea spre Timișoara, sîmbăta incluzînd cazare iar duminica, după jocuri, o cină. S-a întîmplat în 7 aprilie, în ultimele etape ale returului Seriei 6 în Campionatul Național de juniori A și B, cei mari pierzînd în Caraș Severin cu 2-0 iar generația de 1996, cu completări de 1997, calificată prima în play-off, învingînd acolo cu 2-1.
La urma urmelor, să le fie de bine, nu aceasta este problema, dar vizavi de cele relevate de www.sporttim.ro în privința trimiterii juniorilor omologi de la ACS Poli Timișoara în mai lungi deplasări peste munți fie cu hrană rece la pachet, fie în vehicule cu doar 19 locuri și fără cală, ceea ce a echivalat cu convocarea unui număr redus de componenți, care au călătorit cu bagajele între ei, întrebarea care se pune este de ce sunt susținuți acești adolescenți cu unități diferite de măsură și nu aliniați unor norme standard, dacă tot există un parteneriat cel puțin de fațadă între cele două grupări bugetare, ba mai și există un același conducător în ambele luntri, ca director adjunct respectiv manager sportiv…
Dacă în privința ”desantului Caransebeș” juniorii ”Banatului” par a fi fost răsfățați, nu chiar același lucru s-ar putea spune tot în cazul lor apropo de faptul că li se solicită sume modice ba pentru protocolul din zi de meci pe teren propriu, că doar mai trebuie să înghită și brigada de arbitri o gură de apă, plus să fie eventual atentă, ba pentru tăvălugirea unicei suprafețe de iarbă pe care au tropăit peste ani atâtea generații de juniori, foarte puțini ajunși internaționali, nu prea mulți deveniți divizionari, și pe undeva de înțeles, dat fiind inclusiv condițiile oferite, nu prea propice performanței. Baza materială este jalnică și nu a suferit îmbunătățiri semnificative, demersurile în acest sens fiind ca și nule, iar antrenorii și învățăceii lor fiind lăsați să se descurce cum pot.
Iar cum pare greu de crezut că adolescenții au deja surse de venit, la bătaie sunt puse tot portofelele părinților, într-un fel fiind ceva mai bine de rezerve, care sunt taxate diferențiat cînd vine vorba de tăvălugiri, dar cîteodată mult mai rău, cum a fost cazul opțiunii lăsate la latitudinea jucătorilor, cu tragere la sorți între ei, care să accepte faptul de a nu fi introdus din postura de înlocuitor. Un cap sau pajură te pot lăsa în fotbalul românesc al anului 2013 pînă în minutul 80 pe banca de rezerve. Trist dar adevărat…
Iar aceste lucruri se pot lesne întîmpla pentru că LPS Banatul Timișoara aduce nici mai mult nici mai puțin cu un sat fără cîini, sau – pentru a aduce în discuție tot regnul animal – peștele de la cap se împute. Cînd conducători ai instituției au slujbe bugetare adiacente și în paralel, este absolut firesc să nu aibă timpul și concentrarea necesare pentru a-și dedica toate resursele și pasiunile uneia și aceleiași cauze, scăpînd din vedere de exemplu pînă și faptul că unul dintre juniorii exponențiali ai generației 1996, Brînduș, marcator duminică în deplasarea la ACS Poli, a ajuns în două probe la italiana Cesena, una chiar în pragul debutului în faza play-off a competiției.
Lăsând la o parte că asemenea stagii probă sunt de fapt detrimentale continuității și concentrării juniorilor, care își pierd resursele pe obositoare drumuri și foarte ușor își pot pierde și pământul de sub picioare, rămînînd cu capul în nori și cu nasul ceva mai pe sus, noi readucîndu-ne aminte cît au fost fîțîiți și frecați unii dintre exponenții generației ´94, pentru a sfârși tot la gen CS Dinamo, cel mai elocvent în privința suficienței manageriale de la ”Banatul” este faptul că jucători de bază pot pleca și veni fără știința conducătorilor instituției, al căror radar este distras de prea multe aspecte neținînd neapărat de bunul mers al instituției.
Toate acestea sunt însă doar amănunte, marile răni sîngerînd iarna, cînd fotbaliștii se antrenează prin mocirlă, cînd handbalistelor junioare le îngheață mîna pe minge, cînd atleții trebuie să-și spargă gheața de pe o pistă pe care sunt acceptați, la sute de metri distanță de incinta liceului pe care-l reprezintă, cînd, cînd… Dar acum e vară și este cald, ceea ce nu implică bineînțeles și stagii de cantonament, doar dacă există părinți mai cu dare de mînă sau cu un spirit de totul sau nimic pentru sport.
Acest totul sau nimic ar trebui să existe și prin birourile manageriale, tocmai pentru a fi și insuflat cadrelor didactice și sportivilor, dar unde nu există automotivație, ci doar suficiență și o bălăcăreală la minima rezistență, consecințele sunt ca atare. Iar uitîndu-te mai atent chiar și peste rezultatele în sine, nici măcar acestea nu mai pot păcăli, excepțiile fiind atinse doar în ”nebunia” unora și pe undeva în ciuda cadrului și a condițiilor oferite.
Daca ati ajuns sa scrieti de Brandus inseamna ca sunteti prosti rau , ala nu stie sa alerge decat drept si fara rost si pam pam apare in sport tim ca a dat probe la cesena ca atacant :))) cand el nu stie sa dea la poarta , vai de capul lui…
Ba tu daca zici de brandus ca numa in fata stie sa alerge inseamna ca nu stii fotbal, si nu degeaba a ajuns sa dea probe la cesena!!!!! si nu mai barfii copilu ca ii bun
Din pacate, LPS Banatul este un liceu cu mari probleme, atat din punct de vedere al lipsei valorii celor care il conduc, a unor profesori lipsiti de etica profesionala, cat si a parintilor care „accepta” voalat tot ceea ce se intampla in interiorul lui, de teama ca, daca isi expun parerea in mod public, copiii vor suporta consecinta vorbelor lor. Se stie ca, se fac bani grei pe spatele muncii asidue a acestor sportivi care nu contenesc sa se antreneze in conditii improprii, antrenamentele nu sunt eficiente si nici suficiente din punct de vedere al calitatii lor, nu le sunt puse la dispozitie terenurile de fotbal in mod corespunzator si multe altele. Deranjeaza faptul ca fotbalistii pleaca in deplasare la cca 100 de Km de Timisoara si ca sunt cazati acolo. Sa nu deranjeze pe nimeni acest lucru, pentru ca ei nu sunt de vina. Ei sunt cei care, pana anul trecut mergeau in deplasare fie ca erau 100 de km sau mai mult, in care nu aveau cazare, masa si odihna necesara inceperii si sustinerii unui meci. Erau obositi, flamanzi si cu toatea astea au fost mereu SUS. Au muncit si au aratat tututor ca sunt cei mai buni. Trist este faptul ca se incasau bani pentru deplasare, cazare si masa. In schimb, copiii au fost singurii care au avut de suferit. Sunt copiii cu probleme financiare, personale etc, dar NIMANUI nu i-a pasat de acest lucru. Rusine sa le fie celor care se numesc „profesori” si pe care nu-i intereseaza decat a incasa bani din orice, pe seama si suferinta copiilor. Si-a pus cineva intrebarea de ce Tugui nu a jucat pana acum la AC. Roma, desi este transferat din ianuarie 2013? Ei bine, acestui copil, i s-a facut un contract de fotbalist profesionist, in conditiile in care nu avea nici 17 ani impliniti. Deci, nu a primit drept de joc.De ce? Intrebati conducerea si pe antrenorul care l-a crescut! Evident, pentru a incasa cat mai multi bani de la clubul AC Roma. Probabil, ca nici macar nu stiti ca Tugui anul trecut a fost accidentat si nu a putut juca cateva luni bune. Cine s-a interesat de el? Nimeni din cei care ar fi trebuit s-o faca. Singurii care au fost alaturi de el, au fost colegii lui. Majoritatea sunt copii buni, care nu-si doresc, decat, sa joace fotbal la nivel mai inalt decat o fac acum. O fac pe sacrificii enorme, atat finaciare cat si de alta natura. Se vorbeste de Brandus ca ar fi un jucator exponential al echipei. Fals! Total fals! Alearga si atat. Unde sunt adevaratii jucatori exponentiali, cum ar fi Gaidos Alex, Rus Alex, Rus Razvan, Livan Madalin etc., cei care, aproape meci de meci au dat cel putin un gol? Unde sunt alti jucatori exponentiali, cum ar fi Horcea Catalin, Margineanu Andrei, Petri Catalin, care meci de meci au aparat poarta? Nu se doreste a se vorbi de ei.
De ce? Intrebati aceasi conducere a scolii si pe profesorul lor. Va spun eu: nu castiga bani de pe urma lor. I-a sa apara un ofertant serios pentru unul dintre ei, si vor patii la fel cum a patit-o si Tugui. Astia sunt profesorii si conducerea scolii in care copiii isi pun mari sperante. Rusine acestor „profesori” pe care nu-i intereseaza decat castigul banesc si atat.