Luni, ACS Poli – Dinamo. Popa: ”Cine se adaptează mai bine într-un anumit fel, poate avea un avantaj”. Crețu, la București

Infrastructura sportivă din România este cum este iar de duminică se anunță înrăutățirea stării vremii, însă ACS Poli și Dinamo n-au de ales, căderea de cortină peste sezonul de toamnă fiind programată pe arena ”Dan Păltinișanu” la finele etapei a XXII-a, cu nici o săptămână înaintea Ajunului de Crăciun, luni 18 decembrie, de la o oră nepotrivită pentru a doua decadă a ultimei luni din an, 20. Despre jocul din cea de-a noua rundă a returului dar nu numai, prin spusele antrenorului principal al gazdelor timișorene, Ionuț Popa, precum și ale portarului Cătălin Straton, și cu ocazia introducerii în scenă a unui nou sponsor al prim-divizionarei…

Ionuț Popa, în căutarea celui de-al 4-lea succes acasă în Liga 1 în ediția 2017/8

Doar printr-o victorie luni de la ora 20 ar putea evita ACS Poli egalarea celei mai negre serii de 6 apariții fără succes în acest sezon în Liga 1, începută tocmai după triumful cu 1-2 din tur de pe Dinamo, printr-un 0-0 acasă cu Sepsi, și încheiată prin covârșitorul 7-0 pentru FCSB pe Arena Națională, după care elevii lui Popa au semnat unica lor victorie în ultimele 12 etape, și tot printr-un 2-1, pe teren propriu cu Astra. Au urmat însă 4 remize cu 1-1 și eșecul din weekend-ul trecut pe terenul liderului CFR Cluj, bănățenii apropiindu-se astfel la doar un pas de recordul negativ în care se alegeau cu numai două puncte.

Opt puncte îi despart pe timișorenii clasați pe locul 9 de alb-roșii situați pe poziția a șaptea cu un punct în urma Astrei, ultima din zona play-off, ACS Poli aliniindu-se luni în antepenultima partidă acasă din retur, înaintea celor cu FC Voluntari și CSM Politehnica Iași, intercalate între ieșirile din 2018 la Sepsi și CS U Craiova. Dinamo va avea meciuri chiar mai grele în luna februarie, acasă cu CS U Craiova, la Chiajna, cu FCSB și la Astra, pentru cei din Ștefan cel Mare deplasarea pe Bega fiind cel puțin la fel de vitală.

”Jocul cu Dinamo este cel mai important din tot acest an, și asta din mai multe motive”, a spus Ionuț Popa, explicând: ”Este decisiv pentru ambele echipe, este ultimul pe teren propriu din 2017 și ultima impresie întotdeauna contează, dar este și anunțat ca fiind unul periculos, și atrag tuturor atenția asupra acestui ultim aspect. Vreau să le transmit jucătorilor și să le transmită și Cătălin Straton, care-i acum aici, alături de mine, să manifeste o ambiție ieșită din comun, iar astfel să facă măcar dovada ambiției mele. Este un meci periculos dacă notăm declarația antrenorului de la Sepsi Sfântu Gheorghe după partida cu Dinamo, dar și dacă ne amintim de golul anulat celor din Voluntari în jocul cu Dinamo, gol perfect valabil, Claudiu Niculescu explicând că și dacă echipa sa dădea gol sau putea câștiga tot Dinamo era cea împinsă din spate. De aceea e un meci periculos, cu un oponent care ține cu orice preț să intre în play-off, și doresc ca arbitrul Cojocaru să dea dovadă că este corect, astfel încât să învingă cel mai bun, iar dacă pierdem pe merit, le strângem mâna învingătorilor și mergem mai departe. Am informațiile mele că va fi Cojocaru la centru, mi-a zis asta Collina. Iar noi îi vom contacta cu certitudine pe arbitrii din finala Champions League.”

”Al doilea aspect pe care țin să-l punctez ține de anumite divergențe, prin ceea ce a apărut în Pro Sport, legate de disputa pe care aș avea-o eu cu LPF, din partea căreia a apărut un comunicat pe care l-au dat dumnealor și pe care l-am citit astăzi. Să știe Gino Iorgulescu și secretarul general al Ligii că se bucură de toată stima și respectul meu, pe care nu știu dacă alții îl acordă. Însă am dreptul să-mi expun punctul de vedere despre campionatul în care activez și consider că sistemul competițional cu play-off și play-out este neavenit pentru România. Nu sunt de acord ca un club cu 10 puncte să fie pe același picior de egalitate cu unul cu 30 prin înjumătățirea punctelor, dar sunt de acord și mulți alți oameni direct implicați în Liga 1 sunt în asentimentul meu să plecăm mai departe cu punctele pe care le avem. Să se acorde tuturor aceeași șansă, ori așa nu suntem egali dacă se înjumătățesc punctele. Țin să le comunic celor de la Ligă că Poli nu s-a salvat în vară pe sistemul cu play-out, așa cum spuneau, ci pentru că a strâns 28 de puncte în campionat, rețineți, 28, și nu 10-12”.

Antrenorul Popa a mai spus și că ”am încercat în această săptămână să vorbesc cu echipa despre evoluția bună de la Cluj cu CFR, spunându-le că pot dovedi și arăta chiar și mai mult. Atunci când suntem concentrați și adunați, putem reuși orice performanță iar dorința mea estev să o batem pe Dinamo. Cu litere mari, vreau să batem pe Dinamo, asta ca să înțeleagă toți! Chiar dacă 2 titulari ne-au plecat, Mailat și Soljic, și chiar dacă alți doi, Cânu și Țigănașu, sunt accidentați, ceea ce înseamnă că nu pot alcătui cel mai bun 11, ceilalți din grupul nostru pot să dovedească faptul că sunt mai buni. Așa cum și Dinamo poate spune că a pierdut 4 dar îi are pe alții, Oliva, Maric, Mahlangu, Corbu, care sunt tot la fel de buni. Și ai mei pot dovedi că în lipsa altora au capacitatea să suplinească absențele și chiar să îmbunătățească jocul. Eu zic că este unul decisiv! Voi încerca să le insuflu să dea tot ce au mai bun și să fie concentrați la joc! Așa cum le-am luat apărarea jucătorilor de fiecare dată, și niciodată n-am dat vina pe ei, dar mi-am asumat eu responsabilitatea, și cel mai greu și urât e să pierzi, iar când pierdem iau eu responsabilitatea asupra mea, la fel va fi în pregătirea jocului, în vestiar, la meci. Țin să le spun acum și imediat mai apoi și în vestiar că aștept enorm de mult de la ei. Căci dacă Poli bate în toate meciurile rămase în retur, intră în play-off!”

Cât despre calitatea gazonului la orele serii pe 18 decembrie, ”antrenorul lui Dinamo spunea că nici când timpul era frumos Timișoara n-a avut terenul bun. Nu este o aroganță, dar terenurile în general sunt călcate de ambele echipe, și pentru una, și pentru alta este la fel. Cine se adaptează mai bine într-un anumit fel, poate avea un avantaj. Eu nu m-am uitat să văd cum e după jocul de rugby dar sunt cei de la CJT care trebuie să-l vadă. Am vorbit o dată cu ei, mi-au promis niște bani mărunți și de-atunci nu mai vorbesc. Dacă nu sunt condiții aici, propun să găzduim meciurile la Pesac…”

De ziua de naștere a selecționerului Cosmin Contra, Ionuț Popa i-a adresat printre alte urări tradiționalul ”La Mulți ani!” și a spus că îl așteaptă pe banca timișorenilor: ”Îl accept, a venit la noi și în vestiar după meciul cu CFR Cluj, e timișorean, e selecționerul României, mi-e ca un prieten mai mic, îl apreciez, a fost și la alte meciuri de-ale noastre, a și lăudat echipa, data trecută el era antrenor la Dinamo, când i-am învins în tur. Și a spus că sunt extraordinar…”

Popa a fost și mai tranșant decât pe subiectul sistemului cu grupe valorice când a fost întrebat din nou despre introducerea arbitrajului video. ”Păi n-ați văzut ce-a ieșit la ultimul meci cu arbitraj video!? La ultimele jucate în unele campionate!? La noi ar fi bătaie-n toată regula, scandal până la Dumnezeu. La noi pe video era altă linie la golul lui Voluntari, avea umbră…”

O altă problemă îl afectează însă direct și cu titlu imediat pe antrenorul timișorenilor, referitoare la ”atitudinea unui jucător din lot, Crețu, pe care nu l-am înțeles cu ceea ce a făcut. De sâmbătă l-am păsuit 3 zile, el invocând probleme de familie, motiv pentru care am acceptat să-l învoim. Nu însă mai mult decât până miercuri la antrenament, dar miercuri ne-am trezit cu o hârtie că nu poate până în data de 18, ceea ce este inadmisibil față de club și nu înțeleg ce este în mintea lui, ca titular, să absenteze astfel. De duminică nu s-a mai antrenat, marți a fost învoit, în ideea să vină miercuri după-masă. I-am întocmit un referat pe adresa clubului, căci este pentru prima oară în activitatea mea când un jucător trece astfel peste voința clubului, președintelui, antrenorului. Indiferent care sunt problemele. Adică îl înțeleg până la un punct dar și noi avem nevoie de jucători, aveam nevoie de el, mai ales că e titular, și să nu-mi spuneți că ceilalți jucători nu-și fac probleme că unul lipsește sau de ce are această atitudine. Este un fapt unic, pe care nu l-am mai întâlnit. E absurd! A solicitat o învoire, căci are probleme cu soția, de sănătate probabil, și îi urăm însănătoșire grabnică, dar n-am înțeles cum e posibil să lipsească o săptămână. Dacă azi nu vine, e a treia zi consecutivă de absență, și nu tolerăm așa ceva, iar conducerea e de aceeași nuanță, așa încât îl exclud din lotul pentru Dinamo. După trei consecutive de absență nu mai poate face parte din lot, cu tot riscul. Înțeleg că e la București. Nici n-a discutat cu mine, nu m-a sunat, nu m-a atenționat să vorbim, ori eu am fost maleabil cu jucătorii, i-am înțeles, am ajuns să-mi pun obrazul pentru ei, căci da, ei sunt cei care joacă. Dar gestul de a părăsi lotul fără să fim anunțați, căci noi nu l-am învoit o săptămână… Mai întâi vorbește cu antrenorul! Marți a fost lipsă, miercuri te prezinți. Duminică și luni a fost liber, marți a primit de la mine. Păi cât mai voia!?”

Cătălin Straton, portarul titular în ultimele 3 runde cu câte un gol primit, a spus la rândul său că este ”un meci destul de greu, capital, pe care dorim să-l câștigăm. În primul rând pentru că este un derby, întotdeauna cu rivalitate între Timișoara și Dinamo, și ar fi timpul să mai câștigăm și noi, căci câteodată ne-am mulțumit cu un egal dar eu m-aș mulțumi luni doar cu victoria. Sunt convins că putem face o partidă bună iar atunci când acționăm ca un grup unit putem reuși chiar și împotriva Stelei, deși s-a întâmplat rău în acest an cu ei, dar dacă suntem uniți ca o familie, vom câștiga toate cele 3 puncte. Iar dacă vom câștiga toate punctele rămase din meciurile din retur, sunt sigur că avem șanse foarte, foarte mari să accedem în play-off”.

În cazul litigiului lui Straton cu ACS Poli, portarul depunând un memoriu pentru încasarea drepturilor bănești restante, cel proaspăt numit președinte al clubului, Radu Birlică, i-a luat-o înainte jucătorului prin a se grăbi să răspundă primul, explicând că ”este dreptul jucătorului, el fiind dintre cei foarte buni din lot, și care ne-a ajutat în evitarea retrogradării. Sunt banii cuveniți, pe care o să-i primească, și respect decizia de câștig a jucătorului. E un lucru câștigat de dânsul!”

Straton l-a completat, zicând că ”aș vrea să nu ne mai întrebați aspectele financiare, care se vor rezolva, sunt convins de asta, iar în ceea ce privește strict problema mea, o voi rezolva cu conducerea între 4 ochi, la înțelegere, este problema noastră internă. Cu sau fără mine, clubul este mai important și trebuie să meargă înainte, căci sunt sigur că aici se tinde la performanță, iar cu această ocazie țin să mulțumesc noului sponsor pentru faptul că ni s-a alăturat, asigurându-l că îi vom oferi o surpriză plăcută luni cu Dinamo”.

Radu Birlică, recent învestit ca președinte al prim-divizionarei, a anunțat semnarea unei colaborări cu compania de pariuri sportive Winner, oferindu-i ulterior cuvântul referentului marketing al acestei firme, Alex Constantin.

Birlică a explicat că ”este un parteneriat cu contract până la vară și posibilitatea de extindere și în campionatul viitor, sub forma înscrisului denumirii sponsorului pe tricourile noastre de joc, fiind așadar vorba despre un sponsor destul de consistent la bugetul nostru, sosit la timp, căci clubul ACS Poli are nevoie de bani în fiecare zi. Am mai discutat cu partenerii noștri încă din vară această posibilitate, și Rică Neaga, și eu, cu patronul, iar dumnealor s-au decis acum, pentru că ACS Poli atrage prin faptul că avem o imagine bună, suntem pe locul 4-5 ca medie de spectatori la meciurile acasă, chiar dacă media aceasta este destul de scăzută în fotbalul românesc, iar echipa s-a salvat de la retrogradare și se află actualmente pe o poziție meritorie în clasament, deși ne-am confruntat cu mari probleme în 2017. Avem o imagine destul de bună iar din vară sperăm să extindem colaborarea și să fie bine pentru ambele părți!”

Radu Birlică a profitat de oportunitate pentru a lansa un ”mesaj multinaționalelor din zona Timișoarei și mediului de afaceri să ni se alăture, căci e echipa comunității, cu o imagine foarte bună la nivelul României, și care trebuie susținută și prin efortul dânșilor. Aceste multinaționale extrag un profit foarte bun din România și ar trebui să-și întoarcă privirile și spre cultură și sport, sub formă de contracte de publicitate. ACS Poli le poate crea o imagine foarte bună, așa încât e momentul să-și îndrepte atenția și spre sport, mai ales că ACS Poli a făcut o bună propagandă sportului timișorean, fiind clasată pe un loc foarte bun și conferind o imagine foarte bună pentru Timișoara”.

Multe cuvinte frumoase, fără a se sufla însă o vorbă despre realitățile mai mereu măturate sub preș la un club la care de exemplu tocmai în această săptămână conducerea a decis fără nici cea mai mică prealabilă consultare cu staff-ul tehnic efectuarea unui cantonament de iarnă la Poiana Brașov, mod de a acționa care spune destule despre ceea ce se întâmplă în fapt la ACS Poli. Lăsând la o parte opțiunea mai mult decât discutabilă în favoarea stațiunii turistice montane din județul Brașov, într-o revenire după un an de zile care îngroașă cu atât mai mult anumite semne de întrebare, cel mai agravant este aspectul totalei lipse de comunicare în direcția staff-ului tehnic, sărit din schemă în a fi consultat pe o temă care îl privea direct și în care în mod normal ar fi avut primul și ultimul cuvânt. Alegerea stațiunii brașovene îi deconspiră însă pe decidenți în adevărata lor lumină, de profani în a înțelege în profunzime complexitatea fenomenului sportiv și implicațiile acestuia.

În fine… Birlică a mai spus că ”jucătorii și antrenorii își doresc să încheie anul cu o victorie, și o să-și dea viața pentru victorie, mai ales că ultima impresie contează. Sperăm să fie un meci câștigat, pentru a încheia un an foarte bun, cu rezultate uimitoare. Ar fi păcat să nu fie încununat cu Dinamo, astfel încât să mulțumim publicul, sponsorii, iar conducerea să aibă liniște în activitatea de zi cu zi. Să începem 2018 cu mai multă liniște la club! Nu, contractul cu Winner nu este cel mai mare dar printre cele mai mari, destul de consistent!”

Alexandru Constantin, din partea Winner, a specificat pe scurt că ”ne bucurăm că putem participa la renașterea acestui club, având oportunitatea de a transpune în realitatea pasiunea pentru sport. Această echipă e pe locul 4 în Liga 1 ca medie de spectatori iar în momentul de față Winner susține această minunată echipă!” L-a completat Rică Neaga, manager sportiv al timișorenilor, remarcând că este ”prima grupare din România reprezentată de dânșii, iar cu acest prilej merită felicitat întreg clubul pentru parcursul din 2017, pentru salvarea de la retrogradare, după care, în vară, ne-am referit la un proiect pe 3 ani, dintre care în acest prim sezon obiectivul nu este play-off, de care se vorbește prea mult, ci acela de a alcătui o formație competitivă pentru a ataca în următoarea ediție intrarea în primele șase. Dacă ni se va oferi oportunitatea intrării în play-off încă din această campanie, pentru noi ar fi o minune la fel de mare precum salvarea de la retrogradare. Referitor la jocul de luni, chiar vreau să felicit jucătorii, pe profesor, pentru modul cum au pregătit meciul în această săptămână. Și sunt convins că vor da dovadă de caracter și vor termina anul cu o victorie. Va fi greu, căci toată lumea vrea ca Dinamo să intre în 1-6, și televiziunile, și Liga, și FRF, și suporterii lui Dinamo, pentru a mai fi încă un an derby-ul Steaua-Dinamo. Dar noi sunt convins că vom opune o rezistență foarte bună, noi având o echipă care poate bate orice altă echipă în momentul de față!”

Etapa începe în această seară cu jocul Astra – FC Botoșani, continuând sâmbătă, duminică și luni. Meciurile rundei a XXII-a în Liga 1, pe coloana clasamentelor și datelor tehnice.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − = 3

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: