Mama Mia, pregătire pe banii jucătorilor și antrenorilor. Conducătorii le explicau joi sportivilor, înaintea ieșirii la Ripensia, că își vor lua banii doar după despărțirea de Stan. În Ciarda, procese verbale de la Jandarmerie

Situație limită la CS Nuova Mama Mia în săptămâna pregătirii penultimului meci acasă din turul campionatului, programat vineri la ora 14, în cadrul etapei a XI-a din Seria a IV-a în Liga 3, cu ocupanta podiumului CSM Școlar Reșița. Dacă neprezentarea survenită sâmbăta trecută în deplasarea la Ripensia, unde jucătorii în alb-roșu ai divizionarei C au refuzat să se alinieze la start pe gazonul din Ciarda Roșie ca formă de protest față de promisiunile neonorate de către conducere în privința achitării unor restanțe financiare, a constituit erupția la vedere a ”vulcanului” din bucătăria internă a grupării din Becicherecu Mic și de fapt doar vârful icebergului, în schimb conflictele intestine din sânul colectivului clubului timișean, incluzând și amenințări și dispute fizice între diriguitori executivi și sportivi, sunt mult mai adânci și pline de o foarte mare încărcătură negativă.

Mama Mia

Mama Mia

Cele mai grave și complexe situații din parcursul roș-albilor în noul sezon s-au derulat atât înaintea forfaitului de sâmbătă de la Ripensia cât și mai apoi, neprezentarea din Ciarda Roșie fiind de fapt doar expunerea ca efect în văzul publicului amator de fotbal a unor agravante stări de fapt cum probabil s-ar putea găsi cel mai ușor doar în sportul românesc.

Mai precis, printre alte conflicte interne escaladând recent nu doar la nivelul disputelor verbale între diriguitori executivi și sportivi, ci care au alunecat spre violență fizică, joia trecută a adus, în ziua liberă a jucătorilor și fără antrenament, o convocare a lotului de fotbaliști din partea conducătorilor Tătaru și Gurin, și cu participarea delegatului Neagoe, dar în absența antrenorilor Stan și Hromei, în scopul informării componenților formației că își vor primi mai mult ca sigur drepturile pecuniare restante doar odată ce actualul ”principal” al băncii tehnice nu va mai fi la cârmă.

La întâlnirea derulată în lipsa staff-ului tehnic s-a lansat explicit din partea diriguitorilor ideea că există o legătură directă între momentul achitării restanțelor către jucători și cel al punerii lui Stan pe făraș, efectuarea plăților depinzând de despărțirea de antrenor, conform planului expus de conducători.

Înregistrări audio intrate în posesia Sporttim de la respectiva întrunire dezvăluie cât se poate de limpede stratagema urzită de șefii de la CS Nuova Mama Mia ca modalitate de pregătire a deplasării de peste două zile la Ripensia, expunerea verbală rostită în fața lotului de fotbaliști neavând nimic de-a face cu fenomenul sportiv, ci cu un soi de premeditare plănuită a altor pași, condiționați unul de celălalt.

În lumina întâlnirii de joi conducători – sportivi, dar și a conflictelor verbale și fizice escaladate în perioada premergătoare reuniunii, și care i-au pus pe jucători într-o situație ingrată, ajungându-se la lovituri, nu este pe undeva absolut deloc de mirare reacția de sâmbătă a fotbaliștilor de la CS Nuova Mama Mia, în vestiarul din Ciarda Roșie, de a nu apărea pe gazon ca ultimă soluție și formă de protest în fața unui întreg cumul de factori, picătura finală la acea oră constituind-o neachitarea restanțelor nici măcar în acel ultim ceas, ca urmare a altor solicitări în acest sens.

Ceva mai jos, evidențe de netăgăduit din cele rostite joia trecută în direcția lui Cosmin Stan de șefii executivi de la Mama Mia în fața jucătorilor, cu mențiunea că situația s-a deteriorat cu atât mai mult pentru echipa divizionară C în urma neprezentării de sâmbătă.

Mai exact, colectivul de jucători și antrenori ai alb-roșilor nu mai este lăsat începând din această săptămână să se pregătească pe baza sportivă CFR în baza stipulărilor inițiale din contractul între părți, o schimbare esențială survenind peste noapte, în sensul că Mama Mia s-ar mai putea antrena lângă Gara de Nord doar la orele dimineții, 8-12, și nu după-amiaza, cum se obișnuise pe parcursul anului 2016, încă din returul stagiunii trecute. Pregătirile înainte de prânz, o imposibilitate pentru opt dintre sportivi și ambii antrenori, dat fiind implicarea fotbaliștilor în activități de studii și învățământ sau în câmpul muncii, fapt valabil și pentru tehnicieni, activând dimineața ca profesori de Educație fizică și sport la unități școlare din afara Timișoarei. Aspecte cât se poate de bine cunoscute diriguitorilor de la CS Nuova Mama Mia, care, pare-se, n-ar ține însă la continuitatea în bune condiții a programului ciclic al colectivului, ci la alte manevre pentru a-și atinge scopul tot mai clar conturat, acela de înlăturare a antrenorului.

Sub pretextul micșorării zilei prin schimbarea orei și al programului încărcat de pe baza sportivă CFR, găzduind și pregătiri ale grupelor juvenile respectiv formației feminine, termeni modificați ai înțelegerii sunt expuși la arenă sub forma unei înștiințări cu ștampilă și semnată de Constantin Nedela, din partea clubului gazdă, notificare de care antrenorii și sportivii de la CS Nuova Mama Mia au luat cunoștință marți după-amiază, la descinderea lângă ”Gara Mare”, în intenția de a efectua primul antrenament al săptămânii în curs, după ziua de pauză de luni. Pe care nu l-au putut așadar derula.

Fără a fi fost înștiințați în prealabil în nici un fel dinspre conducătorii propriului club, antrenorii și jucătorii de la Mama Mia au fost puși în fața faptului împlinit, căutând de pe-o zi pe alta o variantă de pregătire a antrenamentului de astăzi, cu două zile înaintea meciului cu cărășenii. Astfel, Stan, Hromei și elevii lor au optat pentru a se pregăti la o bază sportivă din Calea Aradului, la Arena Carlo, pe banii antrenorilor și ai jucătorilor, cu toții neplătiți de gruparea divizionară C, costul închirierii pe o oră fiind de 140 de lei.

Mama Mia s-a antrenat așadar cum a putut astăzi între orele 16,30 și 17,30, pe suprafață sintetică, în condiții improprii pregătirii unui joc divizionar C programat vineri la ora 14, și rămâne de văzut dacă se va putea desfășura la fel și joi, însă cert este faptul că prin manevra de la stadionul CFR s-a întins coarda la maxim pe seama unui colectiv sportiv și așa extrem de încercat, în contextul în care, prin specificațiile fișei postului de antrenor principal, este foarte clar stipulat aspectul că programul echipei este întocmit strict de staff-ul tehnic. Acel program firesc, cu pregătiri după-amiaza, după-amiaza fiind programate și meciurile de campionat, este însă complet dat peste cap independent de dreptul și voința antrenorului, tehnicienii și elevii lor fiind alungați în pregătirea unei etape din plin sezon aidoma unor câini fără adăpost și cu stăpâni haini la suflet.

Cam spre așa ceva pot aluneca de o manieră incredibilă lucrurile în sportul și societatea românească în general. Stan și Hromei ar fi fost însă expediați și spre ”pepiniera” Centrului de copii și juniori a clubului Mama Mia, conform unei explicații oferite de conducătorul alb-roșu Gurin în paginile săptămânalului de profil Fotbal Vest, mutare de care, la fel, antrenorii n-au fost înștiințați în nici un fel de propria conducere, aflând de fapt despre acest aspect prin lecturarea respectivei declarații în publicația cu pricina. Nici o notificare scrisă pe adresa tehnicienilor nu relevă că ar fi fost trimiși la ceea ce este restrânsul sector juvenil al celor de la Mama Mia, două grupe de juniori transferate cu antrenori cu tot de la ”Gara Mare”, strictul necesar unei divizionare C pentru a putea participa în Liga 3 conform stipulărilor federale.

În acest context, rămâne de văzut care va fi următorul episod al conflictului fățiș de la CS Nuova Mama Mia, unul derulându-se la vedere cu ocazia neprezentării de sâmbătă la Ripensia, în Ciarda Roșie, unde totul s-a lăsat nu doar cu un 3-0 împotriva vizitatorilor, ci și cu procese verbale întocmite de Jandarmerie pe adresa conducătorului Gurin dar și a jucătorului Albert, primul pentru comportamentul la adresa juniorului din propriul efectiv, Filip, în apărarea căruia a sărit colegul său de echipă, surprins în această ipostază de apărătorii ordinii de drept.

Un conducător executiv de la Mama Mia s-a văzut așadar implicat în conflicte fizice cu proprii jucători nu doar în calitatea roș-albilor de chiriași pe CFR, ci și într-o deplasare de campionat la Ripensia, ceea ce descalifică total șefia divizionarei C, culmea ironiei fiind că tocmai un asemenea diriguitor forțează prin neortodoxe metode de culise înlăturarea antrenorilor formației.

Gurin și Tătaru le spuneau jucătorilor mai direct sau mai pe ocolite în ziua liberă a fotbaliștilor, la întâlnirea de joia trecută în absența antrenorilor, că își vor primi banii în momentul în care Stan și Hromei nu vor mai fi pe banca tehnică, la care reacția sportivilor, logică și absolut firească, s-a canalizat pe aspectul că nu există nici o legătură între încasarea drepturilor pecuniare restante, sume pe care le așteptau în urma nenumăratelor promisiuni, și situația contractuală a tehnicienilor, un aspect aparținând exclusiv conducerii divizionarei C în relația cu cei doi tineri truditori în breasla antrenorilor.

Conducătorii nu s-au lăsat cu una, cu două, vrând să detecteze pe cine pot conta, iar la triere, cine nu vrea să joace sâmbătă, să iasă, cu toții au părăsit incinta, sportivii făcând corp comun ca un prim semnal înaintea evenimentelor de peste două zile, din Ciarda Roșie.

Unde atitudinea antrenorilor puși la rândul lor într-o situație limită prin neînscrierea numelor lor pe documentul oficial înaintea partidei s-a conturat pe ideea unei solidarități tacite și mutuale de genul faceți cum considerați mai bine de cuviință, iar indiferent de opțiune noi vă vom înțelege perfect. Antrenorii alegeau deja de marțea trecută calea memoriului către AFAN, pe când jucătorii au surprins prin spontaneitatea unui protest activ și fățiș înaintea orei de start: nu primim banii, nu ieșim pe teren.

Totul însă după ce joi li se spuneau explicit mai multe lucruri în întâlnirea cu Gurin, Tătaru și Neagoe, dar în absența antrenorilor.

Astfel, Gurin își începea atunci prelegerea în fața jucătorilor prin a invita la încheierea discuțiilor în contradictoriu dar și a amenințărilor, pledând pentru o bună colaborare, în absența căreia, conform explicațiilor sale, nu se ajungea la nici un rezultat. Conducătorul mai zicea în continuare că nu mai este supărat pe absolut nimeni dintre cei prezenți și că dacă n-ar fi luptat, lacătul ar fi fost cam demult pus la divizionara C. Diriguitorul a mai pledat apoi pe lângă sportivi să nu mai intervină atâtea acuze, întrebându-se retoric ce rost ar avea să ajungă să-și dea în cap unul altuia, conducători cu jucători, pentru o prostie…

Același Gurin s-a referit că trebuie să existe un nou început în relația conducători – jucători și a zis în continuare că tot ceea ce le cere se limitează la a ajunge la o înțelegere în care părțile de față să meargă înainte, adăugând că altfel sportivii ar fi cei care ar avea mai mult de suferit decât vorbitorul sau colegul său din conducerea executivă, ex-fundașul Petre Tătaru.

Gurin și-a continuat explicațiile în fața jucătorilor prin a le spune că este o situație care într-un fel sau altul se va rezolva, completând că nu s-ar putea altfel dar apreciind la 100% potențialul de rezolvare al respectivei probleme, după care a și dezvăluit în ce sens ar surveni rezolvarea dificultății. Mai exact, în baza unei decizii anterioare, cum că se hotărâse mai demult despărțirea de actualii antrenori, doar că tot timpul vorbise patronul cu Stan, de unde și tărăgănarea nedorită de șefii executivi dar survenind de peste Atlantic, cum că să i se mai dea o șansă, să se mai continue cu Cosmin Stan. Ceea ce nu ar mai fi fost însă cazul în urma unei întorsături de situație, Gurin mai explicându-le sportivilor că s-a ajuns până la urmă la concluzia că dacă este să supraviețuiască echipa, atunci trebuie schimbat antrenorul.

Tot vicepreședintele divizionarei C le-a mai zis apoi că ”domnul din America”, cel care le-a dat banii până acum, și care îi va da și în continuare, are la rândul său niște dorințe și va merge înainte doar în anumite condiții, dar care n-ar avea de ce să fie relevate în acel moment și jucătorilor.

Gurin s-a mai exprimat apoi în sensul că a luat la cunoștință de existența nemulțumirilor din lot, că jucătorii nu ar vrea să intre pe gazonul Ripensiei, să nu mai joace, zicând că se va plăti tot ceea ce ar fi de achitat, în ideea ducerii la bun sfârșit a turului de campionat, cu perspective date de discuții în ideea alăturării unui alt conducător, într-un tandem cu George Sîngeorzan, nou conducător care n-ar fi însă implicat financiar.

Le-a vorbit apoi jucătorilor și președintele executiv Petre Tătaru, care s-a declarat conștient de faptul că ar exista restanțe de circa o lună și un pic la adresa sportivilor, pomenind însă de aspectul că în propria-i carieră s-a confruntat cu o situație în care nu și-a încasat drepturile bănești timp de 9 luni, și completând prin a mărturisi că s-ar fi așteptat la mai mult din partea unor componenți ai efectivului, în special din partea celor tineri, chiar și în condițiile date.

Fără a oferi un termen de plată, și prin a spune că nu știe exact, că va fi vorba despre o zi, două zile, 5 zile, o săptămână, Tătaru a zis că în momentul în care se va rezolva problema cu Cosmin Stan, a doua zi, jucătorii își vor încasa banii la zi și nu va fi nici un fel de problemă.

Cei doi conducători s-au completat apoi reciproc în a da asigurări sportivilor de față că în momentul în care se va finaliza discuția, ceea ce în opinia lor s-ar derula în cel mai scurt timp, și se va ajunge la un numitor comun cu Cosmin Stan, s-ar debloca și situația. Diriguitorii executivi au admis apoi că trimiterea lui Stan la plimbare era prevăzută din ziua premergătoare sau de fapt deja în urma jocului cu Astra Giurgiu ori măcar după cel cu CSM Lugoj, completând că s-ar mai fi schimbat lucrurile, dar nu din partea lor.

Tot într-o voce, diriguitorii au mai spus că Stan n-ar avea cum să mai stea la echipă, însă pledoaria conducătorilor, completată cu câteva aspecte și de Elti Neagoe, n-a avut ecou în rândul sportivilor, din rândul cărora au răzbătut voci ferme, subliniind că depind de banii respectivi, de sudoarea muncii lor, pentru care prestează această activitate.

Glasuri mai tinere și curate au replicat răspicat că sportivii sunt absolut sătui de promisiuni, simțindu-se duși mult prea mult cu vorba și constatând că nu s-a întreprins de fapt nimic în sensul stingerii datoriilor către componenții lotului, de unde și temerea de a nu mai avea pic de încredere în rezolvarea jenantei stări de fapt.

Fotbaliștii au subliniat la fel de clar și pe bună dreptate că încasarea drepturilor financiare nu are nici o legătură cu problema din club pe relația conducere – antrenori, care nu-i privește, indiferent de persoana celui de pe banca tehnică. Dinspre trioul susținător al pledoariei a țâșnit și aspectul că finanțatorul George Sîngeorzan le-ar fi spus că atâta timp cât nu se rezolvă problema antrenorilor, nu ar mai fi dispus să piardă vreun ban.

S-au spus și mai multe, așa cum s-au întâmplat foarte, foarte multe la CS Nouva Mama Mia în acest 2016, aspecte dintre cele mai grave, un eșantion în miniatură al dezastrului și mizeriei din fotbalul mioritic.

Dar toate la timpul lor, momentan fiind de remarcat ironicul dar tipicul aspect pentru România că s-a pomenit mai mult despre Mama Mia în marea presă campioană de trust și cu bust pe seama neprezentării de sâmbătă, decât se pomenise în toate sezoanele la un loc în care clubul de pe ”Comunalul” din Becicherecu Mic urcase chiar ca dublu vicecampion al seriei în care participă și la ora actuală. Pe-atunci, nici că exista pe radar, deși era vorba despre sport în sine și reușite. Acum, că e țigănie ca la ușa cortului, Mama Mia a intrat dintr-odată în colimatorul detectorilor de senzațional. Sporttim are din nou, ca în toate cazurile, conștiința împăcată și perfect curată, mediatizând constant și săptămânal în sezoanele acestui deceniu traiectoria grupării comunale, de unde că punctarea actualei stări de fapt a survenit ca o continuitate firească pe firul unei povești la un moment dat admirabile, acum nedemnă de lumea civilizată a arenelor.

Iar culmea este că se forțează cu orice preț și prin orice mijloace înlăturarea antrenorilor tocmai după o serie de două victorii, în dauna liderului și pe terenul vicecampioanei din C4, plus o remiză, combinată cu disputarea unei 16-imi de finală în compania deținătoarei la zi a titlului național. Contradicție ce vorbește de la sine despre situația neagră de la roș-albi.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: