Mărire și decădere. Dunărea și Poli anul trecut în play-off-ul de promovare în Liga 1, acum penultima și antepenultima la start în play-out-ul Ligii 2. Declarații Croitoru, Scutaru

Într-un singur an, din aspirante la accederea în Liga 1 – Dunărea Călărași chiar pe un loc de promovare directă în elită la startul fazei play-off a Ligii 2 din 2021, ASU Politehnica atunci la rândul ei în zona 1-6, cele două formații au ajuns să demareze faza play-out a grupei secunde valorice în eșalonul 2 de pe poziții amenințătoare, sud-esticii de pe un loc de retrogradare directă în Liga 3, alb-violeții de pe unul de baraj pentru supraviețuire. Iar dacă bănățenii, favoriți acasă în întâlnirea directă de debut de sâmbătă de la ora 14, vor și câștiga pe ”Știința”, atunci fosta prim-divizionară care acum nici 3 ani încă evolua pe prima scenă va fi virtual retrogradată deja înaintea celorlalte 6 etape din Grupa A. 

Mărire și decădere așadar în cazul Dunării și Politehnicii de la un an la altul. Căci, în vreme ce Petrolul Ploiești devine a treia formație care să joace în faza play-off în două dintre cele 3 sezoane în care acest sistem a fost aplicat odată cu anomaliile ”pLandemiei”, prahoveni după 2 ani din nou în 1-6, precum în 2020 și 2021 concurau succesiv în prima grupă valorică atât CS Mioveni cât și Rapid, în schimb călărășenii și ”violeții” sunt departe de parcursul din sezonul trecut, poliștii urmând a aborda acum de pe antepenultima treaptă Grupa A din play-out, după AFK Csikszereda, Metaloglobus, ACSM Politehnica ”Raw Pots” Iași și CSC 1599 Șelimbăr, iar dunărenii chiar de pe penultimul loc, dar la nu mai puțin de 14 puncte în urma bănățenilor.

De fapt, diferențele de puncte la start sunt suficient de mari, harghitenii începând cu 33 în cont, bucureștenii cu 28, ieșenii cu 25, sibienii cu 23, alb-violeții cu 21, Dunărea cu numai 7 iar nou-promovata Dacia Unirea Brăila – virtual retrogradată, cu doar două. De prisos a insista în privința aberantului sistem competițional, unul impropriu și în regim de avarie, care devalorizează și în continuare competiția ligii secunde, din moment ce mai mult de jumătate dintre cluburile participante în ediția 2021-2022, mai exact 12 grupări din totalul celor 20, au asigurate conform acestui plan croit strâmb de FRF doar câte 25 de partide fiecare în întregul campionat: 19 în sezonul regular tur și 6 în play-out.

Una dintre acestea, sâmbătă după-amiază pe ”Știința”, fără ilegalele și absurdele normative nejustificate din ultimii 2 ani, la finele etapei I în Grupa A, după jocurile de la 11, dintre brăileni și Metaloglobus, respectiv sibieni și ieșeni, de interes pentru alb-violeți.  

Iar dacă va pierde sâmbătă, Dunărea va fi matematic retrogradată în Liga 3, ceea ce au mai pățit nu demult prim-divizionare de când cu lansarea Ligii 2 în serie unică, și anume ACS Poli Timișoara în 2019, ACS Daco-Getica București drept urmașă a lui Juventus și CS Pandurii Lignitul anul trecut, Astra Giurgiu fiind la rândul ei pe punctul de a împărtăși aceeași soartă.

În tot cazul, Dunărea a avut un sezon înfiorător, 19 1 4 14 12-50 7 puncte, începând anul 2022 cu un copleșitor 6-0 la AFC Hermannstadt, continuându-l cu cedarea la scor pe teren propriu a duelului direct din Bărăgan, 0-8 cu Unirea Slobozia, căreia i-a pasat ștafeta în privința reprezentării zonei geografice respective în play-off.

De fapt, în 11 etape Dunărea n-a înscris deloc, două dintre cele 8 runde în care a marcat fiind și chiar primele două ale campionatului, 3-3 la Timișoara cu Ripensia, 1-3 acasă cu Politehnica, în prima decadă din august 2021. Era încă bine și cald. Căci în primele 8 etape călărășenii au pierdut o singură dată cu 3 goluri diferență, dar în celelalte 11 care au urmat au clacat de 6 ori la scor. Umbră palidă a prim-divizionarei din 2018-19.

Umbră palidă și a galben-albaștrilor din primăvara trecută, în care abordau faza play-off de pe un loc de promovare directă în Liga 1, planuri încurcate însă din capul locului, pe 3 aprilie 2021, când Dunărea remiza 0-0 la Călărași cu Politehnica, în prima dintre cele 10 runde din zona 1-6. Implicit, cobora după acea etapă pe locul de baraj, ASU rămânând totodată la numai două puncte în urmă.

Anul trecut se pornea de pe poziții foarte strânse în play-off, craiovenii cu 35 de puncte, Dunărea cu 34, Rapid și CS Mioveni cu câte 33, poliștii și Csikszereda cu câte 32, anul acesta de la diferențe notabile: Petrolul cu 49, ”U” Cluj cu 42, Hermannstadt cu 41, CSA Steaua cu 37, Concordia cu 36 iar Unirea Slobozia cu 33. 

Dunărea încheia atunci faza play-off cu bilanțul 10 2 4 4 10-18 10 puncte, tot atâtea precum Csikszereda, vecine pe locurile 4-5, în urma celui de baraj, adjudecat de CS Mioveni, pe când ASU Politehnica a șasea și ultima, 10 2 3 5 9-15 9 puncte. Dar se poate estima că tocmai ”violeții” poliști au dinamitat șansele Dunării de a prinde locul de baraj, odată ce i-au depășit pe călărășeni pe ”Dan Păltinișanu” în prima rundă din returul fazei play-off, 2-1 în 30 aprilie 2021. Craiovenii aveau atunci a promova direct cu 54 de puncte, la fel rapidiștii cu 49, CS Mioveni încheind cu 48 în cont și promovând apoi la baraj în dauna sibienilor, pe când Dunărea a totalizat 44 de puncte, Csikszereda 42 iar ASU Politehnica 41. Aceste ultime 3 formații reîntâlnindu-se acum în Grupa A din play-out.

Cu poliștii primindu-i pe rând acasă pe cei de la Dunărea, din Șelimbăr și București – și anume Metaloglobus, deplasările avându-le în etapa a II-a la Miercurea Ciuc – asta după o săptămână de pauză competițională a Ligii 2, la Brăila în runda a IV-a – asta după o săptămână de așteptare pe tușă pentru ”violeți”, respectiv în Moldova, în etapa finală, la ACSM Politehnica ”Raw Pots” Iași – această încurcă borcane în ferocea propagandă ieftină de imagine purtată insidios și prin sport în cazul diversiunilor, mascaradei, manipulărilor de manual și minciunilor de prin vecinii de la nord-est, ilustrată fidelă a absurdităților din Carpați în numele falselor virtuți, în 2022 ”din grija pentru semeni” de peste hotare, nouă cauză strâmbă după cea din 2020-2021, atunci pentru ”protejarea celor dragi” de covrigul-guvid. Divinitatea le vede pe toate, cât de greșit sunt poziționați românii, pe axa răului, de partea murdară a istoriei. N-o stăpânești, ești condamnat a o retrăi. Dumnezeu cu mila.

În ceea ce privește întâlnirea de poimâine, „este prima etapă din play-out, primul joc din şase meciuri foarte dificile, în care fiecare punct este foarte important. Avem, faţă de Şelimbăr, echipa aflată în faţa noastră, un deficit de două puncte, aşa că misiunea noastră este una foarte dificilă, însă, în acelaşi timp, suntem încrezători că putem să recuperăm această diferenţă şi să încheiem sezonul fără griji. Nu va fi uşor, va fi foarte greu, fiecare joc va fi foarte dificil, însă ne pregătim pentru a avea acest final de sezon foarte bun şi sperăm ca la final lucrurile să fie aşa cum ne dorim cu toţii. Într-adevăr, Dunărea Călăraşi a avut rezultate modeste pe tot parcursul campionatului, nu doar în acest început de an, acum poate şi datorită faptului că au fost schimbări la nivelul lotului. Sunt jucători foarte tineri. Dintre jucătorii cu experienţă, se regăsesc la momentul acesta foarte puţini, şi mă refer la un Stoica, la un Ţenea, jucători mai vechi. Însă nu cred că poate să fie vorba de relaxare, toată lumea este concentrată, toată lumea este responsabilă şi conştientă că fiecare joc este foarte important şi trebuie tratat cu maximă seriozitate”, după cum a declarat astăzi Nicolae Croitoru, antrenorul principal al Politehnicii.

„Noi încercăm să luăm din această presiune, cred că va trebui să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut în terenul de joc. Eu cred că şi la antrenamente va trebui să ne concentrăm pe îmbunătăţirea jocului şi poate mai puţin pe poziţia din clasament… Am demonstrat şi cu alte ocazii că putem să avem evoluţii bune, chiar dacă miza este una importantă, mai ales în ultima perioadă, poate mai puţin jocul cu FC Hermannstadt, şi acelaşi lucru va trebui să-l facem şi de acum încolo”, a precizat tehnicianul alb-violeţilor cu referire la locul ocupat în clasament.

În urma jocului cu AFC Hermannstadt, căpitanul Ioan Mera a devenit incert, din cauza loviturii din zona feţei, în schimb, Claudiu Pamfile a reintrat de ieri în programul echipei şi va fi prezent în lot, precum Cosmin Bîrnoi, prezent deja pe bancă la duelul cu sibienii.

„Noi ne gândim în fiecare meci la victorie. Trebuie să facem cât mai multe puncte şi sâmbătă să fie primul meci, cu care începem. Sperăm să câştigăm şi să nu fim relaxaţi. Într-un fel ne-am aşteptat, pot să spun, am văzut şi celelalte rezultate şi sper să nu fie apăsător. Noi venim în fiecare zi la antrenamente şi dăm 100%, facem ce spune antrenorul şi sperăm să aplicăm tot ce spune în meci, să se vadă lucrurile pozitive”, a spus şi Cristian Scutaru, vicecăpitanul Politehnicii. Fundaşul a vorbit şi despre readaptarea cu stadionul „Ştiinţa” după mai bine de un an de zile în care poliștii au jucat pe ”Dan Păltinișanu”: „Atunci a fost o perioadă în care ne-am antrenat doar pe el, zi de zi, ştiam mai bine terenul «Ştiinţa». Apoi, s-a schimbat, am făcut mai multă pregătire pe «Dan Păltinişanu» şi poate din punctul ăsta de vedere ne-am adaptat suprafeţei de joc de acolo, fiind un teren mai mare, tribuna mult mai mare, suporterii mult mai mulţi şi ne-am ataşat. Acum, ne-am întors la «Ştiinţa», sperăm să ne adaptăm cât mai repede iarăşi şi să se vadă acest lucru prin rezultatele şi jocurile noastre”. 

Partida Politehnica Timişoara – Dunărea Călăraşi se dispută sâmbătă 19 martie de la ora 14, pe stadionul „Ştiinţa”, în prima etapă a play-out-ului Ligii 2. Informaţii despre bilete, conform celor diseminate de clubul organizator, în link.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci × 8 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: