Memorialul Dan Bagiu, dedicat juniorilor și la ediția a noua, cu 8 echipe. Scoruri de 5-0 în finalele la medalii de la Lugoj. CSM, LPS Banatul și CSȘ pe podium

Numeroși spectatori și o frumoasă emulație în jurul competiției memoriale juvenile de fotbal găzduită săptămâna aceasta la Lugoj, sportul local comemorându-l conform tradiției și în acest sfârșit de an pe cel care a fost Dan Ovidiu Bagiu. Iar anii au trecut, ediția din 2017 fiind deja a noua a întrecerii dar și cea de-a doua consecutiv rezervată juniorilor, într-o schimbare de registru pentru care organizatorii evenimentului optau în decembrie 2016.

Dan Bagiu (1967-2008)

”Memorialul Dan Bagiu” este organizat anual la Lugoj în decembrie în semn de omagiu adresat fostului fotbalist din generația 1967 care avea să ajungă la nici 20 de ani în curtea Stelei. Dan Bagiu a reprezentat unul dintre cele mai mari talente descoperite, crescute și formate de școala de fotbal lugojeană de-a lungul istoriei sale. Împătimit al sportului cu balonul rotund, Dan Bagiu a fost una dintre cele mai importante valori fotbalistice ale Lugojului, care în 1987 a jucat pe postul de portar la câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni din 1986, Steaua București. În urma sa a rămas amintirea unei foste glorii a fotbalului de pe Timiș din anii 80-90 și a unei performanțe unice la nivel de portari, atunci când cele mai mari echipe ale României și-l doreau alături.

Dan Bagiu a început fotbalul la Lugoj, orașul unde s-a născut. În 1977-1978, la vârsta de 10 ani, a fost legitimat la Clubul Sportiv Școlar Lugoj, grupa de fotbal. S-a remarcat prin ambiție, dăruire și talent, devenind peste ani unul dintre cei mai buni portari. La numai 16 ani, în 1983, face primul salt important din cariera sa de sportiv, fiind chemat la echipa mare de-atunci a orașului, Vulturii Lugoj. În același an talentul său este remarcat și de responsabilii cu selecția juniorilor din Federația Română de Fotbal, fiind cooptat la echipa națională de tineret. Performanța de a juca pentru ”tricolor” îi aduce 3 ani mai târziu, pe când avea doar 19 ani, transferul pe postul de titular la echipa de tineret a celui mai titrat club al momentului, Steaua București. Un an mai apoi face pasul către prima echipă, care izbutea cea mai mare ispravă a fotbalului de club românesc prin câștigarea Cupei Campionilor Europeni.

Antrenorul Stelei în acel moment era Anghel Iordănescu. La Steaua, Dan Bagiu a fost coleg de buturi cu Gheorghe Liliac și Dumitru Stângaciu. După o perioadă petrecută la echipa mare a clubului bucureștean, Dan Bagiu ajunge titular sub comanda lui Bujor Hălmăgeanu la Steaua Mizil, formație satelit în vremea aceea a câștigătorilor Cupei Campionilor Europeni.

După 3 ani petrecuți la București, Dan Bagiu se întoarce în 1988 în Banat, pe când avea aproape 22 de ani, și apără poarta lui Progresul Timișoara, care avea rezultate promițătoare. Cariera de performanță continuă după evenimentele din decembrie 1989 iar din 1991 devine coleg cu cunoscutul portar Câmpeanu, la Gloria Bistrița, divizionară A condusă de Remus Vlad. Aici și-a adus contribuția apărând poarta bistrițenilor în confruntări cu formații de seamă din capitală. După 2 ani de zile, în 1993, revine definitiv acasă, la Lugoj, iar până în 1994 este titular la Venus Lugoj, după care se retrage din activitatea de performanță dar rămâne aproape de fenomenul fotbalistic local, câțiva ani mai târziu găsindu-l în poarta echipei de amatori PoliMicro4, unde reflexele care l-au propulsat la echipele de top ale țării au primit aprecierile prietenilor cu care a jucat în ultima parte a vieții sale.

Dan Bagiu a activat mulți ani și ca organizator de competiții la Comprest Lugoj și Auxerre Lugoj. Prin cariera de excepție pe care a avut-o, Dan Bagiu rămâne un reper fotbalistic lugojean demn de urmat de tinerele generații de sportivi și fotbaliști.

Ediția întrecerii fotbalistice memoriale din acest an a implicat tot 8 formații juvenile iar programul a însumat 16 partide, inițial în două grupe iar apoi pentru stabilirea ordinii primelor 4 clasate.

Turneul în sală a reunit la start grupările locale CSM Lugoj și CSȘ Lugoj, dar și alte formații din estul județului Timiș precum AS Știuca, Flacăra Făget și VHP Pădureni, precum și ACS Recaș respectiv ACS Ghiroda și LPS Banatul Timișoara.

Formațiile lugojene au învins pe linie în toate meciurile disputate în faza preliminară a seriilor, CSȘ chiar la zero în Grupa A iar CSM în Grupa B, însă gruparea Clubului Sportiv Școlar a fost întrecută în penultimul act de LPS Banatul, învinsă la rândul ei și în finala pentru locul 1 de aceeași CSM Lugoj, câștigătoare a trofeului ”Memorialul Dan Bagiu” cu 5-0, după ce în calificări o depășea cu 7-3. În Grupa A, cei de la CSȘ Lugoj au dominat cu 9 puncte din tot atâtea posibile și golaverajul 10-0, grație succeselor pe rând cu 2-0 cu cei din Recaș, 3-0 cu Flacăra și 5-0 cu ACS Ghiroda, lideri urmați pe locul 2 de juniorii formației ACS Recaș, cu 4 puncte dintr-un 2-1 cu ACS Ghiroda și 1-1 cu Flacăra, echipă tot cu 4 puncte și mulțumită unui 1-0 cu cei din Ghiroda, pe când în Grupa B ierarhia finală a fost: 1. CSM Lugoj 9 puncte (14-5), 2. LPS Banatul 6p (11-8), 3. AS Știuca 3p (5-7), 4. VHP Pădureni 0 (0-10).

Meciurile eliminatorii pentru pătrunderea în finală, disputate în cruciș între câștigătoarele de serii și ocupantele locurilor 2, au adus victorii la scor, CSȘ Lugoj – LPS Banatul 1-4 respectiv CSM Lugoj – ACS Recaș 11-1. Mai apoi, în finala mică, pentru locul 3, gazda CSȘ Lugoj a trecut cu 5-0 de alb-verzii lui ACS Recaș iar cu același scor a tranșat favorabil ultimul act pentru adjudecarea trofeului formația localnică CSM Lugoj, 5-0 cu LPS Banatul.

S-au efectuat și nominalizări individuale, cel mai bun jucător al întrecerii fiind desemnat Raul Ludwic de la LPS Banatul Timișoara, iar cel mai bun portar, Egeto Erik, de la CSȘ Lugoj. Totodată, titlul de golgheter al turneului a fost câștigat de juniorul lui CSM Lugoj, Raul Repede.

Buna organizare a evenimentului a inclus și înmânarea tuturor cluburilor participante a unei mape de prezentare a competiției dar și a celui comemorat, Dan Ovidiu Bagiu, de toate detaliile organizatorice îngrijindu-se cu atenție CSȘ Lugoj și CSM Lugoj, cu sprijinul Primăriei municipale și a Colegiului de Arbitri Lugoj, iar cu suport tehnic în ceea ce privește sortimentele de echipament oferite ca premii, firma Dribling.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte − 6 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: