Stadionul Fortuna din satul Covaci va găzdui în week-end prima ediție a „Memorialului Ioan Macavei” la fotbal, competiție rezervată școlilor generale din Timișoara și din judeţul Timiș, mai precis elevilor din clasele a VIII-a, dar echipele pot include și elevi din clase mai mici. Nu pot participa copii născuți înainte de 1 ianuarie 1996.
Se va juca pe teren mare, 11 la 11, două reprize a câte 10 minute, eliminatoriu, în caz de scor egal apelându-se direct la loviturile de la 11 metri. Echipa câștigătoare va primi un premiu financiar consistent, iar cel mai bun jucător al competiției va fi răsplătit cu o bursă lunară, timp de un an! Înscrieri, la [email protected] sau la tel. 0256/312.035 și 0742/157.171.
Deși mai sunt câteva zile, după cum anunţă portalul www.fortuna-covaci.ro, numărul echipelor înscrise la prima ediție întrece orice așteptare. Au confirmat prezența, printre altele, școlile generale din Giarmata, Belinț, Sânandrei, Pișchia, dar și LPS Banatul și școala nr. 7 din Timișoara.
Memorialul Ioan Macavei este o competiţie fotbalistică rezervată unităţilor cu învăţământ gimnazial din Timișoara și județul Timiș. Competiția se desfășoară, timp de două zile (sâmbătă și duminică), pe stadionul Fortuna din satul Covaci (jud. Timiș, la 7 km nord de Timișoara, în direcția Arad).
Toţi jucătorii participanţi la competiţie trebuie să fie născuţi după 1 ianuarie 1996 și să fie elevi în clasele a VIII-a (sau în clase mai mici) la respectivele unități de învățământ. Pot participa și jucători legitimați la cluburi și asociații sportive, evident, cu condiția de a fi elevi ai respectivei unități de învățământ. Se va juca pe teren mare, 11 la 11 (câte un portar și 10 jucători de câmp), două reprize a câte 15 minute (cu o pauză de 5 minute), eliminatoriu, în caz de scor egal apelându-se direct la loviturile de la 11 m. Se respectă regulile jocului de fotbal pe teren mare. Fiecare echipă poate face oricâte înlocuiri de jucători pe parcursul unui meci (un jucător care a fost schimbat putându-se întoarce pe teren pentru a înlocui un alt jucător).
Se va juca în sistem campionat doar dacă numărul echipelor înscrise este mai mic de șapte. Dacă numărul echipelor înscrise este mai mic de 16, echipele vor fi împărțite în mai multe grupe, iar apoi se va juca eliminatoriu. Se vor acorda 3 puncte pentru joc câştigat, 1 punct pentru joc egal, 0 puncte pentru joc pierdut. Programul de desfăşurare al competiţiei va fi stabilit prin tragere la sorţi.
În cazul în care, după disputarea meciurilor din grupe, două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte, se vor aplica, în ordine, următoarele criterii de departajare: a) Cel mai mare număr de puncte în meciurile directe; b) Diferenţa de goluri în meciurile directe; c) Cel mai mare număr de goluri marcate în meciurile directe; d) Golaverajul mai bun în meciurile directe; e) Golaverajul general mai bun în toate meciurile din grupă; f) Cel mai mare număr de goluri marcate în toate meciurile din grupă; g) Tragere la sorți.
În meciurile eliminatorii terminate la egalitate, pot executa lovituri de departajare toţi jucătorii trecuţi pe foaia de arbitraj, cu excepţia celor care au fost eliminaţi pe parcursul meciului. Orice jucător de câmp poate lua locul portarului la executarea acestor lovituri, cu condiţia să îşi schimbe tricoul.
Fiecare unitate de învățământ poate prezenta o singură echipă (selecționata elevilor din clasele a VIII-a, eventual și din clase mai mici, de la respectiva unitate). Pot participa unități de învățământ indiferent de profilul lor (școli generale, licee, licee sportive). În mod excepțional, pot participa și unități de învățământ din afara județului Timiș.
Lotul fiecărei echipe poate fi alcătuit din maxim 22 jucători și minim 11 jucători. Fiecare conducător de delegaţie (echipă) va prezenta un tabel cuprinzând numele și prenumele delegatului și al antrenorului (care poate fi una și aceeași persoană), iar pentru fiecare jucător: numele, prenumele, data, clasa, viza medicală. Tabelul va avea ştampila unităţii de învăţământ și va fi semnat şi parafat de către directorul şcolii. Pentru fiecare jucător se va prezenta carnetul de elev. Comisia de Organizare a competiției va valida dreptul de participare al echipelor. La meciuri, pe banca de rezerve pot lua loc, pe lângă jucătorii de rezervă, câte un antrenor și un delegat pentru fiecare echipă.
Nici o echipă nu poate începe un meci având pe teren mai puțin de 11 jucători. Un joc nu mai poate continua dacă una dintre echipe are trei jucători eliminaţi, echipa respectivă pierzând meciul la ”masa verde”. Un jucător eliminat nu are drept de joc în meciul următor pe care sa îl va susține în respectiva ediție a competiției.
Echipele își asigură transportul prin resurse proprii, iar jucătorii trebuie să aibă asupra lor șorturi (nu neapărat de aceeași culoare), jambiere (șosete) și pantofi de sport (cu crampoane sau fără). În cazul în care o echipă nu are tricouri din același model și aceeași culoare, va primi maiouri de aceeași culoare din partea organizatorilor. Echipa câștigătoare va primi un premiu consistent în echipament sportiv, un trofeu și o diplomă, echipele de pe locurile 2, 3 și 4, câte o diplomă, iar cel mai bun jucător al competiției, ales de un juriu desemnat special, va primi un trofeu și va fi răsplătit cu o bursă lunară, timp de un an.
Pentru înscrieri se poate folosi adresa de e-mail [email protected] sau tel. 0256/312.035 și 0742/157.171. Termenul de înscriere este până cu o zi înaintea competiției, vineri, ora 16. Echipele sunt obligate să fie prezente în prima zi a competiției, sâmbătă, la ora 10:30, pentru ședința tehnică și tragerea la sorți; în caz contrar, nu vor mai putea participa.