Mezin, răspuns la 15 ani contractului propus de ACS Poli, de 300 de lei, pe 3 ani: documente. Sîntean despre Anton: ”I-a zis că dacă azi semnezi, mâine urci în autocar… Împotriva lui Andrei s-a creat un curent negativ”

Andrei Mezin, atacantul devenit în 22 iunie 2014 vicecampion național de juniori C cu ACS Poli Timișoara, este între cei 19 jucători de câmp selecționați de Adrian Boingiu în vederea meciurilor amicale ale României U16 cu polonezii, de astăzi de la ora 18,30 și sâmbătă, alături de colegii de club Hăruț și Dragomir, însă adolescentul încă în vârstă de 15 ani a răspuns convocării la lotul reprezentativ preocupat fiind de termenii contractului propus de nou-promovata în Liga 1, pe care l-a primit acum nici două săptămâni.

Sporttim prezintă mai jos documentul datat 21 mai 2015 prin care ACS Poli îl aștepta pe Mezin la sediul clubului pentru a semna în termen de 7 zile lucrătoare contractul propus, dar și spusele lui Cosmin Sîntean în privința acestei situații precum și răspunsul scris din partea fotbalistului junior, datat 27 mai.

Foarte pe scurt, Andrei Mezin primea în plic din partea clubului timișorean, pe adresa de domiciliu de la Teremia Mare, cu peste o lună înaintea împlinirii vârstei de 16 ani, aniversare pe care o va serba în 26 iunie, contractul de muncă cu o durată de 3 ani, cu începere de la 1 iulie 2015, stipulând o retribuție lunară netă de 300 de lei, însoțit de o adresă din partea aceleiași grupări alb-negru, semnată de Liviu Anton, Ion Timofte și Aurel Șunda, în care era invitat să semneze cu prim-divizionara în termen de 7 zile de la primirea documentației.

În aceeași lună trecută, mai exact în a doua decadă, Mezin încerca fără succes pătrunderea cu echipa juniorilor B a lui ACS Poli Timișoara în semifinalele Campionatului Național FRF al categoriei 1998/99, atacantul încheind dezolat și în lacrimi duelul direct pentru calificarea de la zonal cu CS U Craiova, disputat în Complexul ”Dan Păltinișanu” pe 14 mai, consemnând un convenabil 0-0 vizitatorilor olteni. În prealabil, la debutul la zonal, pe 11 mai, vârful de 15 ani era introdus la pauza jocului cu CS ”U” Cluj, la scorul de 1-1, și egala în minutul 67 cu un splendid drept din afara careului la colțul lung, 2-2 – rezultat final, după care, a doua zi, semna în minutul 34 golul 4 al elevilor lui Robert Frușa, cu capul, într-un 5-2 cu Ceahlăul Piatra Neamț. Turneul patrulater avea să se încheie cu atacanții Mezin și Velcotă principali marcatori ai bănățenilor, fiecare cu câte două reușite, dar nu și în meciul cheie contra craiovenilor, încheiat cu ascuțite reproșuri între cei 2 colegi de linie, titulari la acea oră, dezamăgiți de ratarea obiectivului.

O lună mai așadar cu de toate pentru juniorul care puncta și un finish de august 2014 cu de toate, pe 19 ale lunii figurând alături de Vlad Dragomir între titularii selecționerului aflat la debut Adrian Boingiu într-un 3-0 cu România U16 în fieful Rusiei dar pe 31 și la surprinzătorul debut în tricoul unei nou-promovate în Divizia D Timiș, AS Murani, cu care pierdea acasă cu 0-3 în fața Unirii Sânnicolau Mare, în runda a V-a a sezonului.

Toamna l-a regăsit deschizând scorul în amicalul internațional de la Pâncota al României U16 cu maghiarii, pe 14 noiembrie, dar și încheind pe locul 4 în ierarhia golgheterilor turului Diviziei D Timiș, cu un activ de 9 goluri pentru nou-promovata din Murani, de la care a revenit la începutul acestui an în ”pepiniera” lui ACS Poli, înscriind chiar și golul victoriei, cu capul, în minutul 90, pentru o garnitură secundă a alb-negrilor de liga a doua, pe 28 februarie, într-un amical precompetițional de 2-1 cu Vulturii Lugoj, pe ”Colterm”.

Peste alte 3 săptămâni, și tot cu capul, Andrei Mezin îi desprindea la 2-0 pe 21 martie pe juniorii A ai lui ACS Poli în derby-ul în deplasare al Seriei 5, la concitadinii vecini de la LPS Banatul, iar peste alte două weekend-uri era inclus și în partitura derby-ului Seriei a II-a în Campionatului Județean Timiș, ACS Poli II – Voința Biled, mai exact la pauza partidei din 5 aprilie, când o remiză albă îi lăsa pe amfitrionii în alb-negru pe locul 2 în ierarhie.

Așadar o serie de treceri ale juniorului de 15 ani pe la garniturile de juniori A și B ale celor de pe ”Dan Păltinișanu”, dar și pe la formația a doua a clubului, din liga a V-a, după un tur parcurs în Divizia D Timiș, la un alt club, cu intermezzo-uri la selecționata națională sub 16 ani.

Că Mezin avea să fie căutat pentru întărirea frontului ofensiv a nu mai puțin decât 5 formații distincte într-un răstimp de doar câteva luni din cursul ediției 2014/15 era prefigurat de notabilul său apetit de gol din fazele finale ale sezonului precedent, 2013/14, în care și reușitele sale i-au elevat pe juniorii C de la ACS Poli în finala din Ilfov a Campionatului Național FRF, ce avea să fie pierdută în al patrulea minut de prelungire în fața lui Dinamo București, cu 1-2 (0-1), ultim act din iunie 2014 în care golgheterul echipei lui Vlaicu și Șchiopu pornea ca titular iar Vlad Dragomir egala în minutul 67.

Era capătul unei campanii consemnând 30 de succese în 32 de apariții ale alb-negrilor, cu peste 210 goluri marcate iar primite cât pe degetele mâinilor, și cu unele remarcabile șiraguri de goluri din partea juniorului pe-atunci de doar 14 ani: 3 respectiv două în categoricele 7-0 și 10-0 cu UTA Bătrâna Doamnă, în faza inter-județeană, chiar 5, în minutele 26, 40, 45, 49 și 51 ale neverosimilului 8-1 cu Școala de Fotbal Gică Popescu Craiova, de pe ”Dan Păltinișanu”, în 4 iunie 2014, la zonal, și două în semifinalele tot de la Timișoara cu Viitorul Constanța, împotriva căreia deschidea scorul într-un 4-1.

S-a dus așadar de-atunci un an și iată că lui Andrei Mezin i s-a vârât sub nas, la nici 16 primăveri, o propunere de contract pe care juniorul B a refuzat-o, nefiind exclus ca, aidoma curtării de care are parte și Vlad Dragomir, să răspundă favorabil altor oferte, de care nu mai duce deja lipsă, impresariat fiind de Florin Iacob.

Dar iată adresa semnată de Liviu Anton, președinte ACS Poli, Ion Timofte, manager sportiv, și Aurel Șunda, director al Centrului de copii și juniori la același club, cu număr de ieșire 1501, din data de 21 mai 2015: ”Consiliul Director al ACS Poli Timișoara a analizat activitatea și evoluția dumneavoastră fotbalistică și a hotărât să vă propună încheierea unui contract pe o perioadă de 3 ani, respectiv perioada 01.07.2015-30.06.2018, conform Art. 14 al. 1 din Regulamentul privind Statutul și Transferul jucătorilor de fotbal al Federației Române de Fotbal, cu o retribuție lunară netă de 300 lei.

Anexat vă trimitem propunerea de contract și vă așteptăm în termen de 7 zile lucrătoare de la data primirii prezentei, la sediul clubului din Timișoara, Bld. Regele Ferdinand I, 2, pentru semnarea acestuia. În speranța unei fructuoase și frumoase colaborări viitoare, vă dorim mult succes. Timișoara”. Conform copiei documentului trimis pe adresa Sporttim de Cosmin Sîntean, pe rândul imediat următor celui cu înscrisul numelui localității în care a fost redactată adresa era aplicat, cel mai probabil peste înscrisul datei, un sticker alb de acoperire.

Mezin nu a dat curs chemării de a semna la sediul clubului contractul cu ACS Poli, atât juniorul cât și Cosmin Sîntean fiind de părere că introducerile sale doar pe finaluri de meci în garnitura a doua a alb-negrilor, de ”Județ”, au contrastat vădit cu solicitările primite din partea reprezentativei U16 a României, ”unde iată că este așadar bun de joc”, conform spuselor părintelui. Mezin este într-adevăr din nou convocat și zilele acestea, pentru testele cu Polonia U16, de astăzi de la ora 18,30 şi sâmbătă, de la ora 11.

Cosmin Sîntean a explicat pentru Sporttim că ”din 2010 Andrei a jucat la Jimbolia dar a dorit mereu să evolueze la Poli, însă a fost refuzat atunci de antrenorul Sorin Vlaicu, care i-a dat răspunsul pe loc, că nu este de Poli. Din 2011 este la domnul Antonio Foale, care l-a văzut, fiind ulterior chemat la pregătirile grupei respective. Iar după câteva antrenamente, domnul Foale mi-a spus că ar vrea să-l ia sub aripă, să-l <înfieze>, şi să fac tot posibilul să-l aduc la fotbal, la grupa domniei sale. Ceea ce s-a și întâmplat mai apoi. Iar datorită evoluţiilor foarte bune, fiind monitorizat, a fost convocat la lotul naţional U16, pentru care până în prezent a adunat peste 25 de selecţii şi a marcat 14 goluri. Andrei a fost chemat și în pregătiri cu prima echipă a lui ACS Poli, de antrenorul Dan Alexa, dar nu a debutat”.

Cosmin Sîntean a mai explicat că ”președintele Anton i-a spus că dacă semnezi astăzi contractul, mâine te urci în autocar şi vei juca la echipa mare, iar replica mea a fost că sunt de acord cu semnarea contractului însă numai după negocieri. Iar Liviu Anton a spus trebuie să semnezi, afirmând că la noi nu există negocieri, pentru că aşa a stabilit Consiliul Director al clubului. În ultima perioadă s-a creat chiar un curent negativ împotriva fiului meu, oameni din club dorindu-i răul, sunând la antrenorul lotului naţional, să nu mai fie convocat pentru că este obraznic şi nu se mai pregăteşte cum a făcut-o înainte de convocare. Lucruri neadevărate, iar drept dovadă cei de la Bucureşti nu le-au luat în seamă, verificând în schimb cum stau lucrurile în privința băiatului. Iar rezultatele fiului meu la naţională se văd! Mă surprinde cum de fiul meu este convocat la echipa de juniori republicani A dar nu este folosit în teren decât 5 sau 10 minute, pe final, cum se întâmplă şi la Judeţ, de exemplu la recentul ACS Poli – ASO Deta…”

Răspunsul juniorului B, datat 27 mai, întocmai documentului atașat mai jos: ”Referitor la adresa Dumneavoastră cu numărul 1501, din data de 21 mai 2015, prin care doriți încheierea unui contract cu clubul dumneavoastră în valoare de 300 de lei, va fac cunoscut faptul că, contractul de muncă pe care mi l-ați prezentat nu este înregistrat la clubul dumneavoastră, nu este semnat de reprezentantul clubului, mai precis Anton Liviu, președinte, iar suma propusă de dumneavoastră nu este în conformitate cu legislația în vigoare, în care este menționat salariul minim al juniorilor la echipele de Divizia A, fiind minim de 1.800 lei.

Mai mult de atât, la data prezentei nu am împlinit vârsta de 16 ani să pot semna un asemenea document. Conform legislației în vigoare în termen de 60 de zile de la implinirea varstei de 16 ani, am posibilitatea sa semnez un contract cu clubul Dumneavoastra. Va multumesc pentru intelegere!”

Cosmin Sîntean apreciază că ”în această situaţie, pentru că le cunosc, mai sunt și Dragomir, Popan şi Cochinţu”.

* clic pe imagini: adresa expediată de club; răspunsul jucătorului.

România U16 joacă la Centrul de Fotbal Buftea cu începere de la ora 18,30 contra Poloniei U16, iar apoi și sâmbătă de la ora 11, pe 6 iunie, lotul convocat de antrenorul Adrian Boingiu fiind următorul: (portari) Adelin ILIESCU (CSȘ Drobeta Turnu Severin), Rareș MURARIU (Academia Gheorghe Hagi), Daniel VLAD (CS U Craiova); (fundași) Denis HĂRUȚ (ACS Poli Timișoara), Constantin GÎRJOABĂ (FC Interstar Sibiu), Radu BOBOC (Academia Gheorghe Hagi), Ștefan PĂDUREȚ (SC Dinamo 1948 SA), Constantin DIMA (SC Dinamo 1948 SA), Ricardo GRIGORE (SC Dinamo 1948 SA). Carlos CHERTEȘ (ASA 2013 Târgu Mureș); (mijlocași) Vlad DRAGOMIR (ACS Poli Timișoara), Alexandru MĂȚAN (Academia Gheorghe Hagi), Daniel CHIFU (FC Universitatea Cluj) , Alexandru PETRUȘ (FC CFR 1907 Cluj), Hery KIM (CS U Craiova), Dan BERCI (FC Universitatea Cluj), George GANEA (FC Rapid București), Dominik WIELAND (FC Ingolstadt), Claudiu MICOVSCHI (Luceafărul Oradea), Marco DULCA (FC Universitatea Cluj); (atacanți) Andrei MEZIN (ACS Poli Timișoara) și Robert MOLDOVEANU (SC Dinamo 1948 SA). Reprezentativa de juniori născuți în anul 1999 va debuta în această toamnă în preliminariile pentru UEFA Under 17 EURO 2016, într-o grupă în perioada 24-29 octombrie 2015 alături de Ungaria (gazdă), Georgia și Slovacia.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ cinci = 9

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: