Mijlocul turului bifat, Liga 1 în pauză pentru ”dubla” României cu Muntenegru și în Serbia

Sub apăsarea eliminării joi din cupele europene de către oponenți cel puțin abordabili a campioanei și vicecampioanei Ligii 1, totodată clasate la zi pe primele două locuri în campionat, dar incapabile de a trece de hopul premergător fazei grupelor în UEFA Europa League, caravana primei divizii interne a mai bifat de vineri până luni seară etapa de la mijlocul turului în sezonul regular, trăgând însă momentan pe dreapta până spre finele săptămânii vitoare, când, la Chiajna, vineri 14 septembrie la ora 18, Concordia și Sepsi vor demara runda a opta. Între timp, reprezentativa de seniori a României va debuta în noua întrecere a Ligii Națiunilor, vineri de la ora 21:45 pe arena ”Ilie Oană” din Ploiești, cu Muntenegru, după care luni va juca pe Partizan din Beograd cu Serbia.

Iar selecționerul Cosmin Contra s-a axat în convocări în special pe componenți înregimentați la cluburi de peste hotare, nu mai puțin de 16 jucători din 11 campionate din Europa plus unul din țările arabe, cei mai mulți provenind de la Sparta Praga – 3, iar câte doi din fotbalul italian respectiv din Rusia. În schimb, mai redusă este reprezentarea exponenților Ligii 1, strict de la primele 4 clasate la finele fazei play-off a ediției trecute, dintre care ocupantele podiumului sunt și la ora actuală nu neapărat în aceeași ordine pe primele 3 poziții, FCSB având 3 recruți în lotul național iar CFR Cluj, CS U Craiova și FC Viitorul câte 2 fiecare.

Minusurile Ligii 1 se manifestă și prin acest aspect, bunăoară meciul cădere de cortină luni seară peste runda care a marcat mijlocul turului în sezonul regular fiind tranșat cu 3-0 (2-0) de gazda CSM Poli Iași prin a apela la 4 jucători străini în 11-le de start, dintre care unul a dublat avantajul, plus, începând de la mijlocul reprizei a II-a, la alte 3 rezerve de peste hotare, dintre care Lawson Bekul a rotunjt pe final triumful alb-albaștrilor lui Stoican în dauna unor ilfoveni la rândul lor cu 3 străini în prima garnitură și încă unul intrat pe parcurs. Toate acestea în condițiile în care a fost vorba despre un duel între echipe de pe penultimul și antepenultimul loc, moldavii urcând pe ultima poziție salvatoare, peste sibienii nou-promovați, alunecați pe cea de baraj, și peste Concordia, care a preluat-o pe prima cu destinația Liga 2.

A fost a doua cea mai săracă rundă în goluri înscrise din noul campionat al elitei, doar 15, însă nu mai puțin de 6 au fost marcatorii de peste hotare, și doar 8 dintre jucătorii români, cu o ”dublă” în contul lui Mitriță, într-un alt 3-0 al etapei, înregistrat sâmbătă seară, CS U Craiova triumfând în dauna lui Dinamo. O rundă în care în cele din urmă balanța a înclinat totuși în favoarea gazdelor tocmai prin deznodământul partidei de la Iași, după ce CFR Cluj ceda acasă duminică pe final un minim avantaj, 1-2 cu FC Viitorul, iar FCSB era egalată de la 2-0 tot pe teren propriu, de FC Botoșani.

S-au consemnat așadar 3 victorii ale gazdelor și câte două remize respectiv succese ale vizitatorilor, bilanț în oglindă față de cel al rundei anterioare, prima din noul sezon favorabilă oaspeților. În total, în ansamblul primelor 7 etape din Liga 1, amfitrionii au adunat 23 de triumfuri iar vizitatorii numai zece, 16 partide încheindu-se la egalitate, în vreme ce la capitolul goluri formațiile organizatoare au strâns 71 de reușite iar oaspeții 48, media generală fiind de sub 2,5 goluri înscrise pe meci. Conformă cu cele mai frecvente rezultate, de 7 ori 1-1 și de 6 ori 2-0 pentru gazde, în câte 5 cazuri consemnându-se 0-0, 1-0 dar și 2-1, pe când de 3 ori s-au înregistrat scoruri de 3-0 respectiv 0-1, așadar favorabile vizitatorilor.

Dăinuie însă și pare-se chiar se îngroașă minusul participativ al fotbaliștilor autohtoni în disputele Ligii 1, deficit răsfrânt și asupra reprezentării a mai bine de două treimi dintre cluburile primei divizii pe ultimul convocator la zi al reprezentativei de seniori, opt dintre cei 9 selecționați de Contra de la primele 4 clasate strângând laolaltă numai 31 de apariții pentru ”tricolori”, fără vreun gol în cont, unul fiind în dreptul celui mai experimentat jucător din elita internă în actuala alcătuire, Mihai Pintilii, cu 42 de meciuri disputate pentru România.

Liga 1 și-a dat însă măsura involuției prin rateurile în iulie și august în Europa ale primelor 4 clasate la finele ediției trecute, eliminate în bloc înaintea fazei grupelor, cu circumstanțe atenuante pentru FC Viitorul și CS U Craiova, trase fără victorie pe dreapta de cluburi din Olanda respectiv Germania, dar fără nici o scuză pentru trupa ex-pușcăriașului Becali și mai ales pentru campioana CFR Cluj. Iar prin prisma contraperformanțelor fruntașelor Ligii 1, se poate lesne detecta și palierul valoric pe care operează majoritatea prim-divizionarelor, așadar fără selecționabili în actualul lot de seniori. Lucrurile de fapt se leagă și sunt cât se poate de limpezi, fără a se vedea luminița de la capătul tunelului, oricât de mari ar fi de exemplu speranțele legate de naționala de tineret sau cea sub 19 ani.

Până una alta, România – Muntenegru vineri seară în Prahova la startul campaniei în Liga Națiunilor, ”tricolorii” mai urmând a juca în grupa patrulater programată în această toamnă alte două ”duble”, și pe 11 și 14 octombrie, în Lituania și cu Serbia, respectiv pe 17 și 20 noiembrie, cu Lituania și în Muntenegru, de reamintit fiind și aspectul că reprezentanta FRF în noua competiție pe grupe valorice se regăsește pe al treilea palier dintre cele 4 stratificate la nivel continental între selecționatele naționale de seniori.

* Clasamentul la zi al Ligii 1, ultimele rezultate și programul etapei a opta, pe coloana datelor tehnice. În Liga 2, în continuarea rundei a V-a, luni, la Cluj, AS FC Universitatea – Luceafărul Oradea 2-0 (2-0). La fel, ultimele rezultate, ierarhiile și programul viitor în primele 3 divizii plus în fotbalul ”mic” timișean, pe coloana datelor tehnice.

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− unu = 5

 


Alte articole legate de acest subiect: