ACS Poli – Gaz Metan 0-0. Multă energie electrică risipită de pomană pe ”Dan Păltinișanu”

Cele 4 etape în plus din finalul fazei play-out față de totalul de zece din play-off sunt cu atât mai anevoioase și nu prea de nasul istovitelor formații din grupa a II-a valorică, iar dacă se întâmplă ca tocmai în aceste runde să dea piept două formații amenințate de retrogradare, atunci sunt toate șansele ca marea lor foame de puncte să primeze într-atât de mult încât fotbalul și așa modest să fie total eclipsat. Ceea ce a fost cazul luni seară pe golașa arenă ”Dan Păltinișanu”, scenă a unei reprezentații nedemne de Liga 1 și care dă apă la moară ideii că sistemul competițional cu 1-6 și 7-14 dar și cu înjumătățirea punctelor după retur este inadecvat.

ACS Poli – Gaz Metan, un meschin 0-0 / foto: Leczki Jozsi

Chit că finalul de meci și prelungirile partidei de la ora 20:45 au fost ceva mai animate, alimentate prin forța disperării, penultima clasată ACS Poli și gruparea pe același loc de retrogradare după retur Gaz Metan au lăsat senzația că n-ar fi ajuns să marcheze în întâlnirea cădere de cortină peste etapa a 11-a din play-out și dacă ar mai fi jucat încă o partidă, până după miezul nopții.

Dar risipa de energie electrică ar fi fost în acel caz cu atât mai mare, și așa colosală prin prisma prestațiilor stângace ale celor două periclitate despărțite de 3 puncte, diferență menținută și egalată și ca număr de trepte între găzari și bănățeni cu 3 runde înaintea liniei de sosire: ACS Poli – CS Gaz Metan 0-0.

Returul directei Timișoara – Mediaș în zona retrogradării n-a fost cu absolut nimic mai bun decât turul remizat pe Târnave prin goluri în ultimele nici zece minute sub soarele din lunea de Paști, doar că de astă dată s-a risipit anapoda prețioasă energie electrică, fotbalul fiind ca și masacrat iar asistența în nota obișnuită, extrem de scăzută.

Aceasta este de fapt rețeta fazei play-out, atractivă doar pe hârtie prin înjumătățirile aritmetice emanate din minți și pixuri năstrușnice, căci în rest, fotbalul în sine rămâne inhibat și inestetic, insistând agasant pe aceste coordonate în penultimul joc găzduit de timișoreni în zona 7-14.

Portarul gazdelor, Straton, nu este învins dintr-o lovitură de la 11 metri în minutul 90 din meciul de fotbal dintre echipele ACS Poli și Gaz Metan Mediaș, din etapa a 11-a în playout-ul Ligii 1, disputat luni 21 mai de la ora 20:45 pe stadionul Dan Păltinișanu din Timișoara / foto: Leczki Jozsi

Iar cum ultimul acasă va fi tocmai cu liderul din play-out Dinamo, lunea viitoare tot de la 20:45, pe când în aceeași zi medieșenii vor avea un mai facil pe hârtie hop pe teren propriu cu codașa Juventus, se poate estima că Gaz Metan a ieșit net mai mulțumită de pe ”Dan Păltinișanu” prin prisma situației ierarhice, în ciuda ratării la începutul celor 4 minute de prelungiri a unui penalty cu larghețe acordat de Ovidiu Hațegan.

Iar la cât de surmenată a încheiat partida penultima clasată se și pune întrebarea cum va sta oare în ghete deja joi la ora 21, peste numai 3 seri, hăt departe la Botoșani, cu tot cu deplasarea până în nord-estul României, legitimă interogație punând lupa și pe programarea spre final de sezon a nu mai puțin de trei etape succesive – dintre care două intermediare – fără nici măcar o zi de pauză între ele. Multe ar fi așadar nedumeririle direcționate spre păstorii acestei îndoielnice competiții…

Acest play-out cu toate discutabilele sale caracteristici aparte constituie un aberant afront adus sportului competițional, ceea ce nu poate însă scuza prestația inofensivă a gazdelor într-o mare nevoie de puncte, de la care, în consecință, te-ai fi așteptat la o partitură cu toate pânzele sus spre poarta lui Pleșca, goalkeeper care însă mai că a șomat de-a binelea până în minutul 75, când a deturnat în lateral o lovitură liberă executată de Răzvan Raț cu stângul dar și cu pământul.

Mult prea puțin la nevoia timișorenilor de puncte necesare salvării, net mai amenințat fiind în schimb Straton, scăpat însă cu fața curată la impreciziile tânărului Olaru dar și la făstăceala timișeanului Sergiu Popovici, de fiecare dată în prima parte, iar tot spre finalul reprizei, așadar din nou odată cu amplificarea oboselii, dar în cea de-a doua, la inexactitatea rezervei Târcoveanu, pătruns singur-singurel spre centrul careului, pentru a nu mai pomeni de lovitura de la 11 metri înălțată precum zmeul de un jucător sud-american al trupei din județul Sibiu.

Și uite-așa, deși sterilă și incapabilă ofensiv, ACS Poli a încheiat pe plus la meciurile directe din play-out disputa cu Gaz Metan, după 1-1 la Mediaș și 0-0 pe Bega, doar că, dat fiind programul ulterior al bănățenilor, cu două deplasări, mult mai dificil decât al ardelenilor care se pregătesc de-acum de două partide la rând acasă, ar fi cam greu de crezut că s-ar ajunge ca astfel de parametri să mai fie luați în calcul după tragerea liniei, cu atât mai mult cu cât trupa lui Neaga a beneficiat la startul fazei 7-14 și de o rotunjire a punctajului înaintea înjumătățirii, un dezavantaj la ultima strigare.

Așa încât s-ar putea ca și această remiză albă cu elevii matematicianului Pustai să-i conducă cu atât mai mult pe timișoreni la finele săptămânii viitoare spre un sumbru deznodământ în Ilfov, unde vor pune punct contra Chindiei, Ilfov în care bănățenii retrogradau matematic în urmă cu 2 ani, dar la Voluntari.

În penultimul lor meci acasă, Artean și compania erau obligați să învingă pentru a mai spera cu adevărat, pe când vizitatorilor descinși de pe ultimul loc salvator le convenea chiar și o remiză în perspectiva meciurilor viitoare, acasă cu nou-promovatele Sepsi și Juventus. Oaspeții și-au atins așadar obiectivul, pe când ACS Poli a rămas de căruță penultima la 3 puncte de Gaz Metan și Concordia respectiv la două de trupa de pe locul de baraj, Voluntariul lui Mutu, pentru a nu mai pomeni de handicapul căscat față de Sepsi, nu mai puțin de nouă puncte.

A se cățăra pe poziția de baraj în noile circumstanțe ar reprezenta chiar o salvare pentru bănățeni, iar și această eventualitate părea a se spulbera când Tîrcoveanu s-a infilitrat în minutul 88 spre inima careului lui Straton, profitând de plumbul din ghetele defensivei gazdă. Doar că n-a ochit ținta… Puțin mai apoi, în minutul 90, Șeroni punea corect gheata dreaptă la pătrunderea paralel cu poarta a lui Rosado, însă dacă în tur, la Mediaș, sud-americanul Oliva n-a smuls un penalty pe seama lui Sîrghi, de astă dată un alt sud-american a fost văzut cu ochi mai buni de Hațegan, mărinimos aproape de casă cu ardelenii: 11 metri.

Doar că Diogo Rosado, intrat în minutul 33 în locul accidentatului Ely Fernandes, a însumat toată seara de coșmar în contradicție cu ideea de fotbal, punând stângul pentru o execuție binișor peste transversală. La care Straton a arătat spre ceruri, cum că s-ar fi făcut dreptate, însă realitatea e că penultimii clasați abia se salvaseră de la evitarea unui eșec pe teren propriu…

Cu 4 noutăți în primul 11 față de înfrângerea la zero de marți în județul Covasna, revenind Melinte dar și Artean, Bîrnoi și Ciucur, pe când Cânu, suspendat pentru eliminare, Haruț, menajat după accidentare, și Popovici au spus pas, iar Munteanu a început ca rezervă, ACS Poli a avut parte de neșansă încă din primele faze ale unei terne reprize I, Străuț accidentându-se la umăr după căderea în urma unui duel aerian în banda sa, semn că viața gazdelor se complica și mai mult.

Munteanu i-a luat locul dar amfitrionii n-au avut incisivitate, nici măcar după ce Drăghici l-a înlocuit în urma primei ore pe Oliva, iar ca tacâmul să fie complet și Bîrnoi a ieșit cu mașinuța de pe gazon, în minutul 80, schimbat cu Velcotă.

Una peste alta, vorba calculatului Pustai, ”fotbalul te poate pedepsi” la câte oportunități clare a risipit Gaz Metan în condiții de deplasare, mai avariată din acest pseudo-joc de fotbal ieșind însă gazda nevoită a se declara chiar mulțumită cu un tare tras de păr 0-0. Neputincioasă pe gazon, ACS s-a remarcat la final prin proteste, sperând în minuni compensatorii în careu în chiar ultima fază, fără ca Hațegan să se lase din nou înduplecat, ceea ce i-a stârnit prin vociferări pe Straton, Cânu și nu numai. Dacă însă se vor repeta naufragiile din 2014 și 2016, menținerea în ligă n-a fost în tot cazul dinamitată în această searbădă seară de luni contra găzarilor…

*

ACS Poli Timișoara: Straton — Străuț (8, Munteanu), Melinte, Șeroni, Raț — Vașvari, Artean — Ciucur, Bîrnoi (80, Velcotă), Oliva (60, Drăghici) — Roman.

Antrenor: Adrian Neaga.

Rezerve: Smaranda – Zaluschi, Enescu, Oprea.

Gaz Metan Mediaș: Pleșca — Crețu, Sîrghi, M. Constantin, Bușu — Cristea — Popovici (58, Romeo), Olaru (71, Tîrcoveanu), Caiado, Ely Fernandes (33, Rosado) — Rondon.

Antrenor: Cristi Pustai.

Rezerve: Greab – Pârvulescu, Chamed, Fioretos.

Cartonașe galbene: Șeroni (minutul 45), Raț (90+1), Vașvari (90+2), Straton (90+4) – Sîrghi (69), Rosado (70).

Rezultatele etapei a 11-a în play-out, clasamentul la zi și programul rundei a 12-a, antepenultima, pe coloana datelor tehnice.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + = unsprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: