Reprezentativa de seniori a României a dat până la capăt în această toamnă semne de revenire și combativitate prin a încheia neînvinsă campania ediției de debut a UEFA Nations League, ba chiar cu o victorie în deplasare împotriva unei naționale pe care n-a depășit-o până acum, 0-1 (0-1) în Muntenegru grație șutului arădeanului Țucudean din afara careului și cu gazonul umed, balonul fiind scăpat în poartă în minutele dinaintea pauzei de goalkeeper-ul gazdelor.
”Tricolorii”, care încheiau în toamna trecută pe locul 4 precedenta campanie preliminară, de calificare la turneul final mondial din Rusia, la 12 puncte în urma Poloniei respectiv 7 după Danemarca și 3 în urma celor din Muntenegru, mai dețineau în această seară doar șanse teoretice de a câștiga Grupa C din ”Liga C” pe palierul valoric numărul 3 din Liga Națiunilor, stând la cheremul furnizării de către Lituania a unei surprize greu de crezut în Serbia, ceea ce nici nu s-a întâmplat, însă au izbutit în schimb ceea ce ținea de ei, pendulând de la un an la altul de la o înfrângere cu 1-0 în septembrie 2017 la Podgorica, unde pe de altă parte în aceleași trecute preliminarii Polonia și Danemarca se impuneau, la acest succes apărat și printr-o lovitură de la 11 metri deturnată de Tătărușanu cu palmele dar prin ricoșeu și cu ochiul stâng în minutul 72.
Implicit, cu un număr egal de victorii și remize însă fără nici o înfrângere, dar și cu cele mai puține goluri primite în Grupa C în cele 6 partide ale campaniei blitz din Nations League din septembrie încoace, doar trei, în condițiile în care n-a scos balonul din propria plasă în 4 jocuri, România și-a apărat cu succes locul 2 în patrulater, cu 5 puncte avans în dauna Muntenegrului, cea de care era depășită ierarhic la finele campaniei precedente.
Victoria pe gazonul care a rezistat ploii torențiale premergătoare partidei de la ora 21:45 a completat un parcurs invincibil al naționalei nu doar în toamna debutului Ligii Națiunilor, ci și în întregul 2018, conferind semnul unui reviriment perceptibil inclusiv la modul comparativ cu precedentele preliminarii.
România a etalat în Muntenegru aplomb ofensiv și oarecare dezinvoltură, dând speranțe pentru o mai bună prestație în campania preliminariilor după sistemul clasic pentru calificarea la turneul final UEFA Euro 2020, și care preliminarii încep practic odată cu tragerea la sorți a grupelor, programată în primele zile din decembrie, cu reprezentanta FRF în urna a patra valorică, astfel și datorită situării în această seară la finele ”Ligii C” din Nations League pe locul 3 între naționalele clasate pe treapta secundă a seriilor de pe acest palier valoric, după Bulgaria și Israel, respectiv înaintea Ungariei. Pe de altă parte, dacă de exemplu acel Muntenegru – România 1-0 de anul trecut s-ar fi repetat și în acest caz, atunci ”tricolorii” ar fi încheiat pe locul 3 în Grupa C și ar fi intrat în calculele ierarhiei ocupantelor treptei a treia în aceste serii ale ”Ligii C”, drept criteriu de retrogradare, dintre care una, și anume Cipru, a luat calea ”Ligii D”, gazdele de la Podgorica rămânând în schimb la același nivel.
Cu alte cuvinte, un bilanț totuși peste așteptări al naționalei României într-o grupă cu sârbii și muntenegrenii, fără înfrângere tur-retur în fața celor două țări ex-iugoslave dar și fără gol primit în 3 dintre cele 4 jocuri directe cu acestea, însă în schimb cu 3 înscrise în deplasare, dintre care două la Beograd, plusuri evidente în contextul general de moment al fotbalului autohton, dezmorțit anul acesta și prin calificările în bloc ale selecționatelor juvenile, cea de tineret la turneul final din iunie 2019 din peninsulă, cele sub 19 respectiv sub 17 ani la Turul de Elită din primăvară.
Deși părea a mai cădea în gol după ștearsa campanie a seniorilor spre ”Mondial” și vremelnicele eliminări ale echipelor de club ale Ligii 1 din actuala ediție a cupelor europene, România dă semne că ar fi depășit punctul critic, Cosmin Contra insuflând propriu-i spirit selecționatei mari, fie mai nou și dintr-un picior, dar și cooptând suflu nou dinspre selecționata de tineret, aer ceva mai proaspăt cu vedere spre viitor. Națională U21 care așteaptă acum tragerea la sorți de vineri a grupelor turneului final din Italia și San Marino, din iunie 2019, în urnă urmând a intra și numele Poloniei respectiv Austriei, ultimele calificate în urma returului la baraj din această seară: Portugalia – Polonia 1-3 după 1-0 în tur în deplasare pentru lusitani respectiv Austria – Grecia 1-0, după 1-0 și pe teren advers pentru cei din țara alpină.
Seniorii n-au convins pe deplin dar au fost în cărțile câștigării unei grupe preliminare până după pauza rundei finale de meciuri, o binevenită nouă postură pentru ”tricolori”, ca eventual punct de cotitură fie și cu ocazia demarării acestei destul de bizare și controversate competiții ca sistem de desfășurare, UEFA Nations League. Care prin formatul său pe unde scurte nu poate constitui un barometru neapărat fidel al raporturilor reale de forțe la momentul actual pe continent, dar poate totuși reprezenta un punct de pornire pentru selecționate care ar avea nevoie de așa ceva, precum România.
Contra a contat în Muntenegru pe Tătăruşanu – Manea, Săpunaru – cpt., Moţi, Toşca – Chipciu (79, Deac), Anton, Stanciu, Maxim – Keşeru (88, Băluță) – Ţucudean (74, Puşcaş), rezerve rămânând Pantilimon, Niţă – Paşcanu, Ianis Hagi, Bancu, Nedelcearu, Marin, Mitriţă și Cicâldău.
Grupa C din ”Liga C” a fost câștigată de Serbia fără înfrângere, vecinii risipind puncte doar în remizele cu România dar nu și în această seară la Beograd, 4-1 (0-0) cu Lituania, toate naționalele promovate între un nivel și altul din UEFA Nations League asigurându-și astfel un loc de play-off dacă nu se califică automat la Euro 2020, baraj programat în martie 2020, după preliminariile clasice.
Serbia a acumulat 14 puncte și a promovat din ”Liga C” în ”Liga B”, urmată în Grupa C de România, cu 12 și golaveraj 8-3, și Muntenegru, cu 7. Clasarea pe locul 2 în serie conta doar în ceea ce privește repartizarea în urne valorice în perspectiva tragerii la sorți din 2 decembrie pentru preliminariile Euro 2020, în funcție și de punctajele celorlalte ocupante ale locurilor 2 în grupele ”Ligii C”.
Câștigătoare ale grupelor din ”Liga A”, și anume Portugalia, Anglia, Elveția și Olanda, vor juca în iunie 2019 pe teren lusitan primul turneu final al Ligii Națiunilor, sub formă de semifinale și finală. Belgia, Franța, Italia și Spania, care au încheiat pe locul 2 în seriile triunghiular din ”Liga A”, și-au păstrat poziția pe același palier valoric în perspectiva viitoarei ediții a UEFA Nations League.
Au retrogradat în schimb din Liga A: Croația, Germania, Islanda și Polonia.
Au promovat din Liga B: Bosnia & Herțegovina, Danemarca, Suedia și Ucraina. Au retrogradat din Liga B: Irlanda, Irlanda de Nord, Slovacia și Turcia.
Au promovat din Liga C: Finlanda, Norvegia, Scoția și Serbia. Au retrogradat din Liga C: Cipru, Estonia, Lituania și Slovenia, ciprioții dat fiind deținerea celui mai mic punctaj dintre ocupantele locurilor 3 în serii. Iar din Liga D au promovat Belarus, Georgia, Kosovo și Macedonia.
Alături de români, naționalele din Israel, Albania, Ungaria, Grecia, Bulgaria și Muntenegru și-au păstrat pozițiile în ”Liga C”, fără a promova sau retrograda după campania inițială.