Nevoia de adevăr

Sportul în general şi fotbalul în special reprezintă laturi ale vieţii sociale în care sunt implicaţi mulţi oameni. Astfel apar minciuna, adevărul trunchiat şi uneori mistificarea.

Şi în Europa civilizată se dărâmă stadioane şi apar altele noi. Dar, în mod normal, se construieşte cel nou şi apoi dispare cel vechi. Un exemplu în acest sens este noul stadion al echipei Tottenham Hotspur care este în stadiu de finalizare şi de-abia atunci vechiul stadion White Hart Lane va dispărea.

Am subliniat acest fapt, deoarece la această oră în Arad nu există vreun stadion pe care să se poată disputa o partidă oficială de fotbal. Noul stadion Francisc Neumann se construieşte pe perimetrul vechiului stadion, iar data finalizării lucrărilor, mai 2018, este o dată pur utopică.

Până atunci echipa UTA Bătrâna Doamnă s-a văzut nevoită să se mute cu arme şi bagaje la Şiria. După o superficială cosmetizare a terenului de joc s-au disputat două jocuri oficiale. A plouat intens şi starea terenului s-a degradat puţin, apărând zone unde mustea apa, îngreunând astfel execuţiile jucătorilor. UTA a ratat în ediţia trecută barajul de promovare în prima ligă din cauza mocirlei de pe terenul Motorul din Aradul Nou şi ar fi păcat ca situaţia să recidiveze în acest an.

De fapt, starea precară a terenurilor se extinde şi în liga întâi, exemplul celui din Târgu Mureş fiind elocvent, acoperit de gheaţă sau de bălţi, fără ca instalaţia de încălzire să funcţioneze, deşi este impusă utilizarea ei.

Neregulile nu se opresc aici, deoarece apar şi în organizarea jocului. Nu se respectă reguli elementare, cum ar fi prezenţa la teren a asistenţei medicale. Observatorii de joc tolerează asemenea situaţii tocmai pentru a salva aparenţele, fără însă ca FRF sau LPF să ia vreo măsură punitivă.

Dar mai sunt câteva zile până la decisivul meci cu Danemarca de la Cluj. Antrenorul Daum se confruntă cu mai multe probleme, cea mai importantă fiind alcătuirea echipei care va începe jocul duminică seară. Jucătorii români angrenaţi în campionatele străine evoluează sporadic, fără prea mari reuşite, iar cei din campionatul intern au evoluţii contradictorii şi neconvingătoare.

În competiţiile play-off şi play-out se dispută jocuri cu miză, mai ales pentru unele echipe. A surprins plăcut partida reuşită a echipei CFR Cluj în confruntarea cu Astra Giurgiu. Victoria clujenilor ne face să ne punem anumite întrebări în legătură cu suficienţa arătată în partida cu Steaua din etapa precedentă. Viitorul Ovidiu a aplicat o corecţie echipei Steaua greu digerabilă chiar şi în sectorul ovin. Dinamo a mai pierdut din aplomb, obţinând doar două rezultate de egalitate în play-off.

ACS Poli a reuşit în schimb două victorii consecutive, iar cea de aseară o face să se regăsească pe un loc neretrogradabil. Jocul propriu-zis a avut o evoluţie liniară şi, când partida se îndrepta spre un rezultat de egalitate, a venit momentul de inspiraţie a lui Şeroni. Acesta a centrat impecabil şi Popovici a înscris golul victoriei. Din acel moment, antrenorul Ionuţ Popa a aplicat ceea ce l-a învăţat prietenul său Carlo Ancelotti, adică să conserve rezultatul în detrimentul spectacolului.

În liga a doua, UTA Bătrâna Doamnă a fost învinsă surprinzător pe teren propriu de FC Braşov, pe un teren care nu a fost deloc aliatul arădenilor. Lupta pentru locurile doi şi trei se ascute, alături de UTA BD concurând FC Braşov şi Sepsi Sfântu Gheorghe. Şi în liga a treia s-a creat o regrupare a echipelor care se luptă pentru promovare, iar partida Cetate Deva – Naţional Sebiş poate aduce clarificările necesare.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: