Nouă de 0-0 în 30 de meciuri. Ce-a adus în Liga 1 sistemul play-out? Frică și joc la rezultat. Antireclamă TV fotbalului

Absolut incredibil dar cât se poate de relevant, la fiecare două runde din actualul sezon de play-out în Liga 1, mai exact în etapele a doua, a patra, a șasea și a opta, jumătate dintre jocuri s-au încheiat 0-0, câte două meciuri din totalul de 4 ale reuniunii.

Vineri seară a început returul în zona 7-14 iar primele două partide din acest weekend, Concordia – CSM Poli Iași 0-0 și ASA – Gaz Metan 0-0, au confirmat că frecvența remizelor albe se menține neabătută. Sunt deja 9 asemenea întâlniri fără vreun gol marcat în nici atâtea etape din grupa a II-a valorică, în care în mai puțin de jumătate dintre runde, doar 3, s-au înregistrat alte scoruri decât de 0-0. Aproape o treime dintre încleștări, zero la zero.

Nul. Rezultate care au tras semnificativ în jos media generală a golurilor înscrise în aceste prime 30 de confruntări, și anume de nici măcar o reușită pe echipă în cadrul unei dispute, dat fiind totalul de 51, cu atât mai redus cu cât și aproape jumătate din meciuri s-au încheiat cu maxim două plase scuturate: câte 4 scoruri de 1-0, 1-1 și 2-0. Mai multe au fost și partidele cu câte 3 goluri marcate, 4 sfârșindu-se 2-1 iar una 3-0, pe când în minoritate au rămas cele cu câte patru reușite în 90 de minute, trei de 3-1 și un 2-2. Și știm cu toții care este sarea și piperul jocului…

În plus, tendința creșterii frecvenței acestor scoruri albe în play-out este cu atât mai evidentă prin comparație cu rezultatele înregistrate în zona 7-14 în ediția precedentă, inaugurală ca sistem de desfășurare pe grupe valorice, în care 5 partide din totalul de 56 s-au încheiat fără gol iar alte 10 cu numai o reușită, 1-0 sau 0-1.

Încă o comparație foarte sugestivă este dată și de faptul că doar 15 întâlniri din totalul de 182 ale sezonului regulat încheiat luna trecută s-au sfârșit cu scoruri albe iar aproape triplu a fost numărul celor de 1-0 sau 0-1, mai precis 43, ceea ce indică fără nici un dubiu prin prisma acestor deja 9 rezultate de 0-0 din primele opt runde neîncheiate în grupa secundă valorică aspectul că întâlnirile din zona 7-14 sunt abordate în primul și în primul rând în ideea de a nu primi gol, cu gândul la rezultat dar mai ales cu frica de a nu pierde, și doar în rest ca o variantă tipic românească la marea ciupeală, poate iese și pică ceva.

Abordările avute și consecința lor, rezultatele albe sau în cel mai bun caz ”mici”, sunt însă doar efecte având drept cauză acest contraproductiv caz nefast al trasării unui sistem competițional inadecvat, deficitar conceput. Este tot mai limpede, ca lumina zilei, iar emanația Ligii Profesioniste de Fotbal și a partenerilor săi începe să-și facă resimțită toxicitatea. Induce inhibarea spectacolului sportiv prin frica de rezultat. Iar ramificațiile sunt destul de semnificative.

Unii vor spune poate că rezultatele de 0-0 nu oglindesc neapărat și jocuri slabe iar alți apărători ai experimentului deja ca și eșuat vor duce pledoaria și mai departe prin a saluta ceea ce ar putea fi perceput drept un echilibru în meciuri, disputate și atractive din acest punct de vedere, însă pierd din vedere tocmai esența neajunsului.

Și anume că nepotrivita găselniță a înjumătățirii zestrei de puncte după retur, inadecvată principial, conduce inevitabil în primul rând la distorsionarea raportului ierarhic stabilit prin disputele din teren și rezultatele lor din faza sezonului regulat, deja suficient de elocvente dat fiind parcursul de 26 de etape, și în al doilea rând, ca o consecință a respectivei distorsiuni artificiale, la exacerbarea prudenței și precauției ca abordare a meciurilor și în timpul lor chiar și din partea celor mai capabile și scăpate de griji dintre protagoniste, evidență exemplificată faptic, conform enumerării de undeva mai jos.

Mini-campionatul play-out înseamnă de fapt o întrecere pentru evitarea retrogradării și nimic mai mult, a distanțării de acele ultime 3 locuri minate din totalul de opt, așadar aproape jumătate, implicând din capul locului o foarte mare teamă de a nu sfârși pe o poziție de ieșire din scenă, teamă fără doar și poate ațâțată și întreținută prin inducerea înjumătățirii punctelor după un prim parcurs de 26 de etape ce a putut spune deja multe în privința raportului de forțe din competiție.

Iar acest turneu al grupei secunde valorice a fost într-adevăr cât se poate de inadecvat conceput, ceea ce se poate observa cu atât mai lesne prin intermediul fiecărui nou meci difuzat în direct de partenerii LPF, deținători ai drepturilor TV.

Nu ajută deloc la creșterea valorică a întrecerii în primul rând prin faptul că formațiile ajunse să joace în zona 7-14 strict pentru evitarea retrogradării sunt limitate de nevoie pentru un total de 14 etape la rând, echivalând cu mai mult decât un tur de campionat în sezonul regulat, să întâlnească numai și numai grupări din jumătatea inferioară a clasamentului, ori este cât se poate de bine știut că poți deveni mai competitiv doar măsurându-te în mod constant și repetitiv cu cei mai buni. Nu mai spunem că 5 dintre cele opt participante s-au întâlnit în 7-14 și în campania trecută, și în cea în curs, încât la un moment dat li se va acri și se vor plafona cu atât mai mult, prin puterea obișnuinței. Nu mai adăugăm cât de plictisitor poate fi pentru chibiții fenomenului fotbalistic.

Este vorba de fapt despre o devalorizare a respectivelor echipe, echilibrul indus prin înjumătățirea zestrei de puncte concurând la o nivelare în jos a standardului de calitate al protagonistelor și implicit al întrecerii.

Iar aceste deranjant de multe rezultate de 0-0, astfel conturate deloc din senin ci având la bază sus pomenita frică de rezultat, sunt suficient de sugestive în privința tendințelor ivite deja de la un prim sezon de încercare la altul, elocvent în privința stadiului inadecvat al concursului.

Care pe zi ce trece este o tot mai mare rușine și pată pe obrazul celor care l-au conceput, subminând fățiș bunăstarea fotbalului prim-divizionar autohton, totul sub pavăza pretextului că fără anumite schimbări dar și fără ”salvarea” financiară din partea partenerilor cu drepturile TV, care fără doar și poate agrează prelungirea în timp prin intermediul fazelor pe grupe valorice a acestei competiții tot mai perturbate, Liga 1 s-ar duce pe apa Sâmbetei.

Dar iată că, în încercarea de a salva aparențele și imaginea unei întreceri tot mai devalorizate, se tinde de fapt tocmai spre contrariu, ”produsul” devenind tot mai opac, anost și lipsit de atractivitate, pe când interesul viu este menținut în schimb doar prin intermediul permutărilor din lupta oarbă pentru salvare, dusă în primul rând sub imperiul fricii. Dar poate că și asta se vrea cu adevărat și în acest caz, așa cum întreaga inginerie socială ticluită pentru desăvârșirea anumitor planuri majore și capitale se axează strict pe resortul constrângerilor disipând aceeași frică. Însă prea puțini ”văd” și deduc iar mai nimeni nu poate pricepe ceva…

Frica de rezultat a adus această frecvență a scorurilor de 0-0 la fiecare a treia întâlnire din 7-14, care poate doar exacerba scăderea valorică a întrecerii precum și lipsa sa de atractivitate dar și de interes în jurul competiției. Tribunele sunt și așa ca și goale iar șansele sunt să se golească implicit și în continuare cu atât mai mult, chiar dacă nimănui din fenomen nu pare a-i mai păsa de acest aspect esențial, totul reducându-se la dependența cluburilor de bani, colaci financiari de salvare din partea deținătorilor de drepturi care diseminează niște oferte-pachet devenite o veritabilă anti-reclamă pe seama fotbalului.

Ironizăm ”Liga” prin a propune conceperea și emanarea unei noi chichițe de regulament prin care FC Voluntari și Gaz Metan să fie chiar premiate pentru acel unic rezultat de 2-2 consemnat în întregul tur al fazei play-out, o adevărată performanță, dar și a unei alte chichițe prin care să fie recompensate și primele grupări ajunse de exemplu la trei rezultate albe în doar câteva runde, caz al celor de la Iași și Târgu Mureș după întâlnirile de vineri și sâmbătă.

Care va să zică mesiu Prunea n-ar vrea să audă de ”solidarități financiare” cu divizionare secunde și terțe, doar ca armă de jalnic contraatac împotriva tânărului ce n-avea ce să caute în fruntea FRF, Burleanu, de unde și că diriguitorul de la Iași consideră că tot ”cașcavalul” din acest întreg penibil circ cu drepturile TV li se cuvine strict și precis numai și numai trupelor din Liga 1, chit că pateticele lor reprezentații includ în unele cazuri până și nu mai puțin de trei apariții televizate de 0-0 în doar opt etape. Dar nu s-a ajuns încă la stadiul prezis de anumiți băștinași, cum că doar și abia atunci când totul se va fi dus pe apa Sâmbetei se va recurge la ce-a mai rămas, și anume la îngurgitarea bancnotelor, așa încât tragicomedia mai are niscaiva episoade.

Fotbalul intern este în stare de avarie și ultimele schimbări pompieristice puse în aplicare de LPF în Liga 1 nu stopează nicidecum declinul, ba din contră, tind să-l accentueze, iar ca tot dezastrul de pe ”corabia nebunilor” să ridice cu atât mai multe semne de întrebare amatorilor în regresie numerică atât pe arene cât și în fața hipnoticului drog al drogurilor, totul este înfățișat din primul până în ultimul minut, slabă reprezentație după slabă reprezentație, analizată în plus și în studiouri. Ce să mai analizați și prezentați!? Chiar nu puteți realiza cât de ridicol a devenit totul!?

Spectacol, ce mai! S-a decăzut la stadiul unei parodii fără limite.

Pentru conformitate, lista jocurilor de 0-0 din play-out include întâlnirile Pandurii – CSM Poli Iași și Gaz Metan – CS Botoșani din etapa a II-a, ASA – Pandurii și ACS Poli – Concordia din runda a IV-a, ASA – ACS Poli și FC Voluntari – CSM Poli Iași din etapa a VI-a, CSM Poli Iași – ASA din runda a VII-a și primele două sus menționate meciuri din tot atâtea disputate până la această oră în etapa în curs, ce propune luni de la ora 17,30 pe ”Dan Păltinișanu” partida ACS Poli Timișoara – FC Botoșani. Clasamentul actualizat și programul rundelor a opta și a noua, pe coloana dreaptă.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: