Nu lăsați să ne moară (și) patrimoniul fotbalistic!

Răzvan Toma revine în STATISTICIANUL FOTBALULUI, pe coloana dreaptă din pagina I, cu un nou editorial de pe blogul său.

Am fost sunat zilele trecute de prietenul Răzvan Frățilă, autorul volumelor despre istoria Petrolului Ploiești. Era îngrijorat nu atât de faptul că favorita sa va retrograda, ci că odată cu acest regres poate veni și sfârșitul ei, așa cum s-a întâmplat cu atâtea alte surate în acești ani strâmbi ai țării noastre. Din acest motiv ar vrea să facă ceva pentru ca totuși acest club de tradiție să nu dispară pentru totdeauna. Să i se poată păstra numele, palmaresul, culorile etc, chiar dacă ar fi să o pornească dintr-un eșalon inferior. Gânduri pe care le au mai toți cei cărora le sunt dragi culorile galben-albastre. Nu-mi vine a crede cât de repede se propagă răul. Parcă mai ieri eram în primăvara lui 2013 pe Arena Națională și asistam la bucuria a mii de petroliști după câștigarea Cupei României. Se vorbea atunci că urma să vină și titlul la Ploiești… Astăzi urmează să devină o retrogradată înglodată în datorii, și de aceea este greu de crezut că cei care au adus-o în acest hal o vor mai ține în viață din moment ce nu le mai aduce vreun folos. Căci și în cel din urmă ceas aceștia s-au comportat tot ca niște hapsâni, ne-gândindu-se nicio clipă la soluțiile optime pe care le impuneau o asemenea situație delicată, vrând doar să stoarcă și ultimii bani de pe urma acestui biet club. Exact ca un căruțaș nemilos care pe lângă faptul că nu i-a mai dat de mâncare propriului cal, l-a înhămat la munci tot mai copleșitoare și l-a biciuit până când a rămas fără suflare, iar apoi nici măcar nu l-a îngropat, ci l-a aruncat pe vreun câmp, pradă corbilor.

Privind clasamentul all-time, care este un fel de oglindă istorică a primului nostru eșalon, la această oră în afară de Steaua și Dinamo, doar Petrolul mai era în picioare între primele 10 clasate. Iar apoi vine CFR Cluj care însă este abia pe locul 18. Acestea patru au rămas singurele echipe vechi din Liga I. În rest praf și cenușă. Universitatea Craiova, FC Argeș, FCM Bacău, UTA, Politehnica Timișoara, Progresul București, Politehnica Iași, Gloria Bistrița, ASA Târgu Mureș, Corvinul Hunedoara, FC Bihor, CSM Reșița, Chimia Râmnicu Vâlcea, Inter Sibiu, FC Baia Mare, Chindia Târgoviște, Dunărea Galați, Extensiv Craiova, Foresta Fălticeni, Minerul Lupeni, Rocar, IS Câmpia Turzii, CSM Suceava, Șoimii Sibiu, UMT dar și mai noile SC Vaslui, FC Timișoara, Unirea Urziceni, FC Onești, Săgeata Năvodari, Internațional Curtea de Argeș, CS Turnu Severin, Voința Sibiu, Victoria Brănești, CS Otopeni, Corona Brașov. Iată o enumerare a „cadavrelor” fotbalului românesc, foste divizionare A din amintita ierarhie all-time, decesurile lor petrecându-se după 1990, dar mai ales după 2000. De asemenea, Jiul, Sportul Studențesc, CFR Timișoara, Flacăra Moreni, Unirea Alba Iulia și Aurul Brad mai pâlpâie pe undeva sub Liga 3. Iar ca și Petrolul, nici FC Brașov, Farul, Oțelul și Ceahlăul, ba chiar și Rapid, toate acestea aflate în Liga 2, nu se simt deloc bine, survolându-le constant deasupra capului tanti cu coasa. Cele mai multe dintre echipele enunțate sunt piese valoroase din patrimoniul fotbalului românesc. Și datorită lor sportul-rege mai există astăzi la noi. Numai că au ajuns pe niște mâini nedemne în a le atinge, întâmplându-se la o scară mai mică exact ceea ce s-a petrecut cu acele peste 1.000 de intreprinderi mari și mijlocii puse la pământ după 1989 de securime și alți nemernici din jurul ei cocoțați în funcții înalte, lăsându-ne aproape complet fără industrie. Așa după cum acum nu suntem departe de a rămâne și fără sport, pentru că nu numai în fotbal s-au întâmplat asemenea nenorociri.

Revenind la telefonul primit de la Răzvan Frățilă, intenția lui a fost să îi dau un sfat cu privire la ceea ce este de făcut după ultima etapă a actualului sezon, bazându-se pe activitatea mea îndelungată în jurul sportului-rege și totodată pe dragostea pe care am avut-o întotdeauna pentru fotbalul nostru cu istoria sa, deci și pentru amintitul patrimoniu. Din nefericire, a intervenit sistemul judiciar (și) în fotbal, iar eu la acest capitol sunt complet neajutorat. N-aș fi avut nimic împotriva lui dacă ar fi ajutat, însă, din contră, luându-se la braț cu haosul din fotbalul nostru, a făcut contrariul. Dau doar exemplele Politehnicilor Timișoara și al Universităților Craiova. Nu există o lege clară nici în privința a ceea ce vrea să știe Frățilă. Tot din nefericire butoanele nu sunt la mine. Eu n-aș fi lăsat să moară vreuna. Însă sunt la alții care nu fac nimic în acest sens, chiar absolut nimic, pentru că nu le pasă de acest patrimoniu de care pomeneam, deoarece sunt doar niște venetici. Și ce de promisiuni mai emana în acea nefericită zi de 5 martie 2014, garnisite cu o mulțime de vorbe goale caracteristice, viitorul scaun nr. 1 FRF…

Nu sunt absurd să susțin ca FRF sau LPF să plătească datoriile acumulate de aceste cluburi. Însă cele două organisme se pot gândi la alcătuirea unei legislații prin care aceste branduri ar putea fi salvate, așa cum încearcă s-o facă acum suporterii Petrolului, cum au vrut s-o facă în trecut cei ai FC Argeș, ai UTA, ai Progresului etc. Există abordarea aceasta cu reorganizarea dintr-un eșalon inferior, cum s-a întâmplat în străinătate cu Rangers din Glasgow, AEK din Atena, Fiorentina, ca să dau doar câteva exemple. Aici ar putea interveni autoritățile noastre fotbalistice să dea o mână de ajutor. Cum? Să permită unor asemenea grupări de tradiție să se poată reorganiza din Liga 3, nu să le trimită în diverse ligi agricole, ceea ce e similar cu a le omorî lent. La baza unei asemenea abordări ar sta meritul istorico-sportiv. Și nu doar. Căci de pildă UTA, Universitatea și FC Argeș, ca să dau doar trei exemple, au avut nu doar importanță sportivă, ci chiar socială pentru orașele Arad, Craiova, respectiv Pitești.

În afara faptului că drumul ar fi mai scurt pentru reîntoarcerea spre performanță, știind acest lucru ar putea fi atrași mult mai ușor eventuali investitori, ca să nu spun că în Liga a 3-a e departe de a fi înghesuială, cu prea multe echipe care să dea năvală, urmând a fi și ea câștigată de asemenea prezențe. Vedem doar cum an de an rămâne știrbă, o mulțime de echipe căzând ca popicele chiar și înainte de lua startul! Trebuie doar puțină inițiativă și voință din partea celor în măsură să o facă. Astfel vom fi scutiți de apariția unor simulacre precum ACS Poli, CSMS Iași și alte asemenea lor despre care am scris cu ceva timp în urmă. Nu spun niciun secret; dacă ar fi să le căutăm la sânge pe documente, că tot am băgat avocații adânc în fotbal, am descoperi că niciun club nu și-a păstrat continuitatea, mai ales în anii când au fost permise acele treceri de pe o societate pe alta, când legiuitorul mai degrabă s-a gândit la infracțiuni, decât la bunul mers al lucrurilor. Așa că într-o asemenea lume impură nu ar fi nimeni lezat de o asemenea decizie. Măcar pentru o perioadă, până când lucrurile vor începe să se stabilizeze și la cluburile noastre.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: