„Marea performanţă începe aici!”, sloganul aplicat de FRF scenei secunde, a avut şi astăzi de la ora 17 nasul lung şi roşu al lui Pinocchio, un meci care trebuia jucat încă din 10 august în etapa a II-a de campionat, amânat fiind atunci din motive vag întemeiate, disputându-se în cele din urmă abia după consumarea rundei a VII-a, ocazie cu care clubul organizator, CS Unirea Ungheni 2018, a găzduit în sfârşit o partidă din Liga 2 în oraşul de reşedinţă din judeţul Mureş, după ce le-a ţinut până acum la Reghin, iar cu acest prilej a şi marcat în premieră în divizia secundă, la a şaptea încercare, conducând la pauză, fără însă a evita înfrângerea, 1-2 (1-0) cu corviniştii Hunedoarei.
Nou-promovatelor din Liga 3 nu le mai merge în aceeaşi măsură de bine şi-n noua ediţie 2024-25 a Ligii 2, precum le mergea unora în sezoane anterioare, când izbuteau chiar promovări în elită după o singură campanie pe palierul secund, dimpotrivă, cu excepţia ilfovenei CS Afumaţi, fiind clasate de la locul 15 în jos după prima treime a sezonului regulat.
Cei din Afumaţi, având şi o restanţă de disputat abia la 6 noiembrie la Hunedoara, contând pentru etapa a III-a, sunt plasaţi în zona play-off, cu bilanţul 6 4 1 1 8-4, prima remiză înregistrând-o sâmbătă tocmai la Reghin cu Unirea Ungheni, 0-0, însă celelalte nou-promovate sunt masate în ultima treime ierarhică, FC Bihor pe locul 15, Metalul Buzău pe 17, AFC Câmpulung Muscel pe 19 – toate cu câte două victorii în 7 apariţii, iar CSM Focşani 2007 pe poziţia a 20-a şi CS Unirea Ungheni tocmai penultima, a 21-a.
Firesc, din moment ce nou-promovata mureşeană n-a înscris absolut deloc până astăzi după-amiază, când fundaşul stânga Barstan a deschis scorul meciului inaugural la Ungheni al Unirii în Liga 2, după o eroare a alb-albaştrilor Hunedoarei în minutul 45: 1-0.
Mureşenii nu marcau nici la Mioveni şi nici la Clinceni bucureştenei Metaloglobus, 0-0 respectiv 3-0 (3-0) pentru cei din capitală, ulterior nici la Reghin cu Chindia, 0-1, o altă remiză albă, la cei din Şelimbăr, fiind urmată de insuccesul de la Craiova, 2-0, completat sâmbătă de o a treia remiză albă, la Reghin, cu CS Afumaţi.
Şi cu ex-polistul Cosmin Bîrnoi între titulari – ajuns la mureşeni după ce activa pentru CS Unirea Dej, retrogradată din Liga 2 la care evoluase în urma unei „repatrieri” pe Bega în alb-violet, iar fostul prim-divizionar chiar înscria golul inaugural al Politehnicii în ediţia 2022-2023 a eşalonului secund, abordată cu o victorie pe „Ştiinţa” graţie reuşitei sale, 1-0 (1-0) la 6 august 2022 cu ilfovenii Unirii Constanţa, dar încheiată cu o a doua retrogradare consecutivă a bănăţenilor – Unirea Ungheni s-a confruntat în primele 6 apariţii cu o penurie absolută de goluri marcate, alegându-se cu doar 3 puncte, cea mai modestă zestre între cele 6 formaţii sosite din Liga a III-a.
Anul trecut bunăoară, cu câte o victorie fiecare în primele 7 etape, nou-promovatele din Alexandria şi Tunari deţineau câte 4 puncte, pe antepenultimul respectiv penultimul loc, devansate fiind cu câte 6 puncte de nimeni altele decât fruntaşele la zi ale ediţiei în curs, Csikszereda şi Metaloglobus, deţinând atunci câte 6 puncte. Pe când Corvinul, tot ca nou-promovată în 2023, se situa după 7 runde pe locul 3, cu 14 puncte.
Cu încă un sezon înainte, în toamna lui 2022, CSC Dumbrăviţa era plasată cel mai modest dintre nou-promovate după 7 runde, a 15-a cu 7 puncte, apropiindu-se în acea etapă la unul singur de o altă nou-promovată, Minaur, prin a se impune cu 4-3 pe terenul acesteia, aşa încât nu s-a mai întâmplat de fapt de 3 ani ca o nou-prmovată să ia un start într-atât de lent precum mureşenii Ungheniului, după 7 etape din campania 2021-22 Dacia Unirea Brăila deţinând doar două puncte iar Unirea Constanţa unul singur, tot cu un singur gol marcat.
Actuelmente, 5 dintre ultimele 8 clasate sunt nou-promovate, remarcându-se ineficienţa acestora, încât 3 dintre echipele sosite din Liga a III-a au marcat un total de 8 goluri laolaltă în primele 7 runde, mureşenii unul singur, focşănenii 3 iar cei din Câmulung Muscel 4, iar şi FC Bihor are o medie subunitară a reuşitelor pe meci – 6 în 7 partide, dar CS Afumaţi şi Metalul Buzău înscriind de câte 8 ori.
Unirea Ungheni, antrenată de Eusebiu Tudor, „le-ntrece” însă pe toate, înscriind în premieră abia la al 7-lea joc în Liga 2, cu ocazia abia întâiului meci găzduit în localitatea de reşedinţă a clubului, meci care trebuia de fapt disputat la 10 august, în cadrul etapei a II-a, dar care, iată!, s-a jucat abia după runda a şaptea a campionatului.
Având mare firmament, „Marea performanţă începe aici!”, dar indiciile din teren contrazicând propaganda federală.
Căci nu-i semn bun la câte cluburi nu organizează meciurile acasă în localitatea de reşedinţă a grupării, nici amânările în bloc permise concesiv Corvinului Hunedoara, de unde şi reprogramarea lor după etapele a 6-a, a 7-a respectiv a 12-a, nici indiciul ineficacităţii unor nou sosite în cadrul, căznindu-se a înscrie în sfârşit abia în runda a şaptea.
Insuficient însă, căci Corvinul a egalat printr-un tânăr jucător străin introdus la pauză, Chukwu, în minutul 53, iar cel care-i aducea victoria acasă în prima restanţă de miercurea trecută, Manolache, o semna şi la Ungheni chiar în minutul 90, cu capul în urma unei lovituri libere. O răsturnare de scor aşadar semnată de către un străin respectiv în urma unei faze fixe, pentru a completa tabloul îndoielnic al scenei secunde.
Iar apropo de sportivii de peste hotare în alcătuirea Unirii respectiv a Corvinului, 2 străini titulari la cei din Ungheni, unul la hunedoreni, pentru care alţi 2 intrau pe parcurs.
CSC Dumbrăviţa, club reprezentant al Timişului în Liga 2, va juca peste o lună la Hunedoara, exact la mijlocul sezonului regulat, în etapa a XI-a, în jur de 26 octombrie, iar la Ungheni în runda a XV-a, la final de noiembrie.
*Clasamentul actualizat în urma restanţei din Ardeal şi programul etapei a 8-a, pe coloana rezultatelor secţiunii Fotbal în Sporttim.