Paradele lui Straton, violina lui Enescu și imprecizia Craiovei aduc lui ACS Poli un punct de moral în Bănie

După înfrângeri acasă, ACS Poli a obținut primul punct cu Leo Grozavu pe banca tehnică tocmai în deplasare, devenind vineri seară prima vizitatoare neînvinsă pe noul ”Ion Oblemenco”, unde a stopat seria de 4 victorii pe teren propriu a ocupantei podiumului: 1-1 (0-0) la CS U Craiova.

Noul antrenor al timișorenilor se referea în pregătirea ieșirii în Bănie la importanța în plan psihologic a încheierii returului într-o notă cât mai bună, estimată ca fiind mai presus decât punctele în sine, iar cei în roz-negru au izbutit într-adevăr cu o ultimă sforțare învăluită și de șansă să înfrâneze un descrescendo care i-ar fi purtat în turbulențe la început de play-out.

A patra deplasare la rând cu Straton în poartă în care ACS primește tot câte un gol

Ajunsă cu bine la limanul pauzei după o primă repriză în care mai tehnicii cavaleriei ușoare oltenești și-au făcut golul în bocanc dar nu l-au putut învinge pe Straton, ACS Poli a speculat apoi din primele minute o ușoară letargie a favoritei și a deschis scorul printr-un șut de kinogramă al lui Enescu, cu bara, suficient pentru a nu pierde, chiar dacă gazdele egalau peste numai 7 minute și aveau apoi la dispoziție mai bine de o jumătate de oră pentru a înscrie din nou. Irosită însă pe fondul impreciziei la finalizare și inspirației aceluiași Straton, în cele din urmă dârzenia oaspeților din a doua grupă valorică erodând căsuța cu tehnică a alb-albaștrilor italianului Mangia dar și făcând irelevante dezechilibratele rapoarte ale casetei tehnice.

Un punct la finele returului echivalează pentru bănățeni tot cu unul la zestrea de start în play-out, ”boabă” de moral în urma a 3 înfrângeri consecutive. Căci altfel, singurei grupări până astăzi la zero în 2018 i-ar fi venit tot mai greu în plan mental să constate cum pierde într-una teren, dat fiind că după ce în 10 etape din tur ACS Poli nu navigase sub locul 7, în retur nu l-a mai atins vreodată. Dar așa, alunecarea pare a fi fost stopată, timișorenii agățându-se de un balon de oxigen care le-ar putea reaminti de plusul psihologic întotdeauna indus de revenirea pe turnantă, din urmă, bifată cu succes în primăvara trecută, în ciuda acelui -14.

În plus, punctul bănățean în Oltenia o obligă pe Concordia și mai mult în căderea cortinei de luni, la Chiajna, doar un succes al galben-verzilor în duelul ilfovean putând-o scoate pe ACS Poli în premieră în acest campionat din limita primelor 10 locuri, pomenite în vară ca obiectiv. Căci timișorenii au pendulat tot sezonul regular sub primele 4 clasate dar și deasupra ultimelor patru, situându-se pe rând pe pozițiile 5, 9, 10, 7, 7, 9, 7, 7, 6, 6, 6, 6, 6, 8, 10, 9, 8, 9, 9, 9, 9, 9, 9, 10, 10 și… Zece sau unsprezece?

Friguroasa seară din Bănie nu părea a le da deloc frisoare „albaștrilor”, ambianța cu numeroși spectatori în tribunele noului ”Ion Oblemenco” și deliciile de peste săptămână de a mai semna achiziții deloc de trecut cu vederea, Andre Santos și Florin Gardoș, sugerând o stare de spirit cu atât mai benefică favoritei. În formula căreia, și pe fondul unor accidentări și absențe, Devis Mangia a apelat la 3 schimbări, titularizându-i pe Briceag, Bic și Dimitrov.

În ideea de a contracara acel 3-4-3 al ocupantei podiumului, și Grozavu l-a reprofilat pe căpitanul Artean în centrul unui trio defensiv cu Străuț și Melinte pe stânga, împingându-i pe Ciucur respectiv Oliva, tot 3 fiind și noutățile din 11-le vizitatorilor, pe lângă Străuț revenind tot după o etapă și Velcotă, iar Enescu după debutul său la Ploiești.

Dar dacă pe ”Ilie Oană” a fost tot 0-0 la pauză însă ACS Poli a sucombat pe final în fața nou-promovatei  Sepsi, în această seară s-a întâmplat pentru prima oară într-o deplasare timișoreană în actualul campionat ca un meci cu o primă repriză fără goluri să nu mai fie decis apoi de o unică reușită, așa cum mai era cazul și la Chiajna și Ploiești cu FC Voluntari, ci să se mențină egalitatea, prin două goluri.

Și încă ce mai goluri, de generic! Imparabile. Parcă și noul stadion al Craiovei dar și ambianța din tribune te îmbia la asemenea încercări de la semi-distanță, așadar într-un cadru fotbalistic adecvat, în care trupa mai necăjită din toate punctele de vedere era tocmai cea reprezentând cel mai mare oraș din vestul României, unde problema infrastructurii este cu atât mai evidentă prin comparația cu arena ”Ion Oblemenco”.

Însă n-avea să fie seara favoritei de pe podium, pe final chiar și brazdele gazonului sugerând că nu e încă totul chiar atât de roz în Bănie, ci a rozaliilor sosiți cu șansa a doua, și care au preschimbat ultimele două eșecuri cu 1-0 în deplasare într-un 1-1 semnat și acum 3 ieșiri, la Ovidiu.

Oaspeții au început dispuși destul de sus pe faza defensivă, acoperindu-se prin a se dubla suficient de bine, cu coborâri utile ale lui Enescu pe zona centrală, iar astfel au blocat în destul de mare măsură așteptatul iureș din prima jumătate a reprizei I al fâșneților cu centrul de greutate scăzut. Pe de altă parte, greu putea ieși ACS Poli pe faza a doua, suficiente trimiteri fiind fără adresă iar cavaleria ușoară din flancuri părând decuplată în schema căutând devierile cu capul ale vârfului Drăghici.

Implicit, valul oltenesc s-a tot mărit încet, încet, pe fondul plusului de tehnicitate, printr-o pistonare preponderent pe dreapta, spre Gustavo, preluat însă în grijă de Melinte, iar după mijlocul primei părți au apărut inevitabil și ocaziile.

Parcă tot mai mari…

Gazdele au căutat să verticalizeze pe culoarele trioului în roz, fie cu mingi lungi din spate sau la firul ierbii de la centru, iar o lansare a lui Kelic deviată de Băluță a croit prima mare ocazie a jocului, în minutul 25. Cătălin Straton a dat însă tonul serii prin a plonja cu palma stângă la stângul lui Mitriță spre colțul lung, intrat singur până la 14 metri…

Puțin mai apoi, în minutul 27, tocmai Mitriță a trecut la pupitru prin a expedia o minge lungă pe centru-stânga spre Băluță, care a intrat talonat în careu, trimițând dintr-un carambol al mingii și cu Artean pe lângă Straton, ieșit în întâmpinare, doar că Melinte a acoperit printr-o degajare din marginea careului mic, dar mai ales din fața porții goale.

Varietate oltenească, trecându-se la centrări, una de pe stânga, expediată de Bancu, până în flancul opus, la Dimitrov, care a tras tare dar a și fost blocat de Straton. Corner! Iar puțin mai apoi și de pe dreapta, de la Dimitrov la Bancu, al cărui șut razant spre transversală e deturnat de Straton peste bară.

Iar odată scăpați în minutul 30 din aceste chingi, vizitatorii au absorbit încet, încet presiunea în descreștere a craiovenilor, scoțându-i treptat din ritmul impus. Astfel că amfitrionii au ajuns ca până la pauză să-și piardă nițel răbdarea și chiar busola, întărâtați de una, două șezători bănățene la sol, taxate cu fluierături din tribune.

Și s-a văzut în minutul 42, când Bancu a intrat prin alunecare cu talpa sus, pe piciorul lui Vașvari, îngălbenit însă ulterior la rândul său, nemulțumit fiind de judecarea fazei. Ba chiar mai mult, absentă până atunci din careul ocupantei podiumului, ACS a încheiat repriza bucurându-se de cornerul smuls de Drăghici…

0-0 la pauză și schimbări, Thiago Ferreira în locul lui Kelic respectiv Haruț în cel al lui cu Velcotă, doiarul fiind plasat în fața lui Străuț, tampon la șarjele oltenești pe stânga. Iar astfel dispusă, ACS Poli a început și partea a II-a în nota primeia, pe fază, dar chiar și mai sus, ceea ce i-a adus golul, în minutul 50.

0-1 prin Enescu, care a ciupit cu stângul un balon respins cu capul spre centru după o centrare de pe dreapta, și a șutat apoi dintr-una tot cu stângul, bară-gol de la 24 de metri. Violină din esență tare. Enescu devenea al 12-lea marcator al lui ACS în acest campionat iar ”Ion Oblemenco” era și mai aprehensiv deja.

Era însă de așteptat reacția favoriților iar Straton s-a dezmorțit prin a bloca în față șutul lui Bic din minutul 52, dintr-o zonă similară celei din care făurea Enescu rapsodia.

Însă când Straton a fost ca și bătut, în minutul 54, Băluță a pus latul peste bară din fața porții goale, un prim mare semn că s-ar fi putut într-adevăr ca seara să nu fie a Craiovei. Căci atunci când tot ratezi cu nonșalanță…

Și parcă doar un gol tot de la ceva distanță și din senin ar fi putut rupe vraja din jurul buturilor apărate de ex-craioveanul Straton. 1-1 pe o torpilă a bulgarului Dimitrov, și tot după o respingere cu capul, acum în urma unui corner.

Egalitate în minutul 57. Aaa, mai e timp…

Însă și ACS Poli a avut reacție prin a rămâne trupa ceva mai bătăioasă odată cu scurgerea timpului, un arici simțindu-se tot mai aproape de liman. S-a strâns și mai bine la mijloc prin plantarea lui Croitoru, un pas înapoi în locul lui Drăghici, și a acoperit eficient zonele laterale, frustrant pentru Mitriță, pentru a nu mai pomeni de Gustavo, imediat schimbat cu mai sprințarul Burlacu, cu un compas mai alungit.

Mic, mic, dar Băluță a lovit balonul cu capul, scurgându-se infim pe lângă colțul lung în minutul 75. Mitriță a fost și mai aproape, dintr-o liberă executată la colțul scurt în minutul 79, dar în bară. Tot mai des erau într-adevăr nevoiți timișorenii să recurgă la faulturi, fără însă ca finalul să aducă cu un asediu.

Ce-i drept, Straton și-a mai făcut odată numărul, și în fața lui Burlacu, în minutul 88, când a acordat și al zecelea corner al craiovenilor, pe lângă cele 11 șuturi ale lor pe poartă plus opt la poartă. Pe când timișorenii au avut unul din acțiune pe spațiul buturilor, cu bara, suficient însă pentru un punct. Grozavu l-a înlocuit până la urmă și pe cel de-al treilea component mai din față, tocmai cu Șeroni, semn al unei liniștiri a apelor.

Astfel a obținut ACS Poli a patra sa remiză afară, cu șansă și cu intuiție felină între buturi, influențându-i parcă pe craioveni să devină și mai impreciși. Iar până la urmă timișorenii nici n-au încheiat sezonul regular chiar atât de rău, parcă într-o medie a precedentelor două campanii, 5-10-11 cu 25 de puncte în urmă cu două ediții, când n-au scăpat dar a falimentat Rapidul, 7-7-12 cu 28 de puncte știrbite de penalizare în stagiunea trecută, sfârșită la baraj.

Urmează 14 runde în play-out, începând cu una contra Concordiei. Când punctele nu se vor mai înjumătăți, deși nici în această seară n-a fost cazul.

*

Șuturi la poartă, 8-2: Bic (18), Briceag (36, 40), Băluță (54, 68, 75), Mitriță (72, 81) / Ciucur (60, 81).

Șuturi pe poartă, 11-2: Gustavo (11), Mitriță (25, 79), Dimitrov (27 și 57 – GOL), Bancu (29, 30), Mitriță (36), Bic (52), Băluță (62), Burlacu (88) / Melinte (15 – liberă), Enescu (50 – GOL).

Șuturi blocate, 1-0 (72).

Cornere, 10-1: minutul 17, 20, 28, 30, 36, 56, 72, 73, 75, 88 / 45.

Ofsaid, 3-0: (45, 52, Băluță), (47, Bancu) /.

Faulturi: 9-16.

Hențuri: 1-0.

*

CS U Craiova – ACS Poli 1-1 (0-0)

Ora 20:45, Stadion ”Ion Oblemenco”, gazon bun, timp friguros. Spectatori: 11.000.

Au marcat: 0-1 Andrei Enescu (50), cu stângul, tare, de la 24 de metri, din zonă centrală, nemarcat, la semiînălțime, spre exterior, bară-gol în dreapta lui Mitrovic, după ce recepționa cu vârful stângului o respingere cu capul al unei centrări din flancul drept; 1-1 Radoslav Dimitrov (57), de la 23 de metri, dintr-o bucată după o respingere cu capul în urma unui corner, cu exteriorul dreptului, lângă bară, la înălțime, în stânga lui Straton, cu un șut perpendicular pe poartă;

CS U Craiova: Mitrovic – Popa, Kelic (46, Thiago Ferreira), Briceag – Dimitrov, Bic, Zlatinski, Bancu – Gustavo (65, Burlacu), Băluță – cpt., Mitriță.

Rezerve: Calancea – Screciu, Martic, Glavina, Bărbuț.

ACS Poli: Straton – Străuț, Artean – cpt., Melinte – Ciucur, Vașvari, Enescu, Oliva – Velcotă (46, Haruț), Drăghici (62, Croitoru), Popovici (90, Șeroni).

Rezerve: Curileac – Bîrnoi, Carabela, Ciacchieri.

Cartonașe galbene, 3-3: Dimitrov (16), Bancu (42), Băluță (90+4) / Vașvari (42), Oliva (84), Străuț (90).

Arbitri: George Rădulescu – Iulius-Radu Timar, Iulian Radu.

Programul etapei a 26-a și clasamentul actualizat, pe coloana dreaptă.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru − 3 =

 


Alte articole legate de acest subiect: