I-a luat în mod cert mai mult timp decât anul trecut, atunci „din prima”, de astă dată după aproape o lună din 5 august, când ar fi trebuit în mod normal să ia startul în noul campionat la Braşov, dar CSC Dumbrăviţa tot a triumfat în cele din urmă în ediţia 2023-2024 a Ligii 2, la a patra încercare, copiind la Mioveni rezultatul de 1-0 cu care stropea victorios în 2022 la Târgu Jiu debutul absolut pe scena secundă şi acumulând astfel mai multe puncte în clasament, 5, decât cele 4 în aceleaşi prime patru apariţii din sezonul anterior, spargere a gheţii prin a spulbera invincibilitatea argeşenilor retrogradaţi din elită.
Alb-verzii Timişului în Liga 2 au încheiat ca la carte tripla reprezentaţiilor pe drumuri într-o săptămână, după remiza de la Ghiroda cu gorjenii şi eliminarea pe final de joi seară din Cupa României de la Arad, venind şi primul triumf în noul campionat, fără a primi gol pe terenul ex-prim-divizionarei de lângă Piteşti, care îşi adjudeca deja primul meci pe puncte sâmbăta trecută în Neamţ, 1-0 pe terenul unei nou-promovate.
Bănăţenii au simţit astfel din nou gustul victoriei în Liga 2, ultima oară savurat la 22 aprilie pe propriul gazon, 4-0 cu gorjenii la penultima apariţie acasă în play-out, după care cedau de două ori la finele grupei a II-a valorice şi nici nu învingeau la startul noii ediţii, fiind de fiecare dată egalaţi din penalty deja până la pauză, atât la Reşiţa, unde au şi pierdut în precedenta ieşire în campionat, cât şi sâmbăta trecută la Ghiroda, după remiza albă la debutul de pe arena „Ştefan Dobay” cu hunedorenii, dar perseverenţa le-a fost răsplătită iar gustul succesului este cu atât mai dulce, cu cât pe terenul pe care s-au impus astăzi se juca încă fotbal de SuperLiga în 14 mai, în urmă cu 3 luni şi ceva, 0-2 cu UTA.
Ce-i drept, CS Mioveni a fost constrânsă a se remania prin a-şi „subţia” talia în urma retrogradării, dând drumul mai multor prim-divizionari, însă asta nu ştirbeşte cu nimic din meritele dumbrăviţenilor, care au adulmecat startul greoi de sezon al argeşenilor iar Dragan Paulevici le-a taxat la sânge eroarea cu unicul gol din minutul 59, care a rezervat galben-verzilor de lângă Piteşti chiar la perfecţiune un acelaşi bilanţ identic după 5 etape celui înregistrat de trupa din localitatea Uzinelor Dacia la precedenta sa participare în Liga 2, mai exact 5 1 3 1 2-2 6 puncte, încununată atunci cu succes la finele ediţiei 2020-2021. Nu i-a mai venit acum de hac Metaloglobus, care se impunea cu 0-1 la Mioveni în etapa a patra din 19 septembrie 2020, ci „ultimul mohican” al fotbalului timişean pe scena secundă, CSC Dumbrăviţa, printre altele cu har şi pasiune strunit de Cosmin Stan.
Învingător astăzi al altui omolog cu iniţialele C.S. în piept, Constantin Schumacher, care a rămas absolut fidel unsprezecelui de start al deplasării victorioase în Neamţ, unde ex-timişeanul Ştefan Blănaru a conturat triumful încă din minutul 15, un start avântat având argeşenii şi astăzi, cu partenerul de atac Tincău întinzându-l după primele faze pe Trifon.
Portar care a reapărut astăzi în cadru după ce aborda de pe banca de rezerve deplasarea eliminatorie de la Arad, unde-l înlocuia din minutul 56 pe junele Paul Toroc, accidentat, nu doar Trifon revenind însă în primul „11” în urma partidei de pe „Francisc Neuman”, ci şi toţi ceilalţi 10 titularizaţi astăzi, în frunte cu căpitanul Zurbagiu.
Fiind foarte expliciţi în privinţa ţelului deplasării în Argeş, „obiectiv limpede, mergem la victorie!”, Stan şi alb-verzii săi şi l-au atins prin a fi dedus, deprins şi evitat erorile din precedenta „triplă” cu meciul de Cupa României în „intermediară” – abordată atunci în linii mari cu aproximativ aceiaşi componenţi, implementând de astă dată strategia „înlocuirii liniilor”, şi încă de-a binelea şi cu totul, toţi cei 11 titulari de la o apariţie la alta, doar 4 fiind în schimb cei înlocuiţi de la ultima partidă de campionat, cea de la Ghiroda, şi anume Tismonar, Ţieranu, Cibi şi Plokhotnyuk, astăzi apărând în schimb Gîsă, Martinov, Tănase şi Amariei.
Iar „rotaţia cadrelor” a dat roade, „verzii” reuşind pe terenul ex-prim-divizionarei – şi încă la doar 60 de ore după încheierea partidei eliminatorii de la Arad – ceea ce nu izbuteau la Reşiţa în urma întâlnirii din Cupa României de la Ghiroda, şi anume a nu mai fi egalaţi, în cele din urmă şi învinşi în Caraş-Severin.
Căci, în ceea ce priveşte deschiderile de scor, elevii lui Stan au devenit experţi în noul campionat, în toate cele 3 partide cu goluri în care au fost implicaţi, cel de astăzi „căzând” şi cel mai târziu, după pauză.
Pauză până la care dumbrăviţenii au pus treptat stăpânire pe joc în Argeş, Zaluschi reglându-şi şutul după primul sfert de oră, de la 20 de metri, din poziţie centrală, puţin peste poartă. Iar Tănase imitându-l mai precis de la semidistanţă, dar şi Croitoru fiind la post şi respingând mingea. Peste poartă reluând după o jumătate de oră de joc şi Salhi, din zona punctului cu var, din cădere, în urma unei lovituri de colţ.
O altă lovitură, mai grea, pentru Schumacher şi „galbeni”, încă din primele minute ale reprizei a II-a, când l-au pierdut pe veteranul Claudiu Herea, accidentat în zona claviculei după un duel la centrul terenului şi scos de pe teren cu targa pentru îngrijiri medicale la Ambulanţă, Coşereanu luându-i locul dar tot regăţenii înecpând chiar şi-aşa ceva mai bine şi partea secundă, Blănaru intrând în careu şi şutând din unghi, alături.
Nu treceau decât 3 minute şi ora de joc aducea unicul gol ce a făcut diferenţa, căci jocul greşeala aşteaptă, iar insistenţa lui Tănase i-a rătăcit busola lui Cărăruş, pas fals, din ricoşeu către Dragan Paulevici, singur, singurel pentru 0-1, cu toată semnalizarea asistentului, centralul fiind edificat că mingea fusese atinsă de mijlocaşul localnicilor, imediat şi schimbat, ca parte a unei triple modificări efectuate de Schumacher.
Tot Blănaru rămânând cel mai periculos şi în minutul 63, demarcat pe partea dreaptă dar evidenţiindu-l pe Trifon, în zi bună şi sigur pe el şi la lovitură liberă de la 18 metri lateral dreapta a nou-intratului Coşereanu, respinsă.
La care Cosmin Stan n-a mai stat pe gânduri şi i-a introdus pe Gladun, Nortey şi Cibi, în locul lui Ghinescu, Zaluschi şi Martinov, iar tocmai Cibi a avansat în jumătatea adversă şi a şutat de la 20 de metri, puţin pe lângă poarta lui Croitoru.
„Verzii” fortificându-se pentru ultimul sfert de oră şi cu intrarea lui Lalic, în locul junelui Andrei Toroc. Iar minutele intrau tot mai mult în sac, pripeala gazdelor fiind tot mai mare, în impas şi fără soluţii ofensive valide, dimpotrivă, lăsând spaţii tot mai mari.
La dispoziţia dumbrăviţenilor, care, şi cu Mercioiu pe final în locul lui Paulevici – maurul îşi făcuse datoria, repetau prestaţia din partea a doua a reprizei I, tot mai dezinvolţi şi stăpâni pe situaţie, fără a mai da prilej oponenţilor să egaleze. Din contră, prelungirile găsindu-i pe bănăţeni în posesie, acelaşi internaţional juvenil Cibi zvârlugă pe flancul stâng, unde a driblat, ochind din unghi plasa laterală.
Cele 3 puncte, aduse spre Banat, următoarea reprezentaţie fiind însă tot în deplasare şi tot peste Carpaţi, marţi 12 septembrie conform reprogramării federale, pe iarba de la Buftea în restanţa din prima etapă, cu retrogradata reinstalată Progresul 1944 Spartac Bucureşti, într-o săptămână în care alb-verzii vor mai primi tot la Ghiroda şi vizita nou-promovatei din Tunari, în etapa a VI-a.
Dar dumbrăviţenii au tras concluziile necesare după meciurile jucate în aceeaşi săptămână, roadele văzându-se astăzi la Mioveni, aşa încât disputele cu trupele din zona capitalei par a fi abordate sub cer senin.
După care o altă oportunitate de a juca pe terenul unei ex-prim-divizionare, în runda a şaptea, la Târgovişte. „Verzilor” le-a venit sufletul la loc şi sufletul le este aproape de firul de iarbă al gazonului, bătând năvalnic în ritmurile bucuriei jocului. Implicit, vin şi rezultatele. N-a fost să fie la întoarcerea „la locul faptei”, cer noros la Reşiţa, lăsată cu penalty-ul neacordat la final şi eliminările lui Lalic şi Gîsă – reveniţi astăzi, dar în schimb pe „teritoriul Daciei”, unde a ieşit soarele pentru „verzii” Banatului. Ultimii mohicani.
Ultimele rezultate din etapa a V-a, surâzătoare tot oaspeţilor, fiind enumerate laolaltă cu programul viitor şi clasamentul actualizat pe coloana ierarhiilor secţiunii Fotbal. Cinci fiind victoriile în deplasare ale rundei Ligii 2, iar 4 remizele, fără succese acasă şi cu golaverajul favorabil evident vizitatorilor, 6-12. Totul aşadar în nota iniţială de ieri a primei părţi a etapei, despre care se consemna aici: legătura.
Iar mai jos, echipele şi spusele lui Cosmin Stan.
CS Mioveni: Croitoru – Traşcu, Garutti (minutul 76, M. Costea), Ignat, Şerbănică – cpt. – D. Toma, Cărăruş (62, Văsălie), Guţea (62, Căprărescu) – Claudiu Herea (48, Coşereanu), Tincău (62, Duţan), Blănaru.
Rezerve: Bădescu- Dandea, Massaro, Bolohan.
CSC Dumbrăviţa: Trifon – Amariei, Gîsă, Zurbagiu – cpt., Ghinescu (minutul 69, Gladun) – Salhi, Tănase – Andrei Toroc (76, Lalic), Zaluschi (69, Cibi), Martinov (69, Nortey) – Paulevici (84, Mercioiu).
Rezerve: Paul Toroc – Băluţoiu, Sofran, Tismonar.
Antrenorul Cosmin Stan a remarcat că a fost vorba despre „un meci pe care l-am gestionat exact aşa cum am vrut. În prima repriză, am avut o posesie destul de bună, am ţinut de minge în jumătatea noastră de teren. E drept, şi ei au avut momentele lor de posesie, dar fără să fie periculoşi. După pauză, am ales să coborâm un pic mai jos şi să încercăm să îi prindem pe contraatac, pentru că am văzut că linia lor de fund urcă foarte mult. Am reuşit să-i prindem în minutul 60, iar apoi am făcut repede câteva schimbări. Am avut de suferit un pic pe partea noastră stângă, iar prin schimbarea de sistem pe care am făcut-o, am gestionat foarte bine finalul de meci, gazdele nu au fost periculoase prin absolut nimic. Au avut o ocazie mare prin Blănaru, chiar înainte de aceste schimbări. Iar finalul de meci l-am avut în control, ba chiar am avut două acţiuni periculoase pe contraatac, prin Cibi şi Tănase, puteam să închidem jocul un pic mai repede. Mă bucur foarte mult pentru această victorie, cum am spus şi după meciul cu UTA, spiritul Dumbrăviţei continuă să fie viu. Nu a murit, aşa cum din păcate văd că spun unii oameni. În niciun caz nu a murit spiritul Dumbrăviței, e mai viu ca oricând! Începem să ne obișnuim unii cu alții, încetul cu încetul ne sudăm relaţiile de joc şi cele din afara terenului. Nimic nu se poate face peste noapte. Consider că puteam un pic mai mult în acest început de campionat, dar e bine și așa. Avem totuși un meci în minus, sperăm ca și din restanța cu Progresul să ne întoarcem victorioși și să urcăm în clasament. Mă bucur și de faptul că strategia pe care am ales-o în această săptămână a dat roade, deși am fost hulit și pentru acest lucru. Am făcut un meci foarte bun la UTA, unde nu aveam nicio garanţie că dacă jucam cu echipa cea mai bună am fi câştigat meciul. Nu am vrut să sacrific jocul de campionat, pe care iată că l-am gestionat foarte bine şi iată că venim victorioşi de la Mioveni!”
Arbitru: Adelin Pavel (Osica de Jos / Olt). Asistenţi: Zamfir (Slatina) şi Iftode (Târgu Bujor / Galaţi). Rezervă: Diaconu (Bucureşti). Observator de arbitri: Savaniu (Satu Mare). Delegat de joc: Petre (Buzău).