AJF Timiş se sesizează din oficiu: asistentul Gabriel Dan, înlocuit în penultima etapă din D Timiş, intermediara de azi, după minciuna de la Liebling – Racoviţa, pe adresa www.sporttim.ro

Ultimele 180 de minute ale Diviziei D Timiş se vor derula diseară de la ora 18 şi sîmbătă de la 11, cea de-a doua intermediară a returului coincizînd azi cu penultima etapă a ligii a patra judeţene, una în care arbitrul asistent Gabriel Dan a fost pus pe tuşă, înlocuit fiind în brigada jocului CS Dumbrăviţa – AC Belinţ, conform deciziei AJF Timiş după gestul de duminică seară al „împărţitorului dreptăţii” la adresa cotidianului nostru, la finele partidei de la Liebling, cîştigată cu 3-0 de liderul Seriei a III-a în Campionatul Judeţean, Progresul Racoviţa.

Gabriel Dan, pus la punct de AJF Timiş după o dezinformare voită la adresa www.sporttim.ro

 

Se prea poate ca Gabriel Dan să se considere nedreptăţit de a fi înlocuit de forul judeţean din brigada partidei din etapa a 33-a a Diviziei D Timiş pentru un aspect ce nu ţine nici de prestaţia sa ca asistent la jocul Gran Plaz Liebling – Progresul Racovița, din runda a 27-a a ligii a cincea, nici de îndeplinirea atribuţiilor ce le incumba statutul său de arbitru delegat de AJF Timiş la respectiva partidă, dar mai este încă speranţă în lume cîtă vreme buna credinţă, sau absenţa sa, atîrnă la o adică mai greu decît orice hîrtie sau stipulaţie.

Desigur, Gabriel Dan n-avea nici cea mai mică obligaţie faţă de www.sporttim.ro – oricît de cotidian timişorean exclusiv de sport local ar fi – de a face cunoscut lui Iosif Canea rezultatul final şi marcatorii golurilor de la Liebling, iar dacă glasul conştiinţei îl îndemna să nici n-o facă, ar fi putut foarte frumos să răspundă apelului adresat de cotidianul nostru pe numărul de telefon mobil al centralului Sorin Tarcea prin a spune că nu este în măsură sau nu doreşte să divulge amănuntele, dar a profita de absenţa din încăpere a colegului său de brigadă pentru a ţese o farsă nu este doar o banală copilărie, ci o străvezie lipsă de omenie.

Lăsînd la o parte că, în ceea ce priveşte un raport uman, şi nu de arbitru – jurnalist, Gabriel Dan i-a servit o minciună sfruntată lui Iosif Canea, creînd totodată premizele unei dezinformări în masă în cadrul unei atent urmărite rubrici duminicale, asistentul a generat o întreagă controversă ulterioară în jurul unei partide altfel deloc controversată ca evoluţie şi deznodămînt, 0-3, la care era investit într-o capacitate oficială, aducînd un alt gen de prejudiciu imaginii şi aşa mai degrabă umbrită a fotbalului local. Iar dacă şi-a închipuit că ar aduce astfel un prejudiciu de imagine cotidianului nostru, deşi ne îndoim că a cătat atît de departe, sau mai bine zis că ar putea căta atît de departe, atunci s-a înşelat amarnic. Un sec strop într-un ocean de informaţii pertinente şi de acurateţe, oferite cu pasiune şi în cunoştinţă de cauză, cu conştiinţa împăcată, fără partizanate şi nu după cum bate vîntul.

Scandalos n-a fost faptul că www.sporttim.ro a furnizat informaţii eronate de la un meci din cele circa 70 de jocuri săptămînale la nivel judeţean de la care Iosif Canea cumulează cu promptitudine detalii, ca o excepţie ce confirmă regula că este vorba despre o sursă de informare locală de încredere, ci aspectul că asistentul Gabriel Dan a profitat de buna credinţă a omului care lansase apelul şi l-a indus în eroare cu premeditare, cît se poate de evidentă ţinînd cont că n-a avut nici cea mai mică remuşcare în a nu semnala ulterior că a întins o „capcană”-păcăleală, reparabilă printr-o simplă avertizare de minimă omenie: „Ştiţi, aţi dorit să vă interesaţi de rezultatul jocului la care am fost arbitru asistent. Ei bine, am vrut să vă <frig> puţin, şi n-a fost 3-3, cum v-am spus, ci 0-3…”

La ora respectivă ar mai fi putut funcţiona autoironia de a-i răspunde admiţînd că „na, ce să-ţi mai spunem, bravos Păcălici, ne-ai făcut-o, 1-0 Gabriel Dan – www.sporttim.ro, cu un gol cu călcîiul de la 73 de metri, de pe linia de margine” Dar aşa!?

Cîtă încredere poate inspira un „împărţitor al dreptăţii” şi totodată profesor care îşi minte cu atîta nonşalanţă un semen, indiferent că ar fi fost vorba despre un jurnalist din mica lume a fotbalului local sau un chibiţ interesat de rezultate la cald!? Zero, iar faptul că, după un meci, cînd rivalităţile sunt de regulă lăsate deoparte, un om trăind şi de pe urma fotbalului se pretează la aşa ceva, ne sugerează faptul că proverbul „prietenul la nevoie se cunoaşte” este într-adevăr desuet în mileniul III.

Insul a muşcat exact din mîna care hrăneşte intens cu ingredientele necesarei mediatizări nişte competiţii în care, de bine, de rău, îşi derulează activitatea, şi întrebarea ar fi dacă este o manifestare a unei frustrări latente sau o lacună de integritate, dacă nu chiar de educaţie şi intelect.

Ceea ce foarte puţini oameni au capacitatea de percepţie este faptul că una-două persoane ale unui organism mediatic de o infimă putere economică nu pot fi concomitent în carne şi oase pe zecile de terenuri din Timiş dar, din respect pentru propria lor activitate şi faţă de cititori, precum şi preţuind importanţa diseminării cît mai multor amănunte de interes, complete dacă se poate, într-un răstimp cît mai rapid, apelează la surse testate în timp şi considerate de încredere, pentru o comasare de date, fără a fi aşadar deloc vorba despre o fugă după senzaţionalism.

Doar s-a întîmplat ca săgeata mincinoasă să fie lansată de pe marginea unui joc cu implicaţii ceva mai aparte în privinţa unui binecunoscut duel la distanţă, pentru a se isca suspiciuni că am fi alergat după senzaţionalul unui 3-3. Deloc şi departe de noi. Un 3-3 şi apoi 0-3 au fost consemnate cu aceeaşi detaşare. Dar dacă în cuvîntul unui delegat oficial al forului sub egida căruia se disputa întîlnirea nu te poţi încrede, atunci pe cine te-ai mai putea baza!?

Iar raportat la volumul de informaţii pe care-l compilează săptămînal cu promptitudine şi acurateţe, dintr-un total de 4 competiţii fotbalistice timişene distincte, însumînd nu mai puţin decît 9 ierarhii diferite, Iosif Canea înregistrează o minimă marjă de eroare, mediatizînd constant, cu bune, cu rele, nişte întreceri care altfel n-au aproape nici cea mai mică trecere în agenda unei mass-media obsedată şi fixată în promovarea aceloraşi subiecţi forţaţi peste ani în prim-plan şi a pseudovedetismului, printre multe alte fundamentale tare.

De fapt, dacă ar exista în România măcar 42 de sufletişti Iosif Canea silindu-se cu pasiune să aducă în prim-plan rezultate din divizii judeţene, ce altfel pălesc aproape complet în semnificaţie pe fondul mai sus-amintitei matrici a obsesivei mass-media, atunci cu siguranţă „fotbalul mic” carpatin ar fi ceva mai însufleţit şi eventual chiar mai curat, ca efect al unor minusuri scoase la lumină de presă, al cărei rol în acest sens nu ar trebui nici neglijat, nici uzurpat.

Dar exact a uzurpare a adus gestul asistentului cu pricina, care nu poate aşadar distinge necesitatea şi importanţa unei conlucrări responsabile între protagoniştii jocului şi chibiţii de pe margine, prin intermediul presei sportive, şi ne-am putea doar întreba ce l-a determinat să regizeze sceneta, cu tot cu un co-autor neidentificat, aprobîndu-l din fundal, pentru creşterea credibilităţii…

Există la noi acea şmecherie ieftină, a celui care ţine „să-şi facă” semenul, să-l „dovedească”, să-i inducă o tentă de inferioritate, gratuităţi prin care şi-ar atrage o falsă şi de moment senzaţie de mai bine pentru care jubilaţie ar uzita însă probabil orice metodă întru atingerea scopului, şi anume satisfacţia de sine, aceasta cîntărind implicit mai mult decît gîndul mai responsabil de a sări – dacă se poate – în ajutor sau decît necesara autodisciplină şi rigurozitate, deseori absente, şi care te-ar împiedica să te dedai la oricît de mici „glumiţe” ale căror consecinţe pe pielea altora nu le mai poţi controla. Iresponsabilitate, pe fondul unei fărămiţări şi alienări a fibrei sociale, inducînd o severă estompare a capacităţii de distincţie între bine şi rău.

Mai există însă la noi şi o oarecare rîcă pe ceea ce este realmente extrem de puţin înţeleasă şi denumită generic „presă”, căreia i se caută în fel şi chip nod în papură, care rîcă ar putea surveni tocmai dintr-o eronată percepţie a cititorului faţă de cuvîntul şi mesajul general al autorului dar mai ales pe fondul unei nevrotice intoleranţe faţă de punctul de vedere chiar şi civilizat al unui contraopinent, cu atît mai regretabilă cînd este orientată spre condeieri care chiar nu bat cîmpii. Cu paranteza că mult prea numeroşii care deviază pe arătură nici nu fac vreun favor breslei şi mai ales publicului dar, mai grav, nici nu conştientizează ignoranţa în care se complac.

Oricare-ar fi mobilul declanşator al minciunii asistentului sus numit, şi ne asumăm riscul de a nu ne face deloc plăcuţi destulora, Dumnezeu să-l aibă în pază, deoarece cu toţii suntem sortiţi rătăcirii şi greşelii. Dar şi pentru că „barba” sa, în contextul unei păcăleli colective cu multe zerouri în coadă, sport naţional mai ca fotbalul, este o la fel de mică picătură în oceanul contagiosului miserupism carpatin. Ca şi inofensivă am zice, culmea, mai puţin sieşi…

Brigada jocului de la Dumbrăviţa, în care era iniţial delegat Gabriel Dan ca arbitru asistent, este alcătuită din Răzvan Drăgoi – Patricia Samsudean şi Alin Botaş.

*

Programul etapei a 33-a a Diviziei D Timiş, penultima (miercuri 5 iunie, ora 18): Timişul Şag – Real Dragşina, AS FC Deta – Arsenal Flacăra Făget, Spartak Gottlob – AS Peciu Nou, AS FC Băban Marcel Jimbolia – CFR Timişoara, CS FC Chişoda – Unirea Sânnicolau Mare, Auto Timişoara – CS Ghiroda, Avântul Bobda – CS Nuova Mama Mia, CS Dumbrăviţa – AC Belinţ, Banatul Nerău – Pobeda Dudeştii Vechi.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

11 răspunsuri la AJF Timiş se sesizează din oficiu: asistentul Gabriel Dan, înlocuit în penultima etapă din D Timiş, intermediara de azi, după minciuna de la Liebling – Racoviţa, pe adresa www.sporttim.ro

 1. kasilias spune:

  RAZVAN DRAGOI ALT MARE ARBITRU ,O ZDREANTA DE OM CARE L LINGE TOATA ZIUA PE OUA PE ZDREANTA DE AVRAM SI AI DA LIMB LA CACA LA MURESAN >
  RUSINE !!!!
  CATI ARBITRII AVEM LA LIGA 1???????
  APROPO ZILELE TRECUTE M AM INTALNIT PE STRADA CU AVRAM SI ERA MARO IN VARFUL NASULUI , PROBABIL A FOST SI EL LA MURESAN 🙂

 2. andrei Raul spune:

  chiar acest domn arbitru a fost aşa de nesimţit , cum a putut gândi să facă un asemenea gest, pur şi simplu şi-a bătut joc de cititori, m-a plăcut mult articolul când arbitrul a plecat de la meci la pauză, după părerea mea asemenea finţe trebuie controlate la un medic specialist şi cu asta am spus totul , regretabil că se întâmplă aşa ceva de la un oficial .

 3. Mustaciosu spune:

  Toata lumea sa stea linistita delegarile .tot eu le fac !!!

 4. Ionel spune:

  SA SUGA CARICIU TOTI CARE IL CONTESTA DACA CANEA E PROST SI SCRIE CE II ZIC ALTI E MARE PROST…SINCER BINE I-AI FACUT DOMNU DAN GABRIEL , SINCER IMI PARE RAU CA S-A LUAT IMPOTRIVA TA O MASURA SE OBSERVA CA IN ZIUA DE AZI NU SE MAI POATE GLUMI…IN FINE …AJF -U CEI MAI MUISTI M.UE LATEA SI MURESAN CARE TE-AU SCHIMBAT 😉

 5. dan g spune:

  a fost o gluma…poate proasta,asta e, nu m-am gandit ca dl. canea o sa scrie un articol senzational fara verificari, nu am vrut sa-mi bat joc de cititori si de dl Comsulea ,va rog nu mai dati in ajf si alte persoane de acolo pentru ca nu au nici o vina, eu pot fi considerat singurul vinovat daca asta se doreste sau poate si dl canea are un procent de vinovatie….stabiliti voi procentul…..

 6. Old spune:

  A venit ziua deptatii dl Gabriel, cand erai la delegari erai foarte ocupat sa-ti iei meciuri cat de multe alti nu mai contau , tu si sleata ta A VENIT ZIUA DREPTATII !!! fi barbat daca ai personalitate accepta-ti statutul de sacrificat in interesul altora , in sfirsit faci un lucru bun .

 7. MUSTACIOSU spune:

  dan g te mai deleg o pula!!!!

 8. andrei spune:

  arbitru se vede că eşti un fraier şi un adevărat prostănac cu asta am încheiat poţi să te iei de mănă cu dan gabriel acuma ai demonstrat că eşti un muist beşinosule se simte că pute după tin

 9. Dumitru spune:

  bai Andrei,ai terminat la jumatatea frazei sau continui?ce-i cu diversiunea asta?”cu asta am incheiat”,dar totusi continui cu jumatate de propozitie…vai si amar.

 10. Iures spune:

  iarasi ati uitat sa va luati medicamentele.numai justitiari pe aici,vorbiti de ziua dreptatii!hai sa stabilim aici „momentul 0″ si sa recunoasteti care din voi ati consumat ceva inainte sa scrieti.”facem ce nu putem,mancam ce nu avem si vorbim ce nu stim”!luati si o lingurita daca tot mancati c…t!

 11. Ştefan T spune:

  Dumitru eşti o pulă mică ……….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru + = 5

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: