”Pepiniera” lui ACS Poli se apără în absența șefului clubului, Drăgoi. ”Producem tineri de calitate dar nu suntem noi vinovați că nu rămân la club”

Starea mereu pe picior greșit a grupării ACS Poli se răsfrânge din plin și asupra Centrului de copii și juniori de la Complexul Sportiv ”Dan Păltinișanu”, ”pepinieră” apăsată cu atât mai mult de covârșitoarele probleme amplificate în ultimele 12 luni la clubul timișorean dar și optând totodată să-și apere credibilitatea prin unele explicații lămuritoare puse pe tapet  în conferința de presă de astăzi.

Având ca principal subiect sectorul juvenil al clubului codaș la zi la nivelul seniorilor în Liga 1, organizarea în sine a unei întâlniri pe această temă cu mass-media constituia o foarte mare raritate, situație ce inducea implicit și o importanță sporită a momentului, știrbit însă în greutatea sa de absența însuși noului diriguitor învestit în vară al prim-divizionarei, Sorin Drăgoi, care le-ar fi promis amfitrionilor din partea ”pepinierei” prezența cot la cot măcar în semn de solidaritate și sprijin moral, însă s-a lăsat în cele din urmă așteptat.

Cu alte cuvinte, cu atât mai arzătorul recent subiect prin eruperea ”scandalului Sorescu” a putut să mai aștepte, conferința de presă demarând sub neprielnice auspicii. Va sosi sau nu conducătorul Drăgoi? S-a scurs aproape sfertul academic însă, ca o notă proastă pentru ACS Poli și sugerând destule în privința poziției ”pepinierei” în cadrul clubului, parcă aidoma unei a cincea roți la căruță, noul președinte la zi n-a onorat cu prezența. Cam acesta ar fi așadar ”timpul de emisie” și atenția acordate cu adevărat generațiilor de mâine și ideii de creștere a sportivilor localnici…

Făcând onorurile de gazdă, Aurel Șunda, director coordonator al Centrului de copii și juniori de la ACS Poli, a inaugurat conferința prin a-și cere în primul rând scuze în numele clubului pentru întârzierea cu care s-a început în așteptarea lui Drăgoi, trecând în revistă activul ”pepinierei” cu nu mai puțin decât 13 grupe de copii şi juniori.

Ale căror antrenori s-au înfățișat fără excepție în sala de conferințe, făcând corp comun într-o organigramă în care peste vară au trecut la grupe diferite de vârstă față de cele la care au activat în sezonul precedent. Pentru conformitate și în contradicție cu enumerările publicate pe portalul oficial al clubului, așteptându-și actualizarea, la formația U19 activând în Liga de Elită implicată în Campionatul Național FRF antrenor este Sorin Vlaicu, în calitate de principal, cu Florin Bătrânu secund, iar la echipa de U17 din Liga Elitelor a respectivei categorii de vârstă Adrian Săvoiu, aceste două grupe beneficiind de finanţare din partea Ligii Profesioniste de Fotbal. În continuare, tot ca noutăți de la o ediție la alta dar și față de cele înscrise pe acspoli.ro, la grupa de 2002, a juniorilor C, antrenează Alin Paleacu, grupa de 2004 e în grija lui Cristian Contescu, preluând așadar juniorii D, Petre Vlătănescu pregătește grupele de 2003 şi 2005, Florin Bătrânu e și la 2006, Mircea Şchiopu la 2007, Robert Fruşa la 2008 şi 2010 iar Cristian Contescu la cei de 2009, cu mențiunile că la gruparea de liga a III-a, din C4, Adrian Stoicov este antrenor principal, cu Mircea Șchiopu secund, Alexandru Dumitraşcu fiind organizator de competiţii iar ca medic al centrului, Marian Ţenchiu, respectiv că rocadele antrenorilor survin regulat.

”Sigur, sunt multe probleme la copii”, a admis Aurel Șunda, subliniind însă că în ”pepinieră” activează peste 240 de juniori și copii iar selecţia este continuă și nu se plăteşte nici o taxă. ”Toţi copiii sunt înregistraţi, trecuţi în registru, au fişe individuale, sunt testaţi și constant monitorizați inclusiv din punct de vedere medical. Depinde de ei cum se pregătesc, dar nu numai de ei, iar noi ne dorim să nu plece la 16-18 ani, să rămână la noi. Fiecare antrenor are un obiectiv clar de îndeplinit faţă de conducerea clubului, și ne interesează mai mult progresul copiiilor”.

Precipitată și exacerbată de apariția ”scandalului Sorescu”, discuția în privința ”pepinierei” de la ”Dan Păltinișanu” s-a dorit a fi în linii mari o pledoarie pro-domo completată de explicațiile în cazul situației debutantului la prima ligă Deian Sorescu, în privința căruia ACS Poli a ajuns în situația să-l poată pierde liber de contract, conform ultimei strigări de la Camera Națională de Soluționare a Litigiilor, de săptămâna trecută, la care timișorenii au intentat recurs, declarându-se optimiști.

Viorel Boiț, membru al Consiliului Director și responsabil al acestuia la Centrul de copii și juniori, a ținut să sublinieze că scopul conferinţei a fost ”să vă informăm despre centrul nostru de juniori şi copii, căci o mare parte a presei a fost contra noastră, că nu produce nimic, cu multe critici la adresa centrului”. Boiț, fost președinte pentru ani buni a Politehnicii din deceniul X al secolului trecut, chiar a dat câteva exemple despre fotbaliști din Liga I propulsați de pe Bega, ”în ultima etapă au jucat 4-5 jucători formaţi de centrul nostru, avem trei la naţionala de tineret. Iar aceşti  juniori au parte de antrenori foarte dedicați, cu experienţă, îndrăgostiţi de acest club, chiar având condiții bune de pregătire, iar cei care pleacă o fac din cauza lipsei banilor”.

În privinţa lui Sorescu, ”pentru mine este o nebuloasă și am făcut o preîntâmpinare la FRF. El figurează acolo că are drepturi şi venituri la club. A şi semnat un nou contract, doar că nu se putea înregistra în iunie. Sper că se rezolvă problemele în favoarea clubului. S-a făcut memoriu la comisie şi sperăm în continuare să nu fie dat liber de contract. Până la urmă sunt convins că se va rezolva în favoarea clubului! Vedeţi cum sunt regulamentele FRF, căci la 16 ani dacă părintele nu semnează, poţi pierde jucătorul, primeşti grila şi l-a luat…”

Boiț a mai apărat cauza ”pepinierei” lui ACS prin a mai puncta și că ”noi alimentăm judeţul cu juniori iar la juniori A şi B suntem în faţa centrelor cu foarte mulţi bani, ce primesc de la federaţie… Ar fi păcat ca acest club să dispară, eu personal sunt optimist că se vor găsi soluţii”, completând în final că ”vina pentru pierderea juniorilor a fost mereu a preşedinţilor de cluburi, care se schimbă mereu, ca la orice club”. Modificări la șefie invocate și la aducerea în discuție a ”cazului Vlad Dragomir”. Pe de altă parte și în altă ordine de idei, dar pe marginea unor aspecte menționate ceva mai sus, Viorel Boiț a ținut să vadă strict jumătatea plină a paharului, jumătate ce-i surâde s-o remarce, fără a puncta și realitatea că la rândul ei ACS Poli preia la anumite vârste, în cursul formării juvenile, copii și juniori ai altor cluburi inclusiv locale, sportivi care peste ani sfârșesc a fi percepuți și însușiți ca ”produse” ale celor de la ”Dan Păltinișanu”, deși contribuțiile sunt împărțite…

Tot în cazul lui Deian Sorescu, declarat liber de contract de Camera Națională de Soluţionare a Litigiilor şi în postura de a putea semna cu un alt club, fiind cel mai probabil monitorizat chiar și de cluburi străine, Aurel Şunda a explicat la rândul său că reglementările internaționale nu sunt tocmai favorabile grupării lansatoare. Conform articolului 14 din regulamentul de juniori, centrul de copii face un referat, întocmit de antrenor, de propunere de prelungire a contractului cu şase luni înainte de expirare. Noi facem doar propunerea de precontract, de aici este competenţa clubului. Mă refer până la 31 decembrie, și am propus să i se facă o notificare de precontract până în 30 iunie 2016. Asta este competenţa centrului de juniori, dar de aici încolo este competenţa conducerii să rezolve mai departe. Nu avem acces la contracte, după această propunere nu mai este treaba noastră. Iar el, dacă nu primeşte o propunere de contract bună, nu poate fi menţinut de club. Poate pleca, i se plăteşte grila şi poate semna cu cine doreşte. Astea sunt reglementările.”

Explicând la modul general, Aurel Șunda a mai remarcat că „noi producem tineri de calitate, dar nu suntem noi vinovaţi că ei nu rămân la club. Noi analizăm evoluţia şi facem o propunere de prelungire a colaborării cu acel jucător tânăr. Dar rolul nostru se încheie aici, noi nu semnăm contracte, doar propunem prelungirea înţelegerilor. Este datoria conducerii să ofere un contract prin care să menţină acel jucător, noi nu putem influenţa…”

Asigurări în privința continuității lui Sorescu la clubul de formare a oferit antrenorul  principal al garniturii lui ACS de la liga a III-a, Adrian Stoicov, cel care a contribuit la formarea tânărului, explicând că ”eu personal am vorbit cu Sorescu, i-am fost şi antrenor şi îl cunosc, şi mi-a spus că doreşte să rămână la Timişoara, pentru că el a crescut în acest centru şi s-a format aici, dar totul depinde de conducerea clubului… El a spus că e dispus să joace în continuare aici dar depinde ce îi va oferi. Ce depinde de noi, antrenorii, am făcut; noi am produs jucători, dar la o vârstă ei pleacă. Sunt foarte mulţi copii care joacă la echipe din ţară, noi i-am dus la un nivel, dar de acolo nu mai depinde de noi!”

Noul caz Sorescu, generat așadar de neglijență în administrarea contractelor de către club, nu este însă unicul, existând și alte situații cu conotații diferite. Astfel, Şunda a fost întrebat dacă este adevărat că un junior, Raul Cochinţu (17 ani), nu a dorit să semneze prelungirea contractului, răspunzând ”da, este adevărat, asta este opţiunea lui şi nu avem ce să facem!”

Întrebat și despre demisia lui Alexandru Dumitraşcu, organizatorul de competiții, Şunda a răspuns ”în primul rând nici noi nu ne doream să plece, este un om cu personalitate şi cu mare experienţă ca organizator de competiţii. Că a fost pe moment o supărare a domniei sale, că au apărut atâtea problem, în primul rând cele financiare. Şi antrenorii centrului de copii l-au sfătuit să îşi retragă cererea de demisie, lucru ce l-a făcut două zile mai târziu”.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: