Un unic gol primit în urma unui corner în primele nici 5 minute ale dificilei deplasări la Ploiești a costat-o pe Ripensia a patra înfrângere consecutivă în afara Timișoarei, la debutul lui Alexandru Pelici pe banca bănățenilor, unul cu ghinion prin prisma faptului că roșu-galbenii au început cu stângul și repriza a II-a a meciului televizat de pe ”Ilie Oană”, portarul junior Ștefan Dobre fiind ușor eliminat de ieșeanul Baban iar Popovici sacrificat prin introducerea lui Păduraru între buturi, repriză pe care au terminat-o și mai rău, în 9, Ungureanu ieșind accidentat la nici 10 minute după introducerea sa în joc.
Urcată o treaptă la mijlocul săptămânii dar tot pe loc de retrogradare prin omologarea la ”masa verde” cu 0-3 a rezultatului meciului din runda trecută Farul – CS Mioveni 3-3, în care dobrogenii au aliniat un component fără drept de joc, Ripensia a sperat să poată contracara la Ploiești apetitul ofensiv al celei de-a patra cea mai prolifică formație din Liga 2 în primele 15 etape, ceea ce a și reușit în foarte mare măsură, cu excepția cornerului executat de Claudiu Herea și fructificat la colțul scurt în minutul 4 de fundașul central Antoche, așadar însă nu în totalitate, rămânând implicit cu doar două puncte cucerite din ultimele 12 posibile, într-o situație ingrată: Petrolul Ploiești – Ripensia Timișoara 1-0 (1-0).
Oricât de mare ar fi fost emulația, motivația și mobilizarea generate de preluarea Ripensiei de către Pelici, deplasarea în fief-ul nou-promovatei prahovene care primea numai 4 goluri în primele 7 apariții acasă era abordată de timișoreni cu șansa a doua, ceea ce s-a și văzut în meci, dominat de ocupanta locului 4 până spre final, când, pe de-o parte frica Petrolului de a risipi minimul avantaj și implicit cocoțarea provizorie peste noapte pe locul 1, iar pe de altă parte revirimentul codașei nemaiavând nimic de pierdut, căpitanul Călin Toma a fost nu departe de o egalare care ar fi reamintit că fotbalul se joacă doar pe goluri.
A rămas totuși 1-0, suficient pentru ca ”Lupii Galbeni” să urce primii la golaveraj în dauna Chindiei din județul vecin, într-un salt de 3 locuri ce spune multe despre lupta deschisă pentru locurile promovării directe, în care primele 6 clasate sunt masate pe mai puține puncte, iar între acestea și CS Mioveni, astăzi de la ora 17 triumfătoare cu 4-0 (2-0) cu codașa din Brăila prin golurile lui Popescu, Rădescu, Balint și Coșereanu în minutele 21, 40, 56 și 83, iar săptămâna viitoare vizitatoare a Ripensiei, care va mai avea apoi o ultimă ieșire a toamnei, la București, cu Daco-Getica, urmată de 3 partide acasă, cu Farul, Brăila și CS Luceafărul Oradea.
Iar dacă ar fi să te iei după bilanțul conturat la finele toamnei trecute în ultimele 5 apariții din anul 2017, cel al promovării, cu tot atâtea puncte obținute, Ripensia nu va moțăi cel mai probabil prea liniștit sub bradul de Crăciun.
Mai greu de împodobit și după acest al patrulea eșec la zero, ultimele două în deplasări consecutive, începuturile de repriză fiind neprielnice Ripensiei, taxată inițial dintr-un corner iar în minutul 48 suferind cu un cartonaș roșu acordat direct eliminarea internaționalului juvenil Ştefan Dobre, retitularizat între buturi ca unică înlocuire efectuată de Pelici în unsprezecele de start față de acel 1-1 acasă acum o săptămână cu FC Argeș, și care revenea astfel după 4 apariții consecutive ale lui Păduraru din minutul 1, la a patra deplasare în cadru pentru june după cele de la Sânmartin, Arad și Târgoviște, urmată atunci de ultima reprezentație, într-un 1-1 acasă cu Energeticianul.
Unu la unu… Începând cu cel înregistrat la Snagov cu CS Sportul, la startul interimatului lui Radu Suciu după despărțirea de Ciprian Urican, deplasare în care bănățenii erau egalați din penalty în minutul 90, toate au fost decise la potou, ulterior prin egalări smulse de Apro, Dumiter și Călin Toma din 11 metri vinerea trecută, iar în două cazuri tot în dauna unor nou-promovate, această atitudine a roșu-galbenilor de a crede și persevera până la final menținându-i cu șanse în meci și pe gazonul gazdă al naționalelor, casă a unei formații sosite din Liga 3.
Și care s-a descurcat de minune după debarasarea de Leo Grozavu, câștigând și pentru a patra oară la rând cu interimarul Octavian Grigore la timonă.
Grație rapidei deschideri de scor în nocturna televizată din Prahova, în minutul 4, când Herea a centrat din corner spre punctul de la 11 metri, unde Paul Antoche l-a lovit cu palma pe Burdeţ, care s-a prăbuşit, și a ajuns la minge, trimisă cu capul în dreapta lui Dobre. Proteste inutile, golul fiind validat de arbitru.
Dominarea galbenilor avea să continue, pe alocuri autoritar, ca de exemplu în minutul 34, printr-un nou atac purtat pe flancul stâng de Ştefănescu, care a centrat perfect la Arnăutu, Dobre respingând din faţa lui, dar până la Danci, în afara careului de 16 metri, de unde şuta puţin pe lângă bară. Sau cu un minut înainte de pauză, la o pasă excelentă dată de Herea lui Ştefănescu, care a pătruns în careu şi a şutat spre vinclu dar mingea a ocolit poarta.
În mitanul secund, abordat de bănățeni cu Anghelina în locul lui Apro, abia la 4 minute de la reluarea jocului din etapa a XVI-a, o gafă impardonabilă a arbitrului, care l-a eliminat nejustificat pe portarul Ştefan Dobre după o fază în care nu se impunea decât cartonașul galben, la o ieşire în afara careului, la circa 22 de metri de poartă, unde l-a faultat pe Ştefănescu, cu toate că a jucat mingea iar Străuţ, care l-a îmbrâncit pe petrolist într-o talonare umăr la umăr, era în lateral dreapta.
Dar astfel se împarte dreptatea în fotbalul românesc fără notă de trecere, în favoarea gazdelor mai bine clasate. În poartă avea să intre rezerva Păduraru, sacrificat fiind Popovici. Dobre ieșea cătrănit, Ripensia rămânea în 10, veteranul Străuţ era și el avertizat, probabil pentru proteste, toate transformându-l în stană de piatră pe unicul suporter timișorean pe ”Ilie Oană”, cu steag și strigând ”Hai Ripensia!” Altceva din peluza suporterilor petrolişti, ”Demisia! Demisia!”, pe adresa președintelui de club…
Paradoxal însă, chiar dacă juca în zece, formația oaspete a făurit în cele din urmă, după mijlocul reprizei a II-a, câteva riposte apropiind-o de gol, în special în minutul 73, când şutul lui Călin Toma din flancul stâng, de la 17 metri, în plasa laterală, a cam amuţit tribunele. Ar fi fost poate nemeritat, dar injustă era și inferioritatea numerică.
Dublată spre final, pentru cele trei minute de prelungiri, odată ce Ungureanu, abia intrat, s-a accidentat şi a părăsit terenul după ce îl înlocuia pe Zaluschi, a treia schimbare, în urma celor efectuate la pauză respectiv de forță majoră în minutul 48, la eliminarea portarului.
O pilulă suficient de amară, lăsând un gust lânced și senzația că Ripensia se va confrunta cu o serie de factori potrivnici în tentativa de evadare din zona nisipurilor mișcătoare ale Ligii 2, această prefabricată rampă de relansare a exponentelor centrelor de tradiție. Iar deși a explicat că nu este vreun salvator, Pelici va fi nevoit să intre în pielea unui asemenea personaj, și cât mai repede…
*
Petrolul: Tordai – Olaru, Antoche, Plămadă, Ţigănaşu – Chindriş – cpt., Danci – Herea (min. 67, Lumu), Ştefănescu (min. 81, Popescu), Șaim Tudor (min. 81, Grecu ), Arnăutu.
Antrenor interimar: Octavian Grigore.
Pe bancă: Bolboaşă, Velisar, Cruceru, Ciocâlteu.
Ripensia: Dobre – Popa, Străuţ, Hecsko, Călin Toma – cpt. – Burdeţ, Apro (min. 46, Anghelina), Popovici (min. 51, Păduraru), Zaluschi (min. 80, Ungureanu), Cluci, Gueye.
Antrenor: Alexandru Pelici.
Pe bancă: Bădăuţă, Monea, Stoi, Barîcă.
Au arbitrat: Vlad Baban (Iaşi) – Mihai Marian Ionescu (Argeş) şi Mihăiţă Adrian Noroc (Botoşani); arbitru de rezervă: Cristian Georgescu (Bucureşti). Observator de arbitri Augustus Constantin (Râmnicu Vâlcea), iar delegat de joc Mircea Bucur (Târgu Mureş).
Clasamentul actualizat și programul etapei a 16-a, pe coloana datelor tehnice.