CS Phoenix Buziaş a încheiat apariţiile acasă din anul 2023 în cel mai nedorit mod cu putinţă, egalat fiind la Carani de la punctul cu var la finele celor 5 minute de prelungiri ale unicei întâlniri de vineri din penultima etapă a sezonului de toamnă în Liga 3, desfăşurată pe o vreme câinoasă şi un teren greu, pe care timişenii şi-au exercitat constant dominarea dar n-au „închis jocul”, taxaţi fiind când le era lumea mai dragă: 1-1 (0-0) cu CS Gloria Lunca-Teuz Cermei.
După primele victorii legate în actuala ediţie a Ligii 3, buzieşenii contau astăzi şi pe o a treia la rând, cu atât mai mult la ultima reprezentaţie acasă în 2023, însă finalul prelungirilor le-a jucat din nou festa pe relaţia loviturilor de la 11 metri, căci dacă în compania Politehnicii n-au fructificat penalty-ul avut în cel de-al şaptelea minut adiţional, când Murariu a păstrat intactă remiza albă a „violeţilor” la Carani, astăzi au fost egalaţi de la punctul cu var la finele celui de-al cincilea minut suplimentar, 1-1.
Al unei întâlniri desfăşurate pe un timp neprielnic în ultima vineri din noiembrie, lună bogată în precipitaţii care au influenţat starea suprafeţei de joc, oricât de mult s-au străduit organizatorii să întreţină gazonul în cele mai bune condiţii cu putinţă.
Iar ca un făcut, bănăţenii au risipit şi alte puncte tot pe terenul greu al Caraniului în faţa arădenilor retrogradaţi în primăvară din Liga 3, taxaţi în etapa a IV-a de cei din Ineu, 0-2 (0-0) în miez de septembrie, atunci pe un gazon şi mai afectat de vremea ploioasă, egalaţi astăzi în prelungiri de codaşii sezonului regulat trecut, din Cermei.
Grupările din Cermei şi Ineu n-au sfârşit în Divizia D Arad, cum ar fi fost firesc şi normal în baza criteriului sportiv şi al sistemului competiţional, stipulând retrogradarea ultimelor două clasate la finele ediţiei, iar tocmai acestea au trecut să-i bântuie pe galben-albaştri la Carani în actuala campanie, Gloria retezându-le celor de la Phoenix aspiraţiile la mai mare în raport cu avântarea spre play-off.
Şi menţinându-se la aceleaşi 9 puncte în urma celor din Buziaş, de care îi despărţeau doar locul 6. Pas înapoi în urma cărora bănăţenilor nu le rămâne decât să încheie anul cu bine sâmbăta viitoare la Pecica, într-un duel din prima jumătate a ierarhiei, nu tocmai ultimul şi pentru Progresul, programată acasă şi-n 7 decembrie de la ora 17 la încheierea fazei grupelor Cupei României, cu Corvinul.
Phoenix a survolat astăzi mult poarta lui Rădulescu, „acoperit” în prima repriză şi de transversală la şutul centrare expediat de la 12 metri de Sturzu, timişenii străduindu-se neîncetat să desfacă lacătul ultradefensiv al cermeienilor, rezistent fiecărui atac al timişenilor, fiecărei centrări, fiecărei tentative bănăţene de a-i desface pe flancuri.
Într-o dispută cu nerv şi ritm, în care „galbenii” păreau a avea totuşi câştig de cauză odată ce au deschis scorul la intrarea în ultimul sfert de oră, insuficient însă, „romanul” Piţ având ultimul cuvânt cu stângul, în stânga lui Lăpădat.
Acelaşi marcator Cristian Grancea precum şi cei din avanposturi, Pădurariu şi Bădăuţă, au avut oportunităţile deschiderii scorului, iar Phoenix n-a dus lipsă de situaţii create şi ocazii de gol, inclusiv o „indirectă” de puţin din interiorul careului, însă îţi mai sunt uneori necesare şi „puţin noroc şi şansă”, după cum a remarcat la final şi antrenorul principal al timişenilor, Cosmin Petruescu, preferând să vadă jumătatea plină a paharului: „Căci pe de altă parte se menţine aceeaşi distanţă considerabilă faţă de ultimele poziţii, ori dat fiind obiectivul cu care am plecat la drum, acela de a evita ultimele 3 poziţii, clar suntem în grafic, pe o poziţie onorabilă. Că se putea şi mai mult, incontestabil, dar reconstrucţia presupune şi greşeli colective din care să învăţăm, pe viitor fiind puţin probabil că se va mai repeta eroarea de la golul egalizator.”
Cel al deschiderii de scor survenind la intrarea în ultimul sfert de oră al unui joc abordat de Phoenix cu două noutăţi faţă de recentul 5-2 la Ineu, şi anume Mada şi Chistruga în locul lui Angheli respectiv Românu, timişenii înscriind la doar 6 minute după efectuarea unei triple medoficări, la introducerea lui Românu, Lică şi Mitre, schimbându-i pe Chistruga, Sturzu şi Horcea.
Buzieşenii au croit în sfârşit golul după un atac pe stânga, Grancea şutând din careu, de la 12 metri, uşor din lateral, după o minge respinsă, şi se părea că rezistenţa arădenilor fusese înfrântă.
Arădeni pierzători ai ultimelor două meciuri la rând, ba şi ai mai multor deplasări consecutive recente.
Însă argeşeanul Pîrîu a indicat 5 minute de prelungiri iar chiar în primele Phoenix s-a fâstâcit de-a binelea degajând greşit şi poziţionându-se pe măsură, suprins avansat, la care Gloria a centrat din lateral dreapta în faţa porţii şi a fost la un pas de egalare, reluare foarte bună căreia Lăpădat i s-a opus providenţial, „înger păzitor”.
Dar avertismentul fusese lansat iar când mai rămăseseră 15 secunde din minutele de prelungiri regăţeanul a indicat corect punctul cu var la o imprundenţă bănăţeană în propriul careu, totul rostogolindu-se nefavorabil lui Nicolescu şi compania dintr-un banal aut de margine al cermeienilor la centrul terenului, la care Phoenix a greşit din nou în bloc, precum cu câteva faze înainte, în plan colectiv ca poziţionare, eroare speculată şi taxată de Gloria.
„E clar că suntem cât se poate de dezamăgiţi de rezultatul final„, şi-a găsit cuvintele Petruescu, ai cărui „galbeni” ar fi pus la noapte capul pe pernă la numai şi numai două puncte în urma ocupantelor locurilor 3-4, din Timişoara şi Pecica.
„Mâhnirea e mare, ca rezultat, căci altfel, ca joc, din punctul meu de vedere meritam cu prisosinţă toate cele 3 puncte. Atunci când eşti egalat acasă dintr-o lovitură de la 11 metri acordată cu 15 secunde înaintea expirării minutelor de prelungire, e clar că nu poţi fi deloc încântat, dar aş vrea să-i felicit pe băieţi şi ţin s-o fac pentru partida bună pe care au reuşit-o, admirabili fiind atât titularii cât şi cei care au intrat pe parcurs, pe un teren extrem de greu, în ciuda eforturilor supraomeneşti ale celor de la Carani, care toată săptămâna s-au străduit să asigure cele mai bune condiţii, au cilindrat gazonul, l-au cosmetizat, însă cu natura nu poţi să te pui. Au fost şi două meciuri anterioare, jucate acolo în aceleaşi condiţii meteorologice, al nostru cu Avântul Periam, al localnicilor în Divizia D Timiş cu Şag. Şi chiar aş vrea să le mulţumesc pentru toate eforturile pe care le-au depus cei de la Carani pentru a avea condiţiile cele mai bune! Din păcate, cantitatea de precipitaţii, clar, a influenţat starea suprafeţei de joc. Noi l-am controlat ca posesie a mingii, ca ocazii, am fost echipa mai prezentă în joc, pe când Gloria s-a supraaglomerat pe zona centrală, într-un sistem 5-3-2 cu 3 fundaşi centrali, iar dacă ne raportăm la rezultatul final, planul i-a ieşit. La capătul unui meci sportiv, meci bun, de angajament, în care ambele echipe merită apreciate pentru strădaniile de a-şi păstra echilibrul. Atitudinea pe care au avut-o băieţii a fost aceeaşi ca întotdeauna, implicaţi, cu determinare, dorinţă, şi i-am simţit foarte dornici să încheie cu bine meciurile acasă, păcat însă de final, dezamăgitor. Însă învăţăm din propiile erori, cel mai repede din greşeli învăţăm! Păcat de cele două puncte pierdute în prelungiri, după un efort considerabil, căci chiar au fugit mult pe un teren foarte greu, au încercat să joace pe jos, să pasăm, şi-au creat situaţii de poartă şi ocazii. Dar dacă nu am reuşit să închidem jocul mai devreme…”, după cum a remarcat Cosmin Petruescu.
Stoic cu elevii săi buzieşeni în aşteptarea predării la cheie a stadionului din staţiunea balneoclimaterică, aşteptare prelungită la nu mai puţin de 3 ani, timp în care Phoenix rămâne în pribegie prin Timiş, în pregătiri la Sacoşu Turcesc, în ziua meciului „acasă” la Carani. „Şi e foarte greu să găseşti şi terenuri de antrenament în perioada aceasta. Mulţumim şi celor de la Sacoşu Turcesc, care, la fel se străduiesc să ne pună la dispoziţie cele mai bune condiţii cu putinţă de antrenament.”
*Rezultatele şi programul etapelor 14-15 în C8, pe coloana clasamentului la zi a secţiunii Fotbal.
CS Phoenix a început cu Lăpădat – Sturzu, Mada, Nicolescu – cpt., Horcea, Chistruga, Ferţu Pamfile, Grancea, Pădurariu, Bădăuţă.
În minutul 70, Românu i-a luat locul lui Chistruga, Lică a intrat la schimb cu Sturzu, iar Mitre în locul lui Horcea, din minutul 82 fiind introdus şi Savu, în locul marcatorului Grancea. Rezerve: Flonta – Murgu, Paleacu, Nagy şi Angheli.
CS Gloria Lunca-Teuz Cermei: Rădulescu – Hrîncescu, Ssemakula, Siminiceanu, Siminic – Lazăr – cpt., Haţegan – Şiel, Piţ, Bunea – Vasilcin. Rezerve la start: Stamorean, Varga, R. Popa, Ghiuriţan, Paştină, Gruiescu, Ţurcanu, Andrieş şi Botaş. Antrenor: Roland Nagy.
Gloria va juca etapa viitoare la Cermei cu Şoimii Lipova.
Arbitri: Dragoş Pîrîu (Curtea de Argeş) – Corb (Satu Mare), Timar (Oradea). Observatori: Şovre (Satu Mare), Orbonaş (Ilia / judeţul Hunedoara).