Phoenix Buziaş, încă un 0-2 acasă, cu Ineul la Carani: taxată după pauză pe contraatac

Din unică învingătoare în deplasare a etapei trecute, a treia în Seria 8 din Liga 3, CS Phoenix Buziaş a devenit prima învinsă acasă a rundei a 4-a, etapă dominată de capul de afiş Politehnica – FC Bihor de sâmbătă după-amiază de la Timişoara, la ora 17 pe „Electrica”, galben-albaştrii suferind un al doilea 0-2 pe teren propriu în noul campionat tocmai când le era lumea mai dragă, la revenirea după ceva vreme şi aşteptare la Carani, „refugiu” în ediţia trecută, în urma promovării din Divizia D Timiş. Iar elevii lui Cosmin Petruescu chiar au avut vizitatori mai abordabili decât orădenii, şi anume penultimii clasaţi în campania trecută, din Ineu, retrogradaţi pe teren în baza criteriului sportiv dar acceptând invitaţia reprimirii în cadru, c-aşa-i în „fotbalul lui 272-0” iar rezultatele internaţionale din eurocupe nu mint. 

Phoenix şi ACS ACB Ineu promovau în 2022 la braţ din eşalonul 4 judeţean dar în vreme ce buzieşenii au încheiat pe locul 2 în play-out, al şaselea în clasamentul general final al Seriei 8, în schimb inăoanii au sfârşit penultimii, pe 9, doar în virtutea parcursului şi mai modest al vecinilor cermeieni.

Iată însă că Phoenix şi inăoanii s-au reîntâlnit pe acelaşi palier şi în noua ediţie, echipe cu unul-două goluri marcate fiecare în primele 3 etape, în urma cărora buzieşenii se situau într-un careu al formaţiilor cu câte 4 puncte, arădenii reluându-şi chinul unei participări tot cu o pălărie prea mare, tot penultimii după prima treime a turului, precum la finele sezonului regulat trecut dar şi al fazei play-out, în plus chelului tichie de mărgăritar, căci dacă fotbalul românesc nu mai prea lansează de fapt tineri sportivi, penuria fiind nu doar valorică, dar şi numerică, atunci să fie completate „găurile de caşcaval” cu importuri, nu mai puţin de 5 pe convocatorul celor din judeţul vecin, 2 la start şi 3 pe banca de rezerve.

Şi scăpată de FRF de retrogradarea înregistrată pe teren în primăvară în baza criteriului sportiv, şi propunând aproape o treime din componenţa efectivului deplasării în Timiş constând în sportivi de peste hotare, sau o ilustrată sugestivă din teritoriu a decăderii „fotbalului lui 272-0”, necesitând asemenea inserţii până şi în catacombele Ligii 3, iar asta pentru că penuria jucătorilor autohtoni e tot mai vădită şi nu poate fi nici compensată din resursele fotbalului intern, a ceea ce produce acesta cu adevărat, şi nici camuflată.

Numai şi numai două victorii în cele 18 meciuri ale sezonului regulat trecut, cu o medie subunitară a golurilor marcate. reuşea ACS ACB Ineu în toamna lui 2022, penultima ierarhic, câştigând în schimb apoi de 4 ori în play-out, cu 18 goluri înscrise în 10 partide, dar tot fără a evada de pe penultimul loc de retrogradare, deşi cu 9 puncte avans în faţa Gloriei Cermei. 

Punct al surghiunului şi de la capăt chinul, cermeienii luându-şi revanşa încă din start chiar la Ineu, 0-1 în etapa inaugurală, după care elevii lui Cristian Sculici au legat însă remize, 1-1 la Pecica într-o reabilitare cu punct după acel 0-3 acasă din august în Cupa României, dar şi un 0-0 pe teren propriu săptămâna trecută cu nou-promovata CSC Peciu Nou, rezultate de egalitate preschimbate în victorie vineri de la ora 17 la Carani, unde arădenii i-au taxat pe bănăţeni în a doua jumătate a reprizei secunde: 0-2 (0-0).

Phoenix eşuând într-o întâlnire tocmai din gama celor identificate de antrenorul Petruescu ca fiind de câştigat cu adversari de calibru similar, de fapt chiar prima înfrângere a buzieşenilor în toate întâlnirile de până acum în „C” cu inăoanii, iar 4 au fost în sezonul trecut de campionat.

Poate că timişenii au abordat jocul un pic prea încrezători, în urma succesului de la Periam şi în general pe fondul imbatabil în deplasările din campionat, iar odată ce nu au înscris până la pauză dar şi spre mijlocul părţii secunde, intrând într-o uşoară criză de idei şi de timp, s-au văzut dintr-odată conduşi, neaşteptat la revenirea pe gazonul bun de la Carani.

Unde au prestat o primă repriză foarte bună, cu posesia balonului şi o dominare clară, joc „la o singură poartă”, inăoanii instalându-se în 30-40 de metri de teren şi încercând Timişul cu degetul pe câte un contraatac, pe de altă parte dovedindu-se într-adevăr a fi schimbaţi în bine, în mod evident faţă de sezonul trecut. 

Dar retrogradarea totuşi rămâne, căci locul 9 e locul 9, oricum ai lua lucrurile, iar dacă la reinstalarea prin invitaţii în „C” nevoia e într-atât de mare încât necesarul de străini în efectiv poate fi şi de aproape o treime, 5 din 18 conform convocatorului de vineri, atunci care ar putea fi oare beneficiul adus fotbalului românesc în ansamblul său, un fotbal oricum în mare suferinţă, să supravieţuieşti cumva în Liga 3 împotriva criteriului sportiv, doar pentru a te apăra supranumeric în deplasare în propria jumătate de teren!? 

Astfel este stopat declinul său, pentru a nu pomeni despre iluzoria relansare!?!  

Phoenix a dominat pe alocuri copios dar fără concreteţe, ineficient, având şi neşansă atunci când Nagy a trimis în bară, tot în prima repriză lui Pamfile fiindu-i un gol anulat iar Românu ratând din poziţie singur cu portarul. Ineficacitatea, probată de buzieşeni a treia oară în acest campionat. 

Şi taxată de vizitatori pe contre, mai întâi tocmai pe când Petruescu se pregătea să schimbe pentru impulsionarea atacului, Raul Udrescu deschizând scorul în minutul 66, iar Sebastian Susan transformând un penalty în primul minut de prelungiri, 0-2 pe fondul atacurilor timişenilor, în căutarea egalării. 

O primă modificare Petruescu efectuând de nevoie la pauză, când Grancea i-a luat locul închizătorului Ferţu, accidentat la gambă în prima parte, şi care n-a mai putut continua, accidentat ieşind spre final şi Bădăuţă, la gleznă, a cincea schimbare la gazde, de fapt parte a unei duble modificări.

„O partidă în care echipa mai inspirată în faţa porţii a obţinut toate punctele. Nu am foarte multe ce a le reproşa băieţilor, care au reuşit o partidă bună, în special o primă repriză chiar bună, au controlat jocul, au deţinut posesia mingii, şi-au creat ocazii, o bară, un gol anulat, aspecte care nu s-au regăsit însă la final pe tabela de marcaj. Un meci aşa cum îl anticipam, în care oaspeţii s-a închis foarte bine în faţa propriului careu şi au încercat cartea contraatacului şi eventual a fazelor fixe, ceea ce le-a şi ieşit pe un astfel de contraatac, primul gol din degajarea de portar pe atacul poziţional al nostru, cu toată echipa în jumătatea adversă, şi al doilea pe minge lungă, din care a şi ieşit faza cu 11 metri. Un arbitraj foarte bun, iar altfel e clar că am avut şi puţină neşansă, păcat de punctele pierdute, dar importantă e atitudinea avută, bună, iar cu aceasta sperăm să adunăm şi puncte”, a spus la final Cosmin Petruescu.

Pentru elevii lui Cristian Sculici urmând primirea Şoimilor Lipova, tot oponenţi arădeni având în continuare şi Phoenix, la Cermei iar ulterior acasă cu Progresul Pecica. 

*Rezultatele etapei a 4-a şi programul rundelor 4-5, pe coloana clasamentelor la zi a secţiunii Fotbal. 

CS Phoenix Buziaş: Alessandro Lăpădat – Alex Nagy, Armin Mada (minutul 80, Patrick Paleacu), Paul Nicolescu – cpt., Denis Angheli (70, Denis Sturzu) – Bogdan Ferţu (46, Cosmin Grancea), Cristian Mitre – Sergiu Românu (64, Bogdan Chistruga), Cristian Pădurariu, Claudiu Pamfile – Alexandru Bădăuţă (80, Savu). 

Rezerve: David Flonta – Bogdan Borca, Cosmin Loga, Daniel Murgu. 

ACB Ineu: Cosmin Merşca – Florin Voştinar, Alexandre Bekono, Vlad Clipotă, Buza Balasz, Dacian Zdrenţan – cpt., Radu Şerban, Sebastian Susan, Nicolae Călin, Laurenţiu Udrescu, Mouhamed Toure.

Rezerve la start: Andrei Tulcan – Fabian Nica, Dan Rucăreanu, Mouhamed Ndoye, Ion Miculaiciuc, Ngonzo Banam, Aboudramane Kone.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 × = treizeci doi

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: