Phoenix Buziaş răstoarnă scorul după pauză, căpitanul Nicolescu revenind cu golul victoriei: 2-1 cu Periam

CS Pnoenix Buziaş a revenit în această după-amiază pe căi victorioase pe o vreme cât se poate de câinoasă, semnând a treia victorie în ultimele 4 apariţii la Carani în care n-a pierdut deloc şi-a primit doar două goluri, ceea ce-i readuce pe timişeni după 3 etape în prima jumătate a ierarhiei Seriei 8, peste Şoimii Lipova şi la numai 5 puncte în urma pecicanilor completând „careul” fruntaş, dar, mai semnificativ, la nu mai puţin de 6 puncte în faţa restului plutonului din careul codaş: 2-1 (0-1) cu CS Avântul Periam. 

Implicaţi abia marţi seară de la ora 18 în deplasarea pe terenul liderului FC Bihor, ceea ce le-a complicat fără doar şi poate programul săptămânii, în care primirea vizitei Avântului a fost amânată în consecinţă cu 24 de ore, buzieşenii conştientizau dificultatea partidei din etapa a XII-a, mai mulţi fiind factorii circumstanţiali care indicau un grad sporit de risc la sosirea la Carani a elevilor lui Răzvan Leucă, avizi de puncte pe antepenultimul loc după înfrângeri „legate” fără gol marcat.

Iar cei din Periam într-adevăr le-au şi dat galben-albaştrilor bătăi sporite de cap în special în prima repriză a jocului de la ora 14, în care le-au şi înscris în căutarea revanşei după acel 1-2 din tur de pe „Comunal” în 8 septembrie, iluzorie în cele din urmă, tot Phoenix triumfând cu acelaşi 2-1. 

Altă stare a vremii însă în a doua decadă din noiembrie, neprielnică astăzi fotbalului, dar gazonul a fost chiar nespus de bun la începerea partidei în ciuda condiţiilor meteorologice, fiind tuns şi cilindrat de către gazdele bine organizate din Carani, iar ţinând cont cât de mult a plouat, cantitatea de precipitaţii fiind semnificativă, s-a ţinut suficient de bine până la final, cei de la CS Phoenix Buziaş mulţumindu-le localnicilor pentru modul cum au asigurat un cadru cât mai prielnic întâlnirii inter-timişene.

Pe parcursul căreia a plouat necontenit mărunt, în repriza a doua stârnindu-se şi vântul, „din spate” pentru vizitatorii din Periam. 

A rezultat un joc în general viu şi aprig disputat, dinamic, cu ritm, gazda mai bine clasată fiind vioară întâi la capitolul posesie a mingii şi dominare teritorială, însă, cel puţin până la pauză, fiind în umbra Avântului în ceea ce priveşte ocaziile de gol, cei din Periam fiind mai tăioşi şi incisivi în raidurile lor pe contraatac. 

Au avut şi buzieşenii oportunităţile lor de poartă în prima parte, două prin Grancea, respectiv prin Pădurariu, Bădăuţă şi Chistruga, dar vizitatorii au fost parcă mai periculoşi prin Budur, la un şut cu pământul, muşcând gazonul ud în faţa porţii după un contraatac în care a pătruns de pe stânga spre zona centrală, respectiv cu o centrare pe care însă n-a fructificat-o.

Şi totuşi, o altă centrare înaltă de pe dreapta a dus la deschiderea de scor, Budur expediind boltit o lovitură de cap în cross spre colţul lung, de unde Lăpădat a scos cu un ultim efrot, din vinclu, în careul mic, unde căpitanul Ovidiu Oancia a împins mingea în plasă, din apropiere: 0-1 în minutul 25.

„Lovitură de teatru” şi nu prea, diferenţa de puncte la începerea meciului fiind de numai 5 iar Avântul descinzând cât se poate de „montată” să-şi vândă scump pielea, aşa cum izbutea cu succes la Cermei în urmă cu 3 săptămâni. 

Phoenix nu s-a pierdut însă cu firea şi a reluat aceeaşi dominare exercitată şi în prima jumătate a jocului, încercând să desfacă o formaţie grupată, supraaglomerat organizată defensiv şi dovedindu-se capabilă pe contraatac să aplice lecţia adoptată pentru partitura aleasă cu ocazia ieşirii la Carani, unde Avântul s-a aliniat fără Mureşan şi Baranyi, titulari indisponibili. 

Dar conducând totuşi după o primă repriză cu un joc frumos, de angajament, nu chiar însă de o aceeaşi intensitate din partea vizitatorilor şi în cea de-a doua parte, în care n-au mai fost la fel de reactivi, contând mult că trioul intrat la pauză pentru Phoenix, cu Mada în locul lui Angheli, Românu în cel al lui Chistruga şi Savu pentru Grancea, a făcut-o şi foarte bine în favoarea buzieşenilor, luminându-le orizontul. 

Trei modificări la mijlocul disputei după cele 4 la care Cosmin Petruescu apela în echipa de start de la o partidă la alta, titularizându-l pe Sturzu, revenind căpitanul Nicolescu dar şi Angheli respectiv Pădurariu, pe când Nagy – accidentat marţi în prima parte la Oradea absent şi săptămâna viitoare cel puţin, Mada – intrat totuşi de la pauză, Mitre – care evoluase în absolut toate meciurile din China şi încă pentru toate cele 90 de minute, dar la fel şi cu FC Bihor, precum şi Românu, cu probleme medicale după ieşirea pe Criş şi fără a se mai putea antrena apoi la capacitate maximă, dar intrat şi el astăzi de la pauză, n-au mai început şi împotriva Avântului 

Iar nu mult le-a luat gazdelor să egaleze, 1-1 în minutul 50, după o serie de combinaţii pe zona centrală, în urma cărora Alex Bădăuţă a marcat de la 14 metri, şpiţ bară-gol în stânga portarului.

O reuşită binemeritată în contul buzieşenilor, venindu-le inima la loc şi devenind cu-atât mai insistenţi, simţind momentul prielnic şi înmulţind situaţiile de poartă, prin Românu, Savu, Pădurariu, Bădăuţă sau dintr-o lovitură liberă executată de Pamfile, tot dintr-o lovitură liberă de pe zonă centrală testând şi Mânecan vigilenţa lui Lăpădat.

Avântul efectuând două schimbări pentru ultima jumătate de oră de joc, şi o altă dublă modificare înaintea ultimului sfert de oră, însă fiind în cele din urmă suprinsă de şarha ofensivă a căpitanului buzieşenilor, Paul Nicolescu, infiltrat în atac în minutul 78, când a primit o minge în profunzime de la Bădăuţă, scăpând doar cu portarul din lateral dreapta şi trimiţând de la 14 metri în plasa laterală, la colţul lung, pe sus: 2-1.

Un gol izbăvitor, schimbând mult, mult datele problemei din diverse puncte de vedere, permiţându-le de exemplu galben-albaştrilor să salte ierarhic peste vicecampionii seriei, din Lipova, şi înapoi în prima jumătate a clasamentului, în care se mai situau chiar pe treapta a 4-a după triumful cu 2-0 din 20 octombrie tocmai cu Şoimii, şi tot la Carani, tot pe 5, precum la ora actuală, găsindu-se după debutul pe „Electrica”, 0-0 în tur la Politehnica. 

Mai mult, Phoenix a lăsat-o astfel la 8 puncte în urmă pe Avântul, rămasă cu unul singur în plus faţă de penultima clasată. Oaspeţii căutând să dreagă cumva busuiocul la 2-1, din faze fixe, o lovitură liberă din lateral dreapta, de la circa 25 de metri, având potenţialul de a fi periculoasă, dar fără a complica localnicilo finalul de meci.

Consemnând un triumf meritat al gazdei mai bine clasată, la cel de-al doilea meci jucat săptămâna aceasta după descinderea pe terenul liderului, ceea ce-l determina pe Cosmin Petruescu să fie cât se poate de atent în abordarea primirii Avântului, o potenţială „coajă de banană” pentru Phoenix, riscând a aluneca într-o partidă pe care era „condamnat” a o câştiga şi din care avea totul de pierdut, mai ales că galben-albaştrii şi erau păţiţi la Carani, 0-2 cu cei din Ineu.

Însă, cu o altă prospeţime şi cu un plus de energie din partea cvartetului introdus la start după ce nu începea şi la Oradea, de unde timişenii reveneau pe drumul de întoarcere acasă abia după miezul nopţii de marţi, gazdele au scos-o la capăt, semnificativă fiind revenirea de cât se poate de bun augur a căpitanului Nicolescu, care şi-a dovedit utilitatea versatilă dar şi tăria de caracter, psihicul puternic, semnându-şi revenirea chiar cu golul victofriei din ultimul sfert de oră, deşi fundaş central fiind dar infiltrat în atac, totul după ce la precedenta reprezentaţie a galben-albaştrilor la Carani rata la 0-0 penalty-ul din cel de-al şaptelea minut de prelungiri al întâlnirii Politehnicii, acumulând totodată 4 cartonaşe galbene făcându-l indisponibil pentru ieşirea pe Criş.

Marcator al golului victoriei cu o evoluţie convingătoare şi până atunci, pilduitor prin prestaţiile sale pentru mai tinerii coechiperi având destule de învăţat din multe puncte de vedere de la un căpitan de-a dreptul exemplar. 

Spunându-le „Tot înainte!” în perspectiva ultimelor 3 apariţii din 2023, la Ineu, acasă cu cei din Cermei şi în decembrie la Pecica, tocmai Progresul devansându-i pe „galbeni” pe locul 4, cu 5 puncte avans, 22 faţă de 17. 

Pe când pe Avântul Periam o aşteaptă o serie „de foc” în plină răcire autumnală a vremii, cu Şoimii Lipova, la Timişoara cu Politehnica şi acasă cu invincibila fruntaşă FC Bihor.

„O primă repriză în care am dominat teritorial şi am avut câteva situaţii, dar cele mai clare le-au aparţinut oaspeţilor, doar pe contraatac. Iar astfel au şi deschis scorul, dar sunt mulţumit de reacţia avută de sportivii noştri, iar în repriza a II-a cu-atât mai mult din punct de vedere fizic, pentru că mi-era oarecare teamă că exista o anumită stare de oboseală, însă, în partea a doua, pe lângă ca am controlat-o, ca posesie a mingii şi teritorial, ne-am creat şi câteva situaţii mari de a înscrie. Mă bucură mult reaţia băieţilor şi s-a adeverit ceea ce remarcam înaintea acestor două jocuri ale săptămânii, că meciul cu Periam va fi mult mai greu decât cel cu Oradea, prin prisma presiunii existente din perspectiva rezultatului. Dacă la Oradea era precum un bonus şi n-aveam absolut nimic de pierdut, azi aveam numai de pierdut în cazul unui alt rezultat decât victoria noastră. Cred eu însă că astăzi şi clasamentul s-a rupt oarecum in două, cu 6 echipe luptând pentru primele 4 locuri, în timp ce ultimele 4 cred eu că vor fi implicate direct în lupta evitării celor 2-3 locuri retrogradabile, două direct. De asemenea, mă bucur că am depăşit numărul de puncte din sezonul trecut de toamnă, 14 atunci după prima parte a campionaului, câte deţineam în decembrie 2022, iar acum 17 înaintea ultimelor 3 meciuri până la pauza de iarnă. Îi felicit pe fotbalişti pentru cele două jocuri bune, inclusiv cel cu Oradea, iar azi în special pentru modul cum au ştiut gestiona momentele mai dificile în care ne-a pus Avântul, mai ales după ce aceasta a deschis scorul. Aceeaşi formaţie incomodă pe care am ştiut-o foarte bine, şi care nu ne-a surprins cu absolut nimic, aşa cum şi ei ne ştiau foarte bine, dar într-adevăr aceeaşi echipă incomodă, periculoasă la fazele fixe şi pe contraatac.”

*Rezultatele etapei a 12-a în C8 şi programul rundei a 13-a, pe coloana clasamentelor la zi a secţiunii Fotbal.

CS Phoenix Buziaş: Lăpădat – Sturzu, Nicolescu – cpt., Horcea, Angheli – Chistruga, Ferţu, Grancea, Pamfile, Bădăuţă, Pădurariu.

Pe lângă tripla modificare efectuată la pauză, Cosmin Petruescu a schimbat şi-n minutul 80, Lică în locul lui Ferţu.

Rezerve: Flonta – Borca, Murgu, Mitre, Paleacu.

CS Avântul Periam: Gîrlea – Baeram, Cochinţu, Popescu, Bot – Oancia – cpt., Mânecan – Ştefanciuc, Viaşu, Budur, Toma.

Din minutul 60, Mager şi Spulber au intrat în locul lui Toma şi Cochinţu – accidentat, iar din minutul 76 şi Olteanu şi Gaşpar, ieşind Mânecan şi Viaşu, după care Olteanu, accidentat, i-a lăsat locul lui Gălăţan în minutul 88. Pe banca învinşilor, Antonescu – Dobricean, Kuhn şi Filip. 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua × 4 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: