Phoenix Buziaş sparge „lanterna roşie”, 5-0 la Ineu până la mijlocul reprizei a II-a. Nici FC Bihor n-a marcat de 5 ori „afară” în Seria 8, timişenii legând în premieră victorii în Liga 3

CS Phoenix Buziaş s-a răzbunat în această după-amiază cu vârf şi îndesat pe unica formaţie de care a fost învinsă în campionatul în curs cu excepţia liderului imbatabil FC Bihor, şi anume codaşa ACS ACB Ineu, pe al cărei teren s-a detaşat la 5-0 (3-0) până la mijlocul părţii secunde a întâlnirii pe ploaie din antepenultima etapă a anului în Liga 3, consolidându-şi astfel cu 3 puncte avans clasarea pe locul 5.

Deşi a încasat în ultimele 20 de minute ale jocului de la ora 14 două goluri de la „lanterna roşie” arădeană, atâtea câte încasa şi în partida tur pierdută cu 0-2 (0-0) pe 15 septembrie pe „Comunalul” din Carani – de fapt şi până în ziua de azi unica victorie a celor din Ineu în 13 etape ale Seriei 8, CS Phoenix Buziaş s-a impus în deplasare la o diferenţă confortabilă, 5-2, cea mai mare înregistrată de „galbeni” în actuala ediţie, dar nu şi în sezonul în curs, ţinând cont de reuşita calificării cu 6 goluri marcate în vară în Cupa României pe terenul Pobedei.

În campionat însă, elevii lui Cosmin Petruescu au depăşit astfel maximul celor două goluri avantaj conturat în tur la Carani cu vicitatorii arădeni din Pecica şi Lipova, timişenii izbutind doar pentru a doua oară în 13 runde să înscrie mai mult decât două goluri într-o partidă, 3-1 cu Progresul la fine de septembrie, 5-2 astăzi pe ploaie pe terenul celor din Ineu, aflaţi la cea de-a patra înfrângere consecutivă, precedentele două prin a primi câte 4 goluri.

Debusolarea celor din Ineu, retrogradaţi de fapt în primăvară în Divizia D Arad dar invitaţi în vară „de umplutură” de către FRF pentru a întregi numeric componenţa Ligii 3, nu ştirbeşte însă cu nimic din meritele galben-albaştrilor din staţiunea balneoclimaterică, deţinători ai unui bilanţ pozitiv pe terenurile adverse ale Seriei 8, 7 2 4 1 12-10 10 puncte, un alt doilea triumf „afară” venind tocmai după unicul insucces în deplasare, cu 4-2 săptămâna trecută la Oradea, victorie alăturându-i-se celei din etapa a III-a la Periam, cu 2-1. 

Iar buzieşenii au şi profitat tocmai de revirimentul Avântului la Periam, în celălalt meci al zilei în seria vestică, timişenii revenind în nici 25 de minute pe mijlocul reprizei a II-a de la 0-3 (0-2) cu Şoimii Lipova şi remizând 3-3, ceea ce a majorat la 3 puncte avantajul lui Nicolescu şi compania în faţa vicecampioanei ediţiei trecute, de pe Mureş, pe care o vor întâlni în jur de 23 martie 2024 în judeţul Arad la încheierea returului, tot oponenţi arădeni având elevii lui Petruescu şi în restul sezonului de toamnă, acasă cu cei din Cermei şi apoi la Pecica, în compania ocupantei locului imediat superior, 4, şi anume Progresul.

Iar tocmai pecicanii semnau un scor şi mai categoric la Ineu acum două săptămâni, 4-0, fără însă a înscrie aşadar chiar de 5 ori, precum Phoenix, autoare a unui număr maxim de goluri pentru o formaţie în deplasare într-un meci jucat în actuala ediţie 2023-2024 a Seriei 8. Căci la 4 goluri diferenţă, deci şi mai clar, s-a impus atât Progresul cât şi fruntaşa FC Bihor la Ineu, cu identicul 4-0 pe terenul codaţei, iar la fel de clar, la 3 diferenţă, au triumfat „afară” tot orădenii dar şi „Poli”, cei de pe Criş etapa trecută la Lipova, cu 4-1, iar „violeţii” cu 3-0 la Periam în runda a V-a, însă nicio echipă vizitatoare n-a înscris până astăzi de 5 ori în campionatul actual al grupei vestice.   

Starea vremii a fost astăzi cât se poate de potrivnică fotbalului, dar organizatorii din Ineu au protejat suprafaţa de joc, arădenii neefectuând niciun antrenament săptămâna aceasta pe gazonul „Comunalului”, în condiţii bune la începerea întâlnirii, abordată de oaspeţi cu o noutate în echipa de start faţă de cea aliniată sâmbăta trecută în victoriosul 2-1 acasă cu cei din Periam, apelându-se la Românu, pe de altă parte Nagy şi Borca fiind indisponibili.

Mai exact, Cosmin Petruescu a început la Ineu cu Lăpdat – Sturzu, Nicolescu – cpt., Horcea, Angheli – Românu, Ferţu, Pamfile, Grancea – Pădurariu, Bădăuţă, iar acesta din urmă a profitat de o eroare de portar spre mijlocul primei reprize, deschizând scorul, după care Grancea, cu un şut din afara careului peste nici 10 minute, respectiv Pădurariu, în ultimele faze înaintea pauzei, din careul mic, au triplat avantajul ocupanţilor locului 5.

Pentru repriza a II-a Chistruga intrând în locul lui Românu, iar tocmai Chistruga avea a rotunji scorul la 0-5 la mijlocul părţii secunde, puţin mai apoi intrând în teren şi Savu respectiv Mitre, din minutul 70 la schimb cu Bădăuţă şi Pamfile, iar pentru ultimul sfert de oră şi Paleacu în locul autorului „dublei”, Cristian Grancea, ultima modificare survenind în unsprezecele învingătorilor în minutul 83, Mada în locul lui Angheli.

Pe un teren alunecos, care adesea a jucat festa protagoniştilor, Alexandru Bădăuţă a deschis scorul sec din careu, 0-1 în minutul 20, după ce portarul Tulcan, întâmpinând dificultăţi, a alunecat şi căzut în încercarea de degajare a unei mingi „trimisă acasă”, fiind şi înlocuit imediat, datorită unei accidentări, de către Merşca, mult mai puţin cruţat, cu 4 goluri încasate în 40 de minute de joc. 

Cristian Grancea îl învingea în minutul 27 cu un şut de la circa 25 de metri, iar tot el înscria şi puţin după pauză, 0-4 în minutul 48 cu latul din careu, balonul ricoşându-i după un alt şut al timişenilor, completându-şi tizul, Cristian Pădurariu, care stabilea în minutul 44 scorul primei părţi cu o reluare din careul mic, de la 4 metri, după o combinaţie în suprafaţa de pedeapsă.

Lista marcatorilor fiind aşadar completată de un jucător intrat la pauză de pe banca de rezerve, Andrei Chistruga, 0-5 în minutul 68 după o centrare din stânga, cu latul din centrul careului, în vreme ce Flonta – Murgu şi Lică rămâneau pe margine până la final. 

Iar să nu fi înscris Raul Udrescu pentru ineoani în minutele 73 şi 82 s-ar fi reeditat succesele la zero ale buzieşenilor pe „Comunalul” arădean din ediţia anterioară, cu 2-0 atât în sezonul regulat cât şi în play-out, copiat fiind în schimb la indigo triumful celor de la Phoenix la Carani cu „albaştrii” arădeni în campionatul trecut, tot 5-2, sezon în care ACB Ineu smulgea un singur punct galben-albaştrilor bănăţeni, într-un 0-0 tot în Timiş.

Zero şi în dreptul cartonaşelor galbene arătate de hunedoreanul Herczeg pe fondul unei maniere impecabile de arbitraj, în condiţiile unui joc disputat pe un teren umed şi tot mai greu, respectiv pe o vreme ploioasă, ceea ce nu-i deloc puţin lucru.

Cel mai important fiind pentru timişeni plusul legării în premieră a două victorii în actualu campionat, victoria fiind caracterizată de către antrenorul principal Cosmin Petruescu ca fiind „meritată, muncită, pe un teren foarte greu. Felicitări băieţilor pentru atitudinea de care au dat dovadă pe tot parcursul jocului, chiar foarte bun prestat de Phoenix. Am tratat meciul cu maximă seriozitate, însuşindu-ne o lecţie pe care am primit-o la meciul tur, fără a mai repeta şi în retur greşelile de atunci. A fost un meci chiar frumos, spectaculos, cu ocazii, şi puteam să mai înscriem câteva goluri, dar e adevărat că şi gazdele din Ineu au avut câteva ocazii clare. Una peste alta, cei prezenţi la stadion au văzut un spectacol sprotiv de calitate, în ciuda vremii potrivnice, căci a plouat necontenit şi pe măsură ce trecea timpul, gazonul a devenit din ce în ce mai greu.” 

Ceea ce nu i-a împiedicat pe bănăţeni să înscrie cel puţin două goluri şi în cel de-al treilea meci consecutiv în ultimele 10 zile, eficacitate asigurându-le de-acum un bilanţ pozitiv al partidelor cu minimum două goluri marcate, mai exact 7 în totalul celor 13 etape – dintre care 5 cu exact două reuşite pe meci, tot 5 fiind şi reprezentaţiile în care Phoenix n-a scuturat deloc plasa porţii adverse, iar într-o întâlnire o singură dată.

*Rezultatele etapei a 13-a în C8 şi C7, precum şi programul rundelor 13-14, antepenultima şi penultima din 2023, pe coloana clasamentelor actualizate a secţiunii Fotbal. Sebastian Budur, Rareş Mureşan din penalty şi Ovidiu Praţa au marcat după pauză pentru Avântul la Periam în minutele 54, 73 şi 77, egalând-o pe ocupanta locului 6, Şoimii Lipova, ce părea desprinsă ân câştigătoare prin reuşitele din minutele 8, 27 şi 48, de la 0-3 (0-2) la 3-3.

Codaşa din Ineu a început acasă cu Tulcan – Voştinar, Clipotă, Şerban, Bekono – Kone – Miculaiciuc, Călin, Susan, Udrescu – Ndoye, pe bancă luând loc la start Merşca – Buza, Temian, Nica, Banam şi Al. Pop, iar după ce la mijlocul primei părţi Cristian Sculici a fost nevoit să schimbe portarul, la pauză a efectuat alte două modificări.

Arbitri: Leopold Herczeg (Băcia / judeţul Hunedoara) – Matica (Oradea) şi Buie (Baia Mare). Observatori: Gero (Cluj) şi Ştiube (Reşiţa).

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci + = 13

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: