Phoenix nu înscrie la Lugoj nici fruntaşilor orădeni pe val la început de sezon: 0-2 (0-0) FC Bihor. Doar al doilea eşec de până acum al buzieşenilor în Liga 3 în 2023

CS Phoenix a încheiat în această seară pe scut pe seama golurilor primite după pauză o serie de 3 jocuri mai dificilă ca niciodată pentru buzieşeni, în compania unor cluburi cu nume din fotbalul intern, „Poli”, Chindia şi FC Bihor, întâlnite într-o singură săptămână, elevii lui Cosmin Petruescu dând tot ce era posibil şi în condiţiile unui efectiv restrâns, afectat de indisponibilităţi, dar fiind taxaţi pragmatic şi la sânge de vizitatorii orădeni net mai versaţi, roş-albaştri care semnau unica victorie acasă a rundei inaugurale dar totodată şi singurul triumf la mai mult decât un gol diferenţă în acea etapă de debut, completat la mijlocul săptămânii în curs de izbânda eliminării din Cupa României a ex-prim-divizionarei Campionii FC Argeş, ceea ce i-a dus pe cei din Crişana în faza grupelor întrecerii K.O. În consecinţă, s-au aliniat de la ora 17 pe „Municipalul” lugojean cu un moral bun şi au semnat şi unicul succes în deplasare al rundei a II-a în Seria 8 din liga 3: 0-2 (0-0).  

De la întâlniri în primăvară, în play-out-ul grupei a II-a valorice a seriei vestice, cu grupări precum cele din Ineu, Cermei, Periam, Dudeştii Vechi ori Pecica, formaţia Buziaşului a avut parte în ultimele 7 zile, spre finele verii, de o experienţă competiţională cu totul aparte şi inedită, programul rezervându-i o „triadă” cu care n-a mai avut de-a face, mai întâi împotriva Politehnicii, retrogradată din Liga 2, într-un debut de campionat cu mari complicaţii pentru CS Phoenix prin prisma faptului că a fost readus din Seria 7 în Seria 8 abia în săptămâna precompetiţională, la mijlocul căreia a aflat că nu va mai efectua deplasarea la Turceni, ci pe „Electrica”, pentru o dispută directă timişeană, remizată alb, apoi miercuri la Lugoj în play-off-ul Cupei României pentru intrarea în grupe cu nimeni alta decât ex-prim-divizionara Chindia Târgovişte, care s-a impus cu 0-3 (0-2), iar astăzi cu campioana Seriei 10 din Liga 3 în ediţia anterioară, FC Bihor Oradea, semifinalistă a barajului de promovare în Liga 2 care-a luat-o hotărâtă de la capăt, pe val şi în formă la începerea noului sezon, înşiruind succesele la zero.      

Tinerii Buziaşului au dat piept la a treia încercare într-o săptămână unui lider la zi omogen şi mai sudat, cu un lot foarte echilibrat numeric şi valoric, care nu întâmplător câştiga în sezonul trecut campionatul unei serii nord-vestice cu oponenţi din Bistriţa şi Satu Mare, după cum pertinent a remarcat şi antrenorul principal al bănăţenilor, Cosmin Petruescu.  

Iar FC Bihor a aplicat aceeaşi reţetă cu gustul victoriei şi pe „Municipalul” de pe malurile Timişului, precum sâmbăta trecută pe „Iuliu Bodola” din Oradea, prin a înscrie de două ori şi fără replică strict după pauză, atunci cu nou-promovata CSC Peciu Nou, astăzi în dauna merituoasei Phoenix, care în urmă cu 72 de ore încheia un parcurs cu 4 apariţii în august în Cupa României. 

Buzieşenii au fost altruişti în efortul lor, ţinând cavalereşte la onoarea unor prestaţii cât mai bune în Cupa României, însă bumerangul întâlnirii tocmai cu orădenii în campionat, imediat după „dubla” ce le-ar fi fost oricum suficientă şi aproape peste puteri, la polişti şi cu dublii învingători tur-retur ai Farului în ediţia trecută a SuperLigii, nu i-a cruţat astăzi de la ora 17 în ceea ce, pe hârtie, era considerată prima apariţie „acasă” pentru Phoenix în Seria 8.

Cu remarca făcând haz de necaz a tehnicianului bănăţenilor, „noi suntem peste tot acasă”, în campionatul trecut la Carani, acolo unde Phoenix speră să revină cât mai curând, dacă se poate încă din etapa a IV-a, în funcţie de finalizarea unor lucrări la stadion, în acest început de sezon de 4 ori la Lugoj, cu bine contra Politehnicii şi reşiţenilor, pe scut zilele acestea în faţa Chindiei şi bihorenilor. 

Dacă ar fi o umbră a experimentării „triadei”, ei bine, aceasta ar ţine de zeroul rămas în dreptul Phoenixului în cele 270 de minute de joc la capitolul goluri marcate, căci altfel, buzieşenii nu s-au făcut absolut deloc de râs, alegându-se cu un punct în deplasarea la „Poli” şi dând replici în limita calibrului real de care dispune momentan unor vizitatoare ex-prim-divizionare respectiv campioane la zi. 

Iar Phoenix chiar poate regreta că o eroare le-a servit pe tavă bihorenilor oportunitatea deschiderii de scor încă din primele minute după pauză – ideală modalitate de a începe în deplasare repriza a II-a, un contraatac nereuşit al buzieşenilor pe dreapta, mingea fiind pierduta uşor iar timişenii rămânând descoperiţi, dând orădenilor ocazia să spargă gheaţa, şi n-au iertat ci-au profitat cu un şut deviat al lui Vasile Chitaş, ajuns în calea vârfului nouar, marcator din interiorul careului, la colţul lung: 0-1.

Cine altul decât Sergiu Jurj, acelaşi marcator al primului gol al albastru-roşilor în noul campionat, sâmbăta trecută, atunci la 6 minute după intrarea sa în joc la mijlocul reprizei a II-a a partidei acasă cu „verzii” Peciului. 

Iar precum împotriva nou-promovaţilor, orădenii au înscris şi la Lugoj a doua oară în partea secundă, o-2 în minutul 60 prin Vasile Chitaş, cu un şut frumos de la 20 de metri în plasa laterală, la colţul lung, după o acţiune prelungită de atac a vizitatorilor lui Florin Fărcaş, de vineri despărţiţi de un jucător rutinat al colectivului, Serediuc, invocând motive personale.

„Au fost echipa mai bună, clar, una cu alt obictiv, care ne-a fost superioară ca maturitate în joc, la posesia balonului, ca experienţă competiţională, şi e la fel de clar că noi am suferit la capitolul prospeţime la acest al treilea meci într-o săptămână, în condiţiile în care nu avem un lot foarte numeros, în plus şi cu probleme de efectiv. Însă, chiar şi aşa, în multe momente ale meciului am jucat de la egal la egal cu FC Bihor, diferenţa fiind la maturitatea în joc iar oaspeţii din Oradea ne-au taxat când au avut posibilitatea, în momentele cheie dând dovadă de mult mai multă maturitate. După o primă repriză destul de echilibrată, poate cu un uşor plus la posesie de partea lor, partea a doua, disputată şi pe căldură mare – cu toate problemele noastre de efectiv, a fost mai dificilă pentru noi. Dar nici n-au fost aceste 3 meciuri să nu ajungem la poarta adversă, căci au fost mai multe situaţii de poartă – nefiind deloc genul de meciuri în care n-am trece de centru. ba chiar am pus în fiecare probleme pe jocul poziţional sau din faze fixe. Însă, oricât ne-am dorit de mult şi cu toată determinarea şi buna atitudine, realist vorbind, căci aşa-i în întrecerea sportivă, am întâlnit formaţii mai valoroase, şi nu-i nici cea mai mică ruşine că am pierdut, doar că de-acum, având o serie de partide cu oponenţi cam de aceeaşi valoare cu noi, va trebui să încercăm să le câştigăm”, după cum remarca antrenorul Petruescu după primul eşec în campionat.

O probabilitate în contextul „ţintarului” ultimei săptămâni şi a formei bune a bihorenilor la început de sezon, dar şi pe fondul problemelor de lot ale timişenilor, care s-au axat în limita posibilităţilor pe cam aceiaşi componenţi de la un meci la altul, astăzi apelând la două modificări în unsprezecele de start din cauza accidentărilor, lăsaţi pe margine fiind Grancea şi Pădurariu – ambii integralişti pe „Electrica”, în vreme ce Chistruga şi Angheli, la prima sa titularizare în această campanie, le-au luat locul. 

Avându-i oricum indisponibili pe Pădurariu şi Horcea, Phoenix l-a pierdut şi pe Angheli încă din minutul 18, atunci când a suferit o entorsă, înlocuit fiind de nevoie cu Grancea, iar astfel buzieşenii au fost cu spatele la zid încă din prima parte. 

Eforturile orelor de joc din ultimele zile spunându-şi cuvântul iar împrospătarea fiind primordială, oferită din minutul 75 prin retragerea lui Bădăuţă, Grancea şi Ferţu, schimbaţi cu Sturzu, Paleacu şi Savu, fiind vorba însă despre un trio cu minute puţine în picioare, primul revenind foarte recent după o lungă absenţă, de un an şi jumătate, iar ceilalţi 2 abia căpătând debutul în Liga 3 pe „Electrica”.

În acest context, doar a doua şi numai a doua înfrângere a buzieşenilor în Liga 3 în 2023 este întrutotul de înţeles, prima fiind la Carani cu Progresul Pecica din 3 faze fixe, un corner şi două lovituri libere, 2-3 în Vinerea Mare, revanşa venind tot la ceas sărbătoresc, de „Zilele Oraşului Pecica”, atunci când timişenii s-au înfăţişat în Aradul limitrof şi le-au stricat amfitrionilor… balul, 4-1. 

Una peste alta, un insucces mai greu evitabil, cu toate dificultăţile buzieşenilor, în urma întregii euforii a disputării unui joc eliminatoriu miercuri în compania unei ex-prim-divizionare, de la emulaţia acelui eveniment – inclusiv în tribune, mai populate, la ambianţa mai pastorală a revenirii la monotonia confruntărilor pe puncte în liga a III-a cea de toate zilele.  

Şi urmează deplasarea la Periam, după care primirea celor de la ACS ACB Ineu, nefiind absolut clar dacă în sfârşit înapoi la Carani, sau tot la Lugoj. Dar rezultatele complete din Seriile 7 şi 8 şi programul viitor sunt enumerate pe coloana clasamentelor la zi a secţiunii Fotbal. 

CS Phoenix Buziaş: Flonta – Nagy, Mada, Nicolescu, Pamfile – Românu, Ferţu (minutul 75, Horcea), Mitre, Angheli (18, Grancea; min 75, Paleacu), Bădăuţă (75, Savu), Chistruga.

Rezerve: Lăpădat – Borca, Murgu. 

FC Bihor Oradea: Pînzariu – C. Jurj (minutul 84, Paublusztig), Stan, R. Farcaş, Stoian – Gunie (84, Al. Popa), Sorian (min. 84, Ioviţă) – Ban (65, Drăgan), Chitaş, Chindlea – Sg. Jurj (65, Hosu). 

A arbitrat impecabil arădeanul Mircea Ardelean, asistat de Pojar (Cluj) şi Georgiu (Dej).

Iar pentru roş-albaştrii fruntaşi urmează în etapa a 3-a, pe teren propriu, întâlnirea de sâmbătă 9 septembrie, de la ora 17, cu CS Şoimii Lipova, care a trecut astăzi cu 2-1 (0-0) de Politehnica Timişoara. De urmărit însă cum vor gestiona bihorenii sezonul de toamnă, în ideea prezenţei şi în grupele Cupei României, cu 3 apariţii împotriva unor cluburi din eşaloane superioare, cel mai probabil două din SuperLiga.

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 + opt =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: