Nici c-ar fi putut visa nu demult micuţul Buziaş că echipa sa de fotbal va avea ocazia să joace un meci decisiv pentru intrarea între cele 24 de cluburi din ţară ce vor fi implicate la toamnă în faza grupelor Cupei României, dar unde-i antrenor metodicul Cosmin Petruescu se conturează şi surprize plăcute, Phoenix aliniindu-se în această după-amiază la Lugoj în cel mai înalt punct al traiectoriei sale, în turul 4 naţional al întrecerii eliminatorii cu nimeni alta decât o grupare care în precedentele 4 ediţii de campionat a concurat pe scena de elită a României. Şi într-adevăr, pe când AFC Chindia Târgovişte câştiga tur-retur la zero împotriva Farului în sezonul regulat al Ligii 1, exact la fel de exemplu şi cu UTA, în aceeaşi ediţie 2021-2022 galben-albaştrii Buziaşului erau încă preocupaţi cu deplasările pe la Grabaţ, Liebling ori Topolovăţu Mare, în cursa promovării din Divizia D Timiş, desăvârşită anul trecut. Onorantă nouă postură pentru una dintre cele doar două formaţii timişene rămase în cadrul competiţiei K.O. la fine de august, însă egala sâmbătă a Politehnicii pe „Electrica” la startul Ligii 3 n-a mai repetat şi de la 17:30 pe Timiş isprava eliminării pe acelaşi teren şi tot luna aceasta a „violeţilor” şi nou-promovatei în Liga 2 din Reşiţa, exact aceiaşi 10 jucători de câmp al bănăţenilor precum în disputele cu elevii lui Codrea fiind depăşiţi până la mijlocul primei reprize de dâmboviţenii autori ai scorului record al fazei anterioare.
„Buturugii mici” din Buziaş i s-a încheiat în această seară frumosul parcurs din august în Cupa României, însă abia la cel de-al patrulea hop şi drept una dintre cele doar 8 outsidere din Liga 3 încă în întrecere, alături de cele din Bacău, Deva, Ianca, Oradea, Pecica, Şimian şi Zalău, CS Phoenix fiind coborâtă dintr-un „car mare”, cel al unui club care în urmă cu puţin mai bine de 3 luni încă juca în SuperLiga.
Iar dacă anul trecut, ca prim-divizionară, şi-a respectat blazonul în această fază a Cupei României, decisivă pentru pătrunderea în grupe, trecând în deplasare cu 2-1 de cea care avea să devină vicecampioană a Ligii 2 după faza play-off, şi anume CSA Steaua, de astă dată retrogradata Chindia a fost cu-atât mai precaută să nu dezamăgească în compania unor galben-albaştri care în iunie 2022 încă jucau în eşalonul 4.
Roş-albaştrii Dâmboviţei n-au lăsat loc de surprize pe „Municipalul” Lugojului şi şi-au simplificat deplasarea abordată cu 6 noi titulari faţă de meciul de campionat câştigat sâmbătă în Argeşul vecin lor, înscriind de două ori până la mijlocul primei reprize a întâlnirii din Banat, din centrările lui Călin, finalizate de Golofca şi Bogaciuc, roade ale dominării exercitate încă din start.
Timişenii în schimb s-au aliniat pentru acest al patrulea meci din august în Cupa României cu acelaşi 11 cu care începeau sâmbătă de la ora 18 campionatul Ligii 3 în faţa Politehnicii, pe „Electrica”, 10 dintre cei 11 – mai puţin portarul Flonta, fiind şi autorii eliminării la Lugoj ai alb-violeţilor, însă de astă dată au încasat primele goluri pe „Municipalul” de pe malurile Timişului, ale cărui fire de iarbă localnicul Petruescu le ştie ca-n palmă, de la 2-0 după reprizele de prelungiri cu retrogradata din Liga 2 şi 1-0 în minutele adiţionale cu promovata reşiţeană în Liga 2, la 0-3 (0-2) cu ex-prim-divizionara din Muntenia.
Abia preluată luna aceasta de Vasile Miriuţă, pentru două meciuri de campionat, unul remizat şi ultimul câştigat – în premieră pentru Chindia la a patra încercare în Liga 2, după ce Dragoş Militaru, învestit în vară la târgovişteni în urma prezenţei în play-off cu Unirea Dej, era înlăturat de pe banca tehnică tocmai după semnarea de către dâmboviţeni, acum două săptămâni, a scorului record în turul 3 al Cupei României, 5-0 (2-0) la CS Blejoi, mulţumită golurilor lui Cătălin Golofca – deja în minutul 3, Alin Boţogan (minutul 35), Andrei Blejdea (62 şi 79) şi Alberto Călin (88).
Iar acelaşi veteran Golofca, din generaţia 1990 şi cu 3 ani mai în vârstă decât toţi coechipierii săi titulari de astăzi, a deschis scorul şi la Lugoj, din centrul careului, finalizând în minutul 15 centrarea din flanc a unui alt marcator la Blejoi, Călin, răsplată a debutului bun de joc al Chindiei.
Care sâmbătă tranşa în Argeş duelul ex-prim-divizionarelor vecine, 2-0 (1-0) cu „Campionii” Piteştiului, depăşiţi la Mioveni într-o întâlnire a retrogradatelor încă fără succes în primele 3 runde din Liga 2, Andrei Şerban deschizând scorul în minutul 26 după gafa lui Straton, iar Robert Moldoveanu aducând liniştea în minutul 87, în urma unui penalty, respins iniţial de goalkeeper-ul celor din Trivale, dar tot în calea sa.
Iar victoriile aduc victorii, Chindia căutând-o acum pe prima şi acasă, duminică de la 11 cu Unirea Slobozia, în runda a V-a din Liga 2, pe când Phoenix Buziaş nu va avea la fel de mult timp la dispoziţie să se regrupeze, doar până sâmbătă la ora 17, pentru prima partidă considerată acasă în noul campionat, cu un alt nume sonor în fotbalul intern, FC Bihor Oradea – campioană a Seriei 10 în ediţia trecută a Ligii 3.
Şi n-ar fi fost frumos ca Phoenix să găzduiască la Buziaş partidele eliminatorii ale Cupei, dar şi pe cele din Liga 3, în care, în campania trecută, Caraniul i-a aruncat colacul de salvare!? Ba bine că nu, drept dovadă că gruparea fotbalistică le-a luat-o binişor înainte, prin rezultatele „în iarbă”, celor responsabili cu reamenajarea arenei locale, Compania Naţională de Investiţii fiind datoare vândută în plan moral, prin prisma lejerităţii iresponsabile cu care a lăsat lucrările de construcţii la stadion pe mâna unor neisprăviţi.
Dar să ne mai mirăm, când vine vorba despre necesara sprijinire a sportului!? Sprijinire şi sport cu „s” de la sabotare.
Imixtiune politică pe la case mai mari, dacă e să te iei după cutremurul estival de sub Turnul Chindiei, cu acuze şi debarcări în urma retrogradării dar şi aducerea apoi a unui tânăr tehnician ce înălţa în sezonul trecut Dejul în play-off-ul Ligii 2, insuficient însă pentru a rezista mai mult de două etape din noua campaniei nerăbdării Moftului Român, iar după Militaru au fost măturaţi din lot şi Dodoi – ajuns la CSM Alexandra, Răzvan Matiş, autorul „dublei” de la Blejoi – Andrei Blejdea, ori Alexandru Petre, locuri acoperite rapid prin cooptarea lui Jah şi Gneba, sub formă de împrumut de la CFR Cluj, a lui Claudiu Negoescu – la fel de la UTA, plus a lui Octavian Ursu şi a fundaşului de 25 de ani Rutjens, în ediţia trecută şi la Foggia.
Iar Negoescu chiar a şi fost titularizat de Miriuţă la Lugoj, între cei 6 noi jucători în primul „11” al Chindiei de la un meci la altul, şi anume portarul căpitan Popescu, Călin, Ioniţă – care intra sâmbătă de la pauză la Mioveni cu cei de la FC Argeş, respectiv Alex Militaru şi Golofca, intraţi în weekend din minutul 64. Lor le-au lăsat locul portarul Răilean, fundaşii Romeo şi Marc, precum şi Boţogan, căpitanul Prejmerean şi marcatorul Moldoveanu, antrenorii Miriuţă şi Ionuţ Stelescu bucurându-se atunci de primul triumf pe puncte al Chindiei în alcătuirea Răilean – Romeo, Marc, Gîţ, Anişorac (minutul 46, Manolache 46′) – Prejmerean, Bogaciuc, Şerban (64, Golofca), Boţogan (64, Militaru), Cojocaru (46, Ioniţă), Moldoveanu (89, Matiş), cu Iustin Popescu – Blejdea, Zamfir şi Alberto Călin rămaşi pe bancă în Argeş.
Pe undeva, era de aşteptat ca favorita Chindia să „recidiveze” în Banat, trecând de „buturuga mică” şi ultima oară când a jucat în Cupa României ca secund divizionară, înaintea promovării în elită din 2019, dispunând cu 2-1 la Moreni de con-judeţeana Flacăra, după care urma şi eliminarea, 0-1 cu CFR Cluj în 16-imile de la Mioveni, în septembrie 2018.
Ce-i drept, Târgovişte nu se numără printre oraşele ţării care au în palmares finale jucate în Cupa României, iar semifinalele sunt poduri prea îndepărtate pentru Chindia, dar, pe de altă parte, în ultimrle două ediţii ale întrecerii K.O. dinaintea relansării acesteia anul trecut şi sub forma grupelor, roş-albaştrii au ieşit din cursă abia în sferturi.
O făceau mai vremelnic ca divizionari secunzi, 0-2 acasă cu Astra în optimile din noiembrie 2017, după calificări cu 4-0 la Hărman şi 1-0 la Clinceni, tot 0-2 acasă şi cu un an înainte, cu între timp desfiinţata ACS Poli, în octombrie 2016, după un 4-1 în turul precedent în Argeşul vecin, la SCM Piteşti.
Trecut-au aproape 7 ani şi Chindia tot se desfată cu triumfuri în Argeş, în contrast şi pe de altă parte fiind şi exemplu negativ anul trecut la startul fazei grupelor, de fapt la debutul absolut al acestora, şi mare-i gogomănia federală a „emanaţiei” fazei grupelor într-o întrecere eliminatorie, unii folosindu-se de rezultatul surpriză CS Ocna Mureş – Chindia 1-0 pentru a aprecia laudativ dar nejustificat şi fără argumente meritele noului format competiţional, când de fapt, nici în clin, nici în mânecă.
Chindia n-avea să câştige deloc în faza grupelor, încheind ultima şi unica fără succes în Grupa D, 1-0 pentru CS Ocna Mureş, 1-1 acasă cu FC Argeş şi 4-1 pentru Hermannstadt, capăt de drum, după ce în 2021 se oprea abia în sferturi, după 1-0 la Csikszereda şi 1-0 la Mediaş, dar şi 1-2 acasă cu Sepsi, sferturi şi în 2020-2021, după 5-3 cu Hermannstadt şi chiar 3-0 la fosta Farul, dar şi 0-1 acasă cu Universitatea Craiova. Prima toamnă ca prim-divizionară aducându-i pe de altă parte o eliminare mai timpurie, pe 25 septembrie 2019, în 16-imi, 0-1 acasă cu aceeaşi Hermannstadt.
Anul trecut condusă la pauză în play-off-ul din septembrie pentru intrarea în faza grupelor, 1-0 pentru CSA Steaua la Mioveni, Chindia n-a mai riscat şi la Lugoj, înscriind cele două goluri cu care se califica atunci în repriza a II-a în Argeş deja în primele 20 de minute ale partidei cu Phoenix, încă o centrare a lui Alberto Călin fiind fructificată din preajma careului mic de Victor Bogaciuc, 0-2 în minutul 20.
Buzieşenii, primind în 20 de minute mai multe goluri decât încasau în primele 4 meciuri oficiale din noul sezon, unul singur, la Dudeştii Vechi, în acel 7-1 victorios la începutul lunii, în turul I al Cupei.
Pe-atunci, ex-prim-divizionara Chindia încă îşi mai lingea rănile după retrogradarea survenită în urma celor 4 sezoane petrecute în elită, promovată fiind pe prima scenă în 2019, după care încheia pe rând sezonul regulat al eşalonului I pe locul 10 cu 25 de puncte în 2020 – în ultima campanie cu 14 cluburi în „A”, pe 8 cu 39 de puncte în 2021, pe 11 cu 35 de puncte în 2022, respectiv pe 12 cu 32 de puncte în 2023. Ceea ce nu i-a fost însă suficient ulterior în play-out.
Iar dacă în 2020 încheia ultima faza play-out, salvându-se la barajul de menţinere, 2-0 şi 1-1 în august cu CS Mioveni, în 2021 chiar câştiga play-out-ul Ligii 1, primăvara lui 2022 aducându-i altă apariţie la barajul supravieţuirii, 1-2 însă şi 5-1 cu Concordia. Un an a mai trecut şi Chindia a retrogradat direct.
După ce n-a câştigat în mai ultimele 4 apariţii în play-out, 1-0 pentru craiovenii de la 1948, 1-2 acasă cu Petrolul, 2-0 pentru „U” Cluj şi 2-2 – cântec de lebădă cu Voluntari, picând la doar un punct după FC Argeş – care retrograda apoi la baraj, deşi sezonul regulat era încheiat aşadar de târgovişteni pe 12, un loc salvator – la 5 puncte în faţa lui UTA şi FC Argeş.
Efecte resimţite luna aceasta la revenirea în Liga 2, Chindia aliniindu-se în Banat de pe locul 8 în urma primelor 4 runde, dar şi între cele 7 neînvinse în campionatul eşalonului secund, doar cei din Şelimbăr şi Mioveni contabilizând momentan mai puţine goluri primite decât cele două din bilanţul roş-albaştrilor, care, pe rând, au remizat 1-1 cu CSA, 0-0 la Slatina, 1-1 acasă cu Gloria Buzău la debutul lui Miriuţă şi 2-0 sâmbătă la FC Argeş.
Chiar 3-0 astăzi la Lugoj, în minutele de prelungiri, însă contrar cursului jocului, în condiţiile în care Phoenix – nemaiavând ce pierde, a renăscut după pauză odată şi cu efectuarea unor modificări pentru repriza a II-a.
Parte secundă prin prisma căreia reuşita lui Andrei Şerban, înscriind şi în al treilea meci la rând, din afara careului, a fost cam aspră şi nemeritată pentru merituoşii buzieşeni. Părăsind oricum cu fruntea sus Cupa României.
Zile de august intense pentru tânărul colectiv al galben-albaştrilor, sâmbătă izbutind un triplu debut la nivelul Ligii 3, al portarului Flonta ca titular şi al lui Savu şi Paleacu intraţi pe parcurs împotriva Politehnicii, iar în plus reactivarea oficială a lui Sturzu, după o absenţă de un an şi jumătate ca urmare a unei accidentări, iar marţi fiind răsplătiţi titularii remizei pe caniculă de lângă Gara de Est prin a alcătui acelaşi 11 în faţa ex-prim-divizionarei din Dâmboviţa.
Unsprezece în care Cosmin Petruescu a efectuat schimbări la pauză, la 0-2, Chistruga luându-i locul lui Pădurariu iar Angheli pe cel al lui Grancea, retraşi după ce în weekend erau integralişti la… 38 de grade Celsius.
Iar spre final, într-o a doua repriză în care Phoenix a fost vioară întâi, Chindia preferând conservarea scorului şi cu gândul la primirea Sloboziei duminică, Savu a reapărut şi de astă dată, pentru ultimul sfert de oră, în locul lui Bădăuţă, iar în ultimele 10 minute şi Sturzu şi Paleacu, schimbându-i pe Nagy şi Românu.
În ultimele doar câteva minute modificând mai mult şi Miriuţă, precaut până atunci, cu o unică schimbare în minutul 56, când Tache îi lua locul autorului centrărilor de gol, Alberto Călin, finalul rezervând dezmorţirea lui Zamfir, Manolache şi Nicolae, intraţi pentru Golofca, Militaru şi Şerban.
Una peste alta, un succes scontat al Chindiei dar niţel aspru ca diferenţă finală prin prisma jocului din partea a doua, Phoenix putând fi mândră de parcursul avut, fie şi dacă va avea de suferit la proxima apariţie în Liga 3, deja sâmbătă de la ora 17, tot la Lugoj, cu orădenii, ca unic meci organizat de buzieşeni în campionat pe „Municipal” înaintea revenirii pe arena din Carani, unde sunt pe cale de finalizare lucrări de reamenajare. Şi pe când se vor finaliza şi cele de la stadionul Buziaşului!?
Pe „Municipalul” lugojean venind astăzi destul de multă lume pentru o partidă marţea de la 17:30, iubitori ai fotbalului doar vag udaţi de câţiva stropi de ploaie, şi mai mulţi fiind cei care au vizionat transmisiunea în direct a partidei eliminatorii, efectuată de Lupii Tineri.

Cosmin Petruescu
Partidă la finele căreia antrenorul Petruescu a mărturisit că „am avut un început mai ezitant, şi poate că ne-am respectat un pic cam prea mult adversarul, aşa încât am fost timizi pe faza construcţie, cu foarte multe greşeli personale, iar astfel am ajuns conduşi cu 0-2. Dar spre suprinderea mea, am jucat mult mai bine după pauză, ne-am prezentat mai bine în special în plan fizic, deşi am aliniat acelaşi 11 precum sâmbătă la debutul în campionat cu Politehnica – ceea ce nu poate decât să mă bucure. În repriza a doua am jucat mult mai aproape de ceea ce îmi doresc, băieţii au reuşit să joace mult mai direct pe poartă, cu mai mult curaj, cu o frecvenţă mai mare a acţiunilor ofensive avute, cu un numărr mare de cornere, dar din păcate n-am marcat. Iar golul 3 a căzut contrar cursului jocului pe pierderea foarte uşoară a mingii în zona centrală. Dar chiar şi aşa, în ciuda rezultatului negativ, îi felicit pe jucători pentru tot parcursul avut în acest an în Cupa României, o experienţă din care cu toţii am avut de învăţat, şi care ne poate ajuta în continuare, nerămânându-ne decât să ne concentrăm pe meciurile din campionat. Iar rezultatul nu diminuează cu nimic din meritele de până acum ale echipei, care a avut în faţă o formaţie experimentată, care a menţinut 5 titulari câştigători sâmbătă la FC Argeş, iar alţi 3 intrau la pauza acelui meci – deci în mare parte au venit cu echipa de bază. Au preferat să menajeze 2-3 jucători mai experimentaţi, dar au ca obiectiv un parcurs cât mai lung în Cupa României – aspect despre care chiar am dscutat cu oaspeţii noştri înaintea partidei, şi este un fapt că deţin o echipă bună, au şi 30 de componenţi în lot, fiind aşadar clar că au un plus faţă de noi. Dar am avut 8 ccornere după pauză, exercitând o presiune constantă împotriva Chindiei. Scăpând de presiunea rezultatului, am jucat cu mai mare dezinvoltură, fiind mult mai prezenţi în jumătatea adversă. Şi în prima parte Românu a avut o torpilă din lovitură liberă, scoasă de Iustin Popescu de sub bară la 0-2…”
N-a fost să fie, măcar golul de onoare, dar, ca o imagine de ansamblu, tot prin spusele lui Cosmin Petruescu, „e clar că facem lucrurile cum trebuie şi incep să se aşeze, ceea ce nu poate decât să ne bucure!”
Şi urmează sosirea orădenilor, tot la Lugoj, după care primii oaspeţi ai Phoenixului pe arena din Carani ar fi inăoanii, în etapa a patra, din 16 septembrie. Ultimele rezultate în primele 5 eşaloane şi programul viitor, pe coloana clasamentelor secţiunii Fotbal.
Iar tot în prima seară a turului 4 în Cupa României, Bani a răsturnat scorul pentru Dinamo la Metaloglobus în minutele 78 şi 90 plus 4, 1-2 (0-0), calificându-se în deplasare şi Oţelul la Bacaău, şi tot de la 0-0 la pauză, rezultat final 1-3. Şi liderul Ligii 2, CSC Şelimbăr, a condus după pauză o prim-divizionară, FC Voluntari răsturnând situaţia în ultima jumătate de oră prin Dorul Andrei şi Andrei Dumiter, de fapt tot în prelungiri: 1-2 (0-0). Fără surprize în vest şi la Deva, CSM – Gloria Buzău 0-2 (0-1).
Secund-divizionarele din Târgovişte şi Buzău le însoţesc aşadar pe FC Voluntari şi nou-promovatele Oţelul şi Dinamo în faza grupelor, în care vor intra în competiţie şi primele 8 clasate în prima ligă în ediţia anterioară, şi anume, în ordine crescătoare, Petrolul, ”FC U” Craiova 1948, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Rapid, Universitatea Craiova, CFR Cluj, FCSB şi campioana Farul Constanţa, dar mai sunt alte 11 locuri de adjudecat, în următoarele două zile ale fazei a patra, în acest aşa-zis „play-off” participând în total cele 8 cluburi din Liga 3 amintite în primele rânduri, nu mai puţin de 16 din Liga 2, printre care şi CSC Dumbrăviţa, joi de la ora 20 la Arad cu UTA, respectiv opt din SuperLiga.
Echipele jocului de la Lugoj, mai jos. Iar aici, cronica remizei albe Politehnica – Phoenix, din etapa I în Liga 3. Cât despre spusele antrenorului dumbrăviţenilor, Cosmin Stan, înaintea întâlnirii cu arădenii, sunt accesibile la această legătură.
*
CS Phoenix Buziaş: 1. David Flonta (născut în anul 2005) – 92. Alex Nagy (n. 2001), 20. Armin Mada (2005), 14. Paul Nicolescu – cpt. (1990), 11. Claudiu c (1997) – 21. Sergiu Românu (2002), 8. Bogdan Ferţu (2000), 6. Cristian Mitre (2000), 10. Cristian Grancea (2004) – 28. Alexandru Bădăuţă (1990), 27. Cristian Pădurariu (1997).
Rezerve la start: 12. Giorgio Lapădat (2005) – 5. Cosmin Loga (1991), 3. Denis Angheli (2004), 4. Mădălin Sturzu (2003), 19. Patrick Paleacu (2006), 9. Andrei Chistruga (1999), 22. Daniel Murgu (2004), 23. Darius Savu (2004), 16. Denis Borca (2001).
Antrenor: Cosmin Petruescu.
Chindia Târgovişte: 1. Alin Iustin Popescu – cpt. (născut în anul 1993) – 10. George Claudiu Negoescu (n. 2003), 20. Alexandru Gîţ (1997), 15. Adrian Mihai Ioniţă (2000), 5. Ionuţ Valentin Anişorac (2005) – 6. Victor Bogaciuc (1999), 14. Alex Nicolae Militaru (2003), 7. Andrei Dragoş Şerban (2000), 9. Alberto Constantin Călin (2005), 13. Maxim Cojocaru (1998), 17. Cătălin Golofca (1990).
Rezerve la start: 25. Andres Luciano Brînzea (2005) – 27. Sorin V. Nicolae (2006), 8. Bogdan G. Petre (2008), 4. Iustin A. Cristea (2006), 19. Răzvan I. Tache (2005), 16. Ionuţ M. Albu (2005), 11. Luca Manolache (2005), 18. Iulian I. Zamfir (2004).
Antrenor: Vasile Miriuţă.
Arbitru: Adelin Pavel (Osica de Jos / Olt). Asistenţi: Marin (Suseni / Argeş) şi Petre-Ioan (Bucov / Prahova). Rezervă: Răsteanu (Craiova). Observator de arbitri: Şovre (Satu Mare). Delegat de joc: Gîţ (Deva).