Phoenix survolează în voie vestul în 2023, impunător cu 6-1 la Cermei, 2-0 la Ineu şi 6-0 la Dudeştii Vechi, în aşteptarea finisării propriului cuib din Buziaş

Într-un exil prelungit în refugiul de la Carani, căci în România poţi constata eventual când încep lucrările de construcţie, mai deloc când se încheie, caz valabil şi la baza sportivă din Buziaş, nou-promovata Phoenix a dovedit din nou la finele săptămânii că survolează vestul confortabil şi în voie într-un zbor la înălţime în noul an 2023, cu triumfuri pe linie în deplasări, aterizând pe rând cu succes la Cermei, Ineu şi Dudeştii Vechi, depăşirea vineri după-amiază la scor a Pobedei Star Bîşnov pe arena „Hristo Stoichkov”, cu 6-0 (3-0) în bătătura „bulgarilor”, săltându-i ierarhic pe junii lui Cosmin Petruescu peste alb-albaştrii dudeşteni într-o rocadă pe treptele 2-3 din play-out în Seria 8 din Liga 3, după 4 etape din totalul celor 10 ale grupei a II-a valorice.   

„Set în tenis de câmp” la zero drept rezultat record în cele 12 întâlniri disputate în primele 4 runde din play-out-ul Seriei 8, Phoenix reabilitându-se tot departe de Carani şi… Buziaş, ce-i drept în fief-ul unor „bulgari” perdanţi cu 5-1 şi în precedentele două jocuri, la Pecica şi acasă cu cei din Cermei, ceea ce sugerează că impunătorul 6-0 nu este neapărat şi cel mai concludent, fără a ştirbi cu asta deloc din meritele buzieşenilor, ripostând prompt după pierderea primelor puncte în grupa a II-a valorică, la a treia apariţie, 2-3 în refugiul timişean cu ACS Progresul Pecica, lider majorându-şi avansul în fruntea seriei la 7 puncte graţie unui 4-0 sâmbătă acasă cu Avântul Periam.

Sistemul competiţional propus de FRF cu această fază de play-out în liga a III-a este poate cel mai mare experiment eşuat dintre experimentele falimentare moral ale strategiei forului păstorit de realesul cu 272-0, iar participantele rămase în grupa a II-a valorică în Liga 3 sunt victimele acestor bâjbâieli „de la centru”, unele victime mai mari decât altele, nefiind deloc de mirare dezumflarea unor grupări aidoma celor „de umplutură”, în seria vestică în special din Cermei, Ineu şi Dudeştii Vechi, alimentând apa la moară a speculaţiilor că palierul terţ competiţional e mai degrabă un fertil bazin electoral al înţepaţilor de pe Vasile Şerbănică, decât un rezervor furnizor al Ligii 2.  

A da şansa recultivării în timp a unui fotbal românesc ceva mai competitiv include imperativ şi recalibrarea ligii a III-a la un nivel măcar înjumătăţit numeric al participantelor, şi în niciun caz cu 100 de cluburi în pelteaua celor nu mai puţin de zece serii, incluzând nespus de mult „balast” al votantelor din „bazinul electoral”.

Mai bine fruntaş la sat decât codaş la oraş, mai bine abstinent în a nu fi părtaş indirect prin trecerea pe la urne şi validarea implicită a unor iresponsabili la erodarea şi în continuare a brumei de normalitate rămasă în fotbalul intern. 

Play-out-ul Ligii 3 e o aberaţie absurdă şi fără noimă între alte anomalii din sportul rege carpatin, play-out echivalent tumefierii şi inflamaţiei care n-ar trebui de fapt să existe în plan numeric la nivelul eşalonului terţ, surplus ce ar trebui extirpat aproape în totalitate.  

Sunt grupări ce-şi trag zilele cu zecile în catacombele grupei a II-a valorice, sunt puţine altele cât de cât niţel mai răsărite, dar care, exemplu al nou-promovatei din Buziaş, activează în exil, refugiu cu prelungire a termenului de pribegie, iar asta pentru că în România lucrările edilitare, întârziate şi nefinisate, sunt pe undeva după chipul şi asemănarea trecătorilor rătăciţi ai plaiurilor mioritice, în majoritatea lor nişte neîmpliniţi în planul conştiinţei spirituale, cu excepţiile care confirmă regula.

Terenul bunicel a fost sacrificat pentru elucubraţii edilitare la temporizare întru aşezarea prafului pe toba prevestitoare a circului electoral, fotbalul fiind lăsat binişor în aşteptare, prin a fi trimis Phoenix să survoleze expectativ în repetate ronduri aeriene fără a i se semnaliza aterizarea „la băi”, desfăşurându-se net mai bine-n deplasare, în acest an cu 6-1 la Cermei în sezonul regulat şi cu 2-0 la Ineu şi 6-0 vineri la Dudeştii Vechi în play-out.

Unde Claudiu Matiş a marcat de 3 ori, ex-alb-violetul Pădurariu o dată iar Marian Musteţa de două ori, prin care CS Phoenix a egalat la perfecţiune liderul din Pecica la golaverajul în play-out, 13-3 din 4 jocuri, toate câştigătoare pentru arădeni, 3 adjudecate de nou-promovaţi.

Felicitaţi la final de propriul antrenor principal, Cosmin Petruescu, „pentru jocul prestat, rezultat şi atitudine”, pentru tratarea cu „maximă responsabilitate” a deplasării la vecina de clasament, deplasare de care buzieşenilor le-a fost „oarecum teamă, dat fiind că întâlneam o echipă incomodă în special pe teren propriu”Petruescu a salutat jocul prestat de „mânjii” Buziaşului atât în plan ofensiv cât şi defensiv: „Mă bucur foarte tare pentru această victorie, care vine ca o confirmare a rezultatelor înregistrate în ultima vreme, regretul fiind cu atât mai mare că am pierdut etapa trecută acasă cu Progresul Pecica.” 

Iar când „acasă” va fi într-adevăr şi în sfârşit Buziaş, şi nu Carani, atunci şi-au făcut şi alţii, mai iresponsabili, datoria.

Dar la ceea ce se întâmplă în general cu banul public în ţărişoara neisprăvirii inconştiente, exemplele negative de pe bazele nefinisate ale infrastructurii sportive timişene sunt picături rătăcite din tractul urinar al infanţilor statuari pe post de fântâni. Infanţi net şi absolut mai curaţi sufleteşte decât sugacii rataţi existenţial din faşă la sânul banului public. Şi atrăgându-şi inconştient prin plantarea de rele seminţe păcate capitale în bolta generaţională, opţiune a rătăciţilor. Iar timpul le va dovedi în cele din urmă şi negreşit pe toate, justiţia divină fiind santinelă de strajă.  

Zborul în deplasare, mult mai înalt decât la Carani, deşi nici rezultatele considerate pe teren propriu în 2023 n-au fost deloc rele, 1-1 cu arădenele Crişul şi Şoimii – calificate în play-off, 3-0 cu Avântul şi 2-3 de Paşti cu Progresul Pecica. 

La Dudeştii Vechi, CS Phoenix a început vineri cu Mark Lupu – Marius Musteţa (77, Bogdan Borca), Paul Nicolescu – cpt., Andrei Horcea, Andrei Popescu (60, Marco Mircea), Mario Petruş (60, Sorin Avrămescu), Daniel Olariu (60, Andrei Ţugui), Dan Pureca (65, Bogdan Ferţu), Marian Musteţa, Claudiu Matiş, Cristian Pădurariu.

Cu o menţiune din partea lui Petruescu la debutul lui Denis Borca, un tânăr localnic din Buziaş, drept „confirmare şi răsplată a pregătirii efectuate cu prima echipă a clubului”.

Pe bancă rămânând Eduard Marinca – Daniel Filip, Sergiu Românu şi Raul Rosuş.

Învinşii cu 0-6 (0-3) acasă au început cu Stoianov – cpt. – Miculescu, Miklos, Ienovan, Bogdan, Kone, Rad, Vincu, Grigoriu, Grigore şi Sebastian Budur, „bulgari” având 3 puncte în play-out din 12 posibile, aidoma celor din Cermei şi Ineu. Iar localnicii i-au avut pe bancă la start pe Solomon, Kalapis, Boboiciov, Ştefan, Bălace, Dodo, Berceanu, Toma Budur şi Ghiuruţan.

Progresul Pecica deţine 35 de puncte înaintea ultimelor 6 etape din improvizaţia pe nume play-out, Phoenix Buziaş 28, Pobeda Star Bîşnov 26, Avântul Periam 22, cei din Ineu 15 puncte iar arădenii Cermeiului, 13. La finele turului, vineri, Buziaş – Cermei, Periam – Pobeda şi Ineu – Pecica.

Spre binele fotbalului şi al celui social în general, întru asanarea mizeriei morale şi a stopării alimentării cercului vicios care trage în jos sportul rege într-un veritabil lanţ al slăbiciunilor, „păstorii” cluburilor ar face bine să le ştie cu realism locul în cadru, administratorii banului public – proptă a grupărilor terţ divizionare să n-aibă emisari votanţi la alegerile federale precum la cel de-al XVII-lea congres de partid socialist, dând implicit dintr-un interes mărunt şi de moment concursul întreţinerii unei jalnice stări de fapt, înţepaţii federali ar fi mai mult decât obligaţi să reteze măcar la jumătate inflamata balonare tumefiată de ordin numeric a turmei ligii a III-a, iar contractanţii de proiecte edilitare cuplate punguţei contribuabililor români să mai şi livreze cât de cât ceva infrastructurii sportive a comunităţilor, oarece emanaţii din mlaştina cuplajelor la mizeria absolută a circului politic.     

FRF are pe conştiinţă post-„pLandemic” primăverile ratate din calendarul competiţional al captivelor în închisoarea artificială play-out, votul de blam pe adresa acestui sistem competiţional emanat şi întreţinut de înţepaţii din Vasile Şerbănică fiind sub forma trecerii în general cu vederea a mini-campionatului contra-competitiv în paginile cotidianului. E gestul de frondă şi luarea tacită de poziţie a unei minorităţi reduse la unitate a presei, minoritate însă vie, vigilentă şi conştientă, care poate detecta deşertăciunea şi absurditatea experimentului federal, arătându-l în consecinţă cu degetul. Trebuie identificat ca atare pentru ceea ce este cu adevărat: o aberaţie detrimentală competitivităţii fotbalului intern, nu doar terţ divizionar.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + = opt

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: