Pierzătoarea la baraj întoarce scorul până la pauză și învinge nou-promovata: CSM Reșița – Phoenix Buziaş 3-1 (2-1)

CSM Reșița, campioană a Seriei 7 în sezonul trecut și mutată de FRF pentru noul sezon al Ligii 3 în Seria 8 arădean-timișeană, a început ediția 2022/3 pe teren propriu prin a trece sâmbătă de la ora 18 de nou-promovata CS Phoenix Buziaș, pe care a egalat-o deja în primul sfert de oră, după ce cărășenii ratau și o lovitură de la 11 metri la 0-1, preluând ulterior conducerea în minutul 35. Iar dacă Birău, căpitan al timișenilor, a deschis scorul în minutul 6, Ionuț Popescu a ”închis tabela” în primele minute ale reprizei a II-a: 3-1 (2-1).  

Valea Domanului, valea plângerii la ultimul meci oficial acasă al reșițenilor în sezonul trecut, pierdut în primăvară la lovituri de departajare cu dumbrăvițenii, dusă fiind atunci și revenirea cărășenilor în Liga 2.

Valea Domanului, valea speranțelor renăscute la ora lansării roșu-negrilor într-o nouă serie, C8, într-o nouă tentativă de promovare. Iar iubitorii de fotbal localnici s-au adunat în număr semnificativ în tribunele arenei ”Mircea Chivu”, peste 700 de spectatori și nelipsita galerie reșițeană, într-o seară de sâmbătă – ultima din august, cu vreme călduroasă și un gazon impecabil.

Reșițenii și-au lins deja rănile peste vară și au păstrat nucleul structural al echipei, cu nu mai puțin de 9 dintre titularii de astăzi componenți ai lotului care rata de puțin promovarea în primăvară, unii dintre ei chiar cu numeroase meciuri în elită, precum Zimmermann – revenit între buturi cu banderola căpitanului pe braț, ori fundașii Bărboianu și Fota, așa încât omogenitatea superioară și plusul major de experiență competițională se anunțau a cântări greu ”acasă” în fața nou-promovatei buzieșene.  

Doar Robert Petre și Ionuț Popescu au fost noutățile din echipa de start aliniată de antrenorul principal Călin Cheregi pentru CSM Reșița față de campania anterioară – Cheregi fiind înlocuitor al lui Dan Alexa, ceea ce nu se poate consemna nici pe departe în dreptul campoanei Diviziei D Timiș, promovată la baraj contra gorjenilor.

Astfel, timișenii, care s-au încardat cu larghețe în limitele criteriilor de vârstă impuse jucătorilor tineri în teren, unul de 2002 și 2 de 2003, atât portarul Lupu cât și Petruș și Mircea fiind din generația 2004, la fel Narcis Popovici – intrat ca parte a unei triple schimbări în minutul 60, au avut aproape un întreg convocator de pe lista achizițiilor de vară, noi fiind Lupu, Nicolescu, Mircea, Chistrugă, Giurgiu, Țugui, Narcis Popovici, Filip, Petruș, Hrudei și Matiș, așadar nu mai puțin de 11 dintre titulari sau cei care au intrat pe parcurs, cărora li se adaugă la ”sosiți” unele rezerve neutilizate, portarul Cuzmanovici și Butar. Ca o paranteză, și între unii dintre componenții neconvocați astăzi, ca de exemplu Artimon sau Horca, s-au numărat și alte nume noi, precum Stemate sau Marinca, al treilea portar dar și antrenor cu portarii.

Și totuși, primii la cuvânt s-au înscris tocmai nou-promovații, deja în minutul 6, când i-au suprins pe cărășeni prin căpitanul Birău, în urma unei acțiuni pe stânga, fructificând din întoarcere o centrare, prin a controla balonul pe piept, stop, minge căzută o dată pe gazon și vole de la 8 metri în vinclu. La origine, o fază fixă, urmată de o prelungită acțiune ofensivă a buzieșenilor: 0-1.

Phoenix se înălța în Valea Domanului dar și CSM Reșița lansa o minge înaltă, între portarul Lupu, la ai săi 1,88 metri, și longilinul Aboubacar, care o obținut o lovitură de la 11 metri din contactul la 7 metri de buturile timișenilor, pe o minge respinsă înalt. Șansa egalării, atât de rapid ivită. Însă, așa cum reșițenii au fost luați prin surprindere de reușita timișenilor, la fel, surpriză!, și Drăghiceanu a ratat penalty-ul, șutând cu stângul pe colț, dar în bară, în stânga portarului, care s-a dus pe minge. Rămânea 0-1.

Marian Drăghiceanu, un decar clasic, avea însă a se reabilita prin a fi chiar decisiv în destabilizarea ulterioară a apărării imediate buzieșene, preluând conducerea spre pauză cu un șut cu stângul din afara careului și servindu-l pe Ionuț Popescu la golul desprinderii, puțin după pauză.

CSM avea să egaleze de fapt încă din primul sfert de oră, în minutul 13, prin același Gakou Aboubacar, după o centrare de pe dreapta, reluând cu capul de la 7 metri, finalizare a unei faze cursive: 1-1 în minutul 13.

A urmat un joc mai degrabă de uzură, mai mult în zona centrală a terenului, cu un plus de posesie în contul favoriților, materializat după ce Phoenix a pierdut foarte ușor mingea la 25 de metri de propria poartă, Drăghiceanu taxând-o cu stângul, 2-1 în minutul 35.

Gazdelor le venea inima la loc, jocul intra pe făgașul așteptat de cărășeni.

Și totuși, mai întâi aceeași nou-promovată Phoenix a avut o primă bună șansă și în repriza a II-a, prin Matiș, trecut pe lângă 2-2, iar cum ocaziile se răzbună, reșițenii au ripostat precum în debutul întâlnirii, înscriind și de astă dată. Deja în minutul 50, 3-1.

În urma unui aut de poartă și ca urmare a unui presing nereușit al buzieșenilor în treimea adversă de teren, de unde CSM a surprins nou-promovata, Drăghiceanu pătrunzând pe dreapta și așezându-i pe 12 metri lui Ionuț Popescu, pe a doua bară. Campioana Seriei 7 în primăvară, desprinsă.  

Au mai urmat cel mult situații de gol, în contul oaspeților de exemplu prin Marco Mircea cu un vole după un corner, puțin pe lângă poartă, ori șuturi de la distanță. Ce-i drept Phoenix mai scutura plasa, însă gol anulat pe motiv de ofsaid la Nicolescu, după o lovitură liberă în minutul 75.

Au fost singurele puncte adjudecate de gazde în cele 5 întâlniri ale etapei I în Seria 8, celelalte partide fiind câștigate de vizitatori, și sâmbătă în duelul arădean Gloria Lunca-Teuz Cermei – CS Șoimii Lipova, 0-1.

Iar din Valea Domanului, la Carani, unde nou-promovata va găzdui meciurile până ce arena din Buziaș va fi intrat în circuit, debutul acasă în Liga 3 fiind programat contra celor din Pecica în prima zi de vineri din septembrie, pe 3 ale lunii viitoare, de la ora 17.

Până una alta, Cosmin Petruescu a semnalat că a fost ”un meci frumos, cu ocazii și 4 goluri, cu o primă repriză mai modestă din partea noastră, pe fondul unei crispări în exprimare, explicabilă dat fiind cât de mulți debutanți aveam, CSM Reșița având un plus de omogenitate care și-a spus cuvântul. Se vede că a dominat autoritar Seria 7, neinvinsă fiind tot anul competițional în campionat, doar de la lovituri de departajare. Cu atât mai evident și plusul lor de experiență competițională, dar în repriza a II-a am echilibrat foarte bine jocul și am controlat-o ca posesie a balonului, poate și pe fondul relaxării lor, marcatori ai golului 3 în minutul 50. Felicit jucătorii noștri pentru debut, însă este evident că obiectivele celor două formații sunt diametral opuse, balanța înclinând în favoarea lor. Văd Reșița ca principală favorită la câștigarea seriei, având și tot ce-i trebuie, stadion, infrastructură, foarte bine administrativ, bine sportiv”.

De fapt, și antrenorul Cosmin Petruescu este la ora reacomodării cu întrecerea Ligii 3 în noul format competițional al acesteia, eșalon terț în care activa pe banca tehnică a lui CSM Lugoj între 2014 și 2018, răstimp în care din seria vestică au promovat pe rând UTA Bătrâna Doamnă, ASU Politehnica, Ripensia și ACS Șirineasa, toate pe fondul unui nivel mai ridicat al întrecerii.

Mai ridicat și mulțumită numărului mai mare de cluburi participante la vremea respectivă, ceea ce ar fi necesar și de dorit cât mai rapid, prin renunțarea la seriile cu câte 10 grupări, optică împărtășită din punctul de vedere al tehnicianului timișean, argumentată printre altele astfel: ”O serie cu 16 sau 18 formații și un campionat clasic tur-retur ar fi mult mai potrivit dacă tot există obligativitatea criteriilor de vârstă la jucătorii tineri, tocmai pentru ca ei să aibă la dispoziție un număr mai mare de meciuri în picioare, dar și pe o rază geografică mai extinsă, nu la nivelul restrâns a două-trei județe, încât au ajuns unele formații, cu tot cu întâlnirile din play-off și din finala barajului, să dispute 7 meciuri directe în campionat într-un sezon  iar dacă Doamne ferește se mai retrage vreun club, cum s-a întâmplat anul trecut cu ACS Poli, ar rămâne chiar nouă. Experiența competițională poate fi acumulată doar prin meciuri în picioare, motiv pentru care un sistem competițional cu 30 sau 34 de etape este necesar, conferind consistență”.

Rezultatele etapei I în C8 și programul celei de-a doua, pe coloana clasamentelor la zi din secțiunea Fotbal. Rosso-nerii Reșiței vor juca miercuri 31 august de la ora 17:30 în deplasare cu Voința Lupac în Cupa României.

*

CSM Reșița: Zimmermann – cpt. – Bărboianu, Ardei, Rimovecz, Fota – I. Popescu, Breșneni – R. Petre, Drăghiceanu, Negru, Aboubacar.

Rezerve la start: Mereu, Căpățână, Curescu, Velcotă, Bala, Canea, Domil și Avramovici.

Avramovici, Curescu și Velcotă, între cei intrați pe parcurs. 

CS Phoenix Buziaș: Lupu – Rus, Nicolescu, Mircea (minutul 60, Marius Musteța), Popescu – Marian Musteța (60, Chistrugă), Birău – cpt (60, Giurgiu), Țugui (60, N. Popovici), Filip – Petruș (80, Hrudei), Matiș.

Rezerve: Cuzmanovici – Ferțu, Horcea, Butar.  

Cartonașe galbene: portarul Lupu la faza penalty-ului, Nicolescu. (foto pagina I: caon.ro, Jurnal de Caraș-Severin)

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua × 2 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: