Pobeda capotează în ultimul sfert de oră, încasând a cincea oară 4 goluri acasă în sezonul de toamnă, gamă completă: 0-4 cu CSM Reșița

Pobeda a încheiat aparițiile din 2022 așa cum a început campionatul în curs, prin a încasa 4 goluri pe propriul teren de la o aspirantă la promovare, în runda inaugurală de la CSC Ghiroda și Giarmata Vii, 1-4, vineri de la ora 14 de la liderul CSM Reșița, care s-a desprins în ultimul sfert de oră al întâlnirii din runda a XV-a și și-a păstrat cu brio fotoliul fruntaș: 0-4 (0-1). 

Abia se mai redresase Pobeda Star Bîșnov prin a învinge sâmbăta trecută în premieră în 8 etape, cu 0-1 la penultima clasată din Cermei, după o serie neagră ce urma triumfului din tur de la Reșița, serie neagră în care de dată mai recentă își apropia totuși două puncte acasă, 4-4 cu Avântul Periam și 1-1 cu nou-promovata Phoenix Buziaș, și iată că sfârșitul sezonului de toamnă i-a adus doar întregirea completă a gamei aparițiilor pe ”Hristo Stoichkov” în care ”bulgarii” nu s-au impus prin a primi câte 4 goluri pe meci, gamă desăvârșită în cel mai drastic mod: 0-4. 

Dezvăluind din nou acest călcâi al lui Ahile pentru alb-albaștri, în special la Dudeștii Vechi, tradus și prin faptul că, exceptându-i pe vecinii din Periam, care au încasat chiar 45 de goluri în 15 runde, Pobeda are a doua cea mai permeabilă defensivă din Seria 8, cu 33 de goluri primite. 

Majoritatea, pe teren propriu, ospitalitatea ”bulgarilor” fiind și pe placul arădenilor din Perica și Lipova în luna octombrie, atunci când se impuneau în vestul Timișului cu 3-4 respectiv 2-4. 

Vineri, fruntașii au făcut-o fără replică, după ce Nicușor Fota a deschis scorul deja în prima jumătate a reprizei I, 0-1 în minutul 19, iar jucători exponențiali ai cărășenilor i-au desprins în ultimul sfert de oră, Gakou Aboubacar majorând diferența în minutul 76 iar play-maker-ul Marian Drăghiceanu conturând în minutele 77 și 83 al doilea 4-0 consecutiv pentru CSM Reșița, bis celui din Valea Domanului cu ACB Ineu.

Deznodământ care a confirmat ierarhia, roșu-negrii rămânând în frunte pe perioada pauzei de iarnă, în condițiile în care Șoimii Lipova le-a suflat puternic în ceafă de la un singur punct distanță, prin a se impune cu 0-2 la Chișineu Criș, pe când ”bulgarii” s-au menținut tot la limită în prima jumătate a clasamentului, și doar în virtutea faptului că Progresul Pecica nu s-a impus la nou-promovata din Ineu, 1-1.  

Iar tocmai cu aceste două grupări arădene vor juca ”bulgarii” la reluarea returului în martie 2023, mai întâi la Pecica, apoi pe teren propriu cu inăoanii, finalul sezonului regulat ducându-i la Lipova, în fief-ul vicecampioanei de toamnă, deja calificată în play-off, pentru al cărui al patrulea loc sprintul final va fi abordat de Crișul Chișineu Criș cu 4 puncte avans în fața elevilor și coechipierilor lui Daniel Vasilcin. 

La un moment dat pe o poziție remarcabilă, la egalitate de puncte cu liderul CSM Reșița după 6 etape, de-atunci în recul până la limita menținerii cu greu în prima jumătate a ierarhiei, la 13 puncte în urma cărășenilor și din nou cu un bilanț negativ, precum doar după runda inaugurală, atunci tot cu un eșec cu 4 goluri încasate acasă. 

Pe de altă parte însă, printr-o prismă comparativă, raportată la încheierea sezonului trecut de toamnă, în care înregistra tot 7 înfrângeri, Pobeda le-a devansat de la un an la altul pe arădenele Cermeiului și Pecicăi, contabilizând două succese în plus, care au plasat-o cu două trepte mai sus în Seria 8.

Acestea fiind zise, CSM Reșița a conturat totuși cea mai clară victorie a sa în deplasare în sezonul de toamnă tocmai pe terenul ”bulgarilor”, depășind-o ca diferență de scor pe cea înregistrată în vară la Cermei, cu 0-3, fără însă a depăși și recordul stabilit acum două runde de Șoimii Lipova la Periam, cu 1-6, cel mai detașat triumf dintre cele 25 semnate ”afară” în cele 15 etape din Seria 8.

Pobeda rămâne cu două victorii acasă în campionat, în septembrie, 3-2 cu Crișul și 1-0 cu Gloria Cermei, bilanțul pe teren propriu în Seria 8 fiind 8 2 2 4 15-23 8 puncte, din 24 posibile, pe când CSM Reșița, cu mai puține meciuri jucate pe ”Mircea Chivu”, a câștigat jumătate dintre partidele disputate în deplasare, 8 4 3 1 14-5 15 puncte.

Un lider de justețe și în limitele așteptărilor, dar totuși neconvingător, prin prisma unor sincope care i-au dezvăluit vulnerabilitățile, cu Pobeda pe 1 octombrie în Valea Domanului, la Pecica în 19 noiembrie, 3-2 pentru Progresul, la precedenta ieșire a elevilor lui Cheregi.

În tot cazul, fosta colegă de grupă a cărășenilor, CSM Deva, și-a asigurat de o manieră imbatabilă șefia Seriei 7, pe a cărei treaptă secundă s-a consolidat cu un punctaj superior celui al reșițenilor, 34, ACSO Filiași, învingătoare la spartul târgului cu 8-0 acasă cu codașa din Brad, doljenii având 3 puncte avans în fața Gilortului Târgu Cărbunești, care completează podiumul de toamnă al întrecerii din care se vor alege oponentele la baraj ale ”vesticelor”. 

Însă ceea ce se remarcă la modul general vorbind, de exemplu și prin prisma unui asemenea 8-0 de maidan, este că Liga 3 are într-adevăr în componența sa balonată anul trecut la 100 de participante – cu mult, mult peste potențialul real al fotbalului românesc, o sumedenie de cluburi care n-ar avea de fapt ce să caute la nivelul eșalonului terț al unor competiții cât de cât performante, balast de umplutură în cea mai veritabilă formă a sa. De fapt, majoritatea acestora, cifrată la peste 50 de grupări, fără de care s-ar mai atenua implicit și nefirescul contrast între componența numerică de 20 de formații a diviziei imediat superioare, Liga 2, și cea a palierului terț – una absolut forțată. 

O sută!?! Dar n-ai cu cine discuta, pur și simplu nu te poți pune cu ”statul în stat”, acești virtuoși la lopată ai săpării fotbalului românesc, trăgând de la vârf sforile la ale căror capete sunt purtători inconștienți de cazma prin teritorii. 

La care, dacă tot pomenim despre fotbalul cărășean, n-ar fi deloc de uitat aprecierea complet deplasată din vară a unui dregător de la o altă grupare bănățeană din eșalonul terț, ACS Progresul Ezeriș, implicată în Seria 7, etichetându-i drept ”hateri” pe cei care și-ar permite probabil să nu-i împărtășească viziunea, una permisivă cu larghețe în favoarea continuității în Liga 3 a unor echipe cu ștanța retrogradare aplicată pe teren, conform rezultatelor, dar care n-ar trebui să țină cont de criteriul sportiv, ci să răspundă favorabil invitațiilor federale de a completa la număr seriile mult prea numeroase. 

Deloc însă de mirare, acesta fiind de fapt bazinul electoral de forță al ”fotbalului lui 272-0”, născând asemenea Păcălici într-o țară a furtului instituționalizat, masă a votanților stimulată cu orice preț întru menținerea detrimentalului status-quo, iar când spunem preț ne referim atât la marile costuri în timp ale degradării nivelului valoric și calitativ al întrecerilor interne – tot mai necompetitive și neperformante, cu tot soiul de grupări comunale sau de târg ”ajunse mari la oraș” ca formă de exacerbare a fuduliei și mândriei deșarte a ignorantului din primărie sau Consiliul Local, cât și la rezultatele în oglindă de pe scena internațională, iar cei care nu pot detecta nici cea mai mică legătură, fără a face corelația, între neajunsurile unui eșalon terț structural defectuos și imaginea în exterior a sportului în 11 carpatin, nici nu înțelege acest domeniu de activitate. Căci detaliile conferă suma întregului. 

Sau altfel spus, atât fotbalului românesc în general cât de exemplu și unui lider de serie precum cel reșițean nu le sunt deloc necesare întâlniri al căror deznodământ să survoleze cifrele 7-8, ba din contră, știrbindu-le gradul competitivității, însă pentru a nu se ajunge la așa ceva nici n-ar trebui unse grupurile de interese orchestrate abil de FRF, nici n-ar trebui să mișune în peisaj ”vizionari” trepăduși activați cu succes la urne la fiecare 4 ani, și nici n-ar trebui alimentată atitudinea pasivă a celor totuși mai echilibrați din fenomen, care, ceva mai realiști, pot detecta cauzele și constata efectele. Sunt însă și unele persoane care n-au pur și simplu cum să înțeleagă, venindu-le imposibil așa ceva, dat fiind nivelul extrem de redus al conștiinței. 

Acestea fiind zise, CSM Reșița este campioana de toamnă a unei serii vestice modeste și foarte modeste, iar dacă aspiranților la mărire din capitala județului Caraș-Severin le tot dă cu virgulă de ce roșu-negrii nu se pot consolida în Liga 2, atunci să cotrobăie după răspuns tocmai în direcția nivelului scăzut de la care își iau avânt în Liga 3, o pierdere de timp în forma propusă de onor FRF. 

Cărășenii vor mai juca în retur în martie 2023 acasă cu ghirozenii de pe locul 3, la Periam și din nou pe ”Mircea Chivu” cu Crișul Chișineu Criș. Programul etapei următoare, de anul viitor, pe coloana rezultatelor și clasamentelor la zi în secțiunea Fotbal.    

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 × = douazeci patru

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: