Poli dă totul la Dunăre ca într-o finală, un punct atât de aproape de a fi 3. Mai 9 finale în play-off

Calificată în play-off deși n-a avut parte de nici un meci acasă în ultimele 3 etape din sezonul regular, două fiind în deplasare și unul pe tușă, reprezentanta Timișoarei în cursa pentru promovarea în Liga 1 a abordat mini-campionatul zonei 1-6 cu încă alte două deplasări la rând dar și cu percepția justă că cele 10 runde din grupa I valorică sunt fiecare în parte aidoma unor finale, iar ASU Politehnica a și tratat-o ca atare pe cea inaugurală, în nocturna târzie de sâmbătă de la Dunăre, unde a dat absolut totul pentru a începe cu dreptul pe terenul secund clasatei ex-prim-divizionare, punct care ar fi putut fi foarte bine și 3 la ocaziile create afară, inclusiv o bară pe final și o altă fază după pauză în care portarul gazdelor a blocat de două ori consecutiv, punct care n-ar fi putut fi deloc într-un apreciabil duel de totul sau nimic peste nivelul Ligii 2: 0-0 la Dunărea Călărași.    

Ca atitudine manifestată, competitivă, alb-violeții au dovedit că aveau datoria să ridice ștacheta odată cu începerea play-off-ului luptei la promovare, datorie mărită după un final al sezonului regular în care succesele la zero acasă fără excepție în 2021 le-au conturat intrarea între primele 6 dar nu și precedentele două prestații afară la Târgu Jiu și Chiajna, calificare în grupa I valorică de pe ultima treaptă și oarecum la mustață ce i-a obligat să se revanșeze, făcând-o încă de la prima înfățișare.

În nota strigătului de luptă lansat de nevoie de ”călăuza” violeților, căpitanul din centrul defensivei, Mera, care a sunat trezirea în lumina șovăielilor poliste din Gorj și Ilfov, iar colegii au răspuns pe măsură în absența sa, suspendat fiind în deplasarea de la 21:30, jucând de parcă într-adevăr s-ar fi aliniat într-o finală, finală abordată pe undeva cu șansa a doua dat fiind calitatea de oaspeți, absența și a antrenorului principal din spațiul tehnic – Alexa suspendat fiind, precum și veleitățile gazdelor profesorului Cristi Pustai. 

Motivate cu atât mai mult de posibilitatea urcării pe locul 1 în cazul unei victorii, după ce craiovenii au remizat alb acasă joi cu argeșenii timișoreanului Pelici, victorie ce i-ar fi fost la îndemână Dunării prin prisma șanselor pe care și le-a făurit, inclusiv în prelungiri, la fel de bine cum și poliștii bănățeni și-ar fi putut însuși toate cele 3 puncte.

Îmbucurător, ceea ce a răzbătut din jocul de sâmbătă seară – căruia i s-a alocat o oră de prime-time fotbalistic televizat de parcă ar fi fost derby din Liga 1 – a ținut de competitivitatea sportivilor, oferind un meci atractiv, dinamic, de foarte bun angajament, cu mult peste ceea ce poate fi constatat de regulă în Liga 2, dar și ca o probare a valorii totuși existente în cele două garnituri, cu destui foști prim-divizionari ajunși la un punct în care ar mai încerca o dată apele elitei. 

Au lipsit într-adevăr golurile, poate unicul minus, dar la ocaziile create meciul n-a lăsat neapărat impresia că i-ar lipsi ceva, plasele rămânând nescuturate nu pentru că execuțiile la finalizare ar fi fost tipic stângace neajunsurilor tehnice din fotbalul românesc, ci mai degrabă pentru că portarii au fost chiar oportuni în plasamentul, intervențiile ori ieșirile lor, unghiuri bine calculate. Că ”violeții” au fost totuși nițel mai aproape de cele 3 puncte o spune transversala nu doar mângâiată în minutul 88 de rezerva Manea, cap în forță din careul mic la centrarea lui Ivanovici de pe stânga, bară scuturată în destinul meciului de a se încheia cu o remiză albă. 

Poliști la o palmă de a da lovitura, dar poate că nu le-a fost dat nici lor pe ploaia de la Dunăre, 0-0 ca un semn al menținerii suspansului în acest play-off zămislit de FRF ca un compromis de nevoie, care însă, dacă oferă asemenea dispute cu nerv, ar avea darul creșterii calitative a spectacolului sportiv în anticamera elitei, altfel suficient de străvezie. Spectacol care bineînțeles că suferă din plin în absența spectatorilor din tribune, ca principal minus al meciurilor vremurilor ce sunt impuse fără discuții și suflării fotbalistice interne, discuții pe care ar trebui totuși să le stârnească întrucâtva protagonistele, în apărarea fanilor atât de dornici să revină odată în peluze, pe garduri. 

N-a fost deloc așadar acel 0-0 conturat din predilecții defensive ale fricii de rezultat, deși timișorenii s-au văzut treptat nevoiți să strângă rândurile blocului defensiv, pe alocuri mai accentuat odată cu scurgerea timpului, sub presiunea tăvălugului galben-albastru, în căutare de 3 puncte. Dar apărarea a funcționat, inclusiv cea imediată cu Codrea paznic și în general în grup, a treia remiză afară în 2021, a doua albă în noul an în județele vecine din sud-est, după cea cu iz de semieșec în Slobozia ialomițeană.  

Promovat acum 3 ani cu Dunărea în Liga 1, Alexa ar fi putut fi mândru de pe banca oaspeților arenei din Călărași de prestația cu totul diferită a bănățenilor de la o deplasare la alta, chit că n-au înscris nici de data asta, întrebarea care se conturează ținând de capacitatea poliștilor de a menține nivelul afișat în nocturnă și în următoarele 9 partide pe care le-au etichetat ca fiind tot niște finale în declarațiile pe proprie răspundere pentru a putea descinde la stadion.

Mai ales după ce în această seară s-au arătat a da totul. Drept răsplată urcând momentan o treaptă, pe locul 5, doar că abia au scăpat de deplasarea pe terenul celei de-a doua clasate și se pregătesc deja de cea în fieful liderului U Craiova 1948, sâmbăta viitoare de la ora 14, reîntâlnire în campionat după ce alb-violeții se impuneau în toamnă în Bănie cu 1-3 în Cupa României.

E clar prin prisma ridicării cortinei în 1-6, promovarea se joacă și cursa e cât se poate de deschisă oricărui deznodământ, cu șanse reale, așteptând a fi exploatate, ceea ce ține și de buna măsurare a pașilor din dreptul celor 9 ”finale”, plusul rutinei competiționale a poliștilor fiind necesar mai îngroșat decât eventualele minusuri resimțite în tur.

Oricum, ASU abia va aștepta joia de 15 aprilie de la ora 16:30, la încheierea ”intermediarei” – etapa a III-a, abia în care va reveni în sfârșit acasă, cu Rapid, și asta după mai bine de o lună de la acel 1-0 cu Metaloglobus, din 7 martie, de fapt și ultimul triumf al lui Mera și compania.

Care, la cum au încheiat turul, au început cât se poate de bine play-off-ul, cu oportunități create încă din primul sfert de oră la Călărași, unde Petre Ivanovici a reluat cu capul puţin pe lângă stâlpul din stânga lui Began în minutul 5, la centrarea bună a junelui Radu, două minute mai târziu Axente fiind blocat de goal-keeper în marginea careului mic.

Altă placă după ce mai bine de jumătate dintre titularii din eșecul de la Chiajna au fost înlocuiți în primul 11, intrând Bocșan – în locul lui Mera, suspendat, dar și Coadă, Munteanu, Rus, Ivanovici și Axente, dintre care Munteanu și Ivanovici apăreau de la pauză în Ilfov iar Axente spre final. La start atunci, Ignea, Casado și Plazonja au intrat astăzi pe rând în a doua jumătate a părții secunde.

Dunărea a curs însă și ea spre buturile junelui Hindrich, strângând nu mai puţin de opt cornere în primele 30 de minute, cavalcadă întreruptă de Codrea, şut ocolind bara din stânga lui Began în minutul 23. Mai periclitat avea să fie însă Hindrich până la pauză, mai întâi la lovitura de cap a lui Alexandru din preajma careului mic, apoi la lovitura liberă expediată de Kanda în minutul 43, fază încheiată în cele din urmă cu şutul lui Ciucur pe lângă poartă… 0-0.

Scor care nu părea a rezista până la final, dat fiind ritmul și insistența în creștere a gazdelor, jocul greșeala așteptând odată cu scurgerea timpului. Dar chiar n-au prea fost ca de obicei… 

Mai aproape de gol au fost oaspeții deja în minutul 51, când Axente a şutat din careu, din întoarcere, Began respingând cu greutate cu palma, din plonjon, după care reuşea cumva să blocheze şi reluarea lui Ivanovici din apropiere, din colțul stânga al careului mic. Providențial…

Amfitrionii încă în aceeași formulă, pe când la ”Poli” intrase între timp Ignea în locul zvârlugii Rus, au avut şi ei o nouă bună ocazie în minutul 71, când acelaşi Hindrich s-a opus foarte bine la şutul lui Cârstocea din 14 metri.

Dar lovitura ar fi fost lăsată pe minutul 88, după ce vizitatorii au operat o triplă înlocuire, când Manea, intrat abia de zece minute, a fost la o palmă de 0-1, cap puțin prea sus, în transversală. Dovadă a jocului care pe care din final, aproape cu garda jos și situații de gol în succesiune, faza următoare a adus o acţiune prelungită în careul alb-violet, în urma căreia Valentin Alexandru a văzut al doilea cartonaş galben, eliminat pentru proteste, care au continuat și de pe margine.

Dunărea în inferioritate numerică, poliștii cu punctul la zestre, dar tremurând totuși în prelungiri, când nou intratul Bud l-a întins pe Hindrich la colțul scurt, așa cum mai apoi și Began s-a desfășurat ca o pisică sălbatică pe blocajul în întâmpinare pentru a stopa șarja finală a lui Ivanovici, lansat pe stânga și ciupind balonul din careu. A sfârșit pe burtă iar Began cu fața curată, din nou providențial, salvator la potou și la mustață.

Un joc cu mai toate cum poți vedea și în Liga 1, aceeași întrebare planând în continuare. Vor avea protagonistele suflul să mențină ritmul abordării aparițiilor din play-off pe post de finale, inclusiv cu două intermediare? Dorința de a promova i l-ar putea insufla, rămânând de văzut putința. Însă cel puțin pentru moment, altceva. peste așteptări.

Runda se va încheia marți seară de la ora 19 la Miercurea Ciuc, cu Rapid vizitatoare, iar cea de-a doua va începe sâmbătă 10 aprilie de la 11:30, CS Mioveni – AFK Csikszereda. Clasamentul la zi, și pe coloana datelor tehnice…

1. U Craiova 1948 SA… 36 puncte
2. Dunărea Călărași 35p
3. CS Mioveni 34p
4. Fotbal Club Rapid 33p

5. ASU Politehnica Timișoara 33p

6. AFK Csikszereda 32p.

În stare de suspendare și etapa viitoare la Craiova, Alexa a remarcat după Dunărea – ASU Politehnica 0-0: „A fost un 0-0 frumos, cu foarte multe situaţii de a înscrie, atât ale Călăraşiului, cât şi ale noastre. Cred că noi am avut ocaziile mai mari. Am ratat situaţii de unu la unu cu portarul advers, şi-l felicit pe Began pentru că a făcut un meci bun, şi am avut şi acea bară pe finalul meciului. A fost un meci frumos, am avut atitudine, determinare, am fost foarte organizaţi, am întâlnit o echipă foarte bună, pe care o văd printre favorite la promovare. Au condiţii foarte bune, au un lot excepţional, dar îmi felicit echipa pentru ce au arătat azi şi am un regret pentru că am ratat în repriza a doua de trei ori singur cu portarul şi am avut acea bară. Puteam să pierdem la ultima fază, când a apărat foarte bine Otto, şi-l felicit şi pe portarul meu. Până una alta e un punct câştigat în deplasare pe terenul unei echipe foarte bune”. 

Dunărea Călăraşi: Began – Sîrbu, Wiktorski, Lopez, Sălceanu – Cârstocea, Puşcaş, Ciucur (minutul 82, Djuric) – Alami (87, Bud), Alexandru – cpt., Kanda.

Pe bancă: Krell – Sava, Şandru, R. Crişan, A. Rus, Acolatse, C. Petre.

Antrenor: Cristian Pustai.

ASU Politehnica: Hindrich – D. Radu (minutul 90+4, Jurj), Bocşan (78, Casado), Scutaru, S. Popovici – Codrea, Coadă – Munteanu (78, Manea), R. Rus (65, Ignea), Ivanovici – Axente (78, Plazonja).

Pe bancă: Păduraru – Sofran, Radunovic, D. Andrei.

Antrenor: Antonio Foale.

* foto pagina I, Cristian Roger Neteda.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 × noua =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: